A Harfi metni cevapları ve soruları, MEB Yayınları 7. sınıf Türkçe ders kitabı sayfa 150-154-155-156-157-158-159 
(Kişisel Gelişim Teması)

A Harfi Metni Cevapları - 7. Sınıf Türkçe MEB Yayınları (1)

A Harfi Metni Cevapları – 7. Sınıf Türkçe MEB Yayınları (1)

A Harfi Metni Cevapları Sayfa 150

HAZIRLIK ÇALIŞMALARI

• “Engelli insanların engelsiz başarıları vardır.” sözü ile anlatılmak istenen nedir? Açıklayınız.

Engelli insanların başarıları, engelsin insanların başarılarından daha kıymetlidir. Çünkü onlar başarılı olmak için engellerin önemsiz olduğunu kanıtlamışlardır.

• Aşağıdaki görsellerle ilgili düşüncelerinizi anlatınız.

Görseller engellilerin başarıları ile ilgilidir. Bir insan engelli de olsa azim ve çalışkanlık ile başarıya ulaşır.

A Harfi Metni Cevapları Sayfa 154

1. ETKİNLİK

Aşağıda anlamları verilmiş olan kelimeleri metinden hareketle bularak bulmacaya yerleştiriniz.

Cevap: 

Soldan Sağa

4. Anlaşılmayan, bilinmeyen şey. MUAMMA

5. Canlı, hareketli, atik. KIVRAK

6. Zihinle ilgili, zihnî. ZİHİNSEL

8. Sıkıntılı. KASVETLİ

11. Hristiyanların ibadet etmek için toplandıkları yer. KİLİSE

12. İleri atılma, atılım, saldırış, savlet. HAMLE

Yukarıdan Aşağıya

1. Bir olay, bir durum karşısında kişinin takındığı davranış. TAVIR

2. Hristiyanlıkta doğduktan kısa bir süre sonra çocuğa ilk günahını silmek ve onu Hristiyanlaştırmak amacıyla yapılan kutsal işlem. VAFTİZ

3. Sızlanmak, sızlanarak anlatmak, şikâyet etmek. YAKINMAK

7. İşlevi olmayan. İŞLEVSİZ

9. Ucu bucağı görünmeyecek kadar geniş, çok geniş, vâsi. ENGİN

10. Genellikle güneşten korunmak için bir yerin üzerine gerilen bez, naylon vb.nden yapılmış örtü. TENTE

A Harfi Metni Cevapları - 7. Sınıf Türkçe MEB Yayınları - Bulmaca

A Harfi Metni Cevapları – 7. Sınıf Türkçe MEB Yayınları – Bulmaca

A Harfi Metni Cevapları Sayfa 155

2. ETKİNLİK

a) Aşağıdaki soruları okuduğunuz metinden hareketle cevaplayınız.

1. Metnin kahramanını kısaca tanıtınız.

Cevap: Dublinli bir duvar ustasının oğludur. Yirmi iki kardeşli kalabalık bir aileye sahiptir. Beyin felçli doğan Christy Brown (Kıristi Bıravn), annesinin yardımıyla okuma yazmayı öğrenir.

2. Christy’yi diğer çocuklardan farklı kılan özellikler nelerdir?

Cevap: Bedeninin kontrolünü sağlayamaması, konuşamaması.

3. Doktorların Christy ile ilgili görüşleri nelerdir?

Cevap: Doktorlar Cristy’nin bu durumunun ilginç fakat umutsuz bir vaka olduğunu düşünüyorlar. Zihinsel engelli olduğunu belirtiyorlar.

4. Christy’nin annesinin hangi kararı, onun hayatını olumlu yönde etkilemiştir?

Cevap: Crtisy’nin zihinsel engelli olduğunu kabul etmeyerek onun zihnine ulaşmaya çalışması.

5. Kendinizi Christy’nin yerine koyarak hissettiklerinizi anlatınız.

Cevap: (örnek) Kendimi çok mutlu ve güçlü hissediyorum. İnancım, azmim ve güçlü iradem ile başardıklarımdan dolayı gururluyum.

6. Christy’nin ailesinden biri olsaydınız ona nasıl destek olurdunuz?

Cevap: (örnek) Kendinde olan engelleri nasıl aşacağı konusunda çözümler sunarak destek olurdum.

7. Metinde yazarın okuyucuya vermek istediği mesaj nedir?

Cevap: Dünyada, azim ve kararlılıkla aşılamayacak hiç bir engel yoktur.

b) Okuduğunuz metinle ilgili üç soru yazarak arkadaşlarınızla paylaşınız.

Cevap: 

1. soru: Christy tebeşir ile ilk olarak ne yapmıştır?

2. soru: Tebeşir kırılınca Christy niçin vazgeçmek istemiştir?

3. soru: Christy’nin zihinsel engelli olmadığı nasıl anlaşılıyor?

3. ETKİNLİK

Engelli bireylerin karşılaştıkları sorunlarla ilgili yaptığınız araştırmaların sonuçlarını arkadaşlarınıza anlatınız.

Cevap: 

Engellilerin Yaşadığı Zorluklar

A Harfi Metni Cevapları Sayfa 156

4. ETKİNLİK

a) Aşağıda verilen “Braille Alfabesi”ni inceleyiniz.

b) Braille Alfabesi ile oluşturulan aşağıdaki metinde noktaların üzerine kalın bir kalem (tükenmez veya kurşun) ucu ile bastırınız. Daha sonra 155. sayfada oluşan kabartmaları gözlerinizi kapatarak parmak uçlarınızla okumaya çalışınız.

Cevap: 

YA LİMİT SİZSİNİZ
YA DA LİMİTSİZSİNİZ

A Harfi Metni Cevapları Sayfa 157

5. ETKİNLİK

Aşağıdaki görseli inceleyerek belirlediğiniz bir hedefte hangi basamakta olduğunuzu nedenleriyle birlikte yazınız.

Cevap: 

(örnek) Hedefim bilgisayar mühendisi olmak. Şu an “Başarabilirim.” basamağındayım. Fen lisesini kazanmak, hedefime ulaşma konusunda bana çok yardımcı olacak. Lise bitip de üniversite sınavını kazandığımda ise “Başaracağım.” basamağında olacağım.

6. ETKİNLİK

a) Aşağıdaki cümlelerde geçen fiilleri inceleyiniz. Fiillerin kiplerini yanlarına yazınız.

Cevap: 

Fatih’in askerleri gemilerle Haliç’ten şehre girer. Geniş Zaman

Çantasında kitaplarını arıyor, bulamayınca eve gidiyor. Şimdiki Zaman

Önümüzdeki ay istediğiniz yere tatile gideriz. Geniş Zaman

Hemen buraya geliyorsun. Şimdiki Zaman

Onu arayan Ordu’daki ablası olacak. Gelecek Zaman

b) Yukarıdaki cümlelerde fiillere gelen kip ekleri ile cümlelerin bildirdiği zaman aynı mıdır? Neden?

Cevap: Aynı değildir. Cümlenin anlamına baktığımızda fiildeki zamandan farklı bir zaman bildirdiğini görüyoruz. Bu olaya fiillerde anlam kayması ya da zaman kayması denir.

A Harfi Metni Cevapları Sayfa 158

7. ETKİNLİK

Aşağıda “A Harfi” metninin türüyle ilgili bilgiler verilmiştir. Uygun olanları işaretleyerek metnin türünü belirleyiniz.

Cevap: 

(   ) Yaşanılanlar nesnel bir dille anlatılmıştır.

(X) Metinde yazarın iç dünyasına yönelik konulara değinilmiştir.

(X) Yazar, kendisi ile birlikte ailesinden ve yakın çevresinden de söz etmiştir.

(   ) Olaylar kronolojik sıraya uygun biçimde üçüncü kişi ağzıyla anlatılmıştır.

(X) Metnin kahramanı doğumundan itibaren yaşadıklarını anlatmıştır.

Metnin Türü: Otobiyografi

8. ETKİNLİK

a) Cumhurbaşkanlığı Engelliler İçin Kamu Spotu’nu (Engel, Engel Değildir Aşıldığında) izleyiniz. İzlediğiniz videonun verdiği iletileri değerlendirerek yazınız.

Cevap: Engellilerin farklılıkları onların özellikleridir. Engellilerin düşüncelerinin, hayallerinin, duygularının diğer insanlardan bir farkı yoktur. Sahip oldukları engeller aşıldığında, aslında bunların engel olmadığı, diğer insanlardan hiç bir farkları olmadığı görülecektir.

b) İzlediğiniz videodaki örtülü anlamları belirleyerek yazınız.

Cevap: 

— Hep aynıyız aslında.

— Güneşin her doğuşuyla, başlarız engelsiz bir hayata.

— Göremeyen sanılan, bilinmeyen bir dünyayı gösterir.

— Gönülden dökülen sözleri, hiç duymayan işitir.

— Dansların en güzeli, hissedenle edilir.

A Harfi Metni Cevapları Sayfa 159

9. ETKİNLİK

Kendinizi tanıtan bir yazı yazınız.

(örnek)

Ben Ahmet Türk. Antalya Serik doğumluyum. 14 yaşımdayım. Ortaokul yedinci sınıfa gidiyorum. Ankara Etimesgut’ta annem, babam ve iki erkek kardeşim ile birlikte yaşıyoruz.

Boyum 1,60 cm, kilom 55 kg’dır. Siyah saç, kahverengi gözlere sahibim. Miyop rahatsızlığımdan dolayı gözlük takıyorum.

Bisiklete binmeyi, yüzmeyi ve kitap okumayı çok seviyorum. Bilim kurgu türü kitap ve filmleri severim. Kulağıma hoş gelen bütün müzik türlerini dinlerim. 

İleride yazılım mühendisi olmayı düşünüyorum. Hedefim, ürettiğim yazılımlar ile ülkemizin teknolojik olarak gelişmesine katkıda bulunmaktır.

GELECEK DERSE HAZIRLIK

“Bilgi” ve “bilginin gücü” ile ilgili sözler bulunuz.

Cevap: 

Aşağıdaki butona tıklayarak bilgi ve bilginin gücü ile ilgili sözlere ulaşabilirsiniz.

Bilgi ve Bilginin Gücü ile İlgili Sözler

*** A Harfi metni cevapları hakkında söylemek istediklerinizi aşağıdaki yorum alanına yazabilirsiniz.

7. Sınıf MEB Yayınları (1) Türkçe Ders Kitabı Cevaplarının Hepsine Ulaşmak İçin Tıklayın