Türkiye Metni Cevapları

Türkiye metni cevapları ve soruları, MEB Yayınları 8. sınıf Türkçe ders kitabı sayfa 156-158-159-160-161
(Zaman ve Mekan Teması)

Türkiye Metni Cevapları - 8. Sınıf Türkçe MEB Yayınları

Türkiye Metni Cevapları – 8. Sınıf Türkçe MEB Yayınları

Türkiye Metni Cevapları Sayfa 156

HAZIRLIK ÇALIŞMALARI

1. Yaşadığınız ili, tarihî eserleri ve doğal güzellikleri yönünden kısaca anlatınız.

Yaşadığınız ile göre bu etkinliği siz cevaplayabilirsiniz.

2. Türkiye’nin hangi illerini gezdiniz? Bu illerin beğendiğiniz yönlerini arkadaşlarınıza anlatınız.

(örnek) Antalya ve Balıkesir illerini gezdim. Antalya doğal güzellikleri ve doğası ile çok güzel. Balıkesir’in tarihi yerlerini gezmekten de çok zevk aldım.

Türkiye Metni Cevapları Sayfa 158

1. ETKİNLİK

Metinde geçen aşağıdaki sözcük ve sözcük gruplarının anlamını tahmin ediniz. Tahmininizi sözcüklerin sözlük anlamıyla karşılaştırınız.

Cevap: 

1. bağrı yanık: Çok dert, acı, sıkıntı çekmiş, bağrı kara

2. gür: Bol ve güçlü olarak çıkan veya fışkıran

3. mavzer: Atış hızı dakikada ortalama altı mermi olan ve orduda kullanılan bir tüfek tipi

4. oba: Göçebelerin konak yeri

5. ferik elması: Bir tür gevrek elma

6. çevre: Sırma işlemeli, yöre motifli mendil

7. harman: Biçildikten sonra tahıl demetlerinin üzerinden düven geçirilerek tanelerin başaklarından ayrılması işi

8. neftî: Siyaha yakın koyu yeşil renk

2. ETKİNLİK

“Türkiye” şiirinden hareketle aşağıdaki soruları yanıtlayınız.

1. Şiirde Türkiye’nin hangi doğal mekânlarından bahsedilmiştir? Bildiğiniz başka doğal mekânlar varsa arkadaşlarınıza tanıtınız.

Cevap: Şiirde Türkiye’nin, yaylalarından, ormanlarından ve dağlarından bahsedilmiştir.

2. “Türkiye, Türkiye çok gülmüş, çok ağlamış, Sabırlı, bağrı yanık insanlar memleketi.” dizelerinden anladıklarınızı açıklayınız.

Cevap: Türkiye tarihi boyunca pek çok savaş görmüştür. İnsanlar sabırla bu savaşların üstesinden gelerek mutlu günler yaşamışlardır. Türk insanı Türkiye’de yaşarken mutluluğu da üzüntüyü de derinden yaşamıştır.

3. Şiirde Türkiye’de yetişen hangi ürünlerin adı geçiyor? Yörenizde yetişen, ülke ekonomisine katkısı olan ürünler nelerdir? Bu ürünler ile ilgili bilgi veriniz.

Cevap: Şiirde Türkiye’de yetişen Ferik elması, kavun, karpuz, dut, kayısı, fındık, ceviz ve badem ürünlerinin adı geçiyor.

Türkiye Metni Cevapları Sayfa 159

4. Şiirde hangi şehirler hangi özellikleriyle verilmiştir?

Cevap: Şiirde, Sahiliyle Mersin, yaylaları ile Konya, yolları ile Adana, Maraş, Urfa, Bursa, kış mevsimi ile Ardahan, Erzincan, camileri ile İstanbul şehirleri verilmiştir.

5. Şiir, üzerinizde nasıl bir etki bıraktı? Yazınız.

Cevap: (örnek) Şiiri okuduktan sonra memleketime bir kez daha hayran oldum.

3. ETKİNLİK

Şiirin konusunu ve ana duygusunu yazınız.

Cevap: 

KonuAna Duygu
TürkiyeTürkiye’ye duyulan hayranlık

4. ETKİNLİK

Şiirdeki söz sanatlarının geçtiği dizeleri yazınız.

Cevap: 

BenzetmeBulut gibi köpürmüş topraktan bereketi,
Bir şarkı gibi dağdan denize yürümüş.
Batan güneş gibi bakır taşkömürü
Ve göğe kılıç gibi çekmiş minarelerini
Aladağlar, Toroslar dev gibi gövden,
KişileştirmePehlivan dağlarında şafaklar büyümüş
Ve rüzgâra vermiş saçlarını nefti ormanlar
Şehirler padişahı canım İstanbul.
KarşıtlıkTürkiye, Türkiye çok gülmüş, çok ağlamış,

Türkiye Metni Cevapları Sayfa 160

5. ETKİNLİK

Önceden hazırladığınız Türkiye’yi tanıtan sunumu arkadaşlarınızla paylaşınız.

Türkiye’nin Doğal ve Tarihî Zenginlikleri Araştırma Yazısı

Sunum yapan arkadaşınızın performansını aşağıdaki formda verilen maddelere göre değerlendiriniz.

Arkadaşınızın sunumuna göre değerlendirmeyi siz yapabilirsiniz.

6. ETKİNLİK

Aşağıdaki cümleleri özne-yüklem (etken-edilgen) ilişkisi bakımından inceleyiniz. Fiillerin özelliklerini karşılarındaki bölüme yazınız.

Cevap: 

 Özne-Yüklem İlişkisine Göre
Bereket topraktan bulut gibi köpürtülmüş.edilgen fiil
Pehlivan dağlarında, şafaklar büyümüş.etken fiil
Göğe kılıçlar çekilmiş.edilgen fiil
Neftî ormanlar saçlarını rüzgâra vermiş.etken fiil
Türkiye şiiri çok beğenilmiş.edilgen fiil
Uçan yıldızı dondurur Ardahan’ın kışları.etken fiil

Türkiye Metni Cevapları Sayfa 161

7. ETKİNLİK

Türkiye ile ilgili görselleri inceleyiniz. Görsellerin size hissettirdiklerini anlatan bir şiir yazınız. Şiirinize uygun bir başlık koyunuz.

Cevap: 

(örnek)

CAN TÜRKİYE’M

Dağlarında soğuk suyun
Çanakkale’dir can ruhun
Dumlupınar, İstanbul’un
Öz mekanım can Türkiye’m.

Can Türkiye’m, can Türkiye’m
Toprağın kutsal Türkiye’m
Al bayrağım göklerinde
Dalgalansın can Türkiye’m.

Gökten bayrak inmeyecek
Ezanlar hiç dinmeyecek
Bu meş’ale sönmeyecek
Canım cananım Türkiye’m.

Değişmem seni dünyaya
Selamlar olsun ataya
Hacı Bektaş, Mevlana’ya
Dergah olan can Türkiye’m.

Celal Sevencan

*** Türkiye metni cevapları hakkında söylemek istediklerinizi aşağıdaki yorum alanına yazabilirsiniz.

8. Sınıf MEB Yayınları Türkçe Ders Kitabı Cevaplarının Hepsine Ulaşmak İçin Tıklayın

8 Yorum

Yorum Yap

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!