Türkiye’de Geleneksel Sanatlar Dinleme metni cevapları ve soruları, Özgün Yayınları 7. sınıf Türkçe ders kitabı sayfa 189-190-191-192-193-194
(Sanat Teması)

Türkiye'de Geleneksel Sanatlar Dinleme Metni Cevapları - 7. Sınıf Türkçe Özgün Yayınları

Türkiye’de Geleneksel Sanatlar Dinleme Metni Cevapları – 7. Sınıf Türkçe Özgün Yayınları

Türkiye’de Geleneksel Sanatlar Dinleme Metni Cevapları Sayfa 189

HAZIRLIK ÇALIŞMALARI

1. “Ebru” ve “hat” sanatı hakkında izlediğiniz belgesellerden hangi bilgileri edindiniz Arkadaşlarınızla paylaşınız.

Ebru sanatı, geleneksel el sanatlarımızdandır. Kâğıt süslemeciliğinde kitre, kola vb. yapıştırıcılarla yoğunlaştırılmış su üzerine, neft yağı ile sulandırılmış yağlı boya damlatılarak yapılan ve kâğıda geçirilen bir süsleme sanatıdır.

Hat sanatı, Arap harfleri çevresinde oluşmuş güzel yazı yazma sanatıdır. Bu sanat, yazı ve çizgilerle yapılır. Hat sanatı Arap harflerinin gelişme gösterdiği dönemden sonra,  6.yy ve 10.yy arasında ortaya çıkmıştır. Hat sanatıyla uğraşan kişiye verilen unvan ‘’hattat’’ ‘tır.

2. Geleneksel el sanatlarımızla ilgili hazırladığınız sunumları öğretmeninizin belirlediği süre içerisinde yapınız.

1. ETKİNLİK

Metinde geçen aşağıdaki sözcüklerin anlamını önce tahmin ediniz. Sonra bu sözcükleri sözlükten bulup anlamlarını yazınız. Daha sonra tahminleriniz ile sözlük anlamlarını karşılaştırınız.

Cevap: 

estetik: Sanatsal yaratının genel yasalarıyla sanatta ve hayatta güzelliğin kuramsal bilimi, güzel duyu, bedii, bediiyat

koleksiyon: Öğrenme, yarar sağlama veya zevk amacıyla bir araya getirilmiş ve özelliklerine göre sınıflara ayrılmış nesnelerin bütünü, derlem

hattat: Çok güzel el yazısı yazan sanatçı

icazet: İzin

kavis: Bir eğrinin sınırlı bir kısmı, eğmeç

akik: Kalseduan kuvarsının bir türü olan, yüzük taşı, mühür vb. yapmakta kullanılan, türlü renklerde, yarı saydam, parlak ve değerli bir taş

kitre: Gevenden çıkarılan bir zamk türü, kestere

öd: Safra

Türkiye’de Geleneksel Sanatlar Dinleme Metni Cevapları Sayfa 190

2. ETKİNLİK

Aşağıdaki soruları metne göre yanıtlayınız.

1. Hat sanatı nasıl ortaya çıkarmış?

Cevap: Yazının estetik bir amaçla yazılmasıyla ortaya çıkmıştır.

2. Hat sanatı tarihimizde en çok hangi dönemde önem kazanmış?

Cevap: Osmanlı döneminde önem kazanmıştır.

3. Hat sanatında kullanılan temel malzemeler nelermiş?

Cevap: Kalem, mürekkep, kağıt, hokka.

4. “Ebru” sözcüğü ne anlama gelirmiş?

Cevap: Farsça “bulut” anlamına gelirmiş. 

5. Ebru sanatında kullanılan temel malzemeler nelermiş?

Cevap: Kitre, öd, toprak boya, at kılı ve gül dalından fırçalar.

3. ETKİNLİK

İzlediğiniz belgeseller ile metnin içeriğini karşılaştırınız.

Cevap: 

BenzerliklerFarklılıklar
İzlediğim belgesellerde ve dinlediğim metinde el sanatları hakkında bilgiler verilmiştir.İzlediğim belgesellerde el sanatları görüntülü olarak anlatılmış, metinde ise ses ile anlatılmış. Belgesellerde el sanatlarının ortaya çıkışı, el sanatlarındaki ünlü kişiler, bu kişilerle yapılan röportajlar gibi detaylı bir anlatım vardır. Dinlediğim metinde ise detaylı bir anlatım yoktur.

4. ETKİNLİK

Metinde, düşünceyi geliştirme yollarından hangileri kullanılmıştır? Açıklayınız.

Cevap: Metinde tanımlama ve karşılaştırma kullanılmıştır. Hat ve ebru sanatı, bu sanatlar için gerekli malzemeler tanımlama yolu ile anlatılmıştır. Hat ve ebru sanatının geçmişte ve günümüzdeki yeri hakkında karşılaştırma yapılmıştır.

Türkiye’de Geleneksel Sanatlar Dinleme Metni Cevapları Sayfa 191

5. ETKİNLİK

a. Aşağıdaki yabancı sözcükleri Türkçe karşılıkları ile eşleştiriniz.

Cevap: 

Türkiye'de Geleneksel Sanatlar Dinleme Metni Cevapları - Eşleştirme

Türkiye’de Geleneksel Sanatlar Dinleme Metni Cevapları – Eşleştirme

b. Türkçesi varken yabancı sözcükleri kullanmak sizce doğru mudur? Neden? Aşağıya yazınız.

Cevap: Türkçesi varken yabancı sözcükleri kullanmak doğru değildir. Ana dilimizi korumak için her kelimenin Türkçe karşılığını kullanmak zorundayız. Türkçesi varken yabancı kelimeler kullandığımızda, ana dilimiz gün geçtikçe yok olur. Ana dil, milletlerin kültürlerini ve tarihlerini unutmamalarını sağlayan en önemli etkendir. Ana dilimizi unutmak demek, kültürümüzü ve tarihimizi unutmak demektir. Bu durum kimliğimizin de yok olması demektir.

6. ETKİNLİK

Aşağıdaki duvar yazılarını inceleyiniz. Bunlarla ilgili görüşlerinizi açıklayınız.

Cevap: 

(örnek)

ÇOCUKLAR BUGÜNÜN YARINI, YARININ UMUDUDUR.

Çocuklar büyüyünce geleceğin yetişkinleri olacaktır. Şu an çocuklar nasıl yetiştirilirse gelecek de o şekilde şekillenecektir.

DÜNÜ DOĞRU OKURSAN YARINI SEN YAZARSIN.

Tarihimizi bilmek önemlidir. Eğer tarihimizi iyi bilirsek, geçmişten yaşanan tecrübelere göre geleceğimizi daha doğru bir şekilde oluşturabilmek için önlemler alabiliriz.

OKUMANIN ZAMANI YOKTUR.

Günlük yaşamda her şeyin bir zamanı vardır; işe gitmek, okula gitmek, yemek yemek gibi. Fakat insan her zaman her yerde okuyabilir.

UMUT, CESARETİN YARISIDIR.

Bir işin olabileceği hakkında inancımız varsa, o işe başlamak için gerekli olan adımları daha kolay atabiliriz.

Türkiye’de Geleneksel Sanatlar Dinleme Metni Cevapları Sayfa 192

7. ETKİNLİK

Aşağıdaki güzel yazı örneğini inceleyiniz. Örnekteki yazıyı açıklayan bir metin yazınız. Yazınızı zenginleştirmek için atasözleri, deyimler ve özdeyişler kullanınız.

Cevap: 

Aşağıdaki butona tıklayarak konu hakkında yazılmış bir yazı örneğine ulaşabilirsiniz.

Söz Uçar Yazı Kalır

Türkiye’de Geleneksel Sanatlar Dinleme Metni Cevapları Sayfa 193

8. ETKİNLİK

Yaşadığınız şehirde, belediyenize bağlı gençlik merkezine üye olmak istediğinizi düşününüz. Aşağıdaki “Üye Başvuru Formu”nu kurallarına uygun olarak doldurunuz.

Kendi bilgilerinize göre formu siz doldurabilirsiniz.

Türkiye’de Geleneksel Sanatlar Dinleme Metni Cevapları Sayfa 194

9. ETKİNLİK

a. Aşağıdaki metni okuyunuz. Metinde geçen fiillerin altını çiziniz.

Cevap: 

Horoz ile Tilki

Gün görmüş, akıllı mı akıllı bir horoz, ağacın dalına tünemiş. Avlanmak için dolaşmakta olan tilkinin yolu da o ağacın altına düşmüş. Ağacın dalında tünemekte olan horozu görünce,
— Horoz kardeş, müjdeler olsun, artık hayvanlar arasında barış oldu. Aşağı in de bunu kutlayalım.
Kucaklaşıp öpüşelim. (…) demiş.
Gün görmüş, akıllı horoz başını aşağı doğru uzatarak,
— Can kardeşim, bu haberin beni çok mutlu etti. Bak bu yana doğru iki tazı geliyor. Onlar gelsin, ben ineyim. Bu mutlu günü öpüşerek birlikte kutlayalım, demiş.
Tazı sözünü duyan tilki,
Hoşça kal horoz kardeş. Benim çok işim var. Bu mutlu günü dönüşte kutlar, öpüşürüz, diyerek
telaşla koşup gitmiş.
Deneyimi sayesinde bu numarayı yutmamış horoz. Tilkiyi alt ettiği için de arkasından kıs kıs gülmüş.

b. Altını çizdiğiniz fiilleri yapılarına göre tablonun uygun kutucuklarına yazınız.

Cevap: 

Basit FiillerTüremiş FiillerBirleşik Fiiller
görmüş
tünemiş
düşmüş
olsun
oldu
demiş
geliyor
gelsin
ineyim
gitmiş
gülmüş
kutlayalım
öpüşelim
öpüşürüz
yutmamış
mutlu etti
hoşça kal

10. ETKİNLİK

Aşağıdaki cümlelerde geçen zarfların altını çizip türünü örnekteki gibi işaretleyiniz.

Cevap: 

Türkiye'de Geleneksel Sanatlar Dinleme Metni Cevapları - Zarflar

Türkiye’de Geleneksel Sanatlar Dinleme Metni Cevapları – Zarflar

*** Türkiye’de Geleneksel Sanatlar dinleme metni cevapları hakkında söylemek istediklerinizi aşağıdaki yorum alanına yazabilirsiniz.

7. Sınıf Özgün Yayınları Türkçe Ders Kitabı Cevaplarının Hepsine Ulaşmak İçin Tıklayın