Kitap Cevapları TIKLA
Test Çöz TIKLA

Sefiller Metni Cevapları

Sefiller metni cevapları ve soruları, MEB Yayınları (2) 6. sınıf Türkçe ders kitabı sayfa 114-115-116-117-118-119-120-121
(Erdemler Teması)

Sefiller Metni Cevapları - 6. Sınıf Türkçe MEB Yayınları (2)

Sefiller Metni Cevapları – 6. Sınıf Türkçe MEB Yayınları (2)

Sefiller Metni Cevapları Sayfa 114

HAZIRLIK ÇALIŞMALARI

Sefiller romanı ile ilgili edindiğiniz bilgileri arkadaşlarınızla paylaşınız.

Cevap: 

Alttaki butona tıklayarak Sefiller romanı hakkındaki bilgilere ulaşabilirsiniz.

SEFİLLER ROMANI İLE İLGİLİ ARAŞTIRMA

Sefiller Metni Cevapları Sayfa 118

1. ETKİNLİK

Metinde geçen anlamını bilmediğiniz kelimeleri aşağıya yazınız. Kelimelerin anlamlarını tahmin ediniz ve sözlük anlamlarını bularak kontrol ediniz.

Cevap: 

pasaport: Yabancı ülkelere gidecek olanlara yetkili kuruluşça verilen, yabancı ülke yetkililerinin kimlik incelemesinde geçerli olan belge

unvan: Bir kimsenin memuriyetindeki rütbesini, makamını veya mevkisini gösteren ad, san

iflas etmek: bir kimse veya kuruluş için mahkeme kararıyla anaparasını yitirdiği açıklanmak, batmak

kriko: Ağır bir yükün kaldırılmasını veya alt tarafında yapılacak bir çalışmada otomobil vb. taşıtların yerden yükseltilmesini sağlayan alet, kaldırıcı

nalbant: Hayvanların ayağına nal çakan kimse

2. ETKİNLİK

Aşağıdaki soruları metinden hareketle yanıtlayınız.

1. Foşlövan‘ın Madlen Baba’yı sevmeme sebebi nedir?

Cevap: Foşlövan, Madlen Baba!nın şehre gelmesiyle işlerinin bozulduğunu düşündüğü için Madlen Baba’yı sevmemektedir.

2. Kent halkı Madlen Baba’ya nasıl davranmaktadır?

Cevap: Ona saygı duymakta ve hürmet etmektedirler.

3. Madlen Baba Javer’in sözlerinden neden ürperir?

Cevap: Javer’in, Madlen Baba’nın kimliğini ortaya çıkaracağını düşündüğü için ürperir.

4. Niçin Madlen Baba önce başkalarının Foşlövan’ı kurtarmasını bekler?

Cevap: Eğer kendisi kurtarmaya çalışırsa gücü nedeniyle eskiden kürek mahkumu olduğu ortaya çıkacağını düşünmektedir. Bu nedenle önce başkalarının Foşlövan’ı kurtarmasını bekler.

5. Madlen Baba’nın yerinde olsaydınız aynı fedakârlığı yapar mıydınız? Neden?

Cevap: (örnek) Yapardım. Eğer elimden geliyorsa muhtaç insanlara yardım etmek benim insanlık görevimdir.

6. Bu kaza olayından sonra Foşlövan’ın ve Javer’in Madlen Baba’ya karşı duyguları ne yönde değişebilir? Değerlendiriniz.

Cevap: Olumlu yönde değişebilir. Foşlövan ve Javer farklı nedenlerle Madlen Baba’yı sevmemektedir. Fakat Madlen Baba’nın canı pahasına yaptığı bu iyilik, onun kötü biri olmadığını anlamalarını sağlayabilir.

3. ETKİNLİK

Madlen Baba ve Foşlövan’ın karakter özelliklerini karşılaştırınız.

Cevap: 

Madlen Baba’nın Karakter ÖzellikleriFoşlövan’ın Karakter Özellikleri
Yardımsever, merhametli, fedakar bir kişiBaşına gelen olumsuzlukların suçunu başkalarında arayan bir kişi

4. ETKİNLİK

Sefiller romanı ile Kâmil hikâyesinin anlatıcılarını karşılaştırınız.

Cevap: 

SefillerKâmil
3. kişi1. kişi

Sefiller Metni Cevapları Sayfa 119

5. ETKİNLİK

Aşağıdaki görseli yorumlayarak görüşlerinizi bildiriniz.

Cevap: 

Görselde, birlik olunarak sorunların üstesinden gelinebileceği anlatılmaktadır.

6. ETKİNLİK

a) Aşağıdaki cümlelerde altı çizili kelime gruplarını inceleyiniz. Soruları yanıtlayınız.

Foşlövan’ın işleri bozulmaya başlamıştı.

• İhtiyar adam tekerleklerin arasına sıkışmıştı.

Madlen’in yüzünde mutlu bir anlam belirmişti.

• Daha sonra gözlerini Madlen’in gözlerine dikerek, kelimelerin üzerine basa basa devam etti.

1. Altı çizili kelime gruplarından ikinci kelimeye hangi soruları sorarak birinci kelimeyi bulabiliriz?

Cevap: “kimin, neyin” soruları sorularak bulabiliriz.

2. Altı çizili kelime gruplarından ikinci kelimeleri cümleden çıkardığımızda cümlede nasıl bir değişiklik olur?

Cevap: Cümlenin anlamı bozulur.

3. Kelime gruplarını birbirine bağlayan çekim ekini belirtiniz.

Cevap: “-ın, -in”

4. Siz de içinde belirtili isim tamlaması geçen iki cümle yazınız.

Cevap: 

• Akşamki pizzanın tadı çok kötüydü.

İslamın şartları beştir.

Daha fazla örneğe ulaşmak için aşağıdaki butona tıklayabilirsiniz.

Belirtili İsim Tamlaması Örnekleri (50 Tane)

Sefiller Metni Cevapları Sayfa 120

b) Aşağıdaki isimleri karşılarındaki isimle anlamlı bir bütün oluşturacak şekilde örnekteki gibi eşleştiriniz.

Cevap: 

Sefiller Metni Cevapları - Eşleştirme

Sefiller Metni Cevapları – Eşleştirme

7. ETKİNLİK

Aşağıda verilen isim tamlamalarını örnekteki gibi bulunuz. Tamlamanın türünü yandaki kutulara yazınız. Tamlamalarda geçen kelimelerin ilk harflerini aşağıdaki dairelere yazınız.

Cevap: 

Geçmiş, ihtiyarın yüzünden okunabiliyordu.Belirtili isim tamlaması
İstanbul laleleri iyiliği ve zarafeti temsil eder.Belirtisiz isim tamlaması
Onun için iyilik kapıları sonuna kadar açılmıştı.Belirtisiz isim tamlaması
Uzun yıllar süren savaşta barışın inşası için çok
çalıştı.
Belirtili isim tamlaması
Soğuk havada köpeği beslemek isteyen Rıdvan’ın
elleri donmuştu.
Belirtili isim tamlaması
Dürüstlük temalı konuşma radyo dinleyicileri tarafından çok beğenildi.Belirtisiz isim tamlaması
Memleket değerlerini korumalıyız.Belirtisiz isim tamlaması
İnsanların ricasına daha fazla dayanamadı ve yardım etmeye karar verdi.Belirtili isim tamlaması

İYİLİK
BİR
ERDEMDİR

Sefiller Metni Cevapları Sayfa 121

8. ETKİNLİK

Evrendeki tüm kötülükler yok edilemese de yapılan iyiliklerin karşılıksız kalmayacağını anlatan metninizi aşağıdaki atasözlerini de kullanarak yazınız.

* İyiliğe iyilik her kişinin kârı, kötülüğe iyilik er kişinin kârı.
* İyilik et denize at, balık bilmezse Halik bilir.

Cevap: 

(örnek)

İYİLİK BULAŞICIDIR

İyilik yapmak bir alış veriş değildir. Karşılıklı yapılan iyilik, iyilik değildir. Biz, bir karşılık bekleyerek iyilik yapmayız. Sadece yaptığımız iyilik karşısında güzel şeyler olmasını umut ederiz. Amacımız daha mutlu bir hayat sürmektir.

Yaptığımız iyiliğin karşılığını beklemesek bile, iyiliklerin karşılıksız kalmayacağını biliriz. Bu karşılık illa iyilik yapana yarayacak diye bir şey yok. İyilik gören kişi karşılığında bir başkasına iyilik yapar. O da bir başkasına iyilik yapar. Böyle böyle tüm dünya iyilikle dolar. Evrendeki tüm kötülükler iyilik yaparak yok edilemez fakat en azından bu kötülüklerin yol açtığı olumsuzluklar, iyilik yapılarak en aza indirilebilir. Atalarımız da “İyilik et denize at, balık bilmezse Halik bilir.” demiş. Yapılan iyiliklerin karşılığı mutlaka vardır.

İyiliğe karşı iyilik yapmanın yanı sıra kötülüğe karşı iyilik yapmak vardır ki bu en büyük erdemdir. Yine atalarımız “İyiliğe iyilik her kişinin kârı, kötülüğe iyilik er kişinin kârı.” demiş. Kötülükle mücadele ancak bu şekilde yapılırsa tüm insanlık huzur içinde yaşayabilir.

Bizim insanlık görevlerimizden biri de iyilik yapmaktır. Karşılık beklemeden hatta kötülüğe karşı bile iyilik yapmak en büyük erdemdir. Dünyayı ayakta tutan, yapılan iyiliklerdir ve iyilik bulaşıcıdır.

GELECEK DERSE HAZIRLIK

Hayvan sevgisini anlatan bir şiir bularak sınıfa getiriniz.

Aşağıdaki butona tıklayarak ulaşabileceğiniz sayfada şiirleri görebilirsiniz.

Hayvanlarla İlgili Şiirler

*** Sefiller metni cevapları hakkında söylemek istediklerinizi aşağıdaki yorum alanına yazabilirsiniz.

 

Türkçe Ders Kitabı Cevapları
Bu içeriğe emoji ile tepki ver
37
17
3
10
9
6
15

95 Yorum

Yorum Yap