Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA

Telaşa Kapılma, İlk Yardımı Hatırla! Metni Cevapları (4. Sınıf Türkçe)

Telaşa Kapılma, İlk Yardımı Hatırla! metni cevapları ve soruları, MEB Yayınları 4. sınıf Türkçe kitabı Sayfa 234-235-236-237-238-239 (Sağlık ve Spor Teması)

Telaşa Kapılma, İlk Yardımı Hatırla! Metni Cevapları

Telaşa Kapılma, İlk Yardımı Hatırla! Metni Cevapları Sayfa 234

METNE HAZIRLIK

1, İlk yardım denildiğinde aklınıza neler geliyor? Düşüncelerinizi paylasınız.

Cevap: İlk yardım denince aklıma acil bir hastalık durumunda hasta hastaneye götürülünceye kadarki dönemde ona yapılan müdahaleler geliyor.

2. Hangi durumlarda ilk yardıma ihtiyaç duyulur? Paylaşınız.

Cevap: Kalp krizi, boğaza bir şey kaçması, bayılma, epilepsi nöbeti, boğulma gibi durumlarda ilk yardıma ihtiyaç duyulur.

TELAŞA KAPILMA, İLK YARDIMI HATIRLA!
Evde, okulda, parkta ya da yolculuk yaparken kimi zaman küçük kazalar yaşadınız mı ya da aniden hastalandınız mı? Düşüp bir yerinizi yaralamak, yanlışlıkla sıcak bir tencereye değmek, yediklerinizden dolayı alerji olmak, yemek yerken lokmanızın boğazınıza kaçması ya da böcek ısırması… Herkesin başına gelebilecek bu ve benzer durumlarla karşılaştığınızda neler yapmanız ya da yapmamanız gerektiğini biliyor musunuz?
ilk yardım, sağlık görevlileri gelene kadar yardım gereksinimi olan kişinin durumunun kötüleşmesini önlemek için yapılan işlemlerdir, ilk yardımda herhangi bir tıbbi araç gereç ya da ilaç kullanılmaz.
Sağlık görevlileri geldikten sonra onların yaptığı işlemlerse acil yardımdır. İlk yardım yapmak için bu konuda eğitim almış olmak gerekir. Ancak bazen sizin de kazalarla karşılaştığınızda nasıl davranmanız gerektiğini bilmeniz kazaya uğrayan kişi için oldukça önemli olabilir. Gelelim böyle bir durumda adım adım neler yapabileceğinize beraberce göz atalım.

Bu adımda kazanın olduğu yerde, kişinin öncelikle kendi güvenliğini sağlayarak, kazaya uğrayan kişiyi ve çevredeki insanları korumak için yaptığı uygulamalar yer alır. Aynı zamanda başka kazaların olmasını engellemek için alınan önlemeler de koruma adımıdır.

Bu adımda yapacaklarınız 112 Acil Çağrı Merkezini arayarak kendinizi tanıtmak ve aradığınız numarayı bildirmek, kazanın nerede, nasıl olduğu ve kaç kişinin yaralandığı gibi bilgileri vermek. (…)

Telaşa Kapılma, İlk Yardımı Hatırla! Metni Cevapları Sayfa 235

Üçüncü adım “kurtarma”
Bu adımı yalnızca ilk yardım eğitimi almış kişiler uygulayabilir. Bu adımda yapılabilecek en doğru işlem eğer eğitiminiz yoksa kazaya uğramış kişiyi hareket ettirmeden sağlık görevlilerini bekleme

Beklenmedik zamanlarda aniden gelişebilen kazalar ya da hastalıklar karşısında sakin kalarak nasıl davranacağınızı bilmek hem sizin hem de çevren izdeki lerin oldukça işine yarar. Evinizdeyken küçük bir kaza yaşandığında haber vereceğiniz komşuları ailenizle birlikte önceden belirlemeniz de önemli. Okuldaysa ilk başvurmanız gereken kişiler öğretmenler ya da varsa okul hemşireniz. Acil çağrı merkezi ve aile bireylerinin telefon numaralarıyla adresinizin yazılı olduğu bir kâğıt hazırlayarak bu kâğıdı kolayca ulaşabileceğiniz bir yere koymak da yapılabileceklerden bir diğeri. Çünkü pek çoğunuz ezbere biliyor olsa da heyecanla bu bilgilerin unutulması mümkün.

Hepinizin evinde, sınıfında ya da bindiğiniz taşıtlarda bir ilk yardım çantası olması gerektiğini biliyor musunuz? Bu çantadaki malzemelerin neler olduğuna bakalım.

ilk yardım çantaları çoğunlukla parlak turuncu ya da kırmızı renktedir. Böylece çanta kolaylıkla fark edilebilir, içindekilerse düzenli bir biçimde yerleştirilmeli, zaman zaman kontrol edilmeli ve kullanım süresi dolmuş malzemeler yenileriyle değiştirilmelidir. (…)

1. ETKİNLİK

Telaşa Kapılma, İlk Yardımı Hatırla! Metni Cevapları Sayfa 236

a. Metinde geçen kelimelerin anlamlarını tahmin ediniz. Tahminlerinizi Türkçe Sözlük’ten kontrol ediniz, Kelimeleri cümle içinde kullanınız.

Cevap:

Alerji:

  • Tahmin: Vücudun bazı maddelere karşı hassasiyeti.
  • Sözcük Anlamı: Birtakım yiyecek, ilaç, toz, koku vb.ne hastalık derecesinde gösterilen aşırı tepki.
  • Cümlem: Ellerimde alerjiye bağlı kızarmalar oldu.

Tıbbi:

  • Tahmin: Tıpla alakalı.
  • Sözcük Anlamı: Tıpla ilgili, hekimlikle ilgili.
  • Cümlem: Bu konuda benim tıbbi bilgim yok.

Göz Atmak:

  • Tahmin: Şöyle bir bakmak.
  • Sözcük Anlamı: Kısa bir süre, fazla dikkat etmeden bakıvermek.
  • Cümlem: Kahvaltıdan sonra gazetelere göz attım.

b. Öğrendiğiniz kelime ve kelime grubunu anlamlarıyla birlikte “SÖZLÜĞÜM” bölümüne yazınız.

Cevap:

– Alerji: Birtakım yiyecek, ilaç, toz, koku vb.ne hastalık derecesinde gösterilen aşırı tepki.

– Tıbbi: Tıpla ilgili, hekimlikle ilgili.

– Göz Atmak: Kısa bir süre, fazla dikkat etmeden bakıvermek.

2. ETKİNLİK

Soruları metne göre cevaplayınız.

1. ilk yardım nedir?

Cevap: İlk yardım, sağlık görevlileri gelene kadar yardım gereksinimi olan kişinin durumunun kötüleşmesini önlemek için yapılan işlemlerdir.

2. Acil durumlar için aile bireylerinin telefon numaralarının ve adreslerinin yazılı olduğu bir kâğıt hazırlamak neden gereklidir?

Cevap: Acil durumlar için aile bireylerinin telefon numaralarının ve adreslerinin yazılı olduğu bir kâğıt hazırlamak, böyle durumlarda panik yapmadan, sakin kalarak durumu ilgili yerlere bildirmek için çok önemlidir. Bu numaralar ezbere bilinse bile o anın paniğiyle unutulabilir.

3. ilk yardım çantasının içindeki malzemelerle ilgili dikkat edilmesi gerekenler nelerdir?

Cevap: İlk yardım çantasının içindeki malzemeler, düzenli bir şekilde yerleştirilmeli, zaman zaman kontrol edilerek kullanım süresi dolmuş malzemeler yenileriyle değiştirilmelidir.

3. ETKİNLİK

Telaşa Kapılma, İlk Yardımı Hatırla! Metni Cevapları Sayfa 237

Metinde geçen terim anlamlı kelimeleri bularak yazınız.

Cevap: Alerji, ilk yardım, acil yardım.

4. ETKİNLİK

Metinle ilgili iki soru hazırlayarak arkadaşlarınıza sorunuz.

Cevap:

1. Soru: İlk yardım çantası hangi renkte olmalıdır?

– İlk yardım çantası parlak turuncu ya da kırmızı renkte olmalıdır.

2. Soru: Üçüncü adım olan kurtarmayı kimler uygulayabilir?

– Üçünü adım olan kurtarmayı sadece eğitim almış kişiler uygulayabilir.

5. ETKİNLİK

Metinde geçen bilgilerden yola çıkarak ilk yardım çantasında bulunması gereken malzeme listesini oluşturunuz.

Cevap: Ateş ölçer, yara bandı, gazlı bez, yara temizleyici sıvı, cımbız, defter ve kalem, makas, cerrahi eldiven, elastik bandaj, sargı bezi, yapışkan rulo bant, pamuk, düdük, poşet, fener.

6. ETKİNLİK

Metinde geçen bilgilere göre ilk yardımın adımlarını sırasıyla yazınız.

Cevap:

– 1. adım: Koruma

– 2. adım: Bildirme

– 3. adım: Kurtarma

7. ETKİNLİK

Telaşa Kapılma, İlk Yardımı Hatırla! Metni Cevapları Sayfa 238

Pelin, annesi ve kardeşi Berkay ile parka gitmişti. Parkta ogun oynarken birden Berkayın gere düştüğünü gördü, Pelin, telaşla kardeşinin yanına koştu, Berkayın durumunu kontrol eden anne, Pelinden ilk yardım çantasını getirmesini istedi. Pelinin annesi, ilk yardım çantasındaki gerekli malzemeleri alarak Berkayın dizindeki yarayı sardı, Pelin de annesine yardımcı oldu, Annesi, Peline; acil bir durumda sakin olması gerektiğini ve telaşlı olursa kimseye yardımcı olamayacağını söyledi.

Acil bir durumda sakin kalabilmek neden gereklidir? Düşüncelerinizi paylaşınız.

Cevap: Acil bir durumda sakin kalabilmek çok önemlidir. Çünkü sakin kalmayıp panik yaptığımızda elimiz ayağımıza dolanır, ne yapacağımızı bilemeyiz ve hastanın durumu kötüleşebilir. Ama sakin kalırsak doğru düşünüp yapacağımız işleri bir sıraya sokar ve buna göre müdahalede bulunabiliriz.

8. ETKİNLİK

Bilgi grafiği ile ilgili verilen soruları cevaplayınız.

Dengeli ve düzenli beslenmeye özen gösteririm. Bu şekilde beslenmek sağlığımızı korumamıza, büyümemize ve gelişmemize yardımcı olur Arkadaşlar, peki siz dengeli ve düzenli beslenmek için neler yapıyorsunuz?

Cevap: Dengeli ve düzenli beslenmek için, her öğünümde sebze ve meyve tüketmeye, yeterli ve kaliteli protein alımına, işlenmiş gıdalardan kaçınmaya ve yeterli miktarda su içmeye özen gösteriyorum.

1. Dengeli ve düzenli beslenmenin faydaları nelerdir?

Cevap: Dengeli ve düzenli beslenmek sağlığımızı korur, büyümemize ve gelişmemize yardım eder.

2. Gün içinde ne kadar su içmeliyiz?

Cevap: Günde 8-10 bardak su içmeliyiz.

3. Gün içinde neler yemeliyiz?

Cevap: Gün içinde sebze ve meyve yemeliyiz.

4. Hangi ürünleri tüketmemeliyiz?

Cevap: Açıkta satılan besinleri tüketmemeliyiz.

5. Ne tür içecekleri tercih etmeliyiz?

Cevap: Çay ve gazlı içecekler yerine taze sıkılmış meyve suyu, süt ve ayranı tercih etmeliyiz.

9. ETKİNLİK

Telaşa Kapılma, İlk Yardımı Hatırla! Metni Cevapları Sayfa 239

Görselleri ilişkilendirerek bir hikâye yazınız.

Cevap:

ALİ’NİN DEĞİŞİMİ

Ali henüz birinci sınıfa giden bir çocuktu ama yaşıtlarına göre çok kiloluydu. Çünkü annesi onu yanlış gıdalarla besliyordu. Ali hamburger ve diğer fast food ürünlerini çok seviyordu, annesi de Ali ne zaman bunlardan istese mutlaka alıyordu.

Ancak Ali zamanla çok kilo aldı ve doktora gittiler çünkü artık günlük normal işlerini bile yapmakta zorlanıyordu. Doktor Ali’nin böyle devam ederse obez olacağını ve bu durumun çok tehlikeli olduğunu söyledi. Ali’ye bir beslenme ve spor programı çıkardı.

Ali ilk başlarda zorlansa da hazırlanan diyet ve spor programına alıştı. Zamanla kilo vermeye ve sağlıklı bir vücuda sahip olmaya başladı. Altı ay sonra Ali tam 15 kilo verip yaşıtlarıyla aynı kiloya ulaştı. Ailesi ve Ali buna çok seviniyordu. Bundan sonra Ali asla sağlıksız gıdalara yaklaşmadı.

MERAKLI BİLGİN, HAYDİ ARAŞTIRMAYA

özel gereksinimli bireylere yönelik ne tür spor imkânları bulunduğunu araştırınız. Araştırmanızın sonucunu arkadaşlarınızla paylaşınız.

Cevap: Özel gereksinimli insanların; atletizm, atıcılık, ampute futbol, tekerlekli sandalye basketbol, bilek güreşi, halter, masa tenisi, okçuluk, tekerlekli sandalye, tenis, yelken, yüzme ve oturarak voleybol gibi sporları yapma imkânları vardır.

***Telaşa Kapılma, İlk Yardımı Hatırla! metni cevapları Sayfa (234-235-236-237-238-239) hakkında söylemek istediklerinizi aşağıdaki yorum alanına yazabilir, emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilirsiniz.

Türkçe Ders Kitabı Cevapları
☺️ BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Yorum Yap