Bir Fincan Kahve Metni Cevapları

Bir Fincan Kahve metni cevapları ve soruları, MEB Yayınları 4. sınıf Türkçe ders kitabı sayfa 183-185-186-187-188-189 
(Milli Kültürümüz Teması)

Bir Fincan Kahve Metni Cevapları - 4. Sınıf Türkçe MEB Yayınları

Bir Fincan Kahve Metni Cevapları – 4. Sınıf Türkçe MEB Yayınları

Bir Fincan Kahve Metni Cevapları Sayfa 183

HAZIRLIK ÇALIŞMALARI

1. Konukseverlik nedir?

Misafiri sevmek, gelen misafire gerekli ilgi alakayı severek göstermektir.

2. Evinize gelen misafiri nasıl ağırlarsınız?

Evimizdeki en rahat koltuğa oturturuz. En iyi yiyecek ve içeceklerden ikram ederiz. Rahat etmesi için elimizden geleni yaparız.

Bir Fincan Kahve Metni Cevapları Sayfa 185

1. ETKİNLİK

Kelimelerin anlamlarını tahmin edip tahminlerinizin doğruluğunu sözlükten kontrol ediniz. Kelimelerle birer cümle kurunuz. Kelimeleri sözlük defterinize ekleyiniz.

Cevap: 

konuksever

Anlamı: Konuklarına iyi davranan, onları iyi ağırlayan ve kendisine konuk gelmesinden hoşlanan, misafirperver

Cümlem: Anadolu insanının konukseverliği meşhurdur.

bahane

Anlamı: Bir şeyin gerçek sebebi gizlenerek ileri sürülen uydurma sebep

Cümlem: Sınava girmeme sebebi için söylediği bahaneye öğretmen inanmadı.

kallavi

Anlamı: Çok iri, kocaman

Cümlem: Büyük binanın temelini kazması için kallavi bir iş makinesi getirdiler.

beyit

Anlamı: Anlam bakımından birbirine bağlı iki dizeden oluşmuş şiir parçası

Cümlem: Bu şiirin son iki beyiti hasret duygusunu çok iyi yansıtıyor.

2. ETKİNLİK

Soruları metne göre cevaplayınız.

1. Anadolu’nun dillere destan özelliği nedir?

Cevap: Konukseverliği.

2. Kahve Anadolu’ya ne zaman gelmiştir?

Cevap: 16’ncı yüzyılda gelmiştir.

Bir Fincan Kahve Metni Cevapları Sayfa 186

3. Kahvelerim pişti gel,
Köpükleri taştı gel,
İyi günün dostları
Kötü günüm geçti gel.
Yukarıdaki dörtlükte şair kimlere sitem etmektedir?

Cevap: Kötü gününde yanında olmayan dostlarına sitem etmektedir.

4. Eşi, dostu kahve içmeye çağırmanın asıl amacı nedir?

Cevap: Dostlarla muhabbet etmektir.

3. ETKİNLİK

Metnin konusunu ve ana fikrini belirleyiniz.

Cevap: 

KONU

Kahvenin Türk kültüründeki yeri

ANA FİKİR

Kahve, kültürümüzdeki konukseverliği temsil eden önemli bir kültür ögesidir.

4. ETKİNLİK

Metnin giriş ve sonuç bölümlerinin altını çiziniz.

Cevap: 

GİRİŞ

Anadolu’nun geleneksel konukseverliği dillere destandır. Ne var ki,
bu konukseverlik önce kahveden başlar. Sizi bir acı kahve içmeye çağıran
dostunuza neden “acı kahve” diyemezsiniz. Bu acılıkta, yıllar yılı sürecek bir
tatlılık, yakın bir dostluk vardır. Bu yüzden Anadolu’da “Bir fincan kahvenin
kırk yıl hatırı vardır!” sözü, her yerde, her zaman söylenir durur.

SONUÇ

Anadolu’da konukseverliğin başını kahve çeker demiştik. Gerçekten
öyle. Konuk olduğunuz köy ve kasabalarda bir kahve içirmeden sizi bırakmazlar.
(…) Yolunuz bu töreyi sürdüren bir Anadolu köyüne düşerse sakın ola
ikramları geri çevirmeyiniz. Anadolu’nun gönlü incinir, bu gönül sizinledir.

5. ETKİNLİK

Metnin görselleri hangi duyguları uyandırıyor?

Cevap: Kahve içme isteği.

6. ETKİNLİK

a. “Bir fincan kahvenin kırk yıl hatırı vardır!” atasözünün metne kattığı anlamı yazınız.

Cevap: Bize yapılan küçük bir iyiliği gösterilen dostluğu asla unutmamalıyız.

Bir Fincan Kahve Metni Cevapları Sayfa 187

b. Cümlelerde koyu yazılmış deyimleri metne kattığı anlamıyla yazınız.

İçenler, hatır saymasını, gönül almasını bilenler için…

Cevap: Gerekli saygıyı göstermek. Kırılan bir kimseyi güzel bir davranışla hoşnut etmek

Bugün de eş dost ziyaretinde ikramın başını çeken kahve, öyle gelişigüzel pişirilmez, pişirilirse konuğa saygısızlık sayılır.

Cevap: Herhangi bir konuda önde gitmek, önayak olma

7. ETKİNLİK

Evimize misafir geldiğinde veya biz misafirliğe gittiğimizde nasıl davranmalıyız? Sınıfça konuşunuz. Konuşmalarınızda beden dilinizi etkin kullanmaya özen gösteriniz.

Evimize misafir geldiğinde onu rahat ettirmek için elimizden geleni yapmalıyız. Sürekli gülümsemeliyiz. Rahatsız olduğumuz bir durum varsa belli etmemeliyiz. Misafirimize nazik davranmalıyız.

Misafirliğe gittiğimizde fazla oturmamalıyız. Bize verilen ikramları reddetmemeliyiz. Ev sahibini rahatsız edecek davranışlardan kaçınmalıyız. Nazik davranmalıyız. Kötü şeylerden bahsetmemeliyiz.

8. ETKİNLİK

Cümlede yay ayraç ( ) içlerine uygun noktalama işaretleri koyunuz.

Cevap: 

Sınıfta () Çemberimde gül oya(/) Gülmedim doya doya(.)() mısralarını açıkladık(.)

9. ETKİNLİK

Çanakkale yöresinden “Kobalak” adlı bir oyun yazılmıştır. Bir adet çam kozalağı ile bu oyunu düz bir zeminde oynayabilirsiniz. Siz de bir oyunun aşamalarını anlatan kitapçık hazırlayınız. Kitapçığınızı çizim ve görsellerle süsleyiniz.

Oyunun Adı: Kobalak
Oyuncu Sayısı: Beşer kişilik iki takım
Oyun Alanı: Düz bir saha
Oyunun Kuralları: On sayıya ulaşan takım galip gelir. Yenen takım “Yendik, şişirdik, dolma yaptık, pişirdik.” tekerlemesini söyler.
Nasıl Oynanır? : Beşer kişilik iki takım tarafından oynanan Kobalak oyununa

Bir Fincan Kahve Metni Cevapları Sayfa 188

başlamadan önce gönüllü iki kişi, grup lideri olur. Ardından adımlama yoluyla “
Aldım, verdim, ben seni yendim.” tekerlemesi söylenerek ilk olarak hangi liderin
kendi elemanını seçeceği belirlenir. Bunun sonrasında da her grubun kendine
ait kalesi, çizgi çekerek belirlenir. Sahanın tam ortasına kozalak konulmasıyla
oyun başlar. Oyunda amaç; oyuncuların sopalarıyla ortadaki çam kozalağını
kale olarak belirledikleri yerlere sokabilmeleridir. İlk önce hangi grup on sayıya
ulaşırsa, o takım galip gelir. Oyunun sonunda kaybeden takıma ceza olarak
yenen takım, “Yendik, şişirdik, dolma yaptık, pişirdik.” tekerlemesini söyler.
M. Öcal OĞUZ/Petek ERSOY

Cevap: 

(örnek)

Oyunun Adı: Mendil Kapmaca
Oyuncu Sayısı: En az 5
Oyun Alanı: Geniş bir alan
Oyunun Kuralları:

  1. Herhangi bir oyuncu mendili almadan rakibin sahasına geçemez.
  2. Belirlenen saha dışına çıkılamaz.
  3. On tur sonunda en çok mendili kapan takım kazanır.

Oyun Nasıl Oynanır: Oyuncular eşit kişi olacak şekilde iki takıma ayrılır. Oyunculardan biri mendili tutan kişi olur. Bir takım sahanın bir tarafında, diğer takım da sahanın diğer tarafında yan yana duracak şekilde dizilirler. Tam ortada bir kişi elinde mendille durur. Mendili önünde duracak şekilde yukarıdan tutup sallandırır. Mendili yakalayacak kişiler hazır bekler. Mendili tutan kişi işaret verdiğinde her iki takımdan bir oyuncu mendili kapmak için koşar. Mendili kapan oyuncu kendi takımına doğru yerine geçmek için koşar. Diğer oyuncu, mendili kapan kişi yerine ulaşmadan ebelemeye çalışır. Ebelerse sayı alır. Ebeleyemezse diğer takım sayı alır.

*** Bir Fincan Kahve metni cevapları hakkında söylemek istediklerinizi aşağıdaki yorum alanına yazabilirsiniz.

4. Sınıf MEB Yayınları Türkçe Ders Kitabı Cevaplarının Hepsine Ulaşmak İçin Tıklayın

27 Yorum

Yorum Yap