Kitap Cevapları TIKLA
Test Çöz TIKLA

7. Tema Değerlendirme Çalışmaları Cevapları (4. Sınıf Türkçe)

7. Tema Değerlendirme Çalışmaları cevapları ve soruları, Meb Yayınları 4. sınıf Türkçe kitabı Sayfa 156-157-158-159-160-161 (Çocuk Dünyası Teması)

7. Tema Değerlendirme Çalışmaları Cevapları

7. Tema Değerlendirme Çalışmaları Cevapları Sayfa 157

ÖZLEM

Ayakkabımla hiç konuşmadık,
Ama bilir koşmayı nasıl sevdiğimi.
Ceketim benden öğrendi,
Trafik ışıklarında beklemeyi.

Benimle birlikte büyümedi,
Gömleğim, kazağım.
Çantam, kitaplarıma dar geldi,
Bir başka çocuğun dolabındalar şimdi.

Özler mi beni ayakkabılarım,
Usul usul yürürken?
Ceketim, kırmızı ışıkta dürter mi,
Dursun diye yeni sahibini?

Çantam, yeni okulunu sevdi mi?

Sennur SEZER

(İlk dört soruyu metne göre cevaplayınız.)

1. Şiirin konusu nedir?

Cevap: Çocukluk ve geçmişini özleyen biri.

2. Şiirin ana duygusu nedir?

Cevap: İnsan çocukluktaki eşyalar üzerinden geçmişini özler.

3. Şiirdeki kişinin şu anki yaşı hakkında neler söylenebilir?

Cevap: En fazla yirmili yaşlarda olduğunu düşünüyorum. Çünkü çocukluğunu çok çok eskiden hatırlamak yerine sanki yakın zamandaki günlerini özlemiş gibi me geliyor.

4. Şiirdeki kişi hangi eşyalarından söz etmektedir. Bu eşyalarla ilgili duyguları nelerdir?

Cevap: Ayakkabısından ceketinden ve de çantasından söz etmektedir. Bu eşyalar ile ilgili yaşanmışlıkları olan şair, çocukluk anılarından bahsetmektedir.

7. Tema Değerlendirme Çalışmaları Cevapları Sayfa 158

5. En çok kullandığınız eşyaları göz önünde bulundurunuz. Onlardan hareketle aşağıdaki cümle çeşitlerine uygun cümleler yazınız.

Cevap:

a. Duygu Belirten Cümle: Ah ilk oyuncağımı ne zaman görsem gözlerimden yaşlar akar.
b. Düşünce Belirten Cümle: İlk okuduğum kitabı görünce bana neler kattığını düşünüyorum.
c. İstek Belirten Cümle: Ah! Keşke çocukluğuma ve o güzel oyunlarıma dönebilsem.

6. Aşağıdaki ifadeler doğruysa “D”yi, yanlışsa “Y” yi işaretleyiniz.

Cevap:

(Y) “Uzun zaman önce burayı terk etti.” cümlesinde iki zıt anlamlı, bir tane de eş anlamlı kelime bulunmaktadır.
(D) “Çocukluğumuzun oyunları, bugünün oyunlarından çok daha eğlenceliydi.” cümlesinde bütün kelimeler gerçek anlamıyla kullanılmıştır.
(Y) Şiir türündeki metinlerin hepsi dörtlükler hâlinde yazılmalıdır.
(D) Konuşma yapmadan önce hazırlık yapmamız, konuşmayı daha etkili bir şekilde sunmamızı sağlar.
(Y) Davetiyelerde tarih yazmamıza gerek yoktur.
(Y) Akıcı okumada, noktalama işaretlerine dikkat etmemize gerek yoktur.
(D) Deyimlerin çoğunluğu mecaz anlam kazanmıştır.

7. Tema Değerlendirme Çalışmaları Cevapları Sayfa 159

7. Aşağıdaki cümleleri verilen ifadelerden uygun olanla tamamlayınız.

ama fakat lakin ancak

Cevap:

() Pencereden dışarıya baktı ama kimseyi göremedi.
() Küçük tay annesinin peşinden koştu lakin ona yetişemedi.
() Yangında her şeylerini kaybettiler fakat hayata tutunmayı bildiler.
() Gemi su almaya başlamıştı ancak kaptan gemiyi terk etmedi.

8. Aşağıda verilen eş sesli kelimeleri farklı anlamlarıyla cümle içerisinde kullanarak yazınız.

Cevap:

bağ
1. Anlamı: Üzüm bağları yetişmişti.
2. Anlamı: Ayakkabımın bağı çözüldü.

düş
1. Anlamı: Düş artık yakamdan demişti.
2. Anlamı: Düşlerde buldum seni.

kaz
1. Anlamı: Bahçeyi kazmam lazım.
2. Anlamı: Çiftlikte iki kaz vardı.

koyun
1. Anlamı: Lütfen eşyaları masaya koyun.
2. Anlamı: Koyunları görünce çok mutlu oldu.

kır
1. Anlamı: Lütfen vazoyu kırma.
2. Anlamı: Kırlara çiçek toplamaya gittim.

dolu
1. Anlamı: Dolu yağmış.
2. Anlamı: Çantam çiçek dolu.

7. Tema Değerlendirme Çalışmaları Cevapları Sayfa 160

9. Aşağıdaki cümlelerde terim anlamıyla kullanılan “ışık” ve “yıldız” kelimelerinin altını çiziniz.

Cevap:

Bu gece yıldızlar bir başka parlıyor.
Sen hepimize ışık oldun.
O sinemanın gerçek bir yıldızıdır.
Işıklar yanınca onu görebildim.

10. Aşağıda bazı deyimler hem doğru hem de yanlış yazılmıştır. Doğru yazılanlarda “D”yi, yanlış yazılanlarda “Y”yi işaretleyiniz.

Cevap:

(Y) Ekmeğini kayadan çıkarmak
(D) Ekmeğini taştan çıkarmak
(D) Gözü kulağı olmak
(Y) Kulağı gözü olmak
(D) Ağzı kulaklarına varmak
(Y) Kulakları ağzına varmak
(D) Saçına ak düşmek
(Y) Saçına beyaz düşmek

***7. Tema Değerlendirme Çalışmaları cevapları (Sayfa 156-157-158-159-160-161) hakkında söylemek istediklerinizi aşağıdaki yorum alanına yazabilir, emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilirsiniz.

Türkçe Ders Kitabı Cevapları
☺️ BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Yorum Yap