Robotların Efendisi: Cezeri Metni Cevapları

Robotların Efendisi: Cezeri metni cevapları ve soruları, MEB Yayınları 4. sınıf Türkçe ders kitabı sayfa 117-119-120-121-122-123
(Bilim ve Teknoloji Teması)

Robotların Efendisi: Cezeri Metni Cevapları - 4. Sınıf Türkçe MEB Yayınları

Robotların Efendisi: Cezeri Metni Cevapları – 4. Sınıf Türkçe MEB Yayınları

Robotların Efendisi: Cezeri Metni Cevapları Sayfa 117

HAZIRLIK ÇALIŞMALARI

1. Robot deyince aklınıza ne geliyor?

Bu soruyu siz cevaplayabilirsiniz.

(örnek)

Robot deyince, metalden yapılmış, insan görünümlü, kendi kendine hareket eden makineler aklıma geliyor.

Bu soruyu siz cevaplayabilirsiniz.

2. Hangi Türk bilim insanlarını biliyorsunuz?

(örnek)

Ali Kuşçu, Cahit Arf, Oktay Sinanoğlu, Aziz Sancar…

Robotların Efendisi: Cezeri Metni Cevapları Sayfa 119

1. ETKİNLİK

Cevap: 

tablet

Anlamı: Sadece tek parça bir yapıt olarak dizayn edilmiş; içerisinde hem bataryası hem de ekranıyla ilgili devrelerin bulunduğu bilgisayar çeşidi

Cümlem: Ders ile videoları tabletimden izliyorum.

mekanik

Anlamı: Makine ile yapılan

Cümlem: Saatin mekanik parçalarını büyük bir titizlikle temizleyip yerine taktı.

istifade

Anlamı: Yararlanma

Cümlem: yolculuklarımızda devletimizin yaptırdığı yollardan istifade ediyoruz.

piston

Anlamı: Bazı araçlarda, motorlarda bir silindir içinde düzenli hareket eden daha küçük çaplı silindir, itenek

Cümlem: Motorun pistonlarının temiz kalması için kullandığımız yakıta dikkat etmemiz gerekir.

2. ETKİNLİK

Soruları metne göre cevaplayınız.

1. Cezeri kimdir?

Cevap: Günümüzde kullandığımız tabletlerin, bilgisayarların, robotların, motorların, saatlerin, kilitlerin ve daha nice aletin mucidi, 800 küsur yıl önce yaşamış bir Müslüman bilim adamıdır.

2. Cezeri, elektriğin olmadığı dönemde icatlarını nelerin gücünden faydalanarak yapmıştır?

Cevap: Suyun, rüzgârın ve hayvanların gücünden de istifade ederek yapmıştır.

3. Sultan, Cezeri’nin icatlarını görünce ondan ne yapmasını istemiştir?

Cevap: Bütün icatlarını yazmasını ve kitap haline getirmesini istedi.

4. Cezeri’ nin icat ettiği su kaldırma makinesi nasıl çalışıyor?

Cevap: Bir at ya da eşek, dişlileri döndürüyor, dişlilerin hareket ettirdiği kovalar sırayla suya girip çıkıyordu. Dolan kovalar yukarı çıktığında içindeki suyu boşaltıp tekrar aşağı iniyordu.

Robotların Efendisi: Cezeri Metni Cevapları Sayfa 120

3. ETKİNLİK

Metinle ilgili iki soru yazıp cevaplayınız.

Cevap: 

1- Cezeri’nin yaptığı robotu gören sultan niçin hayretler içinde kalmıştır?

2- Cezeri namaz saatlerinin takibi için nasıl bir alet yapmıştır?

4. ETKİNLİK

Metnin konusunu ve ana fikrini belirleyiniz.

Cevap: 

KONU

Cezeri

ANA FİKİR

Cezeri, dönemin teknolojik yetersizliğine önemsemeyip zekası ve azmi sayesinde yaşadığı dönemim ilerisinde icatlar yaparak zeka ve azmin ne kadar önemli olduğunu kanıtlamıştır.

5. ETKİNLİK

Metni koyu yazılı kelimeleri dikkate alarak tekrar okuyunuz. Bu kelimeler, anlatılanların daha iyi anlaşılmasını sağlamış mı? Açıklayınız. Bu ifadelerden ikisini birer cümlede kullanınız.

Cevap: Kelimeler anlatılanların daha iyi anlaşılmasını sağlamıştır. Metinde bu kelimeler kullanılarak okuyucunun dikkatini çekmesi sağlanmıştır.

Cümleler:

» Derslerinde çok başarılı olan Ahmet aynı zamanda katıldığı spor müsabakalarında da madalyalar kazanıp hepimizi gururlandırıyordu.

» Hergün saatlerce bilgisayarda oyun oynuyordu. Bu nedenle derslerinde başarılı olamıyor, arkadaşları ile sosyalleşemiyordu.

Robotların Efendisi: Cezeri Metni Cevapları Sayfa 121

6. ETKİNLİK

Metinden terim anlamlı kelimeler bularak cümle içinde kullanınız. Örnek: tablet

Cevap: 

robot

» Bu fabrikada robotlar sayesinde daha donanımlı araçlar üretilebiliyor.

makine

» Çamaşır yıkama makinesi sayesinde ev hanımları zamandan tasarruf edebiliyorlar.

dişli

» Saatler için üretilen mikro dişliler sayesinde saat boyutları oldukça küçülmüştür.

piston

» Çubuk çekildiğinde ucundaki piston sayesinde hazneye su dolar.

7. ETKİNLİK

a. Kesme işaretinin ( ’ ) kullanım alanlarını örnekleriyle eşleştiriniz.

(1) Özel adlara getirilen ekleri ayırmak için konur.

(2) Kısaltmalara gelen ekleri ayırmak için konur.

(3) Sayılara getirilen ekleri ayırmak için konur.

Cevap: 

(3) 29 Ekim 1923’te, 2’nci kat

(1)  Cezeri’yi tüm dünya tanıdı.

(2) TBMM’nin, TDK’nin, km’lik

b. Siz de kesme işaretinin kullanım alanlarını gösteren cümleler yazınız.

Cevap: 

1. Ödevimi sormak için Sunayı arayacağım.

2. Biriktirdiğim harçlıkları AÇEVe bağışladım.

3. Yarışmayı 3üncü sırada tamamladım.

Robotların Efendisi: Cezeri Metni Cevapları Sayfa 122

8. ETKİNLİK

Yazılı bilgi kaynaklarını (dergi, kitap, broşür, gazete vb.) doğruluk, güvenirlik, tarafsızlık, güncellik ve kapsam gibi içerik ölçütlerine göre değerlendirebiliriz. Buna göre Cezeri hakkında araştırma yaparken faydalandığınız kaynağın güvenilirliğini aşağıdaki sorular ışığında değerlendiriniz.

Yaptığınız araştırmaya göre bu etkinliği siz yapabilirsiniz.

(örnek)

Cezeri Hakkında Bilgi

1. Cezeri hakkında araştırma yaparken hangi yazılı kaynaklara başvurdunuz?

Cevap: İnternetteki turkceodevim.com sitesinden faydalandım.

2. Bulduğunuz bilgileri arkadaşlarınızın bulduklarıyla karşılaştırınız. Bulduğunuz bilgiler aynı mı?

Cevap: Bilgiler aynıdır.

3. Faydalandığınız kaynakta kullanılan kaynaklar listesi var mı? Yani yazar, hangi bilgiyi nereden aldığını belirtmiş mi?

Cevap: Belirtmiş.

4. Faydalandığınız kaynak güncel mi?

Cevap: Güncel.

5. Faydalandığınız kaynak sizin yaş düzeyinize uygun mu?

Cevap: Uygun.

Robotların Efendisi: Cezeri Metni Cevapları Sayfa 123

9. ETKİNLİK

Cezeri hakkında yaptığınız araştırmayı arkadaşlarınıza sununuz.

10. ETKİNLİK

Şiiri kendi yazı stilinize göre yazınız.

Yazma etkinliğini siz yapabilirsiniz.

*** Robotların Efendisi: Cezeri metni cevapları hakkında söylemek istediklerinizi aşağıdaki yorum alanına yazabilirsiniz.

4. Sınıf MEB Yayınları Türkçe Ders Kitabı Cevaplarının Hepsine Ulaşmak İçin Tıklayın

29 Yorum

Yorum Yap