Gümüş Kanat Metni Cevapları

Gümüş Kanat metni cevapları ve soruları, MEB Yayınları 6. sınıf Türkçe ders kitabı sayfa 118-120-121-122-123
(Erdemler Teması)

Gümüş Kanat Metni Cevapları - 6. Sınıf Türkçe MEB Yayınları

Gümüş Kanat Metni Cevapları – 6. Sınıf Türkçe MEB Yayınları

Gümüş Kanat Metni Cevapları Sayfa 118

HAZIRLIK ÇALIŞMALARI

1. Araştırdığınız yardım kuruluşları ile ilgili edindiğiniz bilgileri arkadaşlarınızla paylaşınız.

2. Bir iyilik yaptığınızda kendinizi nasıl hissediyorsunuz? Örneklerle anlatınız.

(örnek) Kendimi çok mutlu hissediyorum. Yaptığım iyiliğin bir insanlık görevi olarak görüyor, görevimi yerine getirdiğim için huzurlu oluyorum. Mesela evde artan yemekleri sokak hayvanlarına verince kendimi çok mutlu hissediyorum.

Gümüş Kanat Metni Cevapları Sayfa 120

1. ETKİNLİK

Aşağıdaki kelime ve kelime gruplarını anlamlarıyla örnekteki gibi eşleştiriniz.

Cevap: 

mesafe → Ara, aralık, uzaklık.

usta → Bir zanaatı gereği gibi öğrenmiş olan ve kendi başına yapabilen kimse.

gür → Bol ve güçlü olarak çıkan veya fışkıran.

kumral → Koyu sarı veya açık kestane rengi.

dikkat kesilmek → Bütün dikkatini bir şey üzerinde toplamak.

azat etmek → Bırakmak, salıvermek.

soluğu kesilmek → Soluk almaz duruma gelmek, aşırı heyecanlanmak, gücü tükenmek.

telaş → Herhangi bir sebeple acelecilik.

2. ETKİNLİK

A) Aşağıdaki soruları metinden hareketle cevaplayınız.

1. Kemal, babasından niçin yardım istemiştir? Anlatınız.

Cevap: Kuşu sallandığı yerden kurtarması için yardım istemiştir.

2. Kemal, avuçları arasındaki kuşu neye benzetmiştir? Anlatınız.

Cevap: Korkuyla, telaşla çarpan bir yüreğe benzetmiştir.

3. Sokak hayvanlarını koruyabilmek için neler yapabiliriz? Düşüncelerinizi arkadaşlarınızla paylaşınız.

Cevap: Evimizin önlerine bir kap su ve yiyecek koyabiliriz. Sokağımızın müsait yerlerine yuvalar yapabiliriz. Kış aylarında kuşların aç kalmaması için balkon, teras gibi yerlere kuş yemi koyabiliriz. Kulağında küpesi olmayan başı boş hayvanları belediyeye bildirerek aşılarının yapılmasını sağlayabiliriz.

B) Okuduğunuz metinden hareketle, arkadaşlarınıza sormak üzere üç soru hazırlayınız.

Cevap: 

1. Kemal, babası çalışmazsa ne olacağından korkuyordu?

2. Kemal’in kuşu kurtarmasını kim engellemiştir? Niçin?

3. Kuş kurtulduktan sonra niçin uçamamıştır?

C) Metnin ana fikri nedir? Açıklayınız.

Cevap: Yardıma muhtaç hayvanlara yardım etmeliyiz.

Gümüş Kanat Metni Cevapları Sayfa 121

3. ETKİNLİK

A) Aşağıdaki metni, noktalama işaretlerine dikkat ederek okuyunuz.

Bir adam ve oğlu, ormanda yürüyüş yapıyorlarmış. Çocuk birden takılıp düşmüş ve “Aaaah!” diye bağırmış. İleride, bir dağın tepesinde “Aaaah!” diye bir ses duymuş ve şaşırmış. Merak edip “Sen kimsin?” diye bağırmış. Aldığı cevap “Sen kimsin?” olmuş. Çocuk bu cevaba kızıp “Sen bir korkaksın!” diye bağırmış. Dağdan gelen ses de ”Sen bir korkaksın!” olmuş. İyice sinirlenen çocuk, babasına dönüp “Baba, ne oluyor böyle?” diye sormuş. Babası, “Oğlum, dinle ve öğren.” demiş.
Babası dağa dönüp “Sana hayranım!” diye bağırmış. Gelen cevap “Sana hayranım!” olmuş. Baba tekrar seslenmiş, “Sen muhteşemsin!” Gelen cevap yine “Sen muhteşemsin!” olmuş. Çocuk çok şaşırmış ama ne olup bittiğine bir anlam verememiş. Babası açıklamış. “Oğlum, insanlar buna ‘yankı’ derler. Ama aslında insanların birbirlerine karşı davranışları da buna benzer.”
(…)
Yusuf Özkan ÖZBURUN

B) Sizce okuduğunuz bu hikâye nasıl devam etmiştir? Hikâyenin kalan bölümünü siz tamamlayınız.

Cevap: 

(örnektir)

“İnsanlara nasıl davranırsan, onlar da sana öyle davranır.” diye devam etmiş babası. “Senin davranışların insanların düşüncelerini etkiler. Sen iyi davranırsan, o insan senin hakkında iyi şeyler düşünür. Bu durum davranışlarına da yansır; sana iyi davranır.” Oğlu biraz düşünmüş. “Haklısın babacım, daha geçen gün Ahmet bana haksız yere bağırdı. Ben de haklı olduğum halde ona aynı şekilde bağırdım. Aslında bağırmak istemiyordum. Ama kendimi tutamadım.”
“Ne ekersen onu biçersin.” dedi babası. “Sen yine de sana kötü davrananlara iyilikle yaklaş. Yankı olma. Eğer kötülüğe de iyilikle yaklaşırsan hayatta hiç düşmanın olmaz…”

C) Tamamladığınız hikâyeye uygun bir başlık öneriniz.

Cevap: YANKI

Gümüş Kanat Metni Cevapları Sayfa 122

4. ETKİNLİK

Aşağıdaki cümlelerde yer alan altı çizili kelimeleri bulduracak şekilde sorular sorunuz. Bu soruları örnekteki gibi cevaplayınız.

Cevap: 

Kemal, o pencerenin önünde oturuyordu. ⇒ Hangi pencere? ⇒ O pencere.

Bu yaramaz kuşlar ayaklarına iplik dolansa çözemezler. ⇒ Hangi kuşlar? ⇒ Bu kuşlar.

Şu kuşu kurtaralım baba. ⇒ Hangi kuşu? ⇒ Şu kuşu.

5. ETKİNLİK

A) Aşağıdaki metni noktalama işaretlerine dikkat ederek okuyunuz.

SILAYIRAHİM

Sılayırahim, akrabalar ve yakınlar arasındaki bağı sağlam tutmak ve bu bağı koparmamaktır. Günümüzde unutmaya başladığımız önemli değerlerimizden biridir. Oysa sılayırahim de bizim toplumumuza özgü, kimliğimizi ortaya koyan niteliklerimizdendir. Sılayırahim, toplumumuzu bir arada tutmaktadır.

Leyla, okullarının koridorunda arkadaşları tarafından oluşturulan panoda okudu bu yazıyı. Çok etkilenmişti. Çünkü uzun zamandır akrabalarını ziyaret etmemiş, onları arayıp sormamıştı. Leyla o gün bir karar verdi: Her hafta bir akrabasını ziyaret edecekti.

B) Leyla, ziyaretlerini planlayarak bir tablo hâline getirmek istemektedir. Aşağıdaki yönergeleri kullanarak Leyla’nın ziyaret tablosunu tamamlayınız.

Leyla’nın Akrabaları

Anne Tarafından Akrabaları

Mustafa dayı, Fatma teyze, Zeliha teyze

Baba Tarafından Akrabaları

Hakkı amca, Ali amca, Şengül hala

Leyla’nın akraba ziyaretleri planıyla ilgili bildiklerimiz şunlardır:

  • Teyzelerini birbirini takip eden haftalarda ziyaret etmek istemektedir.
  • Amcalarından birini son hafta ziyaret etmek istemektedir.
  • Zeliha teyzesini ikinci hafta ziyaret edecektir.
  • İlk hafta baba tarafından bir kadın akrabasını ziyaret edecektir.
  • Hakkı amcasını, Ali amcasından önce ziyaret edecektir.
  • Hakkı amcasını ziyaretinden sonraki hafta Mustafa dayısını ziyaret etmek istemektedir.

Gümüş Kanat Metni Cevapları Sayfa 123

Cevap: 

Haftalar1. Hafta 2. Hafta 3. Hafta 4. Hafta 5. Hafta 6. Hafta
Ziyaret
Edilecek
Akrabalar
Şengül halaZeliha teyzeFatma teyzeHakkı amcaMustafa dayıAli amca

C) Aşağıdaki tabloya kendi akrabalarınızı ziyaret edeceğiniz bir plan oluşturunuz. Oluşturduğunuz planı arkadaşlarınıza anlatacağınız bir yazı yazınız.

Bu etkinliği siz yapabilirsiniz.

6. ETKİNLİK

Akraba ziyaretlerinin önemi hakkındaki duygu ve düşüncelerinizi anlatacağınız bir konuşma yapınız. Konuşmanızda beden dilinizi etkili şekilde kullanınız.

Cevap: 

(örnektir)

Akrabalarımız kan bağımız olan kişilerdir. Onlarla kuracağımız ilişkiler, diğer kan bağımız olmayan kişilerle kuracağımız ilişkilerden daha önemlidir. Çünkü akrabalarımız, ailemize ait olan çoğu bilgiye vakıftırlar ve sizi diğer insanlardan daha iyi tanırlar. Akrabalarla olan ilişkiler daha sağlamdır.

Toplumumuzun da birlik ve beraberliği için akrabalık bağlarının sağlam olması önemlidir. Akrabalık bağları ne kadar sağlam olursa, toplum içindeki bağ da o kadar sağlam olur.

Bu bağın sağlanması için de sık sık akraba ziyaretlerinde bulunulmalıdır. Akraba ziyaretlerine yeterli önem gösterilmezse, akrabalar arası bağ zayıflar. Bu da toplum huzurunu etkiler.

GELECEK DERSE HAZIRLIK

Fabl türünde bir metin araştırınız.

Aşağıdaki butona tıklayarak fabl türündeki örnek metinlere ulaşabilirsiniz.

Fabl Örnekleri

*** Gümüş Kanat metni cevapları hakkında söylemek istediklerinizi aşağıdaki yorum alanına yazabilirsiniz.

6. Sınıf MEB Yayınları Türkçe Ders Kitabı Cevaplarının Hepsine Ulaşmak İçin Tıklayın

22 Yorum

Yorum Yap

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!