Atatürk’ü Gördüm Dinleme Metni Cevapları

Atatürk’ü Gördüm Dinleme metni cevapları ve soruları, MEB Yayınları 8. sınıf Türkçe ders kitabı sayfa 68-69-70-71-72-73
(Milli Mücadele ve Atatürk Teması)

Atatürk'ü Gördüm Dinleme Metni Cevapları - 8. Sınıf Türkçe MEB Yayınları

Atatürk’ü Gördüm Dinleme Metni Cevapları – 8. Sınıf Türkçe MEB Yayınları

Atatürk’ü Gördüm Dinleme Metni Cevapları Sayfa 68

HAZIRLIK ÇALIŞMASI

“Küçük hanımlar, küçük beyler! Sizler hepiniz geleceğin bir gülü, yıldızı ve ikbal ışığısınız. Memleketi asıl ışığa boğacak olan sizsiniz. Kendinizin ne kadar önemli, değerli olduğunuzu düşünerek ona göre çalışınız. Sizlerden çok şey bekliyoruz.” sözü ile Mustafa Kemal ATATÜRK sizden neler bekliyor olabilir?

Cevap: Atatürk bizi ülkenin geleceği olarak görüyor. Bizden ülkemizi korumamızı, ülkemizin gelişimine katkıda bulunmamızı, ülkemize yararlı olacak birer insan olarak yetişmemizi, bunun için çok çalışmamızı istiyor.

Atatürk’ü Gördüm Dinleme Metni Cevapları Sayfa 69

1. ETKİNLİK

a) Metni dinlerken aşağıdaki boşlukları uygun sözcüklerle doldurunuz.

Cevap:

O denli çok seviyordum ki Atatürk’ü, onu doğaüstü bir varlık olarak düşünüyordum.

Bizi istasyona bırakmazlar ki oğlum.

Düş de gördüm.

Babam bir kese kağıdının içine içine ekmek ve zeytin koymuştu.

O okaliptüs ağacı, o kahverengi kürsü.

b) Not aldığınız sözcüklerden anlamını bilmediklerinizi yazınız. Bu sözcüklerin anlamlarını tahmin ediniz. Tahmininizi sözcüklerin sözlük anlamı ile karşılaştırınız.

Cevap:

denli: `Kadar` anlamında üstünlük derecesini belirten bir söz

doğaüstü: Doğa yasalarına uymayan, doğa yasalarıyla açıklanamayan, tabiatüstü

düş: Uyurken zihinde beliren olayların, düşüncelerin bütünü, rüya

kese kağıdı: İçine bazı şeyler konulmak için kâğıttan yapılmış kese biçiminde torba

okaliptus: Mersingillerden, asıl yurdu Avustralya olan, boyu 100 metreyi aşabilen, toprağın suyunu çekerek yerin bataklık duruma gelmesini önleyen bir ağaç, sıtma ağac

kürsü: Kalabalığa karşı konuşma yapanların önünde bulunan yüksekçe yer

Atatürk’ü Gördüm Dinleme Metni Cevapları Sayfa 70

2. ETKİNLİK

“Atatürk’ü Gördüm” metninden hareketle aşağıdaki soruları yanıtlayınız.

1. Metne göre Atatürk nereye, niçin gidecektir?

Cevap: Adana’ya, halka seslenmek için gidecektir.

2. Muzaffer, Atatürk’le ilgili neleri merak ediyor? Muzaffer’in yerinde siz olsaydınız neyi merak ederdiniz?

Cevap: Atatürk’ün saçlarını, sesini, trenini merak ediyormuş. (örnek) Muzaffer’in yerinde olsaydım onu en çok hangi kitabın etkilediğini merak ederdim.

3. Muzaffer, Atatürk’ün Adana’ya gelişini hangi sebebe bağlıyor?

Cevap: Ülkesinin çocuklarını görmek için geldiğini düşünüyor.

4. Halk, Atatürk’ü hangi ruh hâliyle bekliyor?

Cevap: Heyecanlı ve meraklı bir ruh haliyle bekliyor.

5. “Atamızın aydınlığı gözlerimize, yüzlerimize bulaşmış.” sözünde ne anlatılmak istenmiştir?

Cevap: Atatürk’ün konuşmalarından çok etkilendikleri anlatılmak istenmiştir.

3. ETKİNLİK

Dinlediğiniz metni özetleyiniz.

Cevap:

Atatürk’ü Gördüm Dinleme Metni Özeti

Atatürk halka seslenmek için Adana’ya gelecektir. Muzaffer ve ailesi de Atatürk’ü görmeye gideceklerdir. Muzaffer Atatürk hakkında babasına sorular sorar. Ertesi gün Atatürk’ün geleceği alan giderler. Büyük bir kalabalık Atatürk’ü beklemektedir. Muzaffer, ağabeyi ve babası çok heyecanlıdır. Atatürk’ü görebilmek için babalarının omuzlarına sırayla çıkarlar. Atatürk gelir. Halk büyük bir coşku içindedir. Atatürk konuşmasını yapar. Muzaffer konuşmanın sadece “Çok işimiz var, çok çalışmalıyız.” kısmını hatırlar. Ne konuştuğunu Atatürk’ü görmenin heyecanı ile unutur. Eve gelince iki kardeş annelerine gördüklerini anlatırlar. En son anneleri “Çok çalışın da adam olun, Atatürk gibi olun.” der.

Atatürk’ü Gördüm Dinleme Metni Cevapları Sayfa 71

4. ETKİNLİK

“Atatürk’ü Gördüm” metninin konusunu ve ana fikrini bulunuz.

Cevap:

Konu: Atatürk’ü görme heyecanı

Ana Fikir: Atatürk gibi büyük bir insan olup ülkemize fayda sağlayabilmek için çok çalışmamız gerekir.

5. ETKİNLİK

Dinlediğiniz metne farklı başlıklar belirleyiniz.

Cevap:

Atatürk Adana’ya Geliyor

Muzaffer’in Heyecanı

Atatürk Gibi Olun

6. ETKİNLİK

“Atatürk’ü Gördüm” metnini beğenip beğenmediğinizi sebepleri ile yazınız.

Cevap:

(örnek)

Beğendim.

Çünkü metnin anlatımı çok etkileyiciydi. Metni dinlerken sanki Atatürk’ü ben bekliyormuşum gibi hissettim.

Atatürk’ü Gördüm Dinleme Metni Cevapları Sayfa 72

7. ETKİNLİK

a) Aşağıdaki şiiri okuyunuz.

ATATÜRK’Ü GÖRDÜM DÜŞÜMDE

Sizler yaşadıkça çocuklarım
Ben de yaşıyorum demek,
İşte aranızdayım Ahmetler, Mehmetlerle,
Sizler yaşadıkça çocuklarım
El ele
Yanınızdayım.

Sizler yaşadıkça çocuklarım
Daha ferah içim,
Gök daha geniş denizler daha geniş,
Vatan ya vatan,
Vatan sonsuzluktan gelmiş
Sonsuzluğa açılan yol
Vatan siz.

Sizler yaşadıkça çocuklarım
Bilin ki
Ben de yaşarım,
Bir sevinç düştü mü içinize
Bir keder düştü mü içinize
Bilin ki
Aranızda ben varım.

A. Rıza ERGÜVEN

b) Okuduğunuz şiirin konusu ve ana duygusuyla ilgili düşüncelerinizi anlatan bir konuşma yapınız.

Cevap:

(örnek)

Atatürk ömrü boyunca tüm mücadelesini Türk milletinin bağımsızlığını kazanması ve gelişmiş bir ülke için vermiştir. Bunu ülkenin geleceği özellikle biz çocuklar için yapmıştır.

Atatürk çocuklara çok önem verirdi. Çünkü geleceğin çocukların elinde olduğunu biliyordu. Çocuklar ne kadar iyi yetişirse, ülkenin de geleceği o kadar parlak olacaktı. Başka bir deyişle çocuk demek, gelecek demekti.

Bu nedenle Atatürk’ün çocuklara verdiği değer ve önem çok büyüktür. Çocuklardan ve gençlerden ülkeleri için çok çalışmalarını ister. Ülkemiz için sahip olduğu ideallerinin çocukların gerçekleştireceğini bilir. Sonuç olarak biz de bu idealleri gerçekleştirmek için çalışırsak, Atatürk’ü yaşatmış oluruz.

Atatürk’ü Gördüm Dinleme Metni Cevapları Sayfa 73

8. ETKİNLİK

“Atatürk’ü Gördüm” metninde olduğu gibi yaşadığınız ya da tanık olduğunuz bir olayı giriş, gelişme ve sonuç bölümlerine dikkat ederek yazınız. Yazınıza başlık koymayı unutmayınız.

Cevap:

(örnek)

DİKKATSİZLİK

Güneşli bir günde biraz dolaşmak için arkadaşlarla alış veriş merkezine gittik. Önce karnımızı doyurduk. Sonra bir teknoloji mağazasına girerek yeni gelen ürünleri inceledik. 

Mağazadan çıkıp yürüyen merdivenlerle aşağı inip çıkışa doğru ilerledik. O an bir çığlık duyduk. Bu bir kadın çığlığıydı. İstemsizce arkamızı döndük. Bir çocuk yukarı katta parmaklıklardan aşağı doğru sarkmıştı. Parmaklıkların öbür tarafına geçemiyordu. Elleriyle demirlere sıkıca tutunmuş, ayakları aşağı sarkmış halde ağlıyordu. Daha fazla dayanamadı ve ellerini saldı. O an bir güvenlik görevlisi hızla çocuğun düştüğü yöne doğru atıldı. Kollarını açarak çocuğu havada yakaladı.

Herkes çok korkmuştu. Çocuğun bir şeyi olmadığı anlaşılınca bir alkış koptu. Herkes güvenlik görevlisini alkışlıyordu. Yanına gidip tebrik ediyorlardı. Bir annenin dikkatsizliği ile meydana gelebilecek bir felaket, bir güvenlik görevlisinin dikkati sayesinde ucuz atlatılmıştı.

GELECEK DERSE HAZIRLIK

Teknolojinin yararlarını ve zararlarını araştırınız.

Aşağıdaki butona tıklayarak konu hakkındaki araştırma yazısına ulaşabilirsiniz.

Teknolojinin Yararları ve Zararları

*** Atatürk’ü Gördüm dinleme metni cevapları hakkında söylemek istediklerinizi aşağıdaki yorum alanına yazabilirsiniz.

8. Sınıf MEB Yayınları Türkçe Ders Kitabı Cevaplarının Hepsine Ulaşmak İçin Tıklayın

112 Yorum

Yorum Yap

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!