Kitap Cevapları TIKLA
Test Çöz TIKLA

Asker Ağlamaz Arkadaş Metni Cevapları (2. Sınıf Türkçe)

Asker Ağlamaz Arkadaş metni cevapları ve soruları, Meb Yayınları 2. sınıf Türkçe kitabı Sayfa 27-28-29-30-31 (Millî Mücadele ve Atatürk Teması)

Asker Ağlamaz Arkadaş Metni Cevapları

Asker Ağlamaz Arkadaş Metni Cevapları Sayfa 27

Aşağıdaki metni noktalama işaretlerine dikkat ederek okuyunuz.

ASKER AĞLAMAZ ARKADAŞ

Atatürk, Samsun’a çıktıktan sonra kentte dolaşır. Halkla görüşmeler yaparken bir yerde üstü başı yırtık bir er dikkatini çeker. Bir deri bir kemik kalmış, yüzü bakır rengini almış bu erin durumuyla ilgilenmek ister.

Yanındakilerle birlikte bu perişan kılıklı ere doğru ilerler. Erin içini çeke çeke ağladığını görür. Ona sorar:
– Asker ağlamaz arkadaş! Sen niçin ağlıyorsun?
Er irkilir, başını kaldırır. Kendisine seslenen kişinin yüzü, ona hiç de yabancı gelmez. Bir an gözlerini kapar, belleğini zorlar. Karşısındaki kalpaklı kişinin Çanakkale’de kendilerine komutanlık yapmış olan Mustafa Kemal olduğunu anlar.

Hemen toparlanır, yay gibi selam durumuna geçer.
– Söyle, niçin ağlıyorsun?
Anadolu’nun bu yanık yürekli çocuğu içini çekerek şöyle yakınır:
– Düşman ülkemizin her köşesine girdi. Böyle bir zamanda hükümet beni terhis etti. Silahımı elimden aldı. Yurdumu nasıl savunacağım, düşmana nasıl haddini bildireceğim?
Atatürk, bir elini erin omzuna koyar:
– Üzülme çocuğum, gel benimle, der.
Ona, Samsun’daki asker eşyası ambarından yeni bir giysi, şapka ve postal verirler. Bir güzel de silahlandırırlar.
Atatürk’ün, Anadolu’ya ayak basar basmaz yanına aldığı ilk er de bu Mehmetçik olur.

A. Ferhan OĞUZKAN (Kısaltılmıştır.)

Asker Ağlamaz Arkadaş Metni Cevapları Sayfa 28

1. ETKİNLİK

Metnin konusu olan ifadeyi işaretleyiniz.

Cevap:

() Samsun’daki askerlerin düşmana karşı hazırlıklı olması
(X) Atatürk’ün Samsun’da bir askerle karşılaşması
() Atatürk’ün yurdumuzu kurtarmak için Samsun’a gitmesi

Asker Ağlamaz Arkadaş Metni Cevapları Sayfa 29

. ETKİNLİK

Aşağıdaki soruları metne göre cevaplayınız.

1. Atatürk’ün Samsun’da gezerken dikkatini ne çeker?
A) Bir araya toplanmış askerler
B) Üstü başı yırtık bir asker
C) Kentteki çalışanlar

Cevap: B

2. Asker, Atatürk’ü nereden hatırlar?
A) Çanakkale’den
B) İstanbul’dan
C) Ankara’dan

Cevap: A

3. Askerin ağlamasının sebebi nedir?
A) Yurdumuzun düşman tarafından işgal edilmesi
B) Üstüne giyecek elbiselerinin olmaması
C) Atatürk’le karşılaşmasından dolayı duygulanması

Cevap: A

4. Atatürk’ün askeri sevdiğini hangi davranışından anlıyoruz?
A) Onunla sohbet etmesinden
B) Yanına gitmesinden
C) Onu yanına almasından

Cevap: C

5. Askere, eşya ambarından aşağıdakilerden hangisi verilmiyor?

Cevap: C

Asker Ağlamaz Arkadaş Metni Cevapları Sayfa 30

3. ETKİNLİK

Aşağıdaki başlıkları okuyunuz. Metnin içeriğine uygun başlıkları işaretleyiniz. Bu başlıklardan en beğendiğinizi nedenleriyle yazınız.

Atatürk’ün Kararlılığı
Askerimizin Gücü
Umutsuzluğa Yer Yok
Samsun’da Bir Gün

Cevap:

En beğendiğim başlık: Umutsuzluğa Yer Yok
Başlığı beğenme nedenlerim: Atatürk umutsuz olan askere umut olduğu için bu başlığı beğendim.

4. ETKİNLİK

Aşağıdaki kelimeleri okuyunuz. Kelimelerin son harfiyle başlayan birer kelime yazınız.

Atatürk

Cevap: Komutan

asker

Cevap: Radyo

Samsun

Cevap: Nehir

mücadele

Cevap: Eşit

Anadolu

Cevap: Uğur

inanç

Cevap: Çare

sevgi

Cevap: İlim

kurtuluş

Cevap: Şırınga

umut

Cevap: Tuğla

Asker Ağlamaz Arkadaş Metni Cevapları Sayfa 31

5. ETKİNLİK

Aşağıdaki kelimelerden anlamlı ve kurallı cümleler oluşturunuz., Oluşturduğunuz cümleleri yazınız.

Atatürk aldı yanına askeri

Cevap: Atatürk askeri yanına aldı.

gün o Samsun’a Atatürk çıktı

Cevap: Atatürk o gün Samsun’a çıktı.

okumayı kitap severdi Atatürk

Cevap: Atatürk kitap okumayı severdi.

6. ETKİNLİK 

Aşağıdaki paragrafı okuduktan sonra soruları cevaplayınız.

“Cumhuriyeti, çocuklara ve gençlere emanet etmişti Atatürk. Çünkü onları çok severdi. Gençlerin ve çocukların ülkemizin geleceği olduğunu çok iyi biliyordu. Bu yüzden onların başarılı birer
insan olmaları için birçok eğitim kurumu kurdu.”

• Paragraf kaç cümleden oluşmaktadır?

Cevap: 4 cümleden oluşmaktadır.

• Hangi kelimelerin başındaki harfler büyük yazılmıştır?

Cevap: Özel isimler ve noktadan sonra başlayan kelimelerin harfleri büyük yazılmıştır.

• Bu kelimelerin ilk harfinin büyük yazılmasının nedeni nedir?

Cevap: Özel isimler büyük harfle yazılır.

***Asker Ağlamaz Arkadaş metni cevapları (Sayfa 27-28-29-30-31) hakkında söylemek istediklerinizi aşağıdaki yorum alanına yazabilir, emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilirsiniz.

Türkçe Ders Kitabı Cevapları
Bu içeriğe emoji ile tepki ver
0
0
1
1
1
0
1

1 Yorum

Yorum Yap