Televizyoncu Ali Dinleme Metni Cevapları

Televizyoncu Ali dinleme metni cevapları ve soruları, MEB Yayınları (2) 6. sınıf Türkçe ders kitabı sayfa 242-243-244-245
(İletişim Teması)

Televizyoncu Ali Dinleme Metni Cevapları - 6. Sınıf Türkçe MEB Yayınları (2)

Televizyoncu Ali Dinleme Metni Cevapları – 6. Sınıf Türkçe MEB Yayınları (2)

Televizyoncu Ali dinleme Metni Cevapları Sayfa 242

1. ETKİNLİK

Metni televizyonun bozulduğu kısma kadar dinleyiniz. Olayların gelişimi ve sonucu hakkındaki tahminlerinizi boş bırakılan yere yazınız. Daha sonra metnin devamını dinleyiniz.

Televizyoncu Ali dinleme Metni Cevapları Sayfa 243

2. ETKİNLİK

Aşağıdaki soruları metinden hareketle yanıtlayınız.

1. Ali’nin televizyonu çok izlemesine annesi ve babası nasıl tepki göstermişlerdir? Metinden örnek cümleler veriniz.

Cevap: Annesi “Oğlum gözlerine acı…” diyormuş. Babası “Derslerine yeterince çalışmıyorsun. Eve gelince seni hep televizyonun karşısında buluyorum.” diyormuş.

2. Televizyonun bozulmasıyla birlikte Ali’nin hayatında ne gibi değişiklikler olmuştur?

Cevap: Ders çalışmaya, ödevlerini özenerek yapmaya başlamış. Uykusu gelince gidip yatmaya başlamış. Sokakta oynamaya başlamış. Kitap okumaya başlamış. Arkadaşlarıyla ve ailesiyle vakit geçirmeye başlamış.

3. Ali’nin televizyonun tamir edildiğini fark etmemesi onun açısından nasıl bir gelişmedir? Değerlendiriniz.

Cevap: Güzel bir gelişmedir. Televizyon varken vaktinin çoğunu televizyon karşısında boşa geçiren ve bundan vaz geçmeyen Ali’nin televizyon bozulduktan sonra daha faydalı işler yapması ve bundan daha mutlu olması, Ali’nin doğru yolu bulduğunu gösterir.

4. Sizin televizyon bağımlılığı konusunda Ali ile benzer ve farklı yönleriniz nelerdir? Hayatınızdan örnekler vererek açıklayınız.

Bu soruyu siz cevaplayabilirsiniz.

5. Sizce Ali’nin televizyonla çok vakit geçirmesinde neler etkili olmuş olabilir? Değerlendiriniz.

Cevap: Televizyondaki programlar, Ali’nin yapması gereken işlerden daha cazip geldiği ve televizyon izlerken hiçbir çaba sarf etmeden iyi vakit geçirmesi etkili olmuş olabilir.

6. Televizyon icat edilmeden önceki dönemlerde yaşıyor olsaydınız sizce hayat nasıl olurdu? Olumlu ve olumsuz yönlerini arkadaşlarınızla tartışınız.

Bu soruyu siz cevaplayabilirsiniz.

3. ETKİNLİK

Metnin konusunu belirleyerek yazınız.

Cevap: Televizyonun çocuklar üzerindeki olumsuz etkileri.

4. ETKİNLİK

Dinlediğiniz metnin ana fikrini belirleyerek yazınız.

Cevap: Televizyon izlerken geçirdiğimiz boşa zamanda daha faydalı işler yaparak daha mutlu olabiliriz.

5. ETKİNLİK

Dinlediğiniz metne farklı bir başlık yazınız.

Cevap: TELEVİZYONUN YOKLUĞU

Televizyoncu Ali dinleme Metni Cevapları Sayfa 244

6. ETKİNLİK

Dinlediğiniz metni arkadaşlarınızla birlikte canlandırınız.

7. ETKİNLİK

Siz Ali’nin anne babası olsaydınız onu televizyon bağımlılığından kurtarmak için nasıl bir yol izlerdiniz? Düşüncelerinizi arkadaşlarınızla paylaşınız.

Cevap: Televizyonu ortadan kaldırmak en etkili çözümdür.

8. ETKİNLİK

Yeşilay tarafından hazırlanmış filmi izleyiniz. Bu filmden hareketle soruları yanıtlayınız.

1. Filmde iki arkadaş nasıl iletişim kurmaktadır?

Cevap: Telefonda mesajlaşarak iletişim kurmaktadır.

2. Filmdeki gencin bulunduğu ortamı değerlendiriniz.

Cevap: Bulunduğu ortamda bir kanepe, masa ve bilgisayar vardır. Soğuk bir ortam gibi görünmektedir.

3. Filmin sonunda gencin fiziki durumuna bakarak hangi sonuçlara varabilirsiniz?

Cevap: Genç kendini yalnız ve sıkılmış hissediyor olabilir.

4. Teknoloji bağımlılığı konusunda kendinizi değerlendiriniz.

Bu soruyu siz cevaplayabilirsiniz.

Televizyoncu Ali dinleme Metni Cevapları Sayfa 245

9. ETKİNLİK

Yaptığınız araştırmalardan yola çıkarak teknolojik cihazların insanlar arasındaki iletişime olumsuz etkilerini anlatan metninizi yazınız. Yazdıklarınızın içeriğine uygun bir başlık belirleyiniz.

*** Televizyoncu Ali dinleme metni cevapları hakkında söylemek istediklerinizi aşağıdaki yorum alanına yazabilirsiniz.

6. Sınıf MEB Yayınları (2) Türkçe Ders Kitabı Cevaplarının Hepsine Ulaşmak İçin Tıklayın

Yorum Yap