19 Mayıs Metni Cevapları

19 Mayıs metni cevapları ve soruları, MEB Yayınları 3. sınıf Türkçe ders kitabı sayfa 243-244-245-246-247-248
(Sağlık ve Spor Teması)

19 Mayıs Metni Cevapları - 3. Sınıf Türkçe MEB Yayınları

19 Mayıs Metni Cevapları – 3. Sınıf Türkçe MEB Yayınları

19 Mayıs Metni Cevapları Sayfa 243

HAZIRLIK ÇALIŞMALARI

1. Mustafa Kemal Atatürk Samsun’a niçin çıkmıştır?

Cevap: Düşman işgali altında olan ülkemizi düşmanlardan temizlemek amacıyla düşmanla hep birlikte mücadele etmek için halkımızı bir araya getirmek için çıkmıştır.

2. 19 Mayıs Atatürk’ü Anma ve Gençlik ve Spor Bayramı okulunuzda ve çevrenizde nasıl kutlanır?

Bayramın sizin okulunuzda ve çevrenizde nasıl kutlandığını siz anlatabilirsiniz.

19 Mayıs Metni Cevapları Sayfa 244

1. ETKİNLİK

Kelimelerin anlamlarını tahmin edip yazınız. Yeni öğrendiğiniz kelimeleri sözlük defterinize ekleyiniz.

Cevap: 

ufuk: Düz arazide veya açık denizde gökle yerin birleşir gibi göründüğü yer, çevren

kahraman: Savaşta veya tehlikeli bir durumda yararlık gösteren (kimse), alp, yiğit

volkan: Magmanın yer içinden yüzeye çıktığı veya geçmişte çıkmış olduğu, genellikle koni biçiminde, tepesinde bir püskürme ağzı bulunan dağ, yanardağ

2. ETKİNLİK

Soruları şiire göre cevaplayınız.

1) 19 Mayıs’ta hangi bayram vardır?

Cevap: Gençlik bayramı vardır.

2) Yeni bir güneş nerede doğar?

Cevap: Samsun’dan doğar.

3) Karanlığa gömülmüş vatana nur olan o kişi kimdir?

Cevap: Atatürk’tür.

4) Yurdu kurtaran kahraman o kişi neye benzetilmiştir?

Cevap: Volkana benzetilmiştir.

19 Mayıs Metni Cevapları Sayfa 245

3. ETKİNLİK

Şiirin konusunu ve ana duygusunu belirleyiniz.

Şiirin konusu:

Cevap: 19 Mayıs

Şiirin ana duygusu:

Cevap: 19 Mayıs bayramı coşkusu

4. ETKİNLİK

Dinlediğiniz metne uygun iki başlık bulunuz.

Cevap: 

» GENÇLİK BAYRAMI

» YENİ BİR GÜNEŞ DOĞAR

5. ETKİNLİK

Atatürk’ün “Ben sporcunun zeki, çevik ve aynı zamanda ahlaklı olanını severim.” sözü hakkındaki düşüncelerinizi anlatınız.

Cevap: 

Spor bedenimizin sağlığı için faydalıdır. İyi bir insan olmak için sadece bedenimizin sağlıklı olması yetmez. Ahlaklı birer insan da olmamız gerekir. Bunun dışında sporda başarıyı yakalamak için zekamızı kullanmamız ve  çevik olmamız gerekir. Sadece sporda değil her alanda zeka, çeviklik ve ahlak başarı getirir. Atatürk bu sözüyle bunları anlatmak istemiştir.

19 Mayıs Metni Cevapları Sayfa 246

6. ETKİNLİK

Verilen kelimelerin zıt anlamlılarını bularak bulmacaya yerleştiriniz.

Cevap: 

19 Mayıs Metni Cevapları - 3. Sınıf Türkçe MEB Yayınları - Bulmaca

19 Mayıs Metni Cevapları – 3. Sınıf Türkçe MEB Yayınları – Bulmaca

19 Mayıs Metni Cevapları Sayfa 247

7. ETKİNLİK

Görsellerde verilen olayların oluş sırasına göre bir hikâye yazınız.

Cevap: 

(örnektir)

ALİ’NİN HAYALİ

Ali bir gün pencereden bakarken yağmur yağmaya başladı. Yağmur damlaları Ali’ye denizi hatırlatıyordu. Ali, denizin altındaki yaşamı çok merak ediyor, dalgıç olmak istiyordu.

Ali bu hayalini gerçekleştirmek için arkadaşları ile birlikte bir dalış kursuna gitti. Oradaki eğitmenlerden dalgıçlık ile ilgili bilgi aldı, eğitim gördü.

Eğitimini tamamlayınca dalgıç elbiselerini giyip, eğitmeniyle birlikte denize daldı. Ali, deniz altındaki yaşamı görünce hayran kaldı. Sonunda hayali gerçek olmuştu. Bundan sonra daha çok çalışıp profesyonel bir dalgıç olup dünyadaki diğer denizleri keşfetme hayalleri kurmaya başladı.

 

19 Mayıs Metni Cevapları Sayfa 248

8. ETKİNLİK

“19 Mayıs Atatürk’ü Anma ve Gençlik ve Spor Bayramı” konulu iki kıtalık bir şiir yazınız. Şiiri özenli ve okunaklı şekilde yazıp görsellerle süsleyiniz.

(örnektir)

ÇALIŞKAN TÜRK GENÇLİĞİYİZ

Tarihini bilen,
Ülkesini çok seven,
İlkeleri benimseyen,
Çalışkan Türk gençleriyiz.

Atatürk’ün izinden,
Çizdiği yoldan giden,
Çağdaşlığı benimseyen,
Çalışkan Türk gençleriyiz.

19 Mayıs ile ilgili daha fazla şiir için tıklayın

*** 19 Mayıs metni cevapları hakkında söylemek istediklerinizi aşağıdaki yorum alanına yazabilirsiniz.

3. Sınıf MEB Yayınları Türkçe Ders Kitabı Cevaplarının Hepsine Ulaşmak İçin Tıklayın

4 Yorum

  • Yani çok güzel bir şiir. Ben sadice 8. Etkinliğe baktım . Ban bukadar güzel bir şiir hayatımda görmedim. Mükemmel. Memoli adlı arkadaşımızında dediği gibi anlatmaya gerek yok😁😁😁

Yorum Yap

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!