İçimdeki Müzik Dinleme Metni Cevapları

İçimdeki Müzik dinleme metni cevapları ve soruları, Ekoyay Yayınları 6. sınıf Türkçe ders kitabı sayfa 202-203-204-205-206
(Bilim ve Teknoloji Teması)

İçimdeki Müzik Dinleme Metni Cevapları - 6. Sınıf Türkçe Ekoyay Yayınları

İçimdeki Müzik Dinleme Metni Cevapları – 6. Sınıf Türkçe Ekoyay Yayınları

İçimdeki Müzik Dinleme Metni Cevapları Sayfa 202

HAZIRLIK ÇALIŞMALARI

1. Getirdiğiniz fotoğrafları sınıf panosuna asınız.

2. Bilim ve teknoloji insanların yaşamını nasıl etkilemiştir?

Bilim ve teknoloji insanların günlük yaşantılarını kolaylaştırmış, işlerin daha hızlı sonuçlanmasını sağlamıştır.

3. İnsanlara yardım etmek için teknoloji kullanılabilir mi?

Kullanılabilir. Teknolojinin amacı insanlara yardım etmektir.

4. Aşağıdaki karikatürlerde ne anlatılmak isteniyor?

Teknolojik gelişmelerin insanların günlük alışkanlıklarını değiştirdiğini anlatıyor.

1. ETKİNLİK

Dinlediğiniz metindeki anlamını bilmediğiniz kelimeleri, bu kelimelerin anlamlarıyla ilgili tahminlerinizi aşağıya yazınız. Kelimelerin anlamlarını Türkçe sözlükten bulunuz. Tahminlerinizle sözlük anlamlarını karşılaştırınız. Bu kelimeleri kendi sözlüğünüze kaydediniz.

Cevap: 

fotoğrafik hafıza: Görülen şeylerin tüm detayları ile beynine kaydedebilen insanların sahip olduğu hafıza türü.

klişe: Özgünlüğü olmayan, değişiklik göstermeyen, bilineni tekrarlayan, basmakalıp

kademe: Aşama, basamak, derece

yapay: Doğadaki örneklerine benzetilerek insan eliyle yapılmış veya üretilmiş, yapma, suni, doğal karşıtı

İçimdeki Müzik Dinleme Metni Cevapları Sayfa 203

2. ETKİNLİK

a. Dinlediğiniz metni olayların ayrıntılarına girmeden ana hatlarıyla defterinize özetleyiniz.

Cevap: 11 Yaşındaki Melody doğuştan bedensel engelleri olan, konuşamayan bir kız çocuğudur. Bayan V. Melody’nin eğitimine yardımcı olmaktadır. Ailesi Melody’ye bir makine alır. Melody bu makine aracılığı ile insanlarla konuşmaya başlar.

b. Dinlediğiniz metnin konusunu aşağıya yazınız.

Cevap: Konuşabilme yeteneğinin değeri

3. ETKİNLİK

Sizce Melody’nin (Melodi) hayatında bundan sonra ne gibi değişiklikler olmuştur? Melody, arkadaşlarıyla okulda neler yaşamıştır? Tahmin ediniz.

Cevap: Okuldaki arkadaşları Melody konuşamadığı için onu zihinsel engelli sanmaktadırlar. Makine aracılığı ile konuşmaya başladığında ise Melody’nin zihinsel engelli olmadığı aslında çok zeki bir kız olduğu ortaya çıkar. Zaman geçtikçe Melody herkesin örnek aldığı bir öğrenci olmuştur.

4. ETKİNLİK

Dinlediğiniz metin, “İçimdeki Müzik” adlı romanın bir bölümünden alınmış ve kısaltılmıştır. Bu bölüm için bir başlık öneriniz var mı? Önerinizi aşağıya yazınız.

Cevap: HAYATIMI DEĞİŞTİREN MAKİNE

5. ETKİNLİK

Dinlediğiniz metni canlandırınız. Bunun için metindeki kişi sayısı kadar kişiden oluşan gruplara ayrılınız. Gruplar sırayla canlandırmalarını yapsın. Arkadaşlarınıza kendi belirleyeceğiniz ölçütlere göre puanlar veriniz. En iyi canlandırmayı yapan grubu belirleyiniz.

Etkinlik sınıfta yapılacaktır.

6. ETKİNLİK

Dinlediğiniz metinle ilgili aşağıdaki soruları cevaplayınız.

1. Melody’nin karakter özellikleri nelerdir?

Cevap: Fotoğrafik hafızaya sahip, zeki, neşeli ve azimli.

2. Medi – Talker(Medi – Tolkır) nasıl bir alettir?

Cevap: Medi-Talker tuşları ve ekranı olan bir alettir. Çeşitli kademeleri yer almaktadır. Bu kademeler kullanıcının istediği gibi programlanabilir. Çok sayıda kelime, cümle ve resmi kayıt edebilir. Kullanıcının söylemek istediklerini cihaz söyler.

3. Melody için Medi – Talker’ın anlamı nedir?

Cevap: Medi-Talker Melody için bir dildir. Çünkü Melody insanlarla bu sayede konuşabilmektedir.

4. Melody, Medi – Talker’a hangi ismi verdi? Niçin?

Cevap: Melody, Medi-Talker’a “Elwira” ismini evrdi. Çünkü bu isim Melody’nin en sevdiği şarkıdır.

5. Melody ve Bayan V, Medi – Talker’a ne tür kelime ve cümleler yüklediler? Siz olsanız ne tür kelime ve cümleler yüklerdiniz?

Cevap: İsimler, fiiller, zarflar, sıfatlar, ifade ve cümleler yüklediler. Melody’nin tanıdığı kişilerin isimleri, günlük hayatta çok kullandığı cümleler yazdılar. Ben olsaydım çok sayıda soru yüklerdim. Böylece merak ettiklerimi insanlara sorabilirdim.

6. Anne ve babası, Melody’nin “Merhaba, baba! Merhaba, anne! Çok mutluyum!” sözleri karşısında ne yaptılar?

Cevap: Bu sözler karşısında Melody’nin anne ve babasının gözleri dolmuştur.

7. Sizce, romanın diğer bölümlerinde neler anlatılmıştır?

Cevap: Bence romanın diğer bölümlerinde Melody’nin insanlarla iletişim kurması ve onun dostlarıyla daha fazla konuşması anlatılmıştır.

İçimdeki Müzik Dinleme Metni Cevapları Sayfa 204

7. ETKİNLİK

Dinlediğiniz metni beğendiniz mi? Niçin? “İçimdeki Müzik” romanını okumayı düşünüyor musunuz?

Cevap: 

(örnek) Beğendim. Metin engellerin aslında engel olmadığını çok iyi anlatıyor. Romanı da okumayı isterim.

8. ETKİNLİK

Engelli bir arkadaşınız için ne icat etmek isterdiniz? Anlatınız. Konuşmanızda engellilerin hayatını kolaylaştıran teknolojiler hakkında topladığınız bilgileri de kullanınız. Konuşmanız sırasında beden dilinizi etkili kullanmaya gayret ediniz. Konuşmanızda yabancı dillerden alınmış, henüz dilimize yerleşmemiş kelimelerin yerine Türkçelerini kullanınız.

Cevap: 

(örnek)

Sevgili arkadaşlar. 

İnsanların doğuştan olan ya da sonradan yaşadığı bir olay, bir kaza sonucu bir organını yeterince kullanamama durumu, engel olarak belirtilmektedir. Trafik kazasında ayağını kaybeden bir birey, doğuştan zeka geriliği olan bir insan engelli bireylere örnek verilebilir. Engelli insanlar pek çok alanda zorluklar yaşamaktadır.

Ben konuşma engelli bir arkadaşım için, beynin konuşma merkezine bağlanabilen ve konuşmak istediklerini direkt olarak seslendiren bir cihaz icat etmek isterdim. Bu cihaz önceden programlanmış kelimeler, cümleler yerine, direkt kişinin söylemek istediklerini seslendirecek. Küçük bir cihaz olacak. Gözlük gibi başın herhangi bir yerine kolayca takılıp çıkarılabilecek. Böylece kişi bu cihazı istediği her yerde, taşıma gereksinimi duymadan kullanabilecek.

Teknolojinin gelişmesi ile engelliler için bu ve bunun gibi birçok cihaz üretilebilir. Yeter ki yapmak isteyelim ve bunun için çalışalım.

Beni dinlediğiniz için teşekkür ederim.

9. ETKİNLİK

“Teknolojinin insan yaşamına etkileri” hakkında bilgilendirici bir metin yazınız. Metni yazmadan önce aşağıdaki soruları cevaplayarak bir yazı taslağı oluşturunuz. Metninizi defterinize yazınız.

Cevap: 

(örnek)

Metnimin konusu ve ana fikri ne olacak?
Konusu teknolojinin insan yaşamına etkileri olacak. Ana fikri: Teknolojiyi amacına uygun kullanırsak insanlar için faydalı olur.

Metnimin giriş bölümünde nelerden söz edeceğim?
İnsanlığın ve teknolojinin gelişiminden söz edeceğim.

Metnimin gelişme bölümünde nelerden söz edeceğim? Günlük hayattan hangi örnekleri vereceğim?
Metnin gelişme bölümünde teknolojinin yararlarını ve zararlarını maddeleyeceğim.

İçimdeki Müzik Dinleme Metni Cevapları Sayfa 205

Metnimin sonuç bölümünde neler yazacağım? Metnimi nasıl sonuçlandıracağım?
Metnin sonuç bölümünde ana fikri dile getireceğim.

Metne etkileyici bir başlangıç yapmak ve metni yazma amacımı belirtmek için ilk paragrafta neler yazmalıyım?
Teknolojik gelişmeler ile insan hayatının gelişimdeki paralellikten bahsedeceğim.

Taslağı verilen yazıya aşağıdaki bağlantıya tıklayarak ulaşabilirsiniz.

Teknolojinin Doğaya ve İnsan Hayatına Etkileri Nelerdir?

10. ETKİNLİK

Aşağıda EBA Dosya Uygulaması Kullanıcı Kılavuzu’ndan bir sayfanın görüntüsü vardır. İnceleyiniz. Siz de çok iyi bildiğiniz bir bilgisayar programındaki bir işlem için kullanım kılavuzu yazınız.

İçimdeki Müzik Dinleme Metni Cevapları Sayfa 205

Cevap: 

(örnek)

Kullandığımız Bilgisayarın Teknik Özelliklerine Nasıl Bakarız?

Bazen bir oyun ya da programı bilgisayarımızın kaldırıp kaldırmayacağını öğrenmek için bilgisayarımızın teknik özelliklerinin ne olduğunu bilmemiz gerekir. Bunu bilgisayarımızda çalıştıracağımız bir program aracılığı ile öğrenebiliriz.

• Bilgisayar ekranımızın en altındaki görev çubuğunda bulunan büyüteç simgesine tıklayalım.

• Arama kutusuna “dxdiag” yazalım.

• “Enter” tuşuna basalım.

• Açılan penceredeki “Sistem” sekmesinde “İşletim Sistemi, İşlemci, Bellek” gibi bilgilerden bilgisayarımızın teknik özellikleri hakkında bilgi alabiliriz.

GELECEK DERSE HAZIRLIK

• İstediğiniz bir konuda, istediğiniz teknikle (pastel boya, sulu boya, kuru boya, kara kalem vb.) bir resim çizip sınıfa getiriniz.

• Resim sanatı hakkında bilgi edininiz.

Aşağıdaki butona tıklayarak resim sanatı hakkında bilgilere ulaşabilirsiniz.

Resim Sanatı

*** İçimdeki Müzik dinleme metni cevapları hakkında söylemek istediklerinizi aşağıdaki yorum alanına yazabilirsiniz.

6. Sınıf Ekoyay Yayınları Türkçe Ders Kitabı Cevaplarının Hepsine Ulaşmak İçin Tıklayın

22 Yorum

Yorum Yap