Kitap Cevapları TIKLA
Test Çöz TIKLA

Uçurtma Tekerlemesi Metni Cevapları (2. Sınıf Türkçe)

Uçurtma Tekerlemesi metni cevapları ve soruları, Koza Yayınları 2. sınıf Türkçe kitabı Sayfa 38-39-40-41-42-43-44-45-46 (Çocuk Dünyası Teması)

Uçurtma Tekerlemesi Metni Cevapları

1. Sınıfa değişik uçurtma görselleri getiriniz.

Cevap:

2. Bir tekerleme ezberleyiniz.

Cevap:

SINIFLAR
Mini mini birler,
Çalışkandır ikiler,
Mavi gözlü üçler,
Dayak yiyen dörtler,
Misafirdir beşler,
Altılar, altınımı çaldılar,
Yediler, yemeğimi yediler,
Sekizler, semizdirler,
Dokuzlar, doktor oldu,
Onlar bizi okuttu.

EBE
Ebe ebe gel bize
Uzaktan vur elimize
Eğer vuramazsan
Ebesin ebe
Bir, iki, üç, dört, beş, altı, yedi,
Bunu sana kim dedi?
Diyen dedi on yedi
Yağlı böreği kim yedi?

Uçurtma Tekerlemesi Metni Cevapları Sayfa 40

1. ETKİNLİK

Okumanızı aşağıdaki ölçütlere göre değerlendiriniz.(EVET-HAYIR)

Dikkatimi şiire yoğunlaştırdım. (EVET)
İşitilebilir bir ses tonuyla okudum. (EVET)
Heceleme, tekrar ve geri dönüşler yapmadan okudum. (EVET)
Vurgu, tonlama ve telaffuza dikkat ettim. (EVET)

Cevaplarınız arasında ’hayır’ varsa bunları olumluya çevirmek için neler yapabileceğiniz hakkında görüşlerinizi açıklayınız.

2. ETKİNLİK

Şiirin konusunu en iyi anlatan görseli işaretleyiniz.

Cevap: 1. görseldir.

Uçurtma Tekerlemesi Metni Cevapları Sayfa 41

3. ETKİNLİK

Aşağıda verilen kelimelerle anlamlarını eşleştiriniz. Bu kelimeleri 42. sayfada verilen bulmacadaki yerlerine yazınız.

Kalın ve gür ses çıkarmak? Gürlemek
Üfleyerek bulunduğu yerden uzaklaştırmak: Üfürmek
Çevresine göre yüksek yer: Tepe
Bükülmüş, kıvrılmış şeylerin oluşturduğu kat, büklüm: Kıvrım
Çevresine göre çukurda kalmış geniş ve düzlük yer: Ova
Çoğunlukla denize dökülen en büyük akarsu, nehir: Irmak

Uçurtma Tekerlemesi Metni Cevapları Sayfa 42

Anlamını öğrendiğiniz kelimeleri ve bunların anlamlarını sözlüğünüze yerleştiriniz.

Cevap:

Uçurtma Tekerlemesi Metni Cevapları Sayfa 43

4. ETKİNLİK

Aşağıdaki sorulan şiire göre cevaplayınız.

Uçurtmanın nasıl bir huyu vardır?

Cevap: Kuyruğu oyun severmiş.

Uçurtmanın daha fazla yükselmesine engel olan nedir?

Cevap: Yel ya da ipi tutandır.

Uçurtma yelden ne diliyor?

Cevap: Onu göğe salmasını istiyor.

Yel uçurtmanın bu isteğini yerine getiriyor mu?

Cevap: Yel üfürüyor ve uçurtmanın isteğini yerine getiriyor.

Uçurtma gökte iyice yükselirken neler görüyor?

Cevap: Gölleri, denizleri, dağları, ovaları görüyor.

Uçurtma, iyice yükselince kendini nasıl hissediyor?

Cevap: Gönlü birden şenleniyor.

5. ETKİNLİK

Örnek: Yaşlı kelimesinin eş anlamlısı ihtiyardır.
Minik kelimesinin eş anlamlısı ise küçüktür.

“Rüzgâr” ve “nehir” kelimelerinin eş anlamlılarını şiirde bulunuz. Bu kelimeleri birer cümlede kullanarak aşağıya yazınız.

Cevap:

Rüzgar

Eş anlamlısı: Rüzgar: Yel
Cümlem: Yel esti denizden dağlara doğru.

Nehir

Eş anlamlısı: Nehir: Göl
Cümlem: Gölde balık tutmaya gittik.

Uçurtma Tekerlemesi Metni Cevapları Sayfa 44

6. ETKİNLİK

Sınıfa getirdiğiniz uçurtma görsellerini sergileyiniz. Uçurtma uçururken ya da uçan bir uçurtma gördüğünüzde neler hissettiğinizi veya hangi hayallere kapıdığınızı anlatınız.

Cevap: Çok mutlu olurum. Çünkü sanki uçurtmanın yerine ben uçuyormuşum gibi hissederim.

7. ETKİNLİK

Ezberlediğiniz tekerlemeyi arkadaşlarınıza söyleyiniz.

Arkadaşlarınızın tekerlemeyi ezberinden okumalarını aşağıdaki ölçütlere göre değerlendiriniz. (EVET-HAYIR)

İşitilebilir, bir ses tonu kullandı. (EVET)
Kelimeleri doğru telaffuz etti. (EVET)
Vurgu ve tonlamaya dikkat etti. (EVET)
Tekerlemeyi okurken beden dilini etkili kullandı. (EVET)
Arkadaşlarıyla göz teması kurarak okudu. (EVET)

Arkadaşlarınızın olumsuz davranışlarını olumluya çevirmek için neler yapabilecekleri konusunda görüşlerinizi açıklayınız.

Cevap: Arkadaşlarımızın olumsuz olan davranışlarını güzel bir şekilde onun ile konuşarak ve anlatarak olumlu tarafa çekebiliriz. Ancak güzel sözler ile onu ikna etmemiz gerekmektedir.

Uçurtma Tekerlemesi Metni Cevapları Sayfa 45

8. ETKİNLİK

Aşağıdaki oyunun kurallarını okuyalım. Okul bahçesinde kurallara uyarak oyunu oynayalım.

Cevap: Okulda yapmanız gereken bir etkinlik.

Uçurtma Tekerlemesi Metni Cevapları Sayfa 46

9. ETKİNLİK

Yandaki tekerlemeyi okuduktan sonra alttaki boş alana yazınız.

Cevap:

Pazara gidelim.
Bir tavuk alalım.
Pazara gidip
Bir tavuk alıp ne yapalım?
Gıt gıt gıdak,
Gıt gıt gıdak, diyelim.
Sakız verdim çiğnedi,
Hap hup, kırmızı top.
Happuru happuru
Happuru happuru yiyelim

Sonraki Derse Hazırlık: Günlük hayatınızda başkaları tarafından takdir edilen güzel davranışlarınızı defterinize yazınız.

Cevap:

Saygılı olmam.
İnsanları doğayı havanları sevmem.
Temiz olmam.
Derslerimde başarılı olmam.

***Uçurtma Tekerlemesi metni cevapları (Sayfa 38-39-40-41-42-43-44-45-46) hakkında söylemek istediklerinizi aşağıdaki yorum alanına yazabilir, emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilirsiniz.

Türkçe Ders Kitabı Cevapları
☺️ BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
1
clap
0
happy
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Yorum Yap