Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA

Adalet Mülkün Temelidir – Kompozisyon

“Adalet mülkün temelidir” sözünü açıklayan, devlet yönetiminde adalet ile hükmetmenin önemine değinen kompozisyon örneği.

Adalet Mülkün Temelidir - Kompozisyon

Adalet Mülkün Temelidir – Kompozisyon

İnsanların çoğalarak bir arada yaşamaya başlamasının ardından kalabalıklar zaman içerisinde toplumları oluşturmuştur. Bir arada yaşayan insanlar zaman içerisinde devletler kurdular ve kendilerine has yönetim tarzı belirlemeye gayret gösterdiler. Kurulan devletler, öncelikle halkın arasındaki sorunlarla ilgilenmeyi ve bunları çözüme kavuşturmayı amaçlamışlardır. Sorunların çözümü esnasında adaletle hükmetmek, bütün toplumlar için değişmez kural konumundadır. Bu duruma dikkat çekmek için adalet mülkün temelidir denmiştir.

Adalet mülkün temelidir sözünün kime ait olduğuna yönelik pek çok rivayet bulunsa da öne çıkan iki ihtimal mevcuttur. Bu ihtimallerden ilki, bu sözün Mustafa Kemal Atatürk’e ait olduğudur. İkinci ve daha kuvvetli ihtimal ise, bu sözü söyleyen kişinin 2. İslam Halifesi Hz.Ömer olduğu yönündedir. Genel kabul, bu sözün Hz.Ömer’e ait olduğu şeklindedir. Sözün aslının Arapça olmasından dolayı tam doğru çeviri yapıldığında bu sözde geçen “mülk” kelimesinin devlet ya da düzen anlamına geldiği anlaşılmaktadır.

Her devlette ve toplumdaki ilişkiler, ancak adaletle temin edilir. İnsanların arasındaki düzen adalet ile sağlanır. Bu düzenin devam etmesi de, insanların memnun olduğu ve kimsenin mağdur edilmediği bir adalet sisteminin kurulmasıyla mümkündür. İnsanlar, ancak bu şekilde kendilerini huzurlu ve güven içerisinde hissedebilirler.

Tam bir adaletin olmadığı toplumlarda karışıklık ve karmaşa hakim olur. Bu durumda hiç kimse ne can güvenliğinden, ne de mal güvenliğinden emin olamaz. İnsanların can ve mal güvenliğinden emin olamadıkları devletlere de inancı ya da bağlılığı olmaz. Bu nedenle adaleti sağlayamayan devletler zaman içerisinde yıkılmaya mahkumdur. Adaletin hüküm sürmediği toplumlar da, hiçbir zaman huzura kavuşamazlar.

Canı, malı ya da namusu saldırıya uğrayan insan, böyle bir durumda başvurabileceği bir kurum olmasını ister. Dahası, böyle kötü bir durumda başvurduğu makamın kendisine yardımcı olmasını ve mağduriyetini gidermesini bekler. Ayrıca kendisine yapılan saldırının da cezasız kalmaması her saldırıya uğrayan kişinin haklı talebidir. Ancak bu cezayı ancak devlet verebilir. Aksi durumda herkes kendisine saldıran kişiye kendisi ceza vermek isterse o toplum kavga ve kargaşaya teslim olur.

Adalet mülkün temelidir sözünü iyi anlamak ve bu söze inanmak hem insanların, hem de toplumların huzuru için çok önemlidir. İnsanların öç alma duygusuyla değil, adaletin sağlanması düşüncesiyle hareket ettiği toplumlar huzur içerisinde yaşamaya devam edebileceklerdir.

*** “Adalet mülkün temelidir” sözünü açıklayan, devlet yönetiminde adalet ile hükmetmenin önemine değinen kompozisyon örneği hakkında söylemek istediklerinizi aşağıdaki yorum alanına yazabilirsiniz.

Türkçe Ders Kitabı Cevapları
☺️ BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
10
angry
8
love
4
clap
4
unlike
2
confused
1
happy
1
sad

2 Yorum

Yorum Yap