Küçük müyüz Büyük mü? metni cevapları ve soruları, Koza Yayınları 4. sınıf Türkçe ders kitabı sayfa 148-150-151-152-153-154
(Doğa ve Evren Teması)

Küçük müyüz Büyük mü? Metni Cevapları - 4. Sınıf Türkçe Koza Yayınları

Küçük müyüz Büyük mü? Metni Cevapları – 4. Sınıf Türkçe Koza Yayınları

Küçük müyüz Büyük mü? Metni Cevapları Sayfa 148

HAZIRLIK

1. Evren ve uzay hakkında neler biliyorsunuz?

Evren, gök varlıklarının bütünüdür. Uzay ise bu gök varlıklarının bulunduğu sonsuz boşluktur. Uzay içerisinde yıldızlar, gezegenler, meteorlar, gök cisimleri, kara delikler bulunur.

2. Sizce yaşadığımız gezegenden daha büyük olan gezegenler var mıdır?

Vardır. Dünyamızın içinde bulunduğu Güneş Sistemi’nin en büyük gezegeni Jüpiter’dir. Dünya 8 gezegen içerisinde en büyük beşinci gezegendir. Güneş Sistemi dışında da Dünya’dan daha büyük gezegenler vardır.

Küçük müyüz Büyük mü? Metni Cevapları Sayfa 150

1. ETKİNLİK

Aşağıdaki kelimeler ve kelime grubuyla anlamları eşleştiriniz.

Cevap:

1ışıltı2Güneş çevresinde dolanan, ondan
aldıkları ışığı yansıtan gök cisimleri.
2gezegen4Yeryüzündeki altı büyük kara parçasından her biri, ana kara.
3ekin7Uyum.
4kıta1Bir şeyin ışıldarken saçtığı ışık.
5uzay9Gök varlıklarının bütünü, kâinat,
âlem, kozmos.
6pinpon8Gök ada.
7ahenk5Gök cisimlerinin içinde bulunduğu
sınırsız boşluk.
8galaksi6Masa tenisi.
9evren3Tahılın tarlaya atıldığı andan harman oluncaya kadar aldığı durum.

Cümleler:

• Avizenin ışıltısı gözümü aldı.

• Güneş Sistemi’nde sekiz gezegen bulunur.

• Dedem, ekinlerin biçme zamanının geldiğini söylüyor.

• Türkiye Asya ve Avrupa kıtaları arasındadır.

• Uzay hakkındaki filmleri çok seviyorum.

• Pinpon oynamak için yeni raket aldım.

• Makinenin dişlileri ahenk içinde çalışıyordu.

• Dünyamız Samanyolu Galaksi’si içerisinde yer alır.

• Evrende milyarlarca yıldız olduğu tahmin ediliyor.

Küçük müyüz Büyük mü? Metni Cevapları Sayfa 151

2. ETKİNLİK

Metinde geçen “galaksi, pinpon” gibi kelimeler dilimize sonradan başka dillerden geçmiş kelimelerdir. Böyle kelimelerin yerine varsa Türkçelerini kullanmalıyız.

a. Aşağıdaki sözleri okuyunuz. Dilimizin korunması hakkındaki düşüncelerinizi paylaşınız.

“Millî duygu ile dil arasındaki bağ çok kuvvetlidir. Dilin millî ve zengin olması, millî duygumuzun gelişmesinde başlıca etkendir.”
M. Kemal Atatürk

“Bir ülkeyi yıkmak istiyorsanız dilini tahrip edin.”
Konfüçyüs

Cevap:

(örnek)

Bizi biz yapan konuştuğumuz dildir. Eğer dilimizi kaybedersek, benliğimizi de kaybederiz. Dilimize sahip çıkmalı, yabancı dillerden dilimize giren kelimeler yerine Türkçelerini kullanmalıyız.

b. Dilimize henüz yerleşmemiş ama günlük hayatımızda kullandığımız aşağıdaki kelimelerin Türkçelerini karşılarına yazınız.

Cevap:

exitçıkışstaryıldız
laptopdizüstü bilgisayarokeytamam
trendeğilimspontaneanlık
linkilişimseansoturum

Dilimizi korumak için günlük hayatımızda dilimize henüz yerleşmemiş yabancı kelimelerin yerine Türkçelerini kullanmaya özen göstermeliyiz.

c. Yukarıdaki yabancı kelimelerin Türkçelerini birer cümlede kullanınız.

Cevap: 

• Binanın çıkış kapıları doğu tarafındadır.

• Dizüstü bilgisayarları taşıması daha kolay.

• Bu yıl giyimdeki eğilim yüksek bel pantolon giymek.

• Formu görmek için aşağıdaki ilişime tıklayınız.

• Gece gökyüzündeki yıldızlara bakmayı çok seviyorum.

• Tamam, seninle geleceğim.

• Anlık gelişen olaylar sırasında çok heyecanlanıyorum.

• Diş hekimi ile bir sonraki oturumumuz salı günü olacak.

Küçük müyüz Büyük mü? Metni Cevapları Sayfa 152

3. ETKİNLİK

Aşağıdaki soruları metne göre sözlü olarak cevaplayınız.

1. Yazar karşılaştırma yapmak için hangi hayvanları metinde örnek olarak vermiştir? Yazarın bu yöntemle anlatımını ilgi çekici hâle getirdiğini düşünüyor musunuz? Neden?

Cevap: Karınca, arı, kedi, salyangoz, fil, balina hayvanlarını örnek vermiş. Evet düşünüyorum. Çünkü yazarın anlatmak istediğini zihnimizde daha kolay canlandırabiliyoruz.

2. Yazar, dünyamızın büyük ve küçük olmasını hayvanlar dışında hangi nesneleri örnek göstererek karşılaştırma yapıyor?

Cevap: Bir avuç su, yağmur tanesi, ırmak, deniz, okyanus, toprak tanesi, bahçe, ekin, tarla, kıtaları örnek göstererek karşılaştırma yapıyor.

3. Yazar, küçük ya da büyük saydığı varlıklardan sonra neyi önemli buluyor? Yazarın bunu önemli bulmasının nedeni nedir? Siz bu konuda yazara katılıyor musunuz? Neden?

Cevap: Uzayın sonsuzluğu karşısında dünyamızın bir nokta kadar kaldığını, aslında büyük olarak gördüğümüz şeylerin ne kadar küçük olduğunu önemli buluyor. Yazarın bunu önemli bulmasının nedeni büyük olmanın o kadar da önemli br şey olmadığı, asıl büyüklüğün sevgi olduğunu düşünmesidir. Bu konuda yazara katılıyorum. Her şey büyüklükle ölçülemez. Büyüklükten daha önemli şeyler vardır; sevgi, dürüstlük, dostluk gibi…

4. Metnin türü nedir? Bu türün genel özelliklerini açıklayınız.

Cevap: Metnin türü sohbettir. Sohbet türünde yazar, okuyucuyla konuşuyormuş gibi sorular sorar, kişisel düşüncelerini yazar.

4. ETKİNLİK

Metinde geçen aşağıdaki kelimelerle kelime grubunu okuyunuz. Bu kelimeleri ve kelime grubunu metinde hangi anlamıyla kullanıldığını belirleyerek işaretleyiniz.

Cevap: 

Küçük müyüz Büyük mü? Metni Cevapları - Gerçek Mecaz Terim Anlam

Küçük müyüz Büyük mü? Metni Cevapları – Gerçek Mecaz Terim Anlam

5. ETKİNLİK

İnsan, lakap, şehir, millet vb. adların ilk harflerinin her zaman büyük yazıldığını hatırlayınız. Bunun dışında dergi, kitap, gezegen ve yıldız adlarının ilk harfi de her zaman büyük yazılır.

Örnek

Arkadaşım Sait Faik Abasıyanık’ın Semaver kitabını okuyordu.
O sırada babam, kitapçıya her ay takip ettiği dergilerden olan Varlık’ı sordu.
Dünya’mıza en yakın gezegen Mars’tır.
Geceleri, Kutup Yıldızı’na bakarak yönümüzü bulabiliriz.

İçinde kitap, dergi, gezegen ve yıldız adı geçen dört cümle de siz yazınız.

Cevap: 

• Öğretmenimiz bize Atatürk’ün Nutuk kitabını hediye etti.

• Marketten bir de Kafa Çocuk ve Bilim Dergisi’ni alabilir misin?

• Güneş Sistemi’nin en büyük gezegeni Jüpiter’dir.

• Gökyüzünde parlayan Çoban Yıldızı’na bakıp gülümsedi.

Küçük müyüz Büyük mü? Metni Cevapları Sayfa 153

6. ETKİNLİK

a. Aşağıdaki Ay görselini inceleyerek verilen bilgileri okuyunuz.

Ay, Dünya’nın tek doğal uydusudur. Güneş sistemi içindeki beşinci büyük doğal uydudur. Dünya ile Ay arasında merkezden merkeze uzaklık 384.403 (üç yüz seksen dört bin dört yüz üç) km yani Dünya’nın çapının yaklaşık 30 katı kadardır.

Ay’ın Dünya’ya uzaklığı: 384.403 km’dir.
Ay’ın yarıçapı: 1.737 km’dir.
Ay’ın yaşı: 4 milyardan fazladır.

b. Aşağıdaki cümleleri okuyarak cümlelerdeki sayıların yazılışlarına dikkat ediniz.

Ay’ ın yarıçapı bin yedi yüz otuz yedi kilometredir.
Ay’ ın, Dünya’ya olan uzaklığı üç yüz seksen dört bin dört yüz üç kilometredir.
Ay’ın yaşı 4 milyardan fazladır.

Sayıların yazılışlarında aşağıdaki kurallara uymalıyız:

I Bir zorunluluk olmadıkça cümle rakamla başlamaz.
II Birden fazla kelimeden oluşan sayılar ayrı yazılır:
Örnek: altı yüz, beş bin iki yüz seksen sekiz, yedi yüz elli bir
III Dört veya daha çok basamaklı sayıların kolay okunabilmesi amacıyla içinde geçen bin, milyon, milyar ve trilyon sözleri harfle yazılabilir
Örnek: 5 milyar, 7 trilyon, 10 bin
IV Romen rakamları tarihî olaylarda, yüzyıllarda, hükümdar adlarında, tarihlerde, ayların yazılışında, kitap ve dergi ciltlerinde, kitapların asıl bölümlerinden önceki sayfaların numaralandırılmasında, maddelerin sıralandırılmasında kullanılır.
Örnek: II. Dünya Savaşı; XX. yüzyıl; III. Selim, II. Murat, I. Cilt

c. Aşağıdaki sayıların okunuşlarını karşılarına yazınız.

Cevap: 

1.325 : Bin üç yüz yirmi beş

2.965 : İki bin dokuz yüz altmış beş

4.654 : Dört bin altı yüz elli dört

200 : İki yüz

358 : Üç yüz elli sekiz

Küçük müyüz Büyük mü? Metni Cevapları Sayfa 154

7. ETKİNLİK

Beşer kişilik gruplara ayrılarak “Sonraki Derse Hazırlık” aşamasında sizden istenen görselleri sıranızın üzerine yerleştiriniz. Görselleri inceleyerek uzayın ve Güneş sisteminin büyüklüğü hakkında tahminlerde bulununuz. Ardından uzayda istediği gibi seyahat edebilen bir astronot olduğunuzu hayal ediniz. Güneş sisteminde bulunan hangi gezegenlere gitmek istediğinizi nedenleriyle birlikte açıklayınız.

Nezaket kurallarına uyarak arkadaşlarınıza ve öğretmeninize karşı uygun hitap ifadelerini kullanınız.
İşitilebilir bir ses tonuyla konuşunuz.
Dinleyicilerle göz teması kurunuz.
Kelimeleri anlamına uygun olacak şekilde doğru telaffuz ediniz.
Beden dilinizi etkili bir şekilde kullanınız.

8. ETKİNLİK

“Kalbin hiç küçük değil. İçine bir evreni sığdırmaya çalışmalısın elinden geldiğince…” cümlelerinde yazar, evrendeki her şeyi sevebileceğimizi belirtiyor. Evrendeki her varlığı sevmenin önemi hakkında defterinize bir yazı yazınız.

Yazma sürecine öncelikle yazmak istediklerinizi zihninizde tasarlayarak başlayınız. Gerekirse bunları maddeler hâlinde not alınız. Ardından konuyu ele alırken giriş, gelişme ve sonuç bölümlerini nasıl ele alacağınızı belirleyiniz.

Yazınızı bitirdikten sonra gözden geçirerek yazım ve noktalama hatalarınız varsa bunları düzeltiniz. Yazınızı sınıf içinde okuyabilir ya da öğretmeninizin rehberliğinde sınıf panosunda sergileyebilirsiniz.

Cevap: 

(örnek)

SEVMEK

Hayatımızda bizi sürekli mutlu eden tek duygu sevgidir. Sevdiğimiz sürece mutlu olur, mutlu yaşarız. Hayat bu şekilde anlam kazanır.

Etrafımızdaki her şeyi sevebiliriz. Karıncayı, kuşları, dağları, denizleri, anne babamızı, kardeşimizi, dostumuzu, kitap okumayı, iyilik yapmayı, yemek yemeği… Sevmenin sınırı yok. İstediğimiz şeyi, istediğimiz kadar çok sevebiliriz.

Bu böyleyken niçin sevgimizi esirgeyelim ki? Madem sevmek bize mutluluk getiriyor, o zaman niçin bir şeylerden nefret etmeyi seçiyoruz. Nefret duygusuna sahip olup kendimizi kötü hissetmektense, sevip mutlu olmak daha mantıklı değil mi?

Sevmek, hayatımızı mutlu geçirmek, kendimizi iyi hissetmek, huzur dolmak için önemlidir. Bu nedenle sevmek için bir sebep aramamalı, evrendeki her şeye sevgimizi vermeliyiz.

SONRAKİ DERSE HAZIRLIK

Doğa olaylarını araştırarak sınıfa çeşitli doğa olaylarına ait farklı görseller getiriniz.

Cevap: 

Doğada kendiliğinden oluşan olaylara doğa olayları denir. Dünyada görülen doğa olayları şunlardır:

  • Deprem
  • Yanardağ patlaması
  • Sel
  • Heyelan
  • Erozyon
  • Sis
  • Fırtına
  • Kasırga
  • Hortum
  • Tsunami
  • Yağışlar
  • Yıldırım
  • Şimşek
  • Mevsimlerin oluşumu

*** Küçük müyüz Büyük mü? metni cevapları hakkında söylemek istediklerinizi aşağıdaki yorum alanına yazabilirsiniz.

4. Sınıf Koza Yayınları Türkçe Ders Kitabı Cevaplarının Hepsine Ulaşmak İçin Tıklayın