2100’deki Yaşamdan Bir Gün Metni Cevapları

2100’deki Yaşamdan Bir Gün metni cevapları ve soruları, MEB Yayınları (2) 7. sınıf Türkçe ders kitabı sayfa 134-137-138-139-140-141-142  (Bilim ve Teknoloji Teması)

2100'deki Yaşamdan Bir Gün Metni Cevapları - 7. Sınıf Türkçe MEB Yayınları (2)

2100’deki Yaşamdan Bir Gün Metni Cevapları – 7. Sınıf Türkçe MEB Yayınları (2)

2100’deki Yaşamdan Bir Gün Metni Cevapları Sayfa 134

DERSE HAZIRLIK

1. Yirmi yıl önce olmayıp günümüzde kullandığımız teknolojik ürünler nelerdir? Bu ürünlerin yaşantımızdaki yeri nedir?

Yirmi yıl önce cep telefonları, led televizyonlar, tabletler yoktu. İnternet sınırlıydı. Şimdi ise cep telefonları ve internet yaşantımızın merkezindeki teknolojik ürünler. Çoğu işimizi artık cep telefonları ve internet sayesinde çok kolay bir şekilde yapabiliyoruz.

2. Jules Verne (Jül Vern)’in “Ay’a Yolculuk, Dünyanın Merkezine Seyahat” kitaplarını okudunuz mu? Bilim kurgu romanları veya filmleri hakkında neler düşünüyorsunuz?

(örnek) Okudum. Bilim kurgu romanlarını ve filmlerini her zaman etkileyici buluyorum. Gelecek hakkında öngörüde bulunan bu roman ve filmler hayal dünyamızı geliştiriyor ve gelecek hakkında bizi heyecanlandırıyor.

2100’deki Yaşamdan Bir Gün Metni Cevapları Sayfa 137

1. ETKİNLİK

Okuduğunuz metinde geçen bazı cümleler aşağıda verilmiştir. Bu cümlelerden ve sözlük anlamlarından hareketle kelimeleri tahmin ediniz.

• Molly neşeli bir şekilde, “Uyan John. Ofiste sana ihtiyaç var. Bizzat. Bu önemli.” der.

• Çiplerin neredeyse hiçbir maliyeti yoktur, sudan bile ucuzdur.

• Nefesinizden ve vücut sıvılarınızdan yayılan molekülleri analiz ederler, herhangi bir hastalığın en ufak bir belirtisi olup olmadığını kontrol ederler.

• Gözünüzü kırpınca gözünüzün retinası üzerine düşen interneti görürsünüz.

• İçeri girdiğinizde, bir lazerin, neredeyse size hiç hissettirmeden sessizce irisinizi kontrol ederek yüzünüzü teşhis ettiğini fark edersiniz.

• Mutfaktaki robot aşçıya kahvaltı ve biraz kahve hazırlamasını söylersiniz ve manyetik aracınızdan garajınızdan çıkmasını ve sizi almaya hazır olmasını istersiniz.

Cevap: 

Yonga

ÇİP

Ağ tabaka

RENA

Çözümleme

ANALİZ

Saydam tabaka ile göz merceği arasında bulunan, ince, kasılabilen bir zardan oluşan, gözün renkli bölümü.

İRİS

Mıknatısla ilgili, kendinde mıknatıs özellikleri bulunan.

MANYETİK

2100’deki Yaşamdan Bir Gün Metni Cevapları Sayfa 138

2. ETKİNLİK

Aşağıdaki soruları metinden hareketle yanıtlayınız.

1. Metindeki evin özellikleri nelerdir?

Cevap: İleri teknolojik aletler, yapay zeka ve robotlarla idare edilen bir evdir.

2. Metinde anlatılan kısa yolculukta nasıl bir çevre tasvir edilmektedir?

Cevap: Havada giden araba, kamyon ve tren gibi ulaşım araçları, bilgisayar ve robot parçalarından oluşan bir çöplük, kullanılmayan çiplerin oluşturduğu yükseltiler.

3. Hiçbir teknolojik ürün kullanılmadan geçirilecek bir gün kurgulayınız.

Cevap: Bir orman içerisinde, elektriği ve internet bağlantısı olmayan, cep telefonlarının çekmediği, içerisinde hiçbir elektronik aletin olmadığı bir dağ kulübesinde odun ile yanan şömine ateşinin karşısında bütün gün kitap okumak.

4. Metinde kurgulanan bir günlük kesitten size göre olumlu veya olumsuz olduğunu düşündüğünüz olay ve durumları karşılaştırınız.

Cevap: Günlük bütün işlerin robotlar ve yazılımlar ile yapıldığını düşünürsek, bu insanı tembelliğe itecek, hareketsizlik nedeniyle insanlar ciddi sağlık sorunları yaşayacaktır.

5. Bir robotunuz olsun ister miydiniz? Gelecekte robotların yaşantımızda olması konusunda ne düşünürsünüz?

Cevap: (örnek) Bir robotum olsun isterdim. Gelecekte robotların yaşantımızda olmasının insanlık için zararlı olacağına inanıyorum. Robotlar yaygınlaşırsa işsizlik oranı artar, insanlar daha da tembelleşebilir.

6. Teknoloji bağımlılığının gün geçtikçe artması insanlığın geleceği için risk oluşturur mu? Değerlendiriniz.

Cevap: Oluşturur. Yapmamız gereken işlerin teknolojik aletler, robotlar vs. ile yapılması, insanları hareketsizliğe itecektir. Bu da insanların ciddi sağlık sorunlarıyla yüzleşmesine neden olacaktır. Belki ilerleyen teknoloji buna da bir çare bulabilir fakat bu şekilde hiçbir insan yaşamdan tat alamaz, mutsuz bir toplum meydana gelir.

3. ETKİNLİK

a) Metindeki kurgusal unsurlar nelerdir?

Cevap: Evi yöneten yapay zeka, telepatik olarak aletlerin yönetilmesi, hastalık tespiti yapan ayna, havada giden ulaşım araçları, yemek yapan robotlar.

b) Metindeki kurgusal olmayan unsurlar nelerdir?

Cevap: İnternet, GPS, video mesaj, iris kontrolü ile giriş.

4. ETKİNLİK

Metnin özetini verilen bölüme yazınız.

Cevap: 

Yılbaşı sabahı Molly adlı yazılım programı ofisten gelen bir mesaj ile ev sahibini uyandırır. Ev sahibi yılbaşı sabahı önemli bir şey olmayacağını düşünerek mesajı umursamaz. Robotların hazırladığı kahvaltısını beklerken internetteki haberlere göz atar. Bir haber dikkatini çeker. Buna göre şehri çevreleyen su setleri arızalanmıştır. Ev sahibi ofisten gelen mesajın ne olduğu anlayarak ofise doğru yola çıkar. Telepati yöntemi ile kontrol ettiği havada giden arabası ile yolculuk yaparken ofisten ve kız kardeşinden gelen mesajları okur. Ofise gittiğinde patronu diğer çalışanlarla birlikte setlerle ilgili bilgilendirme yapar. Setlerin insan eliyle kontrol edilen robotlarla tamir edilmesi kararı verilir.

2100’deki Yaşamdan Bir Gün Metni Cevapları Sayfa 139

5. ETKİNLİK

Aşağıdaki fiilleri yapısına göre “basit, türemiş, birleşik” olacak şekilde örnekteki gibi yazınız.

Cevap: 

KelimelerBasitTüremişBirleşik
oku-okurumokuturumokuyabilirim
koş-koşarımkoştururumkoşuveririm
bak-bakarımbaktırırımbakakalırım
yaz-yazarımyazdırırımyazabilirim
iç-içerimiçiririmiçebilirim
yap-yaparımyaptırırımyapıveririm
yıka-yıkarımyıkattırırımyıkayabilirim

6. ETKİNLİK

Aşağıdaki cümlelerde fiilleri niteleyen kelimelerin cümleye kattığı anlamı örnekteki gibi yazınız.

Cevap: 

Yüzünüzü yıkarken DNA ve protein alıcısı harekete geçer. zaman

Mars’ta kış hızla yaklaşıyor. durum

Bir tanesi dikkatinizi aniden çekiyor. zaman

Metindeki olay 2100 yılında geçer. zaman

Giyinir ve aceleyle dışarı fırlarsınız. zaman, yer-yön

Manyetik arabanızla dolaşmayı çok istiyorum. miktar

Manyetik araç internete hemen bağlanır. zaman

Yeni satın aldığınız yazılım programı nasıl kullanılıyor? soru

Manyetik aracınız sessizce havalanır. durum

Işıklar birden kararır. zaman

Sonunda eve tekrar geldiniz. durum

Molly duvar ekranında ansızın belirir. zaman

2100’deki Yaşamdan Bir Gün Metni Cevapları Sayfa 140

7. ETKİNLİK

Aşağıdaki yönergeleri uygulayınız.

a) Bir bilim insanı olsanız aşağıdaki bilimsel çalışmalardan hangisinde yer almak istersiniz? Neden? Sorularından hareketle bir konuşma yapınız.

Cevap: 

(örnek) 

Seçilen bilimsel çalışma: A Kanseri tedavi edecek ilaç, yöntem geliştirme.

Sevgili arkadaşlar.

Bir bilim insanı olsaydım kanseri tedavi edecek ilaç, yöntem geliştirme çalışmalarında yer almak isterdim. Çünkü günümüzde bu kadar çok bilimsel gelişmeye rağmen hala bu hastalığa çare bulunamadı. İnsanlar her gün bu hastalık nedeniyle yaşamlarını yitiriyorlar.

Bence bilimin öncelik vermesi gereken en önemli konu insan sağlığıdır. Bilimsel her gelişme insanlar için yapılmaktadır. Eğer bilim insan sağlığını koruyamıyorsa, insanları yaşatamıyorsa, diğer bilimsel çalışmaların yapılmasına gerek yoktur.

Beni dinlediğiniz için teşekkür ederim.

b) Bunların dışında nasıl bir bilimsel çalışmada yer almak isterdiniz. Arkadaşlarınızla paylaşınız.

Cevap: 

(örnek)

• Yapay zeka geliştirme

• Atmosfer oluşturabilme

• Havayı temizleyen yapay ağaçlar geliştirme

• Sadece çöpleri yiyen virüs geliştirme

2100’deki Yaşamdan Bir Gün Metni Cevapları Sayfa 141

8. ETKİNLİK

Aşağıdaki paragrafı okuyunuz. Okuduğunuz paragraftan hareketle yönergeleri uygulayınız.

Ticari olmayan bir organizasyon tarafından yürütülen Mars One (Mars Van) projesi 2025 yılında Mars üzerinde ilk insan kolonisini kurmayı
planlıyor. Mars One projesinin ilk aşamasında dört astronotun hayatlarının geri kalanını orada sürdürecek şekilde, Mars’a gönderilmesi planlanıyor. (…)

Tuba SARIGÜL

a) Yeni yaşam alanları keşfetmek amacıyla Mars’a gidecek 40 kişilik bir grup oluşturulmaktadır. Siz de bu gruba katılmak için başvuru yaptığınızı düşünerek aşağıdaki formu doldurunuz.

Kişisel bilgilerinize göre formu siz doldurabilirsiniz.

2100’deki Yaşamdan Bir Gün Metni Cevapları Sayfa 142

b) Başvurunuzun kabul edildiğini varsayarak bir hikâye yazınız. Yazınızda aşağıdaki sorulardan yararlanabilirsiniz.

1. Bu yolculuğa neden katılmak istiyorsunuz?
2. Ne tür hazırlıklar yapmanız gerekebilir?
3. Orada nelerle karşılaşacağınızı düşünüyorsunuz?
4. Dünya ve insanlık için böyle bir projenin önemi nedir?

Cevap: 

(örnek)

UMUDA YOLCULUK

Mektubu açıp okuduğumda donakaldım. Çünkü bu projeye kabul edilme ihtimalim çok azdı. Fakat MarsOne projesine kabul edildiğimi söyleyen bu mektup bana hayatımın en sevinçli gününü yaşattı. Artık çocukluk hayalim gerçek olacaktı.

Bu proje için diğer 39 kişi ile birlikte bizi kırk günlük bir kampa aldılar. Kamp tamamıyla Mars koşullarına göre oluşturulmuş bir yerdi. Burada gördüğümüz her şeyin aynısını Mars’ta da inşa edecektik. Zorlu bir eğitim aldık. Kamptan iki kişi bu ağır koşullara dayanamadı ve kamptan ayrıldılar. Yerlerine yedek olarak eğitilen astronotlar geldi.

Yarın Mars yolculuğumuz başlayacak. Kırk kişiyi, kurulacak koloni için gerekli malzemeleri, su ve yiyecekleri Mars’a götürecek uzay gemimizde son hazırlıklar yapılıyor. Herkes heyecanlı. Yer çekimsiz ortamda, altı aylık bir yolculuktan sonra Mars’a inmiş olacağız. Bu yolculukta ve Mars’a indiğimizde başımıza neler gelecek hiçbirimizin fikri yok. Hiç kimse heyecandan uyuyamıyor.

Eğer bu proje başarılı olursa Mars, bizim ikinci yuvamız olabilir. Orada yapılacak bilimsel araştırmalar insanlık için çözülemeyen problemlerin çözülmesini sağlayabilir. Bu nedenle biz yolculuğa “Mars’a Yolculuk” değil “Umuda Yolculuk” diyoruz.

GELECEK DERSE HAZIRLIK

19. yüzyılda gerçekleşen bilimsel gelişmelerle ilgili bir araştırma yapınız.

Cevap: 

Aşağıdaki butona tıklayarak 19. yüzyılda gerçekleşen bilimsel gelişmelerle ilgili bir araştırma yazısına ulaşabilirsiniz.

19. Yüzyılda Gerçekleşen Bilimsel Gelişmeler

*** 2100’deki Yaşamdan Bir Gün metni cevapları hakkında söylemek istediklerinizi aşağıdaki yorum alanına yazabilirsiniz.

7. Sınıf MEB Yayınları (2) Türkçe Kitabı Cevaplarının Hepsine Ulaşmak İçin Tıklayın

39 Yorum

Yorum Yap