Kitap Cevapları TIKLA
Test Çöz TIKLA

Ormanın Korosu Metni Cevapları (3. Sınıf Türkçe)

Ormanın Korosu metni cevapları ve soruları, Meb Yayınları 3. sınıf Türkçe kitabı Sayfa 10-11-12-13-14-15-16-17-18-19 (Doğa ve Evren Teması)

Ormanın Korosu Metni Cevapları

Ormanın Korosu Metni Cevapları Sayfa 10

BAŞLAYALIM

Piknik yapmaya gittiğiniz bir gün yaşadıklarınızı ve çevrenizde gördüklerinizi yazınız.

Cevap: Geçen hafta sonu ailemle Çınar Yaylası’na gittik. Hazırlıklar akşamdan başlamıştı. Annem sabah bütün malzemeleri arabaya yükledi. Piknik yerinde önce kahvaltı yaptık. Yayla çok güzeldi. Her yer yemyeşil idi. Ağaçların yaprakların görünümü muhteşemdi. Yemekten sonra beraber yakan top oynadık. Akşama doğru çöplerimizi topladık mangalımızı söndürdük. Sonra da eve döndük.

Yukarıda yazdıklarınızı arkadaşlarınızla paylaşınız.

Ormanda yaşayan bir hayvanın resmini çiziniz ve çizdiğiniz resmi boyayınız.

Cevap:

Ormanın Korosu Metni Cevapları Sayfa 11

Aşağıdaki metni noktalama işaretlerine dikkat ederek sessiz okuyunuz.

Cevap: Bu etkinliği sessiz şekilde siz yapmalısınız.

ORMANIN KOROSU

Benimle bir geziye çıkar mısın? Bugün canım çok sıkılıyor. Uzun zamandır özlediğim bir yere gitmek istiyorum. Orada ruhum dinleniyor. Çok sessiz bir yer. Peşime takıl bakalım. Eminim çok seveceksin. Burası yemyeşil bir orman. İçinden ince bir yol geçer. Ormandaki sesleri dinlemelisin. En azından korna sesi yok, insan sesi yok… Şimdi ben de susuyorum, ormanın sesini dinleyelim. Bir, iki, üç, tıp. İşte, ağacın dalları arasında bir tıkırtı var. Tıkır tıkır yürüdü gitti dalın üstünde bir sincap. Sincaplar çok iyi tırmanır ve sıçrar. Bütün zamanını ağaç tepesinde geçirir. Meşe palamudu, ceviz, badem, fındık, mantar ve ağaçların taze kabuklarıyla beslenir. Hafiften rüzgâr çıktı sanırım. Şu hışır hışır sesleri duyuyor musun? Bak, şu önümüzdeki bir meşe ağacı. Bu ağacın yapraklarının arasından geçiyor şu an rüzgâr. Bu ince ses oradan geliyor. Tırtıklı yaprakların arasındaki yuvarlak meyvelere bak. Sanki bir tabağın içinde oturuyorlar. Bu meyvelere palamut deniyor. Palamutların içinde “pelit” denilen tohumlar var. İşte az önce ağaçta gezinen sincap, bu pelitleri toprağa gömmüş. Sonra da onları unutmuş. Unutulan tohum, toprağın ve yağmurun yardımıyla büyümüş. Sonra güneşle tanışmış. Uzamış, serpilmiş. Böylece orman, bir meşe fidanı kazanmış. Hani bir şarkı vardı. Haydi, birlikte söyleyelim. Orman ne güzel, ne güzel… Bak, pıt pıt damlalar yere düşüyor. Yapraklara tutunuyor bazıları. Hızlanacak gibi, ıslanacağız galiba. Olsun, yağmuru dinleyelim biraz da. Tık tık tık. Kim o? Kim o tık tık ses çıkaran?

Sizce hangi hayvan, tık tık sesini çıkarmış olabilir? Tahmininizi yazınız.

Cevap: Ağaçkakan.

Ormanın Korosu Metni Cevapları Sayfa 14

1. ETKİNLİK

Aşağıdaki sorulan “Ormanın Korosu” metninden hareketle cevaplayınız.

1. Metinde yer almayan hayvanı işaretleyiniz.

Cevap:

2. Metne göre hangisi sincabın yediklerinden birisi değildir?

Cevap:

3. Yazar, ormanda gezerken hangi hava olayı ile karşılaşmamıştır. 

Cevap:

4. Metne göre, hangisi geceyi seven bir hayvandır?

Cevap:

Ormanın Korosu Metni Cevapları Sayfa 15

2. ETKİNLİK

A) Doğa kelimesinin size çağrıştırdıklarını yazınız.

Cevap:

B) Sıra arkadaşınızın yazdığı kelimeleri inceleyiniz. Yazdığınız kelimeleri arkadaşınızın yazdıklarıyla karşılaştırarak kelimelerden benzer ve farklı olanları yazınız.

Benzer Kelimeler

Cevap: Orman, hayvanlar

Farklı Kelimeler

Cevap: Gökyüzü, tabiat.

Ormanın Korosu Metni Cevapları Sayfa 16

3. ETKİNLİK

“Ormanın Korosu” metninin ana fikri aşağıdakilerden hangisidir? İşaretleyiniz.

Cevap:

4. ETKİNLİK

Gittiğiniz bir piknik alanında yerlere kâğıtların, yiyeceklerin vb. atıldığını gördünüz. Bu sorunun çözümü için önerilerinizi yazarak arkadaşlarınızla paylaşınız.

Cevap: İnsanları uyarmalıyız. Her yere tabelalar asmalıyız. Görevliler tarafından görsel malzemeler afişler hazırlanmalıdır. Bence doğa kanunu içerisinde ceza verilebilir.

Ormanın Korosu Metni Cevapları Sayfa 17

5. ETKİNLİK

A) Aşağıdaki başlıklardan hangileri “Ormanın Korosu” metninin içeriğine uygundur? İşaretleyiniz.

Cevap:

B) “Ormanın Korosu” metninin içeriğine uygun başlık önerinizi yazınız.

Cevap:

Ormanın Uğultusu
Orman Kampı
Ormandaki Dostlarım
Ormandaki Yaşam

6. ETKİNLİK

Ormanın Korosu” metniyle ilgili soruların cevaplarını tabloda bularak örnekteki gibi cevaplayınız.

Cevap:

Ağaçkakanların kaç parmağı vardır? (9)
Ormanda hangi sesler duyulmaz. (4,8)
Sincaplar, bütün zamanlarını nerede geçirir? (2)
Palamutların içindeki tohuma ne ad verilir? (6)
Ağaçkakan, ne yemek İster? (1,7)
Gece, ormanda hangi hayvanların sesleri duyulabilir? (3,5)

Ormanın Korosu Metni Cevapları Sayfa 18

7. ETKİNLİK

Aşağıda verilen hikâye edici metni okuyunuz ve metnin hikâye unsurlarını ilgili yerlere yazınız.

Not: Hikâye edici metinler, olmuş ya da olabilecek bir olayın anlatıldığı metinlerdir. Hikâye edici metinlerde şu unsurlar bulunur:

1. Kahramanlar
2. Yer
3. Olay

İki Arkadaş

Emre ve Eren aynı apartmanda oturan iki komşu ailenin çocuklarıdır. Cuma günü okuldan geldikten sonra bahçede oyun oynarlar. Akşam yemeğinden sonra Emre’nin ailesi, Eren’in ailesini davet eder. Evde keyifli bir sohbet başlar. Çocuklar, Emre’nin odasında oturur ve hafta sonu için plan yapıp heyecanla ailelerinin yanına gelirler. Hafta sonu, birlikte parka gitmek için izin isterler. Aileleri, Emre’nin abisinin de onlarla birlikte gitmesi şartıyla izin verir. Ertesi sabah, kahvaltılarını yaptıktan sonra Emre, Eren ve Emre’nin abisi Mehmet, parka gitmek için yola çıkarlar. Gün boyunca çok eğlenirler. Akşamüstü yorgun ama mutlu bir şekilde evlerinin yolunu tutarlar.

Kahramanlar: Emre , Eren, Emre’nin Abisi, Emre ve Eren’in aileleri…
Yer: Emre ve Eren’in oturdukları apartman, park
Olay: Emre ve Eren’in ailelerinden parka gitmek için izin istemeleri ve Emre’nin abisi ile birlikte parka gitmeleri.

Ormanın Korosu Metni Cevapları Sayfa 19

8. ETKİNLİK

A) Aşağıdaki tabloda verilen eş anlamlı kelimelerin bulunduğu bölümleri örnekteki gibi aynı renge boyayınız.

Not: Yazılışları farklı, anlamları aynı olan kelimelere eş anlamlı kelimeler denir.
Örnek: hediye armağan

Cevap:

B) Aşağıdaki tabloya örnekteki gibi, eş anlamlı kelimeler yazınız. Sıra arkadaşınızdan, tablonuzdaki eş anlamlı kelimeleri bulmasını ve bu kelimelerin yer aldığı bölümleri aynı renge boyamasını isteyiniz.

Cevap:

Ormanın Korosu Metni Cevapları Sayfa 20

Aşağıdaki görselde hangi hayvanları görüyorsunuz? Verilen hoşluklara yazınız.

Cevap:

Ormanın Korosu Metni Cevapları Sayfa 21

B) 20. sayfadaki görselde yer alan hayvanları gruplandırınız.

Cevap:

C) 20. sayfadaki görselde yer alan hayvanlardan birini seçiniz ve bu hayvanın özelliklerini tabloda işaretleyiniz. Sıra arkadaşınızdan, seçtiğiniz hayvanı tahmin etmesini isteyiniz.

Cevap:

***Ormanın Korosu metni cevapları (Sayfa 10-11-12-13-14-15-16-17-18-19) hakkında söylemek istediklerinizi aşağıdaki yorum alanına yazabilir, emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilirsiniz.

Türkçe Ders Kitabı Cevapları
Bu içeriğe emoji ile tepki ver
0
0
0
0
1
0
0

Yorum Yap