Uçurtma Metni Cevapları

Uçurtma metni cevapları ve soruları, Ekoyay Yayıncılık 6. sınıf Türkçe ders kitabı sayfa 74-76-77-78-79-80-81-82
(Çocuk Dünyası Teması)

Uçurtma Metni Cevapları - 6. Sınıf Türkçe Ekoyay Yayınları

Uçurtma Metni Cevapları – 6. Sınıf Türkçe Ekoyay Yayınları

Uçurtma Metni Cevapları Sayfa 74

HAZIRLIK ÇALIŞMALARI

1. “Uçurtma uçurmak” denince aklınıza neler geliyor?

(örnek) Bahar mevsimi, rüzgarlı hava, eğlence aklıma geliyor.

2. Uçurtma uçururken kendinizi nasıl hissediyorsunuz?

(örnek) Çok mutlu hissediyorum.

3. Sizce uçurtmanın bir çocuk için önemi nedir?

(örnek) Uçurtma bir çocuk için özgürlük demektir. Çocuklar göklerde özgürce uçmak isterler. Bu mümkün olmadığından uçurtma uçurup aynı hissi yakalamaya çalışırlar.

4. Aşağıdaki metnin görsellerine ve başlığına göz atınız. Sizce bu metnin konusu nedir? Tahmin ediniz.

Uçurtma uçurmak olabilir.

Uçurtma Metni Cevapları Sayfa 76

1. ETKİNLİK

Okuduğunuz metinde anlamını bilmediğiniz kelimeler varsa bunların anlamlarını bağlamlarından hareketle tahmin ediniz. Bu kelimelerin anlamlarını öğrenmek için Türkçe sözlükten yararlanınız.

Cevap: 

çıta: Düzgün biçilmiş uzun ve ensiz tahta

salınmak: Yürürken uyumlu hareketlerle hafifçe bir yandan bir yana eğilmek

2. ETKİNLİK

Okuduğunuz metnin konusunu ve ana duygusunu aşağıya yazınız.

Cevap: 

Konu: UçurtmaAna duygu: Uçurtma uçurmaktan duyulan mutluluk

3. ETKİNLİK

Aşağıya okuduğunuz metnin içeriğine uygun iki başlık yazınız.

Cevap: 

1- Tut Beni Arkadaşım

2- Sakın Bırakma İpimi

4. ETKİNLİK

Okuduğunuz metinle ilgili aşağıdaki soruları cevaplayınız.

1. Metinde “arkadaşım” diye kime seslenilmektedir?

Cevap: Uçurtmayı uçuran kişiye seslenilmektedir.

2. Metinde “sıkıca tut” ifadesinin tekrar edilmesinin sebebi nedir?

Cevap: Okuyucuya duyguyu daha iyi yansıtmak için tekrara edilmiştir.

3. “Ben senin ulaşmak istediğin gökyüzüyüm” sözleriyle anlatılmak istenen nedir?

Cevap: Uçurtmanın, çocukların hayallerini temsil ettiğini anlatmak istemiştir.

4. Metinde hangi nesne, nelere benzetilmiştir?

Cevap: Uçurtma çıtaya, gülümseyen yüze, gökyüzüne, tohumlara benzetilmiştir.

5. Metnin sizde uyandırdığı duygular nelerdir?

Cevap: (örnek) Özgürlük ve mutluluk.

Uçurtma Metni Cevapları Sayfa 77

5. ETKİNLİK

Aşağıdaki haber metinlerini okuyup verilen soruları cevaplayınız.

Mardin Müzesi Uçurtma Festivali

Mardin Müzesi Müdürlüğü tarafından 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı etkinlikleri kapsamında düzenlenen uçurtma festivali renkli görüntülere sahne oldu. Yaklaşık 2000 kişinin katıldığı festivalde hem çocuklar hem de Mardinliler bayram tadında bir hafta sonu geçirdi.

(…)
22-24 Nisan tarihleri arasında üç gün süren festivalin ilk iki günü Eski Mardin’de “Damda Uçurtma Keyfi” ile başladı. Damlarını festivale açan yaklaşık 100 aile kapılarını da gün boyu ziyaretçilere açık tuttu. Damlara dolan çocukların uçurtmaları Mardin Kalesi’nin etrafında rengarenk bir görüntü oluşturdu.
(…)

www.kulturvarliklari.gov.tr

Kolombiya’da 42. Rüzgâr ve Uçurtma Festivali başladı.

Kolombiya’nın Villa de Leyva (Villa dö Leyva) kentinde iki gün sürecek 42. Rüzgâr ve Uçurtma Festivali için start verildi.

Başkent Bogota’nın kuzeyindeki Boyaca yönetim bölgesine bağlı Villa de Leyva’da, geleneksel olarak düzenlenen Rüzgâr ve Uçurtma Festivali’nin ilk gününde çocuk, el yapımı, yetişkin ve ticari kategorilerindeki uçurtmalar havalandırıldı.

Sabah saatlerinden itibaren Villa de Leyva kent meydanını dolduran uçurtma tutkunları, ilk birkaç saat rüzgâr olmadığı için uçurtmalarını havalandırmakta oldukça zorlandılar. Geç de olsa başlayan rüzgârla havalanan onlarca uçurtma 1572 yılında kurulan küçük kentin semalarını renklendirdi.

Kente yerli ve yabancı çok sayıda ziyaretçi çeken Rüzgâr ve Uçurtma Festivali, dünyanın en eski uçurtma şenlikleri arasında gösteriliyor.

www.ntv.com.tr

Uçurtma Metni Cevapları Sayfa 78

Dünyanın en ilginç uçurtmaları İstanbul’a geliyor

İstanbul bu yıl dünyanın en büyük ve önemli uçurtma etkinliklerinden birine ev sahipliği yapacak. Maltepe Sahili’nde 20-21 Mayıs günlerinde düzenlenecek olan 5. Uluslararası İstanbul Uçurtma Festivali, dünyanın 14 ülkesinden gelecek olan uçurtma otoritelerini ve meraklılarını İstanbul’da buluşturacak.

Farklı ülkelerin, uçurtma federasyonu, uçurtma derneği, uçurtma kulübü ve uçurtma müzesi yetkililerinden oluşan uçurtma takımları festivale ayrı bir renk katacak.

www.hurriyet.com.tr

Kumluca’da Uçurtma Festivali

Kumluca semaları uçurtmalarla renklendi. Antalya Büyükşehir Belediyesi, Bahar Şenlikleri kapsamında Kumluca’da uçurtma festivali düzenledi. Rengarenk uçurtmalar Kumluca semalarını şenlendirdi.

Antalya Büyükşehir Belediyesinin Bahar Şenlikleri kapsamında düzenlediği uçurtma festivali renkli görüntüler oluşturdu. Büyükşehir Belediyesi tarafından ücretsiz dağıtılan 600 uçurtma gökyüzüne salındı. Festivale katılan aileler çocukları ile birlikte uçurtma uçurmanın keyfini yaşadı. Gökyüzünü renklendiren uçurtmalar havanın da rüzgârlı olması nedeniyle dakikalarca havada kalarak Kumluca semalarını şenlendirdi.

www.antalya.bel.tr

• Dünyanın ve ülkemizin birçok yerinde uçurtma festivallerinin düzenlenmesinin nedeni ne olabilir?

Cevap: Uçurtma uçurmak herkesin sevdiği eğlenceli bir aktivitedir. İnsanların ortak bir noktada buluşup eğlenmeleri amaçlanmaktadır.

• Haber metinlerindeki ifadelerden yola çıkarak uçurtma uçurma ile ilgili neler söylenebilir?

Cevap: Uçurtma uçurma her insanın keyif aldığı eğlenceli bir aktivitedir.

• Okuduğunuz haber metinlerinde seçilen görsellerle haber metinlerinin içeriği arasında
uyum var mıdır?

Cevap: Vardır.

Uçurtma Metni Cevapları Sayfa 79

6. ETKİNLİK

a. Aşağıdaki cümleleri koyu yazılmış ifadelere dikkat ederek okuyunuz.

Hava hiç de soğuk değildi ama ben zangır zangır titremeye başlamıştım.

Her söylediğin doğru olmalı fakat her doğruyu her yerde söylemek doğru değildir.

Teknoloji hayatımıza sayısız faydalar sağlamıştır. Bununla birlikte, teknoloji kullanımı üzerindeki kontrolümüzü kaybetmememiz gerekmektedir.

Birçok oyunda zaten koşmak, zıplamak gibi hareketler vardır. Bu nedenle çokça oynayan çocuk, çok da sağlıklı olur. Ancak günümüzde çocuklar dışarıda oynamak yerine mavi ışık (tablet, telefon ve bilgisayar ekranı) karşısında donup kalıyorlar.

Çok istedim, çabaladım lakin aradığımı bulamadım.

Ne kadar da bitkindi buna rağmen bizi uğurlamaya kapıya kadar geldi.

Koyu yazılmış ifadeleri çıkarırsak cümle ya da paragrafların anlamında nasıl bir değişiklik olur? Bu ifadeler cümlelerin ve paragrafın oluşumunda anlama nasıl bir katkı sağlamıştır?

Cevap: Cümle ya da paragrafların anlamında bir değişiklik olmaz. Bu ifadeler bir düşünceden diğerine geçerken düşüncenin farklılaştığını, değiştiğini bildiren ifadelerdir. Anlamı netleştirirler.

Yazılı ve sözlü ifadelerimizde bir düşünceden başka bir düşünceye geçiş yaparken, olumlu ve olumsuz yargı bildiren cümleleri, paragrafları birbirine bağlarken ya da iki şeyi benzerlik, farklılık, üstünlük özelliklerine göre karşılaştırırken çeşitli ifadeler kullanırız. Ama, fakat,
lakin, ancak, bununla birlikte, buna rağmen gibi ifadeler bir metni oluşturan unsurlar arasındaki geçiş ve bağlantı ifadeleridir. Yukarıdaki cümlelerde de bu ifadeler geçiş ve bağlantı oluşturmuştur.

b. Siz de noktalı yerlere, verilen geçiş ve bağlantı ifadelerini kullanarak cümleler ya da paragraflar yazınız.

Cevap:

• Matematik dersini seviyorum ama bazı konuları anlamakta güçlük çekiyorum.

• Araba hızlıydı fakat konforlu değildi.

• Her sabah erken kalkıyorum ancak trafik nedeniyle işe hep geç kalıyorum.

• Yemek çok lezzetliydi lakin tuzu biraz fazlaydı.

• Herkesin kendi düşüncesini söyleme hakkı vardır. Bununla birlikte bazen o fikrin ne olduğunu kimseye söylememek daha iyidir.

• Ona en sevdiği çiçeği aldım. Buna rağmen beni affetmedi.

Uçurtma Metni Cevapları Sayfa 80

c. Okuduğunuz metinde bu geçiş ve bağlantı ifadelerinden hangisi kullanılmıştır?

Cevap: iyi ama

7. ETKİNLİK

Kendinizi büyüklerinizin yerine koyarak çocukluğunuzda eğlenmek için neler yaptığınızı, uçurtmayı nasıl uçurduğunuzu, uçurtma savaşı yapıp yapmadığınızı vb. anlatınız. Konuşmanın içeriği için büyüklerinizle yaptığınız görüşmelerde tuttuğunuz notlardan yararlanınız.

Konuşmanızda beden dilinizi etkili kullanmaya, dedeniz ya da nineniz gibi konuşmaya dikkat ediniz. Konuşmanız sırasında “ama, fakat, ancak, lakin, buna rağmen ve bununla birlikte” gibi geçiş ve bağlantı ifadelerini kullanmaya özen gösteriniz.

Cevap:

(örnek)

Biz küçükken eğlenmek için nehirde yüzerdik, çamurdan oyuncaklar yapıp oynardık, çelik çomak oynardık. Bahar geldi mi uçurtma da uçururduk. Ancak o zamanlar bugünkü gibi hazır uçurtmalar yoktu. Uçurtma yapmak için düzgün çıtalar da bulamadık. Dut ağacının dallarını kesip bağlardık. Üzerlerine un çuvallarını kesip gererdik. Şeker ambalajlarından uçurtmaya kuyruk yapardık. Naylon ip yoktu o zamanlar. Çuvalları bağladığımız ipleri kullanırdık. Uzun ip bulamazdık. Elimizdeki ipleri uç uca eklerdik. Fakat bu ipler çabuk kopardı. Buna rağmen yine eğlenirdik. İpi kopan uçurtmanın düştüğü yere bakıp arardık. Uçurtma ile en yükseğe çıkmaya çalışırdık. Uçurtma uçurmak en büyük eğlencemizdi.

8. ETKİNLİK

a. Aşağıda altıgen uçurtmanın yapım aşamalarının görselleri verilmiştir. Bu aşamalar için görsellerin yanına açıklamalar yazınız.

Cevap:

Uçurtma Yapım Aşamaları 1

Uçurtma Yapım Aşamaları 1

Uçurtma Metni Cevapları Sayfa 81

Uçurtma Yapım Aşamaları 2

Uçurtma Yapım Aşamaları 2

b. Uçurtma nasıl uçurulur? Günlük hayatınızdaki tecrübelerden ve okuduğunuz metindeki bilgilerden yararlanarak maddeler hâlinde yazınız.

Cevap:

Uçurtma uçurmak için iki kişiye ihtiyaç vardır. Biri uçurtmanın ipini tutar. Diğeri biraz mesafe bırakarak uçurtmayı dik bir şekilde kaldırabildiği kadar yukarıda tutar. İpi tutan kişi rüzgara karşı koşar. Uçurtma bu arada havalanır. İpi tutan kişi uçurtma yeterli yüksekliğe ulaşana kadar koşmaya devam eder. Uçurtma koşmadan havada durabileceği zaman ipi tutan kişi durur. İpi salmaya başlar. İpin uzunluğu yetene kadar salınır. Uçurtma uçarken arada ip gerilip bırakılarak uçurtmaya selam verdirilebilir.

Uçurtma Metni Cevapları Sayfa 82

9. ETKİNLİK

Aşağıdaki şiiri okuyunuz. Uçurtmayla ilgili bir şiir de siz yazınız. Şiiriniz için bir resim yapınız.

Okuduğunuz şiirde şair, noktalama işaretlerini çok az kullanmıştır. Bu, şairin kendine has söyleyiş özelliğidir. Siz yazdığınız şiirde yazım kurallarına uymaya ve noktalama işaretlerini doğru kullanmaya özen gösteriniz.

KIRLARA GİDİYORUM

Kırlara gidiyorum
Elinde uçurtmam.
Kuşlar bekliyor gökte
Çünkü uçurtmamda
Kuş resimleri var
Canlanacaklar
Ben uçurunca

Kırlara gidiyorum
Ekmek var torbamda
Kuşlar
Beni gözlüyor dallarda
Ben torbayı açınca

Kırlara gidiyorum
Sevinç var kalbimde
Tavşanlar
Böcekler
Sular yaşıyor yanımda
Ben kalbimle bakınca

Akşam
Kırlardan dönüyorum
Uçurtmam ağaçta
Dallara takılı
Ekmek kuşun gagasında
Kalbim avcumda

Cahit Zarifoğlu
Gülücük

Cevap:

(örnek)

BABA BANA UÇURTMA YAP

Baba bana uçurtma yap,
Şöyle koskocaman olsun.
Kuyruğuna sevgini bağla,
Tahtası mutluluktan olsun.

Baba bana uçurtma yap,
Kuşlara arkadaş olsun.
Nereye eserse rüzgar,
O da oraya uçsun.

Baba bana uçurtma yap,
Hayallerim gerçek olsun.
Özgürlüğün tarifsiz keyfi,
Bırak içime dolsun.

GELECEK DERSE HAZIRLIK

• Yağ satarım bal satarım, mendil kapmaca, tombik, kaleli yakan top, istop, birdirbir, ip atlama, çelik çomak, körebe, saklambaç, beştaş vb. geleneksel çocuk oyunları hakkında bilgi edininiz.

www.rtukcocuk.gov.tr/oyunlar.php Genel Ağ adresinden yararlanarak geleneksel çocuk oyunları videoları izleyiniz.

*** Uçurtma metni cevapları hakkında söylemek istediklerinizi aşağıdaki yorum alanına yazabilirsiniz.

6. Sınıf Ekoyay Yayıncılık Türkçe Ders Kitabı Cevaplarının Hepsine Ulaşmak İçin Tıklayın

61 Yorum

Yorum Yap

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!