Özgürlük Metni Cevapları

Özgürlük metni cevapları ve soruları, Anıttepe Yayınları 5. sınıf Türkçe ders kitabı sayfa 149-151-152-153-154
(Vatandaşlık Teması)

Özgürlük Metni Cevapları - 5. Sınıf Türkçe Anıttepe Yayınları

Özgürlük Metni Cevapları – 5. Sınıf Türkçe Anıttepe Yayınları

Özgürlük Metni Cevapları Sayfa 149

HAZIRLIK ÇALIŞMALARI

1. Özgür olmak sizce neden önemlidir?

(örnek) İnsanlar hayatlarını daha mutlu ve huzurlu geçirebilmek için özgür olmalıdırlar. Özgür olmayan insanlar hayatlarını mutsuz ve acı içinde geçirirler.

2. Özgür olmak, istediğimiz her şeyi yapabilmek midir? Örneklerle açıklayınız.

Özgür olmak istediğimiz her şeyi yapabilmek değildir. Yaptığımız şeyler başkalarının hakkını ihlal etmemelidir. Mesela araba kullanmak bir özgürlüktür. Fakat arabayı yolu kapayacak şekilde park etmek başkalarının hakkını gasp etmektir ve yanlıştır.

Özgürlük Metni Cevapları Sayfa 151

1. ETKİNLİK

Metinde geçen anlamını bilmediğiniz kelimeleri belirleyerek aşağıdaki boşlukları doldurunuz.

Cevap:

perişan
Sözlük Anlamı: Acınacak durumda olan, zavallı
Cümlem: Dilenci, üstü başı perişan bir halde bize doğru yaklaştı.

besili
Sözlük Anlamı: Eti, yağı çok olan, tavlı
Cümlem: Dedemin ahırında dört adet besili inek var.

imrenmek
Sözlük Anlamı: Beğenilen bir kişi veya şeye benzemeyi istemek, gıpta etmek
Cümlem: Okulunda basketbol sahası olan öğrencilere imreniyorum.

Özgürlük Metni Cevapları Sayfa 152

2. ETKİNLİK

a) Aşağıda, metinde geçen deyimlerin anlamları verilmiştir. Anlamları verilen bu deyimleri metinden bularak aşağıya yazınız.

Cevap:

Her iki tarafın bakışları karşılaşmak: Göz göze gelmek

Çok zayıf olmak: Bir deri bir kemik kalmak

b) Bulduğunuz deyimleri birer cümlede kullanınız.

Cevap:

• Pencereden kafamı uzatınca kenarda tüneyen güvercinle göz göze geldik.

• Ahmet, hastalığından dolay bir deri bir kemik kalmış.

c) Sizce bu deyimler metne nasıl bir katkı sağlamıştır? Açıklayınız.

Cevap: Anlatımı etkili kılmıştır. Anlatımdaki duygunun okuyucuya net olarak geçmesini sağlamıştır.

3. ETKİNLİK

a) Aşağıdaki soruları okuduğunuz metne göre cevaplayınız.

1. Köylüler neden her zaman hazır beklemiştir?

Cevap: Kurtların sürü halinde koyunlara ve kümes hayvanlarına saldırmalarını engellemek için hazır beklemiştir.

2. Kurt, köye adım atar atmaz ne görmüştür?

Cevap: Çoban köpeğini görmüş.

3. Kurt ile köpek arasında nasıl bir konuşma geçmiştir?

Cevap: Kurt bu kadar açken köpeğin nasıl bu kadar besili olduğu konusunda bir konuşma geçmiştir.

4. Köpeğin boynundaki tüyler neden dökülmüştür?

Cevap: Sahibinin boynuna bağladığı zincir nedeniyle dökülmüştür.

5. Kurt, fikrini neden değiştirmiştir? Kurdun hareketini doğru buluyor musunuz? Neden?

Cevap: Kurt, yemek karşılığında özgürlüğünün elinden alınacağını öğrenince fikrini değiştirmiştir. Kurdun hareketini doğru buluyorum. Esaret altında yaşamaktansa aç kalmak daha iyidir.

b) Sorulara verdiğiniz cevaplardan yola çıkarak okuduğunuz metni özetleyiniz.

Cevap:

Perişan halde olan bir kurt av ararken uzakta bir köy görür. Kurt saldırılarına karşı köylüler ve çoban köpekleri hazır beklemektedir. Kurt her şeyi göze alarak köye girer. Çoban köpeğiyle karşılaşır. Kendisi açken çoban köpeğinin nasıl bu kadar besili olduğunu sorar. Çoban köpeği, bahçeyi koruduğu için sahibinin onu beslediğini söyler. Kurt da yemek karşılığı bahçeyi koruyabileceğini söyler. Birlikte köpeğin sahibiyle konuşmaya giderken kurt, köpeğin boynundaki tüylerin döküldüğünü görür. Sebebini sorar. Köpek, sahibinin onu zincirle bağladığını söyler. Kurt, özgürlüğünün elinden alınacağını fark ederek fikrinden vaz geçer.

4. ETKİNLİK

Okuduğunuz metnin konusunu ve ana fikrini yazınız.

Cevap:

Konu: Özgürlük

Ana fikir: Esaret altında yaşamaktansa aç kalmak daha iyidir.

5. ETKİNLİK

a) Okuduğunuz metnin başlığı içeriği yansıtıyor mu? Neden?

Cevap: Metnin başlığı içeriği yansıtıyor çünkü metin özgürlük ile ilgilidir.

b) Metne farklı başlıklar belirleyiniz.

Cevap: ÇOBAN KÖPEĞİ VE KURT

Özgürlük Metni Cevapları Sayfa 153

6. ETKİNLİK

a) Okuduğunuz metindeki kahramanların özelliklerini söyleyiniz. Kahramanları benzer ve farklı yönleriyle karşılaştırınız.

Cevap: 

Benzer Özellikleri:

İkisi de hayvandır. İkisi de yaşamak için beslenmek zorundadır.

Farklı Özellikleri:

Kurt zayıftır, köpek besilidir. Kurt beslenmek için avlanmak zorundadır, köpek beslenmek için bahçeyi korumak zorundadır. Kurt özgürdür, köpek özgür değildir.

b) Metindeki kurt ve köpek gerçek yaşamda hangi kişilik özelliklerine sahip insanları temsil etmektedir? Neden?

Cevap: Kendi işini kurarak çalışan insanlarla başkaları için çalışan insanları temsil etmektedir. Kendi işini kuran insanlar özgürce istedikleri gibi çalışarak geçinmeye çalışırlar. Başkaları için çalışan insanlar emir altında işlerini yaparak geçinmeye çalışırlar.

7. ETKİNLİK

Metindeki anlatım gerçekte olabilecek bir olay mıdır yoksa kurgu mudur? Açıklayınız.

Cevap: Metindeki olay kurgudur çünkü hayvanlar konuşamaz.

8. ETKİNLİK

Aşağıda, okuduğunuz metnin türü ile ilgili bilgiler verilmiştir. Doğru bilgileri veren hayvanların baş harflerinin sıralamasında metnin türü şifrelenmiştir. Şifreyi çözerek metnin türüne ulaşınız.

Cevap: 

Fil
At
Balık
Leylek

Metnin Türü: FABL

Özgürlük Metni Cevapları Sayfa 154

10. ETKİNLİK

Arkadaşlarınızla gruplar oluşturunuz. Özgürlükle ilgili araştırmış olduğunuz özdeyişlerden yararlanarak grupça özgürlük konulu bir şiir yazınız. Şiirinizde ön yargısız, adil karar verme ve tarafsız olma kavramlarını kullanmaya çalışınız.

(örnek)

ÖZGÜRLÜK

Kuşlar gibi uçmaktır özgürlük,
Hiçbir çiçeği, dalı incitmeden.
Sevgiyle bakabilmektir özgürlük,
Kibirlenmeden, böbürlenmeden.

Herkese hakkını vermektir özgürlük,
Çıkar gözetmeden, öfkelenmeden.
Sınırları bilerek yürümektir özgürlük,
Mutluluğa, huzura ulaşmaktır kestirmeden.

Not: Bu şiir turkceodevim.com yazarları tarafından örnek göstermek amacıyla yazılmıştır.

BİR SONRAKİ DERSE HAZIRLIK

Toplumsal kuralların ihlalini anlatan gazete haberleri derleyiniz.

*** Özgürlük metni cevapları hakkında söylemek istediklerinizi aşağıdaki yorum alanına yazabilirsiniz.

5. Sınıf Anıttepe Yayınları Türkçe Ders Kitabı Cevaplarının Hepsine Ulaşmak İçin Tıklayın

Yorum Yap

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!