Türk Askerinin Cesareti Metni Cevapları

Türk Askerinin Cesareti metni cevapları ve soruları, MEB Yayınları 6. sınıf Türkçe ders kitabı sayfa 44-46-47-48-49 (Milli Mücadele ve Atatürk Teması)

Türk Askerinin Cesareti Metni Cevapları - 6. Sınıf Türkçe MEB Yayınları

Türk Askerinin Cesareti Metni Cevapları – 6. Sınıf Türkçe MEB Yayınları

Türk Askerinin Cesareti Metni Cevapları Sayfa 44

HAZIRLIK ÇALIŞMALARI

1. “Çanakkale Savaşı ve Çanakkale Savaşı’nda Mustafa Kemal Atatürk” konularında yaptığınız araştırma sonucu edindiğiniz bilgileri arkadaşlarınızla paylaşınız.

Çanakkale Savaşı ve Çanakkale Savaşı’nda Mustafa Kemal Atatürk

2. “Vatan” kelimesinin sizde çağrıştırdığı duygu ve düşünceler nelerdir? Açıklayınız.

Vatan bir halkın üzerinde yaşadığı, kültürünü oluşturduğu toprak parçasıdır. Vatan bizim evimiz, yurdumuzdur. Ömür boyu onu korumak, gelişmesini sağlamak görevimizdir. Vatanımıza sahip çıkmak en büyük önceliğimizdir.

Türk Askerinin Cesareti Metni Cevapları Sayfa 46

1. ETKİNLİK

A) Metinden alınan aşağıdaki kelimelerin anlamlarını tahmin ederek yazınız.

Cevap: 

nişan: Hedefi vurmak için silah, ok vb.ne gerekli doğrultuyu verme

Mehmetçik: Türk askerine sevgi duygusu ile verilen ad

rütbe: Subay, astsubay ve polislerin sahip olduğu derece, mevki

bahtiyar: Mutlu

intiba: İzlenim

siper: Askerlerin savaşta vurulmamaları ve rahat ateş edebilmeleri için kazılmış, üstü açık hendek

feryat: Haykırış, çığlık

cesaret: Güç veya tehlikeli bir işe girişirken kişinin kendinde bulduğu güven

nazik:  Başkalarına karşı saygılı davranan

hayret: Beklenmedik, garip bir şeyin sebep olduğu şaşkınlık, şaşırma

B) Tahminlerinizin doğruluğunu TDK (Türk Dil Kurumu) Türkçe Sözlük’ten veya internet sayfasındaki (www.tdk.gov.tr) Güncel Türkçe Sözlük’ten kontrol ediniz.

Yukarıda verilen anlamlar TDK’nin Türkçe Sözlük internet sitesinden alınmıştır.

Türk Askerinin Cesareti Metni Cevapları Sayfa 47

2. ETKİNLİK

Aşağıdaki soruları metinden hareketle cevaplayınız.

1. Metinde geçen olaylar kimin ağzından anlatılmaktadır?

Cevap: Avustralya Genel Valisi olan Lord Casey (Lord Keyzi)

2. Avustralyalı komutanın Türk askerlerini sevmesini ve onlara hayran olmasını sağlayan olay nedir?

Cevap: Savaş sırasında iki cephe arasında kalan bir İngiliz subayını, askerlerimizden birinin büyük bir cesaretle siperinden çıkıp, yüzbaşıyı omuzlayıp düşman cephesine taşıdıktan sonra geri dönmesi.

3. Türk askeri, kendi hayatını tehlikeye atarak İngiliz Yüzbaşı’ya niçin yardım etmiş olabilir? Anlatınız.

Cevap: Türk askeri merhametli ve cesurdur. O sırada orada bir düşman değil, yaralı bir insan söz konusudur. Askerimiz de bunun bilincinde olduğu için Yüzbaşı’ya yardım etmiştir.

4. Yaralı hâlde yatan İngiliz Yüzbaşı’ya Türk askerleri ateş etmeye devam etseydi, hatırayı anlatan Avustralyalı komutanın Türk askerine bakışı nasıl olurdu? Açıklayınız.

Cevap: Aslında savaş alanında olması gereken Yüzbaşı’nın durumuna bakmadan ateş edilmesidir. Fakat biz Türkler merhametli olduğumuz için bu olay yaşanmıştır. Eğer Türk askerleri ateşe devam etselerdi, Avusturyalı komutanın Türk askerine bakışı, daha önce de olduğu gibi düşmanca olurdu.

5. Olayın yaşandığı cephede bir asker olsaydınız İngiliz Yüzbaşı’yı kurtaran cesur asker, sipere döndüğünde ona neler söylerdiniz?

Cevap: “Allah senden razı olsun. Seninle hem ben hem Türk milleti gurur duyuyor.” derdim.

6. Bu metni siz yazmış olsaydınız metne hangi başlığı koyardınız?

Cevap: Savaş Alanından Bir Anı

3. ETKİNLİK

Aşağıdaki hikâye haritasını “Türk Askerinin Cesareti” metninden hareketle doldurunuz.

Cevap: 

Kahramanlar

Türk askeri, Avusturyalı Subay, İngiliz Subay

Olay

İki cephe arasında kalan düşman komutanının bir Türk askeri tarafından kurtarılıp, düşman cephesine teslim etmesi.

Yer

Arıburnu Cephesi

Zaman

Çanakkale Savaşı zamanı

Konu

Türk askerinin cesaret örneği

Ana Fikir

Türk askeri tüm savaşlarda cesareti ve merhameti ile örnek olmuş, Türk milletini gururlandırmıştır.

Türk Askerinin Cesareti Metni Cevapları Sayfa 48

4. ETKİNLİK

A) Çanakkale Savaşı’nda komutan olduğunuzu ve taarruza geçmeden önce askerlerinize bir konuşma yapacağınızı hayal ediniz. Konuşma metninize etkileyici bir hitap ifadesiyle başlamayı unutmayınız. Metninizde “özveri, sorumluluk, bayrak, vatan, bağımsızlık, şehitlik” kelimelerini kullanınız.

Cevap: 

(örnektir)

Askerlerim!

Sonunda kutlu güne ulaştık. Ben inanıyorum ki bugün, bu savaşın bittiği gün olacak. Bundan eminim. Nasıl eminim? Çünkü Türk askeri, yani sizler, vatan koruma sorumluluğuyla, büyük özverilerle cephelerdeki yerlerinizi aldınız. Çünkü Türk askeri bayrağını, vatanını, bağımsızlığını namus bilir. Çünkü Türk askeri şehit olmayı şeref bilir. Çünkü Türk askerinin kahramanlıkları dillere destandır. Çünkü ben buradaki gözlerin hiç birinde korku görmüyorum. Aksine, hepinizin gözlerinden cesaret fışkırıyor. İşte, bu yüzden eminim ki bugün şehit de olsak, gazi de olsak, muzaffer de olsak zafer bizimdir.

Allah yardımcımız olsun!

B) Konuşmanızı aşağıdaki plan doğrultusunda hazırlayarak arkadaşlarınıza sununuz.

Konuşma Planı

Konuşmama hangi hitap ifadesiyle başlayacağım?

Askerlerim!

Konuşmamda nelerden bahsedeceğim?

Türk milletinin kahramanlığından ve cesaretinden bahsedeceğim.

Konuşmamda askerleri etkilemek için ses tonumu ve beden dilimi nasıl kullanacağım?

Heyecanlı ve kendinden emin, yüksek ses kullanacağım. Bedenimle onlara güvendiğimi belli eden hareketler yapacağım.

Konuşmamda hangi anahtar kelimeleri kullanacağım?

Vatan, bayrak, bağımsızlık, şehitlik, kahramanlık, cesaret.

Konuşmamı hangi ifadelerle sonlandıracağım?

Alla yardımcımız olsun!

Türk Askerinin Cesareti Metni Cevapları Sayfa 49

5. ETKİNLİK

Arıburnu Cephesi’nde savaşan ve İngiliz Yüzbaşı’nın yardım çağrısını duyan Türk askerleri arasında nasıl bir konuşma geçmiş olabilir? Öğretmeninizle oluşturacağınız grubunuzla karşılıklı konuşma metni yazarak bu konuşmayı sınıfta canlandırınız. Canlandırma sırasında beden dilinizi etkili bir şekilde kullanınız.

Bu etkinlik sınıfta yapılacaktır.

(örnek)

— Yardım etmeliyiz. Düşman da olsa yaralı bir insana yardım etmek bizim insanlık görevimizdir.

— Haklısın Hasan, ben giderim.

— Hayır Mehmet! Niyetinin bozuk olduğunu sanıp seni öldürebilirler. Senin çocuğun var. Ben giderim.

— Olmaz Hasan, sen nişanlısın. Ben göreceğimi gördüm. Ben gideyim.

— Böyle olmayacak Mehmet. En iyisi taş atalım.

— Tamam.

Düz bir taş bulup bir tarafına çizik atarlar. Çizik taraf gelirse Mehmet, düz taraf gelirse Hasan gidecekti Yüzbaşı’na yardım etmeye. Düz taraf geldi.

— Mehmetim hakkını helal et. Beni öldürürlerse bu mektubu nişanlıma ulaştır. Son isteğim bu.

— Helal olsun Hasanım. Sana söz. Ölmeyeceğim. Emanetini yerine ulaştırmak için şehitlikten bile vaz geçeceğim kardeşim. Allah yardımcın olsun.

6. ETKİNLİK

Aşağıdaki yüz ifadelerini inceleyiniz. Bu yüz ifadelerinden hangisi, Arıburnu Cephesi’nde yaralanan Yüzbaşı’nın sipere getirilmesini emreden İngiliz Komutan’ın takındığı yüz ifadesi olabilir?

Cevap: 1. resim Yüzbaşı’nın takındığı yüz ifadesi olabilir.

GELECEK DERSE HAZIRLIK

Mustafa Kemal Atatürk ile ilgili bir anı araştırınız.

Atatürk ile ilgili anıları aşağıdaki bağlantıya tıklayarak ulaşabileceğiniz internet sitesinde bulabilirsiniz.

Atatürk Anıları

*** Türk Askerinin Cesareti metni cevapları hakkında söylemek istediklerinizi aşağıdaki yorum alanına yazabilirsiniz.

6. Sınıf MEB Yayınları Türkçe Ders Kitabı Cevaplarının Hepsine Ulaşmak İçin Tıklayın

18 Yorum

Yorum Yap