Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA

Sosyalizm Nedir? Sosyalist Devlet Ne Demektir?

Sosyalizm nedir? Sosyalist devlet ne demektir? Sosyalist yönetim şekli nasıldır? Sosyalizm konulu araştırma yazısı.

Sosyalizm Nedir? Sosyalist Devlet Ne Demektir?

Sosyalizm Nedir? Sosyalist Devlet Ne Demektir?

İnsanoğlu, yaratılışından itibaren çevresiyle etkileşim halinde bulunmuştur. Bu etkileşim, insanın üremesi ve çoğalmasıyla ağırlıklı olarak insanlar arasında olmaya başlamıştır. İnsanoğlunun çoğalması ve toplu halde yaşamaya başlaması, sorunların da başlamasına neden olmuştur. Sorunların çözümü için arayış içerisine giren toplumlar, sosyalizm gibi çeşitli anlayışlara yönelik yönetim biçimleri geliştirme yoluna gitmişlerdir.

Sosyalizm nedir? Sosyalizm, dünya üzerindeki yönetim biçimlerinden biridir.

Sosyalizm, bir toplumda üretim faaliyetinde bulunan her kesimin, üretilen ortak faydadan eşit derecede yararlanmasını amaçlayan anlayıştır.

Bu anlayışla yönetilen devletlere de sosyalist devlet denmektedir. Sosyalizmi kabul eden devletler, milletin her ferdini aynı zenginlik seviyesinde buluşturmayı amaçlarlar.

Sosyalist devletlerin temel amacı, toplumdaki katmanları daraltarak, zengin ile fakir arasındaki farkı en aza indirmek ve bu sayede toplumsal barışı sağlamaktır.

Sosyalizm, kişilerin refah düzeyinde eşitliği amaçlar. Bu nedenle bankalar, tarım arazileri, fabrikalar gibi üretim araçları devletin elindedir. Bu araçlardan elde edilen gelir, toplumun oluşturan bireylere eşit olarak dağıtılır.

Sosyalist Yönetim Şeklinden Örnekler

Sosyalizmi yönetim şekli olarak kabul etmiş devletler ve milletler, kişinin mutluluğunu ön plana çıkarmak yerine toplumun ortak faydasını ve mutluluğunu ön planda tutarlar. Sosyalizmde bir kişinin mutluluğu adına, diğer kişilerin mutsuz olmasına göz yumulmaz.

Sosyalizm, toplumun genelinde meydana gelecek mutluluk ve huzur ortamının, milleti oluşturan her bir kişiyi de mutlu kılacağını kabul eder. Bunu bir örnekle açıklayacak olursak; köylerde bir kişinin pek çok tarlası olması sosyalizmde kabul görmez. Sosyalizm, o toprakta çalışan işçinin emeğinin, yani hakkının tam olarak verilmediğini savunur. Bunun yerine toprağın sahibi olarak tüm toplum kabul edilir ve üretilen üründen herkes eşit gelir sağlar.

Sosyal yaşam için gerekli olan hizmetler devlet tarafından karşılanır. Özel sektöre izin verilmez. Temel hizmetler (elektrik, su, telefon, toplu taşıma, okul, sağlık) ücretsiz hale getirilir. Böylece insanların bunlarla kendilerini zengin ederek gelir eşitsizliğine yol açılması engellenir.

Sosyalist anlayışı benimsemiş toplumlarda bir kişinin lüks içinde yaşarken, toplumun geri kalanının fakirlik içinde yaşamasına izin verilmez. Bir kişinin lüks aracının olduğu toplumda, diğer kişilerin toplu taşıma araçlarında ve ayakta seyahat etmesi eşitliğe aykırıdır.

Ne var ki sosyalizm anlayışında eşitlik hedef alınsa da adalet anlayışı es geçilmektedir. Sosyalist anlayışta çok çalışan ile az çalışan arasındaki farkı uygulamak mümkün olmadığından, sağlıklı bir yönetim anlayışı olmaktan uzaktır.

*** Sosyalizm Nedir? Sosyalist Devlet Ne Demektir? konulu araştırma yazısı hakkında söylemek istediklerinizi aşağıdaki yorum alanına yazabilirsiniz.

Türkçe Ders Kitabı Cevapları
☺️ BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
1
love
1
unlike
0
happy
0
clap
0
confused
0
sad
0
angry

Yorum Yap