Cirit Oyunu Metni Cevapları

Cirit Oyunu metni cevapları ve soruları, MEB Yayınları 3. sınıf Türkçe ders kitabı sayfa 125-127-128-129-130-131
(Milli Kültürümüz Teması)

Cirit Oyunu Metni Cevapları - 3. Sınıf Türkçe MEB Yayınları

Cirit Oyunu Metni Cevapları – 3. Sınıf Türkçe MEB Yayınları

Cirit Oyunu Metni Cevapları Sayfa 125

HAZIRLIK ÇALIŞMALARI

1. Hangi spor dalıyla ilgileniyorsunuz?

İlgilendiğiniz spor dallarına göre bu soruyu siz cevaplayabilirsiniz.

(örnek)

Masa tenisi ile ilgileniyorum. Her hafta sonu okulun kantininde bulunan tenis masalarında beden öğretmenimizle birlikte antrenman yapıyoruz.

2. Yörenizde kültürümüze ait hangi oyunlar oynanmaktadır?

Büyüklerinize danışarak yörenizde oynanan oyunları öğrenebilirsiniz.

Cirit Oyunu Metni Cevapları Sayfa 127

1. ETKİNLİK

Kelimelerin anlamlarını tahmin edip yazınız. Yeni öğrendiğiniz kelimeleri sözlük defterinize ekleyiniz.

Cevap: 

köy düğünü: Genelde açık havada, evlerin bahçesinde ya da açıklık alanlarda, köy adetlerine uygun yapılan düğün türü

panayır: Belli zamanlarda ve genellikle küçük yerleşim birimlerinde kurulan, sergi niteliğini de taşıyan büyük pazar

silindir: Alt ve üst tabanları birbirine eşit dairelerden oluşan bir nesnenin eksenini dikey olarak kesen, birbirine paralel iki yüzeyin sınırladığı cisim, üstüvane

2. ETKİNLİK

Soruları okuduğunuz metne göre cevaplayınız.

1) Cirit nasıl bir oyundur?

Cevap: İki takımın at koşturup birbirine değnek atmasıyla oynanan bir oyundur.

2) Cirit oyunu Anadolu’ya nereden gelmiştir?

Cevap: Orta Asya’dan gelmiştir.

3) Cirit oyunu Anadolu’ya ne zaman gelmiştir?

Cevap: Cengiz Han zamanında Anadolu’ya gelmiştir.

4) Cirit oyununda sopaların uçları neden yontulur?

Cevap: Ciritlerin oyunculara isabet etmesi durumunda oyuncuların yaralanmaması için yontulur.

5) Cirit oyunu nerelerde oynanır?

Cevap: Düğünlerde, önemli günlerde, pazar yerlerinde ve panayırlarda oynanır.

Cirit Oyunu Metni Cevapları Sayfa 128

3. ETKİNLİK

Oyun arkadaşlarınızı seçerken nelere dikkat edersiniz?

Oyun arkadaşlarımızı seçerken, oynadığımız oyunun sadece bir oyun olduğunun bilincinde olan, yenilgiyi kabul edebilen, kurallara saygılı ve kurallara uyan, eğlenmeyi bilen kişiler olmasına dikkat ederiz.

4. ETKİNLİK

Verilen kelimelerin karşısına eş ve zıt anlamlısını yazınız.

Cevap: 

çok
Eş Anlamı: fazla
Zıt Anlamı: az

esir
Eş Anlamı: tutsak
Zıt Anlamı: özgür

ihtiyar
Eş Anlamı: yaşlı
Zıt Anlamı: genç

ıslak
Eş Anlamı: yaş
Zıt Anlamı: kuru

hızlı
Eş Anlamı: süratli
Zıt Anlamı: yavaş

cevap
Eş Anlamı: yanıt
Zıt Anlamı: soru

barış
Eş Anlamı: sulh
Zıt Anlamı: savaş

küçük
Eş Anlamı: ufak
Zıt Anlamı: büyük

uslu
Eş Anlamı: akıllı
Zıt Anlamı: yaramaz

nazik
Eş Anlamı: kibar
Zıt Anlamı: kaba

Cirit Oyunu Metni Cevapları Sayfa 129

5. ETKİNLİK

a) Tırnak işaretinin kullanıldığı yerlerle ilgili verilen bilgileri okuyunuz.

Cümlelerde başkalarının söylediği sözleri verirken sözün başına ve sonuna konur.

Cümlelerde yazılan kitap, dergi vb. eser adlarının başına ve sonuna konur.

Tanım cümlelerinde tanımı yapılan kelimelerin başına ve sonuna konur.

• Atatürk “Ben sporcunun zeki, çevik ve aynı zamanda ahlaklısını severim.” diyerek spora ve sporcuya verdiği önemi anlatmıştır.
• Ömer Seyfettin’in “Kaşağı “ adlı hikâyesini okudum.
• Yazılışları ve okunuşları aynı, anlamları farklı olan kelimelere “eş sesli” kelimeler denir.

b) Verilen örnekleri inceleyerek tırnak işaretinin kullanımına uygun cümleler yazınız.

Cevap: 

» Atalarımız “Damlaya damlaya göl olur.” diyerek tasarrufun önemini anlatmışlardır.

» Kitapçıdan Recep Özkul’un “Hiç” adlı kitabını alacağım.

» Tek bir varlığı; aynı türden varlığın bir tanesini karşılayan isimlere “tekil isim / tekil ad” denir.

Cirit Oyunu Metni Cevapları Sayfa 130

6. ETKİNLİK

Görsellerdeki oyunlardan birini seçerek tanıtınız. Tanıtımı formdaki yönergelere uygun yapınız.

Cevap: 

(örnektir)

KÖREBE

Körebe oyunu sekiz kişi ile oynanır. Bir tane ebe seçilir. Ebenin gözleri bir bez yardımıyla kapatılır. Diğer oyuncular ebenin etrafında dönerek ebeye dokunmaya çalışırlar. Ses çıkararak ebeyi şaşırtmaya çalışırlar. Ebe de eliyle oyunculara dokunmaya çalışır. Ebe oyunculardan kime dokunursa yeni ebe o olur.

Oyuna başlarken ebe sayışmaca ile belirlenir. Ebenin gözleri kapatılırken hiçbir şey göremediğinden emin olunur. Oyun esnasında ebeye zarar verilecek hareketler yapılmaz. Diğer oyuncular bilerek ebenin önüne itilmez.

Oyun açık alanda, engellerin olmadığı, gözü kapalı olan ebenin zarar görmeyeceği, geniş bir alanda oynanır. Sokak arası, okul bahçesi ya da geniş salonu olan evler bu oyun için uygun yerlerdir.

Cirit Oyunu Metni Cevapları Sayfa 131

7. ETKİNLİK

Tekerlemeyi özenli ve okunaklı şekilde yazınız. Yazınızı görsellerle süsleyiniz.

Yazma etkinliğini siz yapabilirsiniz.

*** Cirit Oyunu metni cevapları hakkında söylemek istediklerinizi aşağıdaki yorum alanına yazabilirsiniz.

3. Sınıf MEB Yayınları Türkçe Ders Kitabı Cevaplarının Hepsine Ulaşmak İçin Tıklayın

18 Yorum

  • Çok uzun olmasa çok iyi olur ama altıncı etkinlikte ki yazma şeyini çok uzun olmasaydı çocuklar ödevini hemen bitirseydide çok iyi olurdu

  • Çok teşekkür ederim ödevlerimin anlamadıklarımı yapıyorum kim yaptıysa ona teşekkür ederim

  • Kim yaptıys çok teşekkür ediyorum çünkü bilgileri öğretiyor •

  • kim yaptıysa çooooooooooooooook teşekkür ederim ödevlerimi dahada kolay yapabiliyorum

  • Bunu kim yapdıysa ona çok teşekkür ederim sayesinde ödevlerimi yaptım

  • ÇOOOOOOOOOOOOOOOOOOK ÇOK TEŞEKKÜRLER SAYENİZDE ÖDEVLERİM BİTTİ

  • Size çoooooooooooooooook teşekürler sayenizde derslerimi hızlıca bittiyor

  • Kim yaptıysa Allah ondan razı olsun artık odevlerim daha kolay ve çabuk bitiyor çok teşekkür ederim

Yorum Yap

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!