Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages

Robinson Crouse Issız Ada Dinleme Metni Cevapları

Robinson Crouse Issız Ada Dinleme metni cevapları ve soruları, MEB Yayınları 8. sınıf Türkçe ders kitabı sayfa 168-169-170-171 (Zaman ve Mekan Teması)

Robinson Crouse Issız Ada Dinleme Metni Cevapları - 8. Sınıf Türkçe MEB Yayınları

Robinson Crouse Issız Ada Dinleme Metni Cevapları – 8. Sınıf Türkçe MEB Yayınları

Robinson Crouse Issız Ada Dinleme Metni Cevapları Sayfa 168

HAZIRLIK ÇALIŞMALARI

1. Gemi yolculuğunda karşılaşılabilecek tehlikeler sizce nelerdir?

Fırtına, dalgalar, su altında görünmeyen kayalar, su akıntıları…

2. Sizce ıssız bir adaya düşen bir kişi hayatta kalabilmek için neler yapmalıdır?

(örnek) Bulunduğu yerden ayrılmamalı, açık bir alana yukarıdan rahatlıkla görülebilecek büyüklükte taşlar yardımı ile yardım yazısı yazmalı, ateş yakmalı, korunaklı bir yere geçmeli, bir an önce içilebilir su kaynağı ve yiyecek bulmalıdır.

Robinson Crouse Issız Ada Dinleme Metni Cevapları Sayfa 169

1. ETKİNLİK

Metinde geçen aşağıdaki sözcüklerin anlamlarını tahmin ediniz. Tahmininizi sözcüklerin sözlük anlamı ile karşılaştırınız.

Cevap: 

sancak: Gemilerin sağ yanı

tayfa: Gemide türlü işlerde çalıştırılan sefer işçisi

kamara: Gemilerde oda

2. ETKİNLİK

“Robinson Crusoe” metninden hareketle aşağıdaki soruları yanıtlayınız.

1. Robinson Crusoe ne zaman, nereye gitmek için yola çıkmıştır?

Cevap: 1 Eylül 1659’da Afrika’ya gitmek için yola çıkmıştır.

2. Robinson Crusoe’nin yolculuk sırasında keyfini kaçıran durum nedir? Bu durumdan sonra yolculukla ilgili düşüncesi ne olmuştur?

Cevap: Dalgaların devleşmesi ve rüzgarın fırtınaya dönüşmesi sonucu geminin yalpalamaya başlaması, üç tayfanın dalgalar nedeniyle kaybolması keyfini kaçırmıştır. Böyle bir tehlikenin olabilme ihtimali olan bir yolculuğa çıkmaktan dolayı pişmanlık duymaya başlamıştır.

3. Robinson Crusoe batmak üzere olan gemiden nasıl kurtulmuştur? Kurtulduktan sonra yaptığı ilk şey nedir?

Cevap: Sandala binip kurtulmuştur. Kurtulduktan sonra etrafını incelemiştir.

4. Robinson Crusoe, batmak üzere olan gemiden hangi malzemeleri almıştır ve bunları adaya nasıl taşımıştır?

Cevap: Silah, giysi, yiyecek, araç gereç almıştır. Güvertede küçük bir sal yaparak malzemeleri adaya taşımıştır.

5. Robinson Crusoe, sizce hangi kişilik özellikleri sayesinde adada yaşamını sürdürebilmiştir?

Cevap: Bulunduğu durumu kabullenebilmesi, zekası ve azmi ile adada yaşamını sürdürebilmiştir.

Robinson Crouse Issız Ada Dinleme Metni Cevapları Sayfa 170

3. ETKİNLİK

“Robinson Crusoe” metnini özetleyiniz.

Cevap: 

Robinson Crusoe Metni Özeti

Robinson Crouse, 1 Eylül 1659’da Afrika’ya gitmek için kiralık gemi ile on dört kişilik mürettebat ile yola çıkar. İlerlerken kuvvetli bir fırtına çıkar. Robinson Crouse ve kaptan batmakta olan gemiden sal yardımı ile kurtulurlar. Sal ile karaya doğru ilerlerken sal da batar. Robinson Crouse yüzmeye çalışır fakat bilincini yitirir. Kendine geldiğinde ıssız bir adada olduğunu fark eder. Batan gemi de adanın yakınındadır. Gemiden malzeme taşımaya başlar. Yine gemideyken bir fırtına daha çıkar. Robinson Crouse kendini kurtarır fakat gemi kaybolur. Robinson Crouse bir barınak yaparak yakınlardan bir gemi geçmesini bekler.

4. ETKİNLİK

Yapayalnız kalan Robinson Crusoe’nin adada yaşamının nasıl olacağı ile ilgili tahminlerinizi yazınız.

Cevap: 

(örnek) Yaşamı pek de iyi olmayacaktır. Yalnız yaşamak zordur. Fakat hayatta kalabilmek için oldukça çok çalışması gerekecektir. Azimli ve sabırlı olması gerekmektedir.

5. ETKİNLİK

Metni tekrar dinleyerek “Robinson Crusoe” metninde düşünceyi geliştirme yollarından hangilerine yer verildiğini belirtiniz.

Cevap: Benzetme, sayısal verilerden yararlanma, karşılaştırma.

Robinson Crouse Issız Ada Dinleme Metni Cevapları Sayfa 171

6. ETKİNLİK

a) Aşağıdaki metni okuyunuz.

Zaman Bankası

Her sabah, hesabımıza 86.400 saniye yatırılıyor ve her gece hesabımız kapatılıyor. Hayırlı bir amaç için kullanıp kullanmadığınıza bakılmaksızın her gün bu devran böyle dönüyor. Bir günden diğer güne bir saniye bile eklenemiyor.

Her sabah yeni bir hesap.

Her gece sıfırlanan ve kapatılan hesap.

O günkü hesabınızı layıkınca kullanamadıysanız bu sizin zararınıza. Geriye dönüş yok, yarından borçlanma imkânı da yok!

Gelin şimdi zamanın önemine dair yeni bir pencere açalım:

• Bir yılın değerini anlamak için sınavını veremeyen bir öğrenciye sorun.
• Bir ayın değerini anlamak için erken doğum yapmış bir anneye sorun.
• Bir haftanın değerini anlamak için haftalık bir derginin yayıncısına sorun.
• Bir günün değerini anlamak için altı çocuğunu doyurmak zorunda olan bir ameleye sorun.
• Bir saatin değerini anlamak için sevgilisiyle buluşmayı bekleyen âşığa sorun.
• Bir dakikanın değerini anlamak için trenini kaçırmış bir yolcuya sorun.
• Bir saniyenin değerini anlamak için kazadan kıl payı kurtulmuş bir kişiye sorun.
• Bir salisenin değerini anlamak içinse olimpiyatlarda gümüş madalya almış bir atlete sorun.

Derleyen: Eylül FIRAT

b) Yazarın “zamanın önemi” ile ilgili verdiği örnekleri inceleyiniz. Yukarıdaki metinden yararlanarak zamanın verimli kullanımı ile ilgili düşüncelerinizi anlatan bir konuşma yapınız.

Cevap: 

(örnek)

Sevgili arkadaşlar.

Her insanın amaçları ve hedefleri vardır. Hayatı boyunca amaçlarını gerçekleştirmek için çabalar. İnsanın hedeflerine başarıyla ulaşabilmek için yapması gereken en önemli adımlardan biri de zamanını değerlendirmek ve verimli kullanmaktır.

Zamanı durduramayız. Daha sonra kullanmak için biriktirip bir yerlerde saklamamız da mümkün değildir. Bu yüzden akıp giden zamanı en iyi şekilde değerlendirmeli ve onu olabilecek en verimli şekilde kullanmamız gerekir.

Hayatın her saniyesi önemlidir. Düzgün ve iyi düşünülmüş bir planla akıp giden zamanı en iyi şekilde değerlendirebilmek elimizdedir.

Beni dinlediğiniz için teşekkür ederim.

7. ETKİNLİK

Aşağıdaki cümlelerin özne ve yüklemini varsa nesnesini bulunuz. Cümleleri nesne-yüklem (geçişli-geçişsiz) ilişkisi bakımından inceleyiniz. Cümlelerin özelliklerini karşısındaki bölüme yazınız.

Cevap: 

Robinson Crouse Issız Ada Dinleme Metni Cevapları - Geçişli Geçişsiz

Robinson Crouse Issız Ada Dinleme Metni Cevapları – Geçişli Geçişsiz

GELECEK DERSE HAZIRLIK

İlk Türk destanlarını araştırınız. Beğendiğiniz destan metnini sınıfa getiriniz.

İlk Türk destanları şunlardır:

» Yaratılış Destanı: Altaylara ait bir destandır.

» Şu Destanı: Sakalara ait bir destandır.

» Alp Er Tunga Destanı: Sakalara ait bir destandır.

» Oğuz Kağan Destanı: Hunlara ait bir destandır.

» Attila Destanı: Hunlara ait bir destandır.

» Bozkurt Destanı: Göktürklere ait bir destandır.

» Ergenekon Destanı: Göktürklere ait bir destandır.

» Türeyiş Destanı: Uygurlara ait bir destandır.

» Göç Destanı: Uygurlara ait bir destandır.

*** Robinson Crouse Issız Ada dinleme metni cevapları hakkında söylemek istediklerinizi aşağıdaki yorum alanına yazabilirsiniz.

8. Sınıf MEB Yayınları Türkçe Ders Kitabı Cevaplarının Hepsine Ulaşmak İçin Tıklayın

37 Yorum

Yorum Yap