Güneşi Bile Tamir Eden Adam Metni Cevapları

Güneşi Bile Tamir Eden Adam metni cevapları ve soruları, MEB Yayınları 4. sınıf Türkçe ders kitabı sayfa 74-76-77-78-79-80
(Erdemler Teması)

Güneşi Bile Tamir Eden Adam Metni Cevapları - 4. Sınıf Türkçe MEB Yayınları

Güneşi Bile Tamir Eden Adam Metni Cevapları – 4. Sınıf Türkçe MEB Yayınları

Güneşi Bile Tamir Eden Adam Metni Cevapları Sayfa 74

HAZIRLIK ÇALIŞMALARI

1. Bir arkadaşınıza yardım ettiğinizde neler hissedersiniz?

Bu soruyu siz cevaplayabilirsiniz.

(örnek)

Bir arkadaşıma yardım ettiğim zaman mutlu oluyorum. Benim de yardıma ihtiyacım olduğu zaman arkadaşımın yardımcı olacağını bilmek bana güven veriyor.

2. İnsanların sorunları olduğunda onlara nasıl yardımcı olursunuz?

Bu soruyu siz cevaplayabilirsiniz.

(örnek)

Sorunlarına çözüm üretmeye çalışıyorum. Çözüm üretemiyorsam onlara manevi destek oluyorum. Çözüm üretebilecek kişilere danışıyorum.

Güneşi Bile Tamir Eden Adam Metni Cevapları Sayfa 76

1. ETKİNLİK

Kelimelerin anlamlarını tahmin edip tahminlerinizin doğruluğunu sözlükten kontrol ediniz. Kelimelerle birer cümle kurunuz. Kelimeleri sözlük defterinize ekleyiniz.

Cevap: 

böbürlenmek

Anlamı: Övünerek kabarmak, üstünlük taslamak, kurulmak

Cümlem: Sınıf başkanı olunca böbürlenmeye başladı.

açgözlü

Anlamı: Mala, yiyeceğe ve içeceğe doymak bilmeyen, açgöz, gözü aç, doymaz, gözü doymaz, tamahkâr, haris, hırslı, tokgözlü karşıtı

Cümlem: Açtığı dükkan, açgözlülüğü nedeniyle bir ayda iflas etti.

hırs

Anlamı: Sonu gelmeyen istek, aşırı tutku

Cümlem: Şöhret hırsı nedeniyle bütün arkadaşları onu bir bir terk etti.

2. ETKİNLİK

Soruları metne göre cevaplayınız.

1. Hikâyenin kahramanları nerede yaşamaktadırlar?

Cevap: Her tarafı çam ağaçlarıyla, eski evlerle dolu, pırıl pırıl deniz olan, tekir kedileriyle meşhur bir adada yaşamaktadırlar.

2. Çocuklar, Kadir Bey’i niçin çok sever?

Cevap: Yumuşak, böbürlenmeyi sevmeyen bir insan olduğu için severler.

3. Kadir Bey, insan ilişkileri konusunda etrafına nasıl fayda sağlamaktadır?

Cevap: Araları bozulan çiftleri, birbirine küsen kırk yıllık arkadaşları, anlaşamayan komşuları barıştırarak fayda sağlamaktadır.

4. Yazara göre insan ilişkileri neden bozulur?

Cevap: Öfke, hırs, kıskançlık, çekememezlik, açgözlülük gibi duygular işin içine karışınca insan ilişkileri bozulur.

Güneşi Bile Tamir Eden Adam Metni Cevapları Sayfa 77

3. ETKİNLİK

Muammer Bey ve Kadir Bey’in kişisel özelliklerini karşılaştırınız.

Cevap: 

MUAMMER BEY

  • İnatçı
  • Kıskanç
  • Alıngan
  • Titiz

KADİR BEY

  • Yumuşak
  • Böbürlenmeyi sevmeyen
  • Hoşgörülü
  • Birleştirici

4. ETKİNLİK

Cevap: 

KONU

Muammer Bey ve Kadir Bey’in karakterleri

ANA FİKİR

İyi insanlar toplumda saygı gören ve sevilen kişilerdir.

5. ETKİNLİK

Örnekleri inceleyerek siz de metinde mecaz anlamda kullanılan kelimeleri bulunuz.

Örnek: “Kardeşi ise tamircidir.” cümlesinde tamirci kelimesi gerçek anlamda kullanılmıştır.

“Kendisi onardığı için değil de tesadüfen çalışmış gibi hava takınır.” cümlesinde hava kelimesi mecaz anlamda kullanılmıştır.

Cevap: 

• Tamirci Kadir Bey ise, kendi dünyasında, yumuşak bir insandır.

• Araları bozulan çiftler…

Güneşi Bile Tamir Eden Adam Metni Cevapları Sayfa 78

6. ETKİNLİK

Görseller metnin hangi bölümüyle ilişkilidir?

Cevap: 

Görseller Mesut Bey’in anlatıldığı bölümlerle ilişkilidir.

7. ETKİNLİK

a. Üç nokta işaretinin ( … ) kullanım alanlarını örnekleriyle eşleştiriniz.

Cevap: 

1. Anlatım olarak tamamlanmamış cümlelerin sonuna konur.
2. Alıntılarda başta, ortada ve sonda alınmayan kelime veya bölümlerin yerine konur.
3. Karşılıklı konuşmalarda, yeterli olmayan, eksik bırakılan cevaplarda kullanılır.

(3) — Kimsin?
— Muammer…

(2) Kiracılarla ev sahiplerini anlaştırır. (…) Neden barışmaları gerektiğini öyle güzel anlatır ki, şaşarsınız.

(1) Hayat dostlarla güzel, neşeli…

b. Siz de üç nokta işaretinin kullanım alanlarını gösteren cümleler yazınız.

Cevap: 

1. Pencereden öyle güzel bir manzara görünüyordu ki…

2. Sonunda arabasını tamire götürdü. (…) Ustayla anlaşamadılar. Başka bir tamirciye gitti o da.

3.  — Baban nerede kaldı?
— Babam…

Güneşi Bile Tamir Eden Adam Metni Cevapları Sayfa 79

8. ETKİNLİK

Çevrenizde yardımseverlikle yapılmış bir işi anlatınız.

Çevrenizde yaşanan olaya göre bu etkinliği siz yapabilirsiniz.

(örnek)

Mahallemizdeki bir eve bir anne ve kızı taşınıyordu. Eşyaları getiren kamyonun şoförü eşyaları evin önüne bırakıp gitmişti. Anne kız zorlanarak eşyaları taşımaya çalışıyordu. Biz hemen arkadaşlarla toplandık, mahallenin kahvesindeki gençleri de çağırdık. El birliği ile kısa sürede eşyaları eve taşıdık. Anne kız çok mutlu olmuşlardı.

İki ay sonra annenin kızı büyük bir şirkete yönetici olmuştu. Mahallemizde ne kadar işsiz genç varsa onlara çalıştığı şirkette iş verdi. Böylece insanların yardımseverliği sayesinde sorunlarımız çözülmüştü.

9. ETKİNLİK

Karşılaştırma, neden-sonuç, benzetme gibi çıkarım cümleleri verilmiştir. Çıkarımlarla ilgili soruları cevaplayınız.

1. “Tüm zamanların en başarılı, en usta tamircisidir.” cümlesinde Kadir Bey kiminle ve hangi özelliği ile karşılaştırılmaktadır?

Cevap: Bugüne kadar var olan tüm tamircilerle, ustalık özelliği ile karşılaştırılıyor.

2. “Tıpkı çamaşır makineleri gibi arada insan ilişkilerini de tamir etmek gerekir.” cümlesinde insan ilişkilerini tamir etmeyi neye benzetmiştir?

Cevap: Çamaşır makinelerini tamir etmeye benzetmiştir.

3. “Kadir Bey herkese olumlu baktığından, herkesin de kendisiyle ilgili olumlu düşündüğünü sanır.” cümlesinde Kadir Bey’in herkesin hakkında olumlu düşünmesinin nedeni nedir?

Cevap: Herkesin kendisi hakkında olumlu düşündüğünü sanmasıdır.

10. ETKİNLİK

Hikâye unsurlarını kullanarak defterinize bir hikâye yazınız. Yazınızda olayları oluş sırasına uygun yazmaya dikkat ediniz. Yazdıklarınızın içeriğine uygun bir başlık belirleyiniz. Yazılarınızda kelimeleri gerçek ve mecaz anlamlarıyla kullanınız.

Olay: Ayşe Teyze’nin ayağını kırması, yalnız yaşayan Ayşe Teyze’ye komşularının yardım etmesi

Yer: Mahalle

Zaman: Kış mevsimi

Konu: Komşu Ayşe Teyze’nin hasta olması

Kişiler: Anne, baba, çocuk, abla,

Yer: Mahalle

Hayal gücünüzü kullanarak bu etkinliği siz yapabilirsiniz.

(örnek)

AYŞE TEYZE

Mahallemizde oturan ve yalnız yaşayan bir kadın vardı. Herkes ona “Ayşe Teyze” derdi. Ayşe Teyze çok yardımsever, iyi niyetli, herkesin saygı duyduğu bir insandı.

Bir kış mevsiminde Ayşe Teyze merdivenlerden inerken düşmüş ve ayağını kırmıştı. Ayağı alçıya alınan Ayşe Teyze ev işlerini yapamıyordu. Babam, anne ve ablama Ayşe Teyze’ye her gün gitmelerini, ev işlerini görmelerini, yemek yapmalarını söyledi. Bu iş ablamın hoşuna gitmemişti. Oraya gidip iş yapmak istemiyordu. Babam ise ablamın doğum hikayesini anlattı.

Ablamın doğum zamanı geldiğinde annem evde yalnızmış. Babam ise iş için şehir dışındaymış. Annemin bağrışlarını duyan Ayşe Teyze hemen eve gelmiş. Annemi kucaklayıp aşağı indirmiş. Bir taksiye bindirip hastaneye götürmüş. Doktorlar “Eğer zamanında getirmeseydiniz bebeği kaybedebilirdiniz.” demişler. Yani ablam şu an yaşıyorsa bunu Ayşe Teyze’ye borçluymuş.

Ablam bu hikayeyi duyunca tavrının yanlış olduğunu anladı. Ayşe Teyze iyileşene kadar yanından ayrılmadı, onun her işini gördü. Bu olay, komşuluk ve yardımlaşma konusunda hepimize ders olmuştu.

Güneşi Bile Tamir Eden Adam Metni Cevapları Sayfa 80

11. ETKİNLİK

Atasözlerini kendi yazı stilinize göre yazınız.

Yazma etkinliğini siz yapabilirsiniz.

GELECEK DERSE HAZIRLIK

Resmi kurumların ve sosyal yardım kuruluşlarının engelliler için yaptığı çalışmaları araştırınız.

Cevap: 

Engelli bireylere yönelik olarak yapılan çalışmalar,

• Engelli birey öncelikle Devlet hastanelere giderek heyet raporu alır ve engel durumunu belirler.

• Engelli birey raporunu alarak Rehberlik ve Araştırma Merkezine gider. Burada engelin durumuna göre inceleme yapılarak engelli bireylerin alacağı eğitim alanları tespit edilir. Bu alanlara yönelik olarak eğitim yönlendirmesi yapılır.

• Okul çağındaki öğrenciler Rehberlik ve Araştırma Merkezi tarafından yönlendirildikten sonra okullarda bu tür öğrencilere yönelik sınıflar hazırlanmaktadır. Bu sınıflar Kaynaştırma Sınıfı ve Özel Eğitim Sınıfı adı altında okullarda oluşturulur.

• Lise çağına gelmiş Hafif Düzey Zeka Geriliği düzeyindeki bireyler için Mesleki Eğitim Merkezleri bulunmaktadır.

• Ağır ve Orta Ağır otistik, Ağır ve Orta Zihinsel engelli bireyler için Özel Eğitim Uygulama Merkezleri açılmaktadır. Burada Rehberlik ve Araştırma Merkezleri tarafından belirlenen konularda eğitimlerine devam etmektedirler.

• Engelli bireylerin gelişimlerinin kontrolü her yıl Rehberlik ve Araştırma Merkezi tarafından yapılmaktadır.

• Engelli olmuş ve sokağa bırakılmış çocuklar için Sevgi Evlerinde barınma ve bakım sağlanmaktadır. (Aile Sosyal Politikalar Bakanlığı)

• Okul zamanlarının dışında engelli bireylerin eğitimleri devam etmekte bu konuda Özel Rehabilitasyon Merkezleri Rehberlik ve Araştırma Merkezi tarafından belirlenen konularda eğitimleri desteklemektedir.

• Belediyeler ve çeşitli Sivil Toplum Kuruluşları bu konularda çalışmalarda bulunmaktadır.

• Engelli bireylere engel durumlarına göre maaş bağlanmaktadır.

• Engelli bireye bakmakla yükümlü aile bireylerine sosyal yardım yapılmaktadır.

• Belediyeler kaldırımlara engelli bireylerin rahat hareket etmesi için kılavuz taşlar ve rampalar yapmaktadır. Ulaşım araçlarına asansörler ve rampalar yapar. Ayrıca engelli bireylerin ulaşımı için özel araç tahsis edilebilir. Ulaşım engelli bireyler için indirimlidir.

*** Güneşi Bile Tamir Eden Adam metni cevapları hakkında söylemek istediklerinizi aşağıdaki yorum alanına yazabilirsiniz.

4. Sınıf MEB Yayınları Türkçe Ders Kitabı Cevaplarının Hepsine Ulaşmak İçin Tıklayın

Yorum Yap

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!