Kitap Cevapları TIKLA
Test Çöz TIKLA

Terumi: Parmaklarla Okunan Çocuk Dergisi Metni Cevapları

Terumi: Parmaklarla Okunan Çocuk Dergisi metni cevapları ve soruları, MEB Yayınları (2) 6. sınıf Türkçe ders kitabı sayfa 166-167-168-169-170-171
(Okuma Kültürü Teması)

Terumi: Parmaklarla Okunan Çocuk Dergisi Metni Cevapları - 6. Sınıf Türkçe MEB Yayınları (2)

Terumi: Parmaklarla Okunan Çocuk Dergisi Metni Cevapları – 6. Sınıf Türkçe MEB Yayınları (2)

Terumi: Parmaklarla Okunan Çocuk Dergisi Metni Cevapları Sayfa 166

HAZIRLIK ÇALIŞMALARI

1. İyi bir okur olmak için sadece roman okumak yeterli midir? Niçin?

Cevap: Yeterli değildir. Kitaplardan alacağımız faydalar için sadece tek bir tür yeterli değildir. İyi bir okur her türden kitap okumalıdır.

2. İncelemiş olduğunuz çocuk dergisinin hangi bölümlerini beğendiniz?

Bu soruyu siz cevaplayabilirsiniz.

3. Bir çocuk dergisi hazırlayacak olsaydınız dergide hangi bölümlere yer verirdiniz?

Cevap: (örnek) Bilim ve teknoloji, sanat, kültür, eğlence bölümlerine yer verirdim.

Terumi: Parmaklarla Okunan Çocuk Dergisi Metni Cevapları Sayfa 168

1. ETKİNLİK

Aşağıdaki kelimelerin anlamlarını metinden hareketle tahmin ederek karşılarına yazınız. Tahminlerinizi kelimelerin sözlük  anlamlarıyla karşılaştırınız.

Cevap: 

abone: Süreli yayınları, parasını önceden ödeyerek alma işi

gofre: Kağıtta istenen bölgelerin kabartılması için yapılan işlemin adı

oylum: Resimde derinlik, üç boyutluk etkisi, mimarlıkta mekân karşılığı

periyot: Belli özellikleri olan zaman parçası, dönem

promosyon: Özendirme

yayım: Kitap, gazete vb. okunacak şeylerin basılıp dağıtılması

yayın: Basılıp satışa çıkarılan kitap, gazete vb., neşriyat

Braille Alfabesi: Louis Braille 4 Ocak 1809’da
Fransa’da doğar. Geçirdiği bir kaza ve ardından
uygulanan yanlış tedavi yüzünden görme yetisini
tamamen kaybeden Louis, Paris’te körler okuluna verilir. Öğretmeni Valentin Hauy’un başlattığı ama başarılı olamadığı kabartmalı noktalarla
okunan “Braille” alfabesini bulur.

2. ETKİNLİK

Aşağıdaki soruları metinden hareketle yanıtlayınız.

1. Terumi adlı dergi kimler için nerede çıkarılmaktadır?

Cevap: Görme engelli çocuklar için Japonya’da çıkarılmaktadır.

2. Terumi dergisinin 1992 yılında çıkan özel sayısında yayıncı neyi hedeflemiştir?

Cevap: Anne babaların çocuklarıyla birlikte dergiyi okumalarını hedeflemiştir.

3. Yazar ”Aslında toplumdaki gerçek körlerin biz aydınlar olduğuna bir kez daha inandım.” cümlesini niçin söylemiştir?

Cevap: O güne kadar çocuklarla ilgili bir dergi çıkmadığının farkında olmadığından kendisini eleştirmek için söylemiştir.

4. Görme engelliler için yapılanları yetersiz bulan yazarımız ne yapmak istemektedir?

Cevap: Görme engelli çocuklara özel bir çocuk dergisi çıkartmak istemektedir.

5. Terumi ile Körebe dergisinin benzer ve farklı özelliklerini belirtiniz.

Cevap: Terumi ve Körebe adlı dergilerin ikisi de “Braille” alfabesiyle basılan, görme engelli çocuklar için özel olarak hazırlanan dergilerdir. Terumi 21 yıldan fazla süredir basılmaktadır. Körebe ise sadece bir buçuk yıl basılmıştır.

6. Körebe dergisinin yayın hayatının kısa sürme sebebi sizce ne olabilir?

Cevap: Görme engelli çocukların bu dergiden haberi olmaması, yeteri kadar ilgi görmemesi veya maddi destek sağlanamaması nedeniyle olabilir.

7. Siz, özel gereksinimli bireylerin hayatlarını kolaylaştırmak için neler yapardınız?

Bu soruyu siz cevaplayabilirsiniz.

3. ETKİNLİK

Metindeki öznel ve nesnel ifadelerden birer örnek yazınız.

Cevap: 

Nesnel: Japonya’da çocuklar için yayımlanan Terumi adında bir dergi var

Öznel: Bunu öğrendiğim gün, duyduğum yoksunluğu size anlatamam.

Terumi: Parmaklarla Okunan Çocuk Dergisi Metni Cevapları Sayfa 169

4. ETKİNLİK

a) Aşağıdaki cümlelerde kelime grubu oluşturmuş sıfatları bulunuz. Kelime grubunun altını çiziniz.

Cevap: 

Öteki çocuk dergilerinden farkı yok.

Mavi mürekkeple basılmış resimler de yer alıyor.

Otuz beş yıla yakındır çocuklarla ilgili çalışmalar yapıyorum.

• Ülkemiz çocukları için bana düşen ilk adımı attım.

Sesli kitaplarla geçiştiriyor olmamız beni kahretti.

5. ETKİNLİK

Okulunuzda bir dergi çıkarttığınızı düşününüz. Bu dergiyi tanıtıcı bir konuşma yapınız. Konuşmanızda yabancı dillerden alınmış, dilimize henüz yerleşmemiş aşağıdaki kelimelerin Türkçe karşılıklarını kullanınız.

editör tiraj asparagas promosyon

Cevap: 

(örnek)

Okulumuz 6. sınıf öğrencilerinin hazırladığı “Zil Çaldı” adlı dergi önümüzdeki haftadan itibaren sizlerle olacak. Dergimizde bilim ve teknoloji, sanat, kültür ve eğlence bölümleri olacak. Ayrıca okulumuz öğrencilerinin hazırladığı kompozisyonlar, şiirler, resimler ve okulumuzdan haberler de dergimizde yer alacak.

Dergimize 6. sınıflardan 5 öğrencimiz yayımcılık (editör) yapıyor. Dergimizin baskı sayısı (tiraj) başlangıç olarak 100 adet olacak. Dergimiz yanında özendirme (promosyon) olarak çeşitli hediyeler de vereceğiz. Dergimizde asla şişirme haber (asparagas) olmayacak.

6. ETKİNLİK

Yapmış olduğunuz araştırmanızdan hareketle bir dergi çıkarmak için gereken işlem basamaklarını yazınız.

Cevap: 

  1. Konuyu ve ismi belirleme
  2. Dergi yazarlarını belirleme
  3. Dergi tasarımını belirleme
  4. İçerik oluşturma
  5. Dergiyi basma
  6. Dağıtım

Terumi: Parmaklarla Okunan Çocuk Dergisi Metni Cevapları Sayfa 170

7. ETKİNLİK

a) Aşağıdaki blog metnini okuyunuz.

Ayla Okur
6 Aralık 2017 Çarşamba

Bloguma hoş geldiniz. Bu benim ilk blog yazım. Öncelikle kendimi tanıtayım: Adım Ayla Okur. Ben ortaokul öğrencisiyim. Blogumun adından anlayacağınız gibi kitap okumayı seviyorum çünkü okuyarak pek çok sorunlarımızı aşacağımıza inanıyorum. Bu yüzden gerçek yaşam öykülerinin anlatıldığı kitaplar öncelikli tercihim. Okuduğum umut ve güç verici hikâyeleri de sizlerle paylaşmak istiyorum. Blog açmamın en önemli nedeni de bu. Sözü fazla uzatmadan okuruna ilham veren “Sol Ayağım” adlı romanı tanıtmak istiyorum.

Sol Ayağım yazarın, Christy Brown’un, sol ayağı ile yazdığı gerçek yaşam öyküsüdür. İrlandalı yazar beyin felçli olarak doğar. Sol ayağından başka hiçbir uzvunu kullanamaz. Kullanabildiği sol ayağı onu hayata bağlar. Hayata tutunmasını sağlayan tek şey sol ayağı değildir elbette. Yazara ayağını kullanabilecek azmi veren, ona olan umudunu ve ilgisini hiç kesmeyen annesi de onun en büyük destekçisidir. Bu yüzden yazarın sol ayağı ile yazdığı ilk kelime annedir. Daha sonra doktorunun yönlendirmesi ve katkıları ile hayat hikâyesini yazar.

Bu kitap ile insan, her şeye rağmen hayatın yaşamaya değer olduğunu bir kez daha anlıyor. Umudun ve azmin öyküsü olan bu kitabı okumanızı öneriyorum.

Bir sonraki yazımda geçirdiği çiçek hastalığı nedeni ile küçük yaşta görme yetisini kaybeden fakat gören gözlerden çok daha güzel çiğdemi, laleyi, nergisi, sümbülü anlatan, doğayı konuşturan saz ve söz ustamız Âşık Veysel Şatıroğlu’nun hayat hikâyesini sizlerle paylaşmayı planlıyorum.

İlk blog yazıma burada son vermeden önce sizin de etkilendiğiniz kitapları ve blogumla ilgili yorumlarınızı bilmek istediğimi belirteyim. Şimdilik hoşça kalın…

Terumi: Parmaklarla Okunan Çocuk Dergisi Metni Cevapları Sayfa 171

b) Blog yazarının bu yazıyı paylaşma amacı nedir? Sizce bu blog yazısı verdiği ileti açısından yazarın amacına ulaşmasında etkili olmuş mudur? Değerlendiriniz.

Cevap: 

Blog yazarının amacı, okuduğu bir kitabı okuyucularına tanıtmaktır. Blog yazısı verdiği ileti açısından yazarın amacına ulaşmasında etkili olmuştur.

c) Sevdiğiniz şairler ya da yazarlardan aldığınız etkileyici metinleri paylaşacağınız kişisel blogunuzu oluşturunuz. Blogunuzda paylaştığınız eserlerin yazarlarını ya da şairlerini mutlaka belirtiniz.

Etkinliği siz yapabilirsiniz.

GELECEK DERSE HAZIRLIK

Kitap seçiminde nelere dikkat etmemiz gerekir? Araştırınız.

Araştırma için alttaki butona tıklayabilirsiniz.

Kitap Seçerken Nelere Dikkat Etmeliyiz?

*** Terumi: Parmaklarla Okunan Çocuk Dergisi metni cevapları hakkında söylemek istediklerinizi aşağıdaki yorum alanına yazabilirsiniz.

Türkçe Ders Kitabı Cevapları
Bu içeriğe emoji ile tepki ver
147
18
13
17
18
8
38

48 Yorum

Yorum Yap