Yıkmak Kolay Metni Cevapları

Yıkmak Kolay metni cevapları ve soruları, Özgün Yayınları 7. sınıf Türkçe ders kitabı sayfa 86-88-89-90-91-92
(Duygular Teması)

Yıkmak Kolay Metni Cevapları - 7. Sınıf Türkçe Özgün Yayınları

Yıkmak Kolay Metni Cevapları – 7. Sınıf Türkçe Özgün Yayınları

Yıkmak Kolay Metni Cevapları Sayfa 86

HAZIRLIK ÇALIŞMALARI

1. Sınıfa getirdiğiniz tahta bloklardan bir kule yapınız.

• Kuleyi yapmak ne kadar zamanınızı aldı? Şimdi kuleyi yıkınız. Kuleyi yıkmak ne kadar zamanınızı aldı?

• Sizce yapmak mı, yoksa yıkmak mı daha kolay? Neden? Arkadaşlarınızla tartışınız.

Etkinlik sınıfta yapılacaktır.

2. Yaptığınız etkinlikten ve başlığından hareketle okuyacağınız metnin konusunu tahmin ediniz.

Metnin konusu bir yıkılması istenmeyen bir binanın yıkımı olabilir.

Yıkmak Kolay Metni Cevapları Sayfa 88

1. ETKİNLİK

Metinde geçen ve aşağıda anlamları verilen sözcükleri belirleyip örnekteki gibi bulmacaya yerleştiriniz.

Cevap: 

Yıkmak Kolay Metni Cevapları - Bulmaca

Yıkmak Kolay Metni Cevapları – Bulmaca

1. Yapıların planını yapıp bunların gerçekleşmesini sağlayan kişi. MİMAR

2. Ağaç işleriyle uğraşan ve ağaçtan çeşitli eşya yapan usta. MARANGOZ

3. Beceri isteyen ustalık, beceriklilik. HÜNER

4. Bir üniversitenin, öğrenim alanı veya uzmanlık konusu bakımından ayrılmış kollarından her biri. FAKÜLTE

5. Belli bir işte, belli bir konuda bilgi, görüş ve becerisi çok olan kişi. MÜTEHASSİS

6. İstek, eğilim, arzu. HEVES

7. Ustalık, hüner, uzmanlık. MARİFET

8. Bir şeyi yapmaya, başarmaya gücü yeten. MUKTEDİR

9. Yıkma, kırıp dökme, harap etme, bozma. TAHRİP

10. Uzman, işini iyi bilen, usta. MAHİR

11. Eksikliği duyulan şey, ihtiyaç. GEREKSİNİM

12. Gösterişi çok olan. GÖSTERİŞLİ

Yıkmak Kolay Metni Cevapları Sayfa 89

2. ETKİNLİK

Metinde geçen aşağıdaki deyimleri, anlamlarıyla eşleştiriniz. Eşleştiremediğiniz deyimin anlamını boş kutuya yazınız.

Cevap: 

Yıkmak Kolay Metni Cevapları - Deyim Eşleştirme

Yıkmak Kolay Metni Cevapları – Deyim Eşleştirme

3. ETKİNLİK

Aşağıdaki soruları metne göre yanıtlayınız.

1. Yazara göre iyi bir bina yapmak için neler gerekiyormuş?

Cevap: Mimar bulmak, plan çizdirmek, bina yapmasını bilen iyi ustalar bulmak, iyi cins malzeme kullanmak, sabır ve emek gerekiyormuş.

2. Yazara göre yapıcı ve yıkıcı insanlar arasındaki farklar nelermiş?

Cevap: Yapıcı insanlar zekalarıyla emekleriyle iş yaparlar. Yıkıcı insanlar ise yıkmak için zekalarını kullanmalarına gerek yoktur.

3. Yazara göre yıkmanın başarılı olabilmesi için ne gerekliymiş?

Cevap: Yıkmanın yapmak için olması gerekliymiş.

4. Yazara göre çocuklar yapıcı olmayı nasıl öğrenirmiş?

Cevap: Yıkıp bozmamaya çalışarak yapıcı olmayı öğrenirmiş.

Yıkmak Kolay Metni Cevapları Sayfa 90

4. ETKİNLİK

Metnin konusunu, ana fikrini ve yardımcı fikirlerini aşağıya yazınız.

Cevap: 

Metnin konusu: Yapıcı ve yıkıcı insanlar

Metnin ana fikri: Yapıcı olabilmeyi öğrenmek için yıkıcı olmayı da öğrenmek gerekir.

Metindeki yardımcı fikirler: Yapmanın zor, yıkmanın kolay olması ucuz başarılar elde etmek hevesinde olan insanları yıkıcı olmaya teşvik eder.

Yerine bir şey yapmaya gücü yetmeyenlerin yıkıcılığı, sadece bir varlığı ortadan kaldırmakla sonuçlanır.

5. ETKİNLİK

Aşağıdaki cümleleri anlam ilişkisi yönünden inceleyiniz. Koşul-sonuç anlamı taşıyan cümlelerin başındaki kutucuğa “✔” işareti koyunuz.

Cevap: 

[✔] Binanın sağlam olmasını istiyorsanız işin ustalarını bulmanız gerekir.

[✔] İşler düşünülüp taşınılarak yapılırsa faydalı sonuçlar alınabilir.

[   ] Yıkmak için sadece kazma sallamayı bilmek yeter.

[✔] Yıkıcı olabilirsiniz ama yerine yeni bir şeyler yaparsanız.

[   ] Bir eser ortaya çıkardım diye övünebilirsiniz.

Bir yargının gerçekleşmesinin başka bir yargı ya da duruma bağlı olduğunu anlatan cümlelere “koşul (şart) cümlesi” denir.

Yıkmak Kolay Metni Cevapları Sayfa 91

6. ETKİNLİK

a. Aşağıdaki metinleri okuyunuz.

Yıkmak Kolay Metni Cevapları - anlatım Biçimleri

Yıkmak Kolay Metni Cevapları – anlatım Biçimleri

b. Hangi metnin ya da metinlerin anlatım biçimi “Yıkmak Kolay” metninin anlatım biçimine benzemektedir? İşaretleyiniz. “Yıkmak Kolay” metninde hangi anlatım biçiminin kullanıldığını belirtiniz.

Cevap: Yıkmak Kolay metninde “tartışmacı anlatım” biçimi kullanılmıştır.

Yıkmak Kolay Metni Cevapları Sayfa 92

7. ETKİNLİK

a. Aşağıdaki cümlelerden yazım yanlışı yapılanların karşısına “X” işareti koyunuz.

Cevap: 

Binanın gösterişli ve sağlam olmasını istiyorsanız bunların da iyilerini bulmalısınız. 
Yıkmak yanlız binada değil, her kurulu düzende kolaydır.X
Ne yazıkki yapmanın zor olduğunu düşünen insanlar yıkıcı olmaya çalışıyor.X
Bir şey düşünülerek yapılırsa başarıya ulaşılır. 
Bunun içindir ki yıkıcı olan insanların başarılı olması mümkün değildir. 
Dünyaya hiç bir şey bilmeden geldikleri için yıkmak ve kırmakta mahir olurlar.X
Senelerce çalışarak meydana getirilmiş eseri birkaç haftada yerle bir ederler. 

b. Cümlelerde yazımı yanlış olan sözcüklerin doğrularını aşağıya yazınız.

Cevap: yalnız, yazık ki, hiçbir

8. ETKİNLİK

Aşağıdaki cümlelerde geçen altı çizili fiillerin bildirdiği kipi uygun kutucuğu işaretleyerek gösteriniz.

CümlelerHaber KipiDilek Kipi
Güzel bir bina ne kadar zor yapılıyor!X 
Önce bir mimar bulacaksınız.X 
Malzeme de iyi cinsten olmalı. X
Bir de böyle bir binayı yıkmayı düşününüz. X
Eseri birkaç haftada yerle bir ederler.X 
Yıktığımız şeyin yerine yenisini yapalım. X
İnsanları mutlu etmek için çalıştı.X 
Bilse bize her şeyi anlatırdı. X

SONRAKİ METNE HAZIRLIK

Engelli insanların yaşadıkları sıkıntıları araştırınız.

Aşağıdaki butona tıklayarak konu hakkındaki yazıya ulaşabilirsiniz.

Engellilerin Yaşadığı Zorluklar

*** Yıkmak Kolay metni cevapları hakkında söylemek istediklerinizi aşağıdaki yorum alanına yazabilirsiniz.

7. Sınıf Özgün Yayınları Türkçe Ders Kitabı Cevaplarının Hepsine Ulaşmak İçin Tıklayın

Yorum Yap

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!