Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA

Atatürk’ün Sanata ve Sanatçıya Verdiği Değer – Kompozisyon

Atatürk’ün sanata ve sanatçıya verdiği değer konulu kompozisyon örneği.

Atatürk'ün Sanata ve Sanatçıya Verdiği Değer - Kompozisyon

Atatürk’ün Sanata ve Sanatçıya Verdiği Değer – Kompozisyon

23 Nisan 1920’de TBMM’nin açılması ile temelleri atılan Türkiye Cumhuriyeti, 29 Ekim 1923’te resmen tüm dünyaya ilan edildi. Ülkemizin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk, cumhuriyeti ilan ederken çağdaş temeller üzerinde yükseltmeye çoktan karar vermişti. Bu düşüncesini hayatı boyunca devam ettiren Atatürk’ün sanata ve sanatçıya verdiği değer öteki dünya milletlerinin liderlerine dahi örnek olmuştur.

Çocukluk çağlarından beri sanata düşkün olan Mustafa Kemal’in ilk dikkatini çeken sanat dalı resim olmuştur. Mustafa Kemal yaşadığı çevrenin güzel doğasını çocuk gözüyle resmetmiştir. Okul yıllarındaysa Mustafa Kemal’in ilgisi daha çok edebiyata kaymıştır. Özellikle askeri okul yıllarında Namık Kemal’in vatan sevgisi ve millet sevgisi konulu şiirlerini beğenerek okumuştur. 1. Dünya Savaşı ve Kurtuluş Savaşı yıllarında cephedeyken kendisi de çeşitli şiirler kaleme alsa da bunları yayımlamamıştır.

Türkiye Cumhuriyeti’nin ilanın ardından müziğe daha çok eğilen Atatürk, edebiyata olan ilgisini de kesmemiştir. Gazi’nin edebiyata olan ilgisi, kendisi tarafından kaleme alınan “Nutuk” eseri ile somutlaşmıştır. Atatürk bununla birlikte sanatın hemen her dalı ile ilgilenmiş ve bütün sanatçıları desteklemiştir. Gazi Mustafa Kemal, bütün sanat dallarını sevdiğini ve bütün sanatçıları desteklediğini; “Sanat güzelliğin ifadesidir. Bu anlatım sözle olursa şiir, ezgi ile olursa müzik, resim ile olursa ressamlık, oyma ile olursa heykeltıraşlık, bina ile olursa mimarlık olur” sözü ile vurgulamıştır.

Atatürk mecliste yaptığı bir konuşmada milletvekillerine hitaben “Hepiniz milletvekili olabilirsiniz, bakan olabilirsiniz; hatta Cumhurbaşkanı olabilirsiniz, fakat sanatkâr olamazsınız.” diyerek sanatçılara verdiği önemi ve onları ne kadar değerli gördüğünü belirtmiştir. Milletler için sanatın hava kadar, su kadar önemli olduğunu “Sanatsız kalan bir milletin hayat damarlarından biri kopmuş demektir” sözü ile vurgulayan Atatürk; “Bir millet sanata önem vermedikçe büyük bir felâkete mahkûmdur” sözü ile de Türk Milleti’ne yol göstermiştir.

Atatürk’ün sanata ve sanatçıya verdiği değer, sözleri kadar hareketlerine de yansımıştır. Pek çok sanatçıyı özel konutunda ağırlayan Gazi Mustafa Kemal, milletine hizmet eden sanatçıları “Devlet üstün hizmet madalyası” ile ödüllendirerek kendilerine maaş bağlamıştır. Atatürk’ün sanata ve sanatçıya verdiği değer bizlere de örnek olmalıdır. Ancak bu şekilde ülkemizi aydınlık geleceğe taşıyabiliriz.

*** Atatürk’ün sanata ve sanatçıya verdiği değer konulu kompozisyon örneği hakkında söylemek istediklerinizi aşağıdaki yorum alanına yazabilirsiniz.

Türkçe Ders Kitabı Cevapları
☺️ BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
23
clap
6
unlike
2
angry
1
happy
1
love
0
confused
0
sad

3 Yorum

Yorum Yap