Ormanlar Kralı Metni Cevapları

Ormanlar Kralı metni cevapları ve soruları, MEB Yayınları 3. sınıf Türkçe ders kitabı sayfa 76-79-80-81-82-83 
(Erdemler Teması)

Ormanlar Kralı Metni Cevapları - 3. Sınıf MEB Yayınları

Ormanlar Kralı Metni Cevapları – 3. Sınıf MEB Yayınları

Ormanlar Kralı Metni Cevapları Sayfa 76

HAZIRLIK ÇALIŞMALARI

1. Hayvanlarla ilgili bir masal anlatınız.

Aşağıdaki butona tıklayarak hayvanlarla ilgili bir çok masala ulaşabilirsiniz. İçlerinden beğendiğiniz bir tanesini anlatabilirsiniz.

Hayvanlarla İlgili Masallar

2. En sevdiğiniz hayvan hangisidir? Nedenleriyle açıklayınız.

En sevdiğiniz hayvanı ve neden o hayvanı sevdiğinizi yazabilirsiniz.

(örnek)

En sevdiğim hayvan köpektir. Köpekler sahiplerine çok bağlıdır. Onları korurlar. Onlara arkadaş olurlar. Oyun oynamayı çok severler. Çok sevimlidirler. Köpeklere her zaman güvenebiliriz.

Ormanlar Kralı Metni Cevapları Sayfa 79

1. ETKİNLİK

Kelimelerin anlamlarını tahmin edip yazınız. Yeni öğrendiğiniz kelimeleri sözlük defterinize ekleyiniz.

Cevap: 

kor: İyice yanarak ateş durumuna gelmiş kömür veya odun parçası

kütük: Kalın ağaç gövdesi

ipek: İpek böceği kozaları çözülerek çıkarılan ve dokumacılıkta kullanılan çok ince, esnek ve parlak tel

2. ETKİNLİK

Soruları metne göre cevaplayınız.

1) Ormandaki hayvanlar niçin toplanmışlar?

Cevap: Ormanlar kralı aslan ölünce, yeni bir kral seçmek için toplanmışlar.

2) Hayvanlar ormanda ne zaman toplanmışlar?

Cevap: Gece toplanmışlar.

3) Hayvanlar nerede toplanmışlar?

Cevap: Ormanda toplanmışlar.

4) Kral seçimine kim yardım etmiş?

Cevap: Ormanda yürüyen yaşlı bir adam yardım etmiş.

5) Yaşlı adam kral seçimi için ne önermiş?

Cevap: Büyük bir ateş yakıp korlar kalınca, kral adaylarına korların üstünden geçmelerini istemiş.

6) Tavşan nasıl kral olmuş?

Cevap: Tavşan aklını kullanarak korların üstünden ayaklarına bağladığı iki uzun dal parçası ile geçip kral olmuş.

Ormanlar Kralı Metni Cevapları Sayfa 80

3. ETKİNLİK

Metnin konusunu ve ana fikrini belirleyiniz.

Cevap: 

Metnin konusu: Ormandaki hayvanların yeni kral seçmeleri.

Metnin ana fikri: Cesaretin, kuvvetin ve güzelliğin yetmediği yerde en büyük güç akıldır.

4. ETKİNLİK

Hangi özelliklere sahip arkadaşınızı sınıf başkanı seçmek istersiniz?

Bu soruyu düşüncelerinize göre siz cevaplayabilirsiniz.

(örnek)

Dürüst, yalan söylemeyen, herkesle iyi geçinen, sorunlara uygun çözümler bulabilen, öğretmenlerle olan iletişimi kuvvetli, ayrımcılık yapmayan, yardım sever özelliklere sahip arkadaşımızı sınıf başkanı seçmek isteriz.

5. ETKİNLİK

Metnin görselini inceleyiniz. Görseller metnin anlaşılmasına katkı sağlıyor mu? Düşüncelerinizi yazınız.

Cevap: 

Görseller metnin anlaşılmasına katkı sağlıyor. Görsellerde anlatılan olaylar çizilmiş. Mesela tavşanın çubuklar üzerine nasıl çıktığını yazılı olarak anlamayabiliriz ama görsellere bakınca anlayabiliyoruz.

Ormanlar Kralı Metni Cevapları Sayfa 81

6. ETKİNLİK

a) Verilen bilgileri okuyunuz. Farklı anlamlarda kullanılan “ekmek” kelimesine dikkat ediniz.

Fırından üç ekmek aldım.

Toprağa tohum ekmek için seni bekledim.

Birinci cümledeki “ekmek” kelimesi hangi anlamda kullanılmıştır?

Cevap: Yiyecek anlamında kullanılmıştır.

İkinci cümledeki “ekmek” kelimesi hangi anlamda kullanılmıştır?

Cevap: Bir bitki yetiştirmek amacıyla toprağa tohum gömmek anlamıyla kullanılmıştır.

b) Verilen eş sesli kelimelerle cümleler yazınız.

Cevap: 

yüz: Pencereden sızan ışık yüzüme vurdu.
yüz: Selim’in dedesi yüz yaşındaymış.

kaz: Bahçeye çıkıp kazları besledim.
kaz: Tarlaya su yolu açmak için toprağı kazmaya başladı.

bin: Bisiklete binmeyi çok severim.
bin: Telefonu bin liraya aldım.

Ormanlar Kralı Metni Cevapları Sayfa 82

7. ETKİNLİK

a) Soru işaretinin kullanıldığı yerle ilgili verilen bilgiyi okuyunuz.

Soru bildiren cümlelerin sonuna konur.

• Yarın sinemaya gidelim mi?
• Ödevlerini bitirdin mi?
• Ali de bizimle gelecek mi?
• Bugün neden gelmedin?
• Hangi dersi daha çok seviyorsun?

b) Soru işaretinin kullanıldığı cümleler yazınız.

Cevap: 

» Teyzem bize ne zaman gelecek?

» Neden bizimle beraber sinemaya gelmiyorsun?

» Kolundaki saati kaç paraya aldın?

» Tavukları besledin mi?

» Ali de bizimle beraber ders çalışacak mı?

Ormanlar Kralı Metni Cevapları Sayfa 83

8. ETKİNLİK

Atasözlerini özenli ve okunaklı şekilde yazınız.

Yazma etkinliğini siz yapabilirsiniz.

*** Ormanlar Kralı metni cevapları hakkında söylemek istediklerinizi aşağıdaki yorum alanına yazabilirsiniz.

3. Sınıf MEB Yayınları Türkçe Ders Kitabı Cevaplarının Hepsine Ulaşmak İçin Tıklayın

1 Yorum

Yorum Yap

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!