Kitap Cevapları TIKLA
Test Çöz TIKLA

Zihninizi Etkili Hâle Getirecek İpuçları Metni Cevapları (4. Sınıf Türkçe)

Zihninizi Etkili Hâle Getirecek İpuçları metni cevapları ve soruları, Meb Yayınları 4. sınıf Türkçe Okuma Becerileri Kitabı Cevapları

Zihninizi Etkili Hâle Getirecek İpuçları Metni Cevapları

Zihninizi Etkili Hâle Getirecek İpuçları Metni Cevapları Sayfa 1

Akıllıca Beslenin

Yediğimiz besinler beynimizin verimini etkileyebilir. Yaban mersini, domates, yumurta ve brokoli gibi bazı gıdalar zekâ ile ilgili işlevlerimizi iyileştiriyor. Bununla birlikte, somon balığı ve keten tohumu gibi omega-3 yağı açısından zengin gıdalar beyni güçlendiren besinlerin ön sıralarında yer alıyor. Bu gıdalardaki yüksek yağ asidinin daha sağlıklı beyin hücrelerini desteklediği düşünülüyor. Ayrıca, yağlı balıklarda bulunan DHA adlı yağ asidi, Alzheimer (Alzaymır) hastalığı riskini ortadan kaldırmaya yardımcı oluyor.

Hayal Kurun

Hayallere kapılmanın zihinsel yeteneklerle ne ilgisi var, diye düşünebilirsiniz. Oysa araştırmalara göre hayal kurmak, yüksek beyin kapasitesinin (anlama düzeyi çok yüksek bir beynin) işareti olabilir. Yabancı bir teknoloji enstitüsünün yaptığı araştırmada; sık sık hayal kuranların, hayal kurmayanlara göre düşünce ile ilgili ve yaratıcı testlerde daha yüksek puanlar aldığı belirlendi. Sürekli hayal kuranların beyin sitemlerinin daha verimli olduğu ortaya çıktı. Pencereden dışarı bakarken hayallere daldığınızı fark ederseniz kendinize kızmayın, bu iyi bir şey olabilir.

Zihninizi Etkili Hâle Getirecek İpuçları Metni Cevapları Sayfa 2

İnanırsanız Başarırsınız

Bir araştırmaya göre kişinin kendine güvenmesi, zekâsını geliştirmenin de harika bir yoludur. Bir sınıftaki öğrencilere daha zeki olmalarının mümkün olduğu söylendikten sonra derste anlatılanların %85’ini öğrendikleri görülmüştür. Başka bir sınıftaki öğrenci grubuna ise daha zeki olmalarının mümkün olmadığı söylenince bu öğrencilerin, bilgilerin yalnızca %54’ünü öğrenebildiği gözlenmiştir.

Sosyalleşin (Toplumsallaşın / Çevrenizdekiler İle Uyumlu İlişkiler Kurun)

Sosyal olmak sadece eğlence için değil, beynimiz için de önemlidir. İster ev halkıyla oyun gecesi olsun ister arkadaşlarla sohbet… Bu tarz sosyalleşmelerin hafıza işlevlerini geliştirdiği ve koruduğu görülmüştür. 1998-2004 yılları arasında yürütülen bir araştırmada, bir grup insana iki yılda bir hafıza testleri yapılmıştır. Bu araştırmada gözlemlenen insanlar arasında daha “sosyal” olanların, diğerlerinden daha yüksek puanlar aldığı görülmüştür.

Spor Yapın

Düzenli spor yapmak, zihnimizi dinç (aktif) tutmanın yanı sıra formda kalmamıza da yardımcı olur. Araştırmalara göre düzenli spor yapanların beyinlerindeki düşünme ve hafıza bölgeleri daha büyüktür. Araştırmalar, düzenli spor yapmanın vücudun gerginlik ve iltihaplanma düzeyini azalttığını ayrıca beyinde yeni kan damarlarının oluşumunu sağlayabileceğini göstermiştir. Spor yapmanın gerginliği azaltması da beyne katkı sağlamaktadır. Çünkü gerginlik seviyesinin yüksek olması düşünme şeklimizi ve hafızamızı olumsuz etkilemektedir.

Zihninizi Etkili Hâle Getirecek İpuçları Metni Cevapları Sayfa 3

Roman Okuyun

Ders kitapları zekâmızı geliştirip yeni bilgiler edinmemizi sağlamaktadır. Roman türündeki eserleri okumamızın da duygusal zekâmızı geliştirdiği düşünülmektedir. Kendimizi kaptırarak okuduğumuz romanlardaki ayrıntıları (olay ve olayların bağlantıları, mekân, zaman, kişi), gerçek hayatta yaşasaydık bunlar beynimizdeki belli bölgeleri uyarırdı. Örneğin, doğru ve yanlış ahlaki kurallarla ilgili bir roman okumanın beynimizi çalıştırdığı ve kahramanların yerine kendimizi koyma yeteneğimizi arttırdığı bilinmektedir.

Enstrüman Çalmayı Öğrenin

Zekâmızın işlevlerini geliştirmek için, gitarımızı veya başka bir müzik aletini elimize almanın vakti gelmiş olabilir. Müzik aleti çalmayı öğrenirken sadece yeni bir beceri edinmiş olmuyoruz; beynimizin neredeyse tüm bölgelerini çalıştırıyor, dili kullanabilme ve zekâ ile ilgili becerilerimizi de geliştiriyoruz.

Zihninizi Etkili Hâle Getirecek İpuçları Metni Cevapları Sayfa 4

1. “Akıllıca Beslenin” başlığı altında verilen besinleri ve bunların yararlarını aşağıdaki tabloya yazınız. Bunun için metinden yararlanınız.

Cevap:

Kabul edilebilir cevap: Tablodaki iki bölüme de istenenlerin doğru yazıldığı cevaplar kabul edilir.
Örnek cevap:
– Yaban mersini, domates, yumurta, brokoli, somon balığı, keten tohumu / Beynimize iyi geliyor.
– Yaban mersini, domates, yumurta, brokoli, somon balığı, keten tohumu / Zekâ ile ilgili işlevlerimizi güçlendiriyor.

Kısmi kabul edilebilir cevap: Tablodaki bölümlerde istenenlerden sadece birinin yazıldığı veya besinlerden birkaçının yazıldığı cevaplar kabul edilir.

Kabul edilemez cevap: Tablonun boş bırakıldığı veya iki bölüme / tek bölüme de ilgisiz ya da yanlış ifadelerin yazıldığı cevaplar kabul edilmez.

2. Yağlı balıklarda bulunan “DHA” adlı yağ asidi hangi hastalığa yakalanma riskini ortadan kaldırıyor?

Cevap:

Kabul edilebilir cevap: “Alzheimer (Alzaymır)” ifadesinin yazıldığı cevaplar kabul edilir.
Örnek cevap:
– Alzheimer (Alzaymır) / bunama / yaşlılık hastalığı / demans

Kabul edilemez cevap: Yanlış bir hastalık isminin yazıldığı cevaplar kabul edilmez.

3. “Hayal Kurun” başlığı altında “Oysa araştırmalara göre hayal kurmak, yüksek beyin kapasitesinin (anlama düzeyi çok yüksek bir beynin) bir işareti olabilir.” cümlesi kullanılıyor. Cümledeki “yüksek beyin kapasitesi (anlama düzeyi çok yüksek bir beynin)” ifadesi ile anlatılmak istenen hangisi olamaz?
A. Üst düzey anlama yeteneği
B. Yüksek kavrama düzeyi
C. Hafızanın sınırlı olması
D. Üstün zekâ

Cevap: C

Zihninizi Etkili Hâle Getirecek İpuçları Metni Cevapları Sayfa 5

4. “Hayal Kurun” başlığı altında verilen bilgilere bakınız. Yabancı bir teknoloji enstitüsünün yaptığı araştırma sonucunda hayal kuran insanlarla ilgili hangi bilgiye ulaşılmıştır?

Cevap:

Kabul edilebilir cevap: “Sık sık hayal kuranların, kurmayanlara göre düşünce ile ilgili ve yaratıcı testlerde daha yüksek puanlar aldığı bilgisine ulaşılmıştır.” ifadesi veya bu anlama gelen cevaplar kabul edilir.
NOT: Metinden ilgili cümle aynen kopyalanırsa (Yabancı bir teknoloji enstitüsünün yaptığı araştırmada, sık sık hayal kuranların, kurmayanlara göre düşünce ile ilgili ve yaratıcı testlerde daha yüksek puanlar aldığı bulundu.) da doğru kabul edilir.
Örnek cevap:
– Çok sık hayal kuran insanların, kurmayanlara göre düşünce testlerinde ve yaratıcı testlerde yüksek puanlar aldığı belirlenmiştir.
– Sık sık hayal kuranların, kurmayanlara göre daha zeki oldukları belirlenmiştir.

Kabul edilemez cevap: Yanlış ve ilgisiz cevaplar kabul edilmez.

5. “İnanırsanız Başarırsınız” başlığı altında verilen bilgilere bakınız. Bu başlık altında farklı iki sınıfta bulunan öğrencilerle yapılan bir araştırmadan söz edilmektedir.
Bu araştırmanın sonuçlarını, aşağıdaki tabloda işaretleyiniz.

Cevap:

Kabul edilebilir cevap: Doğru olan iki kutucuğun işaretlendiği cevaplar kabul edilir.

Kısmi kabul edilebilir cevap: Doğru kutucuklardan birinin işaretlendiği cevaplar kabul edilir.

Kabul edilemez cevap: İşaretlemenin yapılmadığı veya yanlış kutucukların işaretlendiği cevaplar kabul edilmez.

Zihninizi Etkili Hâle Getirecek İpuçları Metni Cevapları Sayfa 6

6. “Sosyalleşin (Toplumsallaşın / Çevrenizdekiler İle Uyumlu İlişkiler Kurun)” bölümüne bakınız. Bu bölümde iki tür sosyalleşme önerisinde bulunuluyor. Bu önerileri yazınız.
1. Öneri:
2. Öneri:

Cevap:

1. Öneri: “Ev halkıyla oyun gecesi düzenleme”
2. Öneri: “Arkadaşlarınızla sohbet etme” ifadeleri veya bu anlama gelen cevaplar kabul edilir.
Örnek Cevap:

1. Öneri:
– Ailece oyun gecesi düzenleme
– Aile ile oyun saatleri düzenleme
2. Öneri:
– Arkadaşlarıyla konuşma / muhabbet etme
– Arkadaşlarla görüntülü sohbet etme
– Arkadaşlarla internet üzerinden görüşme

Kısmi kabul edilebilir cevap: Doğru önerilerden birinin yazıldığı cevaplar kabul edilir.

Kabul edilemez cevap: Yanlış veya ilgisiz cevaplar kabul edilmez.

7. Metne göre aşağıdakilerden hangisi sosyalleşmenin yararlarından biri değildir?
A. Eğlenmek
B. Hareketliliği sağlamak
C. Hafıza işlevlerini geliştirmek
D. Hafızanın işlevlerini korumak

Cevap: B

8. “Spor Yapın’’ bölümünden “düzenli spor yapma” ile ilgili neler öğrendiniz? Uygun olan bütün seçenekleri işaretleyiniz.
Zihni aktif tuttuğunu
Vücuttaki iltihaplanma düzeyini azalttığını
Beyindeki kan hücrelerini arttırdığını
Vücudu formda tuttuğunu
Beyinde yeni kan damarlarının oluşumunu sağlayabildiğini
Gerginliği azalttığını

Cevap:

Kabul edilebilir cevap: Doğru olan beş kutucuğun işaretlendiği cevaplar kabul edilir.

Kabul edilemez cevap: Tüm kutucukların işaretlendiği veya doğru seçeneklerin eksik işaretlendiği ya da hiçbir işaretlemenin yapılmadığı cevaplar kabul edilmez.

Zihninizi Etkili Hâle Getirecek İpuçları Metni Cevapları Sayfa 7

9. “Roman Okuyun” başlığı altında ders kitapları ve roman türündeki kitapların özellikleri veriliyor. Bu iki kitap türünün özellikleri nelerdir? Yazınız.

Cevap:

Kabul edilebilir cevap: Tablodaki bölümlerden ikisine de doğru bilgilerin yazıldığı cevaplar kabul edilir.
Örnek cevap:
– Yeni bilgiler öğreniriz. / Duygusal zekâmızın gelişmesini sağlar.
– Zekâmızı geliştirir, bilgimizi arttırır. / Duygusal zekâmızı destekler.

Kısmi kabul edilebilir cevap: Tablodaki bölümlerden sadece birine doğru veya birine doğru, diğerine yanlış bilgilerin yazıldığı cevaplar kabul edilir.

Kabul edilemez cevap: Tablodaki bölümlerden ikisine de yanlış veya ilgisiz cevapların yazıldığı ya da bölümlerin boş bırakıldığı cevaplar kabul edilmez.

10. Aşağıdakilerden hangisi roman okumanın faydasını belirtir?
A. Kahramanların zekâ seviyelerini keşfetmek
B. Romanı okurken anlatılan olayların oluş sırasını belirlemek
C. Kahramanların yaşadıkları zamanın özelliklerini bilmek
D. Olayları ve ayrıntıları kahramanlarla birlikte yaşıyormuş gibi hissetmek

Cevap: D

11. Herhangi bir enstrüman çalmak aşağıdakilerden hangisini geliştirmez?
A. Zekâyla ilgili işlevleri
B. Sosyalleşme becerisini
C. Dili kullanabilme yeteneğini
D. Beynin tüm bölgelerinin çalışmasını

Cevap: B

Zihninizi Etkili Hâle Getirecek İpuçları Metni Cevapları Sayfa 8

12. “Sosyalleşin (Toplumsallaşın / Çevrenizdekiler ile Uyumlu İlişkiler Kurun)” bölümünde konuyla ilgili yapılan bir araştırmadan söz edilmektedir. Bunun amacı nedir?

Cevap:

Kabul edilebilir cevap: “Araştırma sonuçlarından bahsederek anlatılan bilgilerin doğruluğunu destekleyecek kanıt sunmaktır.” ifadesi veya bu anlama gelen cevaplar kabul edilir.
Örnek cevap:
– Verilen bilgilere okuyucuyu inandırmaktır.
– Anlatılan bilgileri desteklemektir.
– Verilen bilgileri kanıtlamaktır.

Kabul edilemez cevap: Yanlış ve ilgisiz cevaplar kabul edilmez.

13. Siz olsaydınız bu metne nasıl bir başlık verirdiniz? Yazınız.

Cevap:

Kabul edilebilir cevap: İçeriğe uygun başlıklar kabul edilir. Örnek cevap:
– Zihni Geliştiren Öneriler
– Üstün Zekâlı İnsanlar Neler Yapar?
– Zekâmızı Nasıl Geliştiririz?

Kabul edilemez cevap: İlgisiz ve yanlış başlıklar ile metnin alt başlıklarının içeriğine uygun yazılan cevaplar kabul edilmez.
Örnek cevap:
– Enstrüman Çalmak Zekâmızı Nasıl Geliştirir?
– Sosyalleşmek ve Zekâ

14. Zihninizi etkili hâle getirmek için metinde verilen bilgilerden hangilerini kullanırsınız? Nedenini yazınız.

Cevap:

Kabul edilebilir cevap: Zihni etkili hâle getirmek için faydalı besinler, hayal kurmanın etkisi, inanmanın önemi, sosyalleşmenin faydası, spor yapmanın yararı, roman okumanın faydası, enstrüman çalmanın öğrenilmesi” ifadelerinden biri veya birkaçının yazılacağı ve bunların nedeninin metinle ilişkili olarak belirtileceği cevaplar kabul edilir.
Örnek cevap:
– Zihnimin etkili hâle gelmesi için brokoli, somon balığı, yaban mersini, domates, yumurta ve keten tohumunu daha çok yerim.
– Yaşıma uygun romanları okuyarak duygusal zekâmı geliştirmeye çalışırım.

Kabul edilemez cevap: Yanlış ve ilgisiz cevaplar kabul edilmez.

***Zihninizi Etkili Hâle Getirecek İpuçları metni cevapları hakkında söylemek istediklerinizi aşağıdaki yorum alanına yazabilir, emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilirsiniz.

Türkçe Ders Kitabı Cevapları
Bu içeriğe emoji ile tepki ver
0
0
0
1
0
0
0

Yorum Yap