Kitap Cevapları TIKLA
Test Çöz TIKLA

Toprağımız Temizdir Metni Cevapları (2. Sınıf Türkçe)

Toprağımız Temizdir metni cevapları ve soruları, Meb Yayınları 2. sınıf Türkçe kitabı Sayfa 21-22-23-24-25-26 (Millî Mücadele ve Atatürk Teması)

Toprağımız Temizdir Metni Cevapları

Toprağımız Temizdir Metni Cevapları Sayfa 21

Aşağıdaki metni noktalama işaretlerine dikkat ederek okuyunuz. 

TOPRAĞIMIZ TEMİZDİR

Dünyanın en geniş topraklarına sahip güçlü bir devlet olan İngiltere İmparatorluğunun kralı, Atamızın zaferlerine ve devrimlerine hayran olmuştu. Kral 8. Edward (Edvırd), zaman zaman Ata’ya sevgi mektupları gönderiyor, hatırını soruyordu. Sevgili Atatürk’e yazdığı mektupların birinde kendisini bir gün ziyaret edeceğini, geleceği günü gelmeden önce bildireceğini yazmıştı. Bir gün İngiliz Kralı, Ata’mıza ziyaret gününü yazdı. Mevsim yaz olduğu için Gazi Mustafa Kemal, İstanbul Dolma- bahçe Sarayı’ndaydı. Büyük Millet Meclisi, yaz tatiline girince Ata İstanbul’a geliyordu. Bir savaş gemisiyle geziye çıkan Kral 8. Edward’ın zırhlısı, mektupla bildirdiği günde Dolma- bahçe Sarayı önünde demirledi.

Atatürk ve Türkiye Cumhuriyetinin rıhtımda karşıladılar. Gazi Mustafa Kemal Paşa, 8. Edward’ın elini sıktı, koluna girerek saraya çıkan merdivenlerden saray bahçesine girdiler. Toprak yoldan saraya girerken, ne oldu ise oldu, 8. Edward yere düştü. Herhalde, etrafına bakarken ayağı bir yere takılmıştı. Atatürk, hemen misafirini yerden kaldırarak koluna girdi. Saraya girdiler. Edward, Atatürk’le tokalaşmadan önce elini silmek istedi. Atatürk: “Ekselans sakın mikroptan korkmayınız. Bizim topraklarımız temizdir.” dedi.

Atatürk ve Türkiye Cumhuriyeti’nin ileri gelenleri, 8. Edward’ı rıhtımda karşıladılar. Gazi Mustafa Kemal Paşa, 8. Edward’ın elini sıktı, koluna girerek saraya çıkan merdivenlerden saray bahçesine girdiler. Toprak yoldan saraya girerken, ne oldu ise oldu, 8. Edward yere düştü. Herhalde, etrafına bakarken ayağı bir yere takılmıştı. Atatürk, hemen misafirini yerden kaldırarak koluna girdi.
Saraya girdiler. Edward, Atatürk’le tokalaşmadan önce elini silmek istedi. Atatürk: “Ekselans sakın mikroptan korkmayınız. Bizim topraklarımız temizdir.” dedi.
Turhan UĞURKAN (Kısaltılmıştır.)

1. ETKİNLİK

Toprağımız Temizdir Metni Cevapları Sayfa 22

Metnin konusunu aşağıya yazınız.

Cevap: Toprağımızın temiz ve mikropsuz olduğunu anlatmaktadır.

2. ETKİNLİK

Toprağımız Temizdir Metni Cevapları Sayfa 23

Aşağıdaki soruları metne göre cevaplayınız.

1. Atamızın zaferlerine ve devrimlerine kim hayran oluyor?

Cevap: İngiltere İmparatorluğunun kralı hayran oluyordur.

2. Ata ne zaman İstanbul’a geliyor?

Cevap: Büyük Millet Meclisi, yaz tatiline girince Ata İstanbul’a geliyordu.

3. Ata, İngiltere Kralını nerede karşılıyor?

Cevap: Atatürk ve Türkiye Cumhuriyetinin ileri gelenleri, 8. Edward’ı rıhtımda karşıladılar.

4. Atatürk, İngiltere Kralı’na ne diyor? 

Cevap: “Ekselans sakın mikroptan korkmayınız. Bizim topraklarımız temizdir.” dedi.

5. Kral 8. Edward, İstanbul’a niçin geliyor?

Cevap: Atatürk’ü ziyarete geliyor.

6. Atatürk, Kral 8. Edward’ı nasıl karşı?

Cevap: Elini sıkarak karşılıyor.

Toprağımız Temizdir Metni Cevapları Sayfa 24

3. ETKİNLİK

Aşağıdaki kelimeleri anlamlarının başında verilen sayılara göre bulmacaya yerleştiriniz.

1- Geminin demir atarak kıyıya yanaşıp durması.
2- Kendi topraklarındaki milletleri yöneten büyük devlet.
3- Çürümeye ve hastalıklara yol açan, ancak mikroskopla görülebilen canlı.
4- Yüksek makam sahibi yabancılara verilen unvan.
5- Belli bir alanda hızlı ve köklü değişiklik.

Cevap:

4. ETKİNLİK

Aşağıdaki cümlelerde yanlış yazılmış kelimeleri belirleyiniz. Bu kelimeler doğru olacak şekilde cümleleri yeniden yazınız.

• Kral 8. Edward ülkemize geldi.

Cevap: Kral 8. Edward ülkemize geldi.

• Bir gün İngiliz Kralı, atamıza ziyaret gününü yazdı.

Cevap: Bir gün İngiliz kralı, Ata’mıza ziyaret gününü yazdı.

• mevsim yaz olduğu için gazi Mustafa kemal, İstanbul dolma- bahçe Sarayı’ndaydı.

Cevap: Mevsim yaz olduğu için gazi Mustafa Kemal, İstanbul Dolmabahçe Sarayı’ndaydı

5. ETKİNLİK

Aşağıdaki cümlelerde ( ) içine uygun olan noktalama işaretleri koyunuz.

Cevap:

• Atatürk (.) İsmet Paşa ve Kazım Karabekir konuğunu kapı () da karşıladılar (.)
• Yaşasın (!) Atatürk geliyor (.)
• Atatürk () ün koluna girmesiyle yürüdüler (.)
• Onun gençliğe bıraktığı en önemli eser nedir (?)
• İngiltere (,) Fransa (,) İtalya ve Yunanistan yurdumuzu işgal et () tiklerine pişman olmuşlardır (.)

6. ETKİNLİK

ATATÜRK’ÜN HAYATINI BİLİRİM

Aşağıdaki noktalı yerlere kutulardaki kelimelerden uygun olanları yazınız.

Cevap:

***Toprağımız Temizdir metni cevapları (Sayfa 21-22-23-24-25-26) hakkında söylemek istediklerinizi aşağıdaki yorum alanına yazabilir, emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilirsiniz.

Türkçe Ders Kitabı Cevapları
Bu içeriğe emoji ile tepki ver
0
0
0
4
0
0
0

Yorum Yap