Portakal Metni Cevapları

Portakal metni cevapları ve soruları, MEB Yayınları 8. sınıf Türkçe ders kitabı sayfa 122-125-126-127-128-129
(Birey ve Toplum Teması)

Portakal Metni Cevapları - 8. Sınıf Türkçe MEB Yayınları

Portakal Metni Cevapları – 8. Sınıf Türkçe MEB Yayınları

Portakal Metni Cevapları Sayfa 122

HAZIRLIK ÇALIŞMALARI

1. Ailenizden geçici bir süre bile olsa ayrılmak zorunda kaldınız mı? Ayrı kaldığınızda hissettiklerinizi anlatınız.

(örnek) Ailem yaz tatilinde yurt dışında çalışmak zorunda oldukları için üç ay ailemden ayrı kalmıştım. Bu sürede babaannemde kaldım. Anne-babamı çok özlemiştim. Her gün telefonda konuşuyorduk ama yanımda oldukları gibi olmuyordu. İlk ay hiç kimseyle konuşmamış, dışarı çıkıp oyun bile oynamamıştım. Hatta beni bırakıp gittikleri için çok kızmıştım.

2. En çok hangi meyveyi seviyorsunuz? Neden?

(örnek) Muzu çok severim. Yemesi kolay ve tatlı bir meyvedir. Tadı da hoş hoşuma gider.

Portakal Metni Cevapları Sayfa 125

1. ETKİNLİK

Metinde geçen bazı sözcüklerin ve sözcük gruplarının harfleri karışık olarak verilmiştir. Bu harflerden, anlamı verilen sözcükleri oluşturup uygun cümlelerde kullanınız.

Cevap: 

Amca.emmi

i m e m

Sınav.imtihan

t i i m h a n

CümlemOkuldan dönünce emmime uğrayıp hal hatır sordum.CümlemYarın matematikten imtihan olacağız.
Utandırmak.mahcup etmek

c u p h a m m e k e t

Yetişme, erişme, büyüme.yetikleşmek

m e k y e t i k l e ş

CümlemYaptığın iyilikleri her yerde anlatma ki insanları mahcup etme.CümlemSürünün içinden yetikleşen koyunları ayırdılar.
Sürmeyi sürüp kapamak.sürmelemek

m e k s ü r l e m e

Büyükanne,
nine.
ebe

b e e

CümlemOda kapısını sürmeleyip masasının başına geçti.CümlemAnnesi doğumda ölünce onu ebesi büyütmüş.
Ekmekle doymak gerektiğinde, ekmeğe
katılan peynir,
zeytin, helva
gibi yiyecek.
katık

t k ı a k

İçi yumuşak
bir madde ile
doldurularak
dikilen, oturmaya, yaslanmaya
yarar şilte.
minder

i n d e m r

CümlemEkmeğin yanına peynir katık edip yollara düştüler.CümlemDüğünden önce eski minderleri atıp yerlerine son moda koltuk aldılar.

Portakal Metni Cevapları Sayfa 126

2. ETKİNLİK

“Portakal” metninden hareketle aşağıdaki soruları yanıtlayınız.

1. Yazarın aile ortamı nasıldır? Kendi aile ortamınızla karşılaştırınız.

Cevap: Yazar kalabalık bir ailede yaşamaktadır. Kalabalık ortamda yemek yemek sorunludur. Aile üyeleri fazla muhabbet etmemektedir. (örnek) Ben dört kişilik bir aile ortamına sahibim. Rahat yemek yeriz. Herkes birbiri ile muhabbet eder.

2. Yazarın yatılı okula gitmesine kim karar veriyor? Niçin?

Cevap: Dedesi karar veriyor. Yazarın okumasını istiyor.

3. Yazar yatılı okulda en çok neye şaşırıyor?

Cevap: Yemeklerin bol olmasına şaşırıyor.

4. Yazarın ilk defa yatılı okulda gördüğü yiyecek hangisidir? Yazar bu yiyeceğin tadını beğeniyor mu?

Cevap: Portakaldır. Tadını beğeniyor.

5. Yazar ne zaman köyüne gidiyor? Giderken annesine ve kardeşine ne götürüyor?

Cevap: Dönem bitince gidiyor. Giderken annesine ve kardeşine portakal götürüyor.

6. “Şimdi ne vakit portakal yesem elimi yıkamam, bir süre koklarım. Elif’i koklar gibi, anamı koklar gibi koklarım.” sözlerinde yazarda ağır basan duygu nedir?

Cevap: Özlem duygusudur.

3. ETKİNLİK

“Portakal” metnini özetleyiniz.

Cevap: 

Yazar köyde, kalabalık bir ailede yaşamaktadır. Aile fakir ve kalabalık olduğu için yemek yemek sorunludur. Ailenin büyüğü yani yazarın dedesi, yazar ve kardeşinin okumasını ister. Onları yatılı okula verir. Yazar yatılı okulda yemeklerin bol olmasına çok şaşırır. Burada ilk defa portakal yer ve çok beğenir. Tatilde köye giderken annesi ve kardeşine portakal götürür. Annesine ve kardeşine onları çok özlediğini söyler. Portakal yedikten sonra kardeşinin ellerini koklar. Yazar ne zaman portakal yese aklına kardeşi ve annesi gelmektedir.

4. ETKİNLİK

Okuduğunuz metne farklı başlıklar belirleyiniz.

Cevap: 

YATILI OKUL

PORTAKAL KOKUSU

Portakal Metni Cevapları Sayfa 127

5. ETKİNLİK

Aşağıdaki günlükleri okuyunuz. Okuduğunuz günlüklere yönelik sorular oluşturup arkadaşlarınıza sorunuz.

Pazartesi, 23 Şubat 1920

Dün gece Ömer1 bizdeydi, mektepte hastalanmış. Anneme: “Hanım teyze, Canip gibi ben de sıtmaya tutuldum galiba, başım ağrıyor!” diye şikâyet etti; annem: “Ah evlâdım, mevsim kış, sokaklarda geç kalıyorsun, kendini üşütüyorsun, dur sana ıhlamur kaynatayım. İç, erkence yat!” dedi. Ömer hakikaten hasta… Bize geldikçe geç vakte kadar kahkahalarla oturur, konuşurduk. Bu gece mütemadiyen “Başım, başım çok ağrıyor!”dan başka bir şey söylemedi. Ihlamuru içti, ilacını aldı; hemen yattı. Bu sabah erkenden o evine gitti, ben İstanbul’a işime indim. Geç vakit döndüm, kendisine uğradım. Yatağını sobalı odasına sürüklemiş, yatmıştı: “Nasılsın?” dedim. “Aman başım… Sanki çatlayacak… Ne oluyorum bilmiyorum!” diye cevap verdi. Beraber bize gitmemizi teklif ettim. “Yolda üşürüm de daha fazla hastalanırım!” diye reddetti.

Ali Canip YÖNTEM

Çarşamba,25 Şubat 1920

Annemle beraber erkence Ömer’e gittik. Hastalığından korkuyor. Fazla heyecan gösteriyor. Teselli ettim. İstanbul’a inmek mecburiyetindeydim. Vapurda Doktor Tevfik Rüştü’ye rast geldim. Hâlini anlattım. Geç vakit döndü. Gazete getirmiştim. Okudu. Havadan sudan konuştuk. Öyle sanıyorum ki hastalığı ehemmiyetli bir şey değil. Bir iki güne kadar geçecek. Fakat kendisinde heyecanlanma fazla.

Ali Canip YÖNTEM

Cevap: 

1. Ömer niçin yazarın evine gelmiş?

2. Yazarın annesi hastalığı için Ömer’e ne vermiş?

3. Ömer yazarın eve gitme teklifini niçin reddetmiş?

4. Yazar vapurda kime rastlıyor?

5. Yazar Ömer’in hastalığı hakkında ne düşünüyor?

Portakal Metni Cevapları Sayfa 128

6. ETKİNLİK

a) Günlük yaşamınızda edindiğiniz izlenimleri, bu izlenimlerin yarattığı duygu ve düşüncelerinizi anlatan bir yazı yazınız.

Cevap: 

(örnek)

24.10.2019

Bugün beni çok sinirlendiren bir durumla karşılaştım. Yaşadığım şehirde metro var. Metro yerin altında olduğu için merdivenle iniliyor. Belediye engelli, hasta ve yaşlıların aşağı daha rahat inmesi için asansör yaptırmış.

Fakat bu asansörlere herkes biniyor. Sağlıklı olan insanlar, inmesi on saniye sürmeyecek merdivenleri kullanmak yerine sırf rahatlık için bu asansörleri kullanıyorlar. İşte bugün bu asansörlerin başında engelli bir vatandaş gördüm. Sağlıklı insanların oluşturduğu asansör sırasının en arkasına geçti ve sırasını beklemeye başladı. Sıradaki hiç kimse bu vatandaşa yer vermedi.

Bu nasıl bir düşüncesizlik anlamıyorum. Öncelik engellilere ait olmasına rağmen, duyarsız insanlar yüzünden sıranın en arkasına geçmek zorunda kalıyor engelli vatandaşlarımız. Kimse de bu durumu garipsemiyor, tepki göstermiyor. Çok yazık.

Portakal Metni Cevapları Sayfa 129

b) Yazdığınız günlüğe göre aşağıdaki formu doldurunuz.

Değerlendirmenizi kendiniz yapabilirsiniz.

7. ETKİNLİK

Metinden alınan aşağıdaki cümlelerde, koyu yazılan sözcük ya da sözcük gruplarının cümlenin hangi ögesi olduğunu bulunuz. Uygun kutucuğu işaretleyiniz.

Cevap: 

 YüklemÖzneNesneYer TamlayıcısıZarf Tamlayıcısı
Her yerde öğrenci var.   X 
Portakalların hepsini yedirmedi annem. X   
İlkokul bitince dedem babamı yanına çağırdı.    X
Ben böyle bir şey görmemişim.  X  
Derslerden kalırsam beni okuldan atarlarmış. X    
Bir gün yemekte bir şey verdiler.   X 
Dönem boyunca hiç gitmedim köye.    X
Giderken anama portakal götürdüm.  X  
Ne vakit portakal yesem elimi yıkamam.X    

*** Portakal metni cevapları hakkında söylemek istediklerinizi aşağıdaki yorum alanına yazabilirsiniz.

8. Sınıf MEB Yayınları Türkçe Ders Kitabı Cevaplarının Hepsine Ulaşmak İçin Tıklayın

Yorum Yap

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!