Kitap Cevapları TIKLA
Test Çöz TIKLA

Göçmen Kuşlar Metni Cevapları (3. Sınıf Türkçe)

Göçmen Kuşlar metni cevapları ve soruları, Meb Yayınları 3. sınıf Türkçe kitabı Sayfa 20-21-22-23-24-25-26-27-28-29-30-31 (Doğa ve Evren Teması)

Göçmen Kuşlar Metni Cevapları

Aşağıdaki şiiri noktalama işaretlerine dikkat ederek sessiz okuyunuz.

Cevap:

GÖÇMEN KUŞLAR

Gittiniz hep dizi dizi,
Bıraktınız ülkemizi,
İlkbaharda gene gelin,
Unutmayın sakın bizi.

Gelmeden kış, yağmadan
Gidin, gidin güzel kuşlar,
Uzak güney illerinde,
Bol yiyecek, bol güneş var.

Türkülerle gidersiniz,
Kim gösterir size yol, iz?
Ürkütmez mi kalbinizi,
Yüce dağlar, coşkun deniz?

Gökte olup sıra sıra,
Kayboldunuz ufuklarda,
Göçmen kuşlar, güzel kuşlar,
Yine gelin ilkbaharda!

Göçmen Kuşlar Metni Cevapları Sayfa 23

1. ETKİNLİK

A) “Göçmen Kuşlar” şiirinde geçen kelimeleri görsellerden hareketle anlamlarıyla eşleştiriniz.

Cevap:

B) Kelimeleri, anlamına uygun olarak cümle içinde kullanınız.

Cevap:

Gökyüzü: Gökyüzü kapalıydı.

Göçmen: Göçmen kuşlar bizi terk etti.

Ufuk: Ufukta kaybolmuştu.

Göçmen Kuşlar Metni Cevapları Sayfa 24

2. ETKİNLİK

1. Okuduğunuz şiirin konusu nedir?

Cevap: Göçmen Kuşlar

2. Kuşların güney illerine gitmesinin sebebi nedir?

Cevap: Kışın havaların soğuması ve sıcak yerlerde yaşamak zorunda kalmaları.

3. Şair, giden kuşların hangi mevsimde dönmesini istiyor? Bunun sebebi ne olabilir?

Cevap: İlkbahar. Çünkü havalar bu mevsimde ısınmaya başlıyor.

4. Siz, bu şiiri yazmış olsaydınız hangi başlığı kullanırdınız?

Cevap: Ben bu şiiri yazsam GÖÇMEN DOSTLARIM başlığını koyardım.

5. Şiire bir dörtlük de siz ekleyiniz.

Cevap:

Dostlarım unutmayın beni
Çünkü çok seviyorum sizi
Bahar oldu da havalar ısındı mı
Hep aynı yerde bekleyeceğim sizi

Göçmen Kuşlar Metni Cevapları Sayfa 25

3. ETKİNLİK

A) Aşağıdaki şiiri ve şiiri oluşturan öğeleri inceleyiniz.

B) Yukarıdaki bilgilerden hareketle “Göçmen Kuşlar” şiirinin öğelerini uygun yerlere yazınız.

Şiirden bir dize:

Cevap: İlkbaharda gene gelin

Şiirden bir kıta

Cevap:

Türkülerle gidersiniz,
Kim gösterir size yol, iz?
Ürkütmez mi kalbinizi,
Yüce dağlar, coşkun deniz?

Şair

Cevap: Zeki TUNABOYLU

Göçmen Kuşlar Metni Cevapları Sayfa 26

4. ETKİNLİK

A) Aşağıdaki metni okuyunuz.

Kuşlar Neden Göçüyor?
Kuşların göç etmesi, eskiden Geçmişte beri insanoğlunu hem şaşırtmış hem de hayran bırakmıştır. Kuşlar niçin gidiyor? Nereye gidiyor? Göç sırasında yönlerini nasıl buluyor? Eski toplumların bilge kişileri, değişik açıklamalar yapmış ancak bu bilmeceyi bir türlü çözememişler.
yaşamış doğa bilimciler, bugün bize hayalî gelebilecek görüşler ileri sürmüşler. Örneğin: Küçük kuşların, ahilerinin sırtında yolculuk yaptığını söylemişler. Hatta kuşların Ay’a göç ettiklerini söyleyenler bile olmuş.

B) Yukarıdaki metinden hareketle kuşların niçin göç ettiğiyle ilgili hayalî açıklamalar yazınız.

Kuşlar göç ediyor çünkü:

Cevap: Küçük kuşların, abilerinin sırtında yolculuk yaptığını söylemişler. Hatta kuşların Ay’a göç ettiklerini söyleyenler bile olmuş.

5. ETKİNLİK

Aşağıda verilen birinci sütuna, eş anlamı olan kelimeler yazınız. Kitaplarınızı sıra arkadaşınızla değiştiriniz ve sıra arkadaşınızdan, yazdığınız kelimelerin eş anlamlılarını yazmasını isteyiniz. Arkadaşınızın cevapla- n doğru ise gülen yüzü, yanlış ise üzgün yüzü işaretleyiniz.

Cevap:

Göçmen Kuşlar Metni Cevapları Sayfa 27

6. ETKİNLİK

Kerimanın ailesinin büyük bir bahçesi vardır. Her yıl göç mevsiminde, uçmaktan yorgun düşüp hastalanan kuşlar, Kerimanların bahçesine düşmektedir. Keriman, bahçelerine düşen kuşları tedavi etmekte ve onların göç etmesini sağlamaktadır. Keriman, tedavi ettiği kuş sayılarını tablo hâline getirmiştir.
Tabloyu inceleyerek sorulan cevaplayınız.

1. Keriman, en fazla hangi kuş türünü tedavi etmiştir? Doğru seçenekteki kuşu boyayınız.

Cevap: Yaban kazı.

2. Keriman’ın tedavi ettiği hangi kuş türünün sayısı ağustos ve eylül aylarında eşittir? Doğru seçenekteki kuşu boyayınız.

Cevap: Leylek.

3. Keriman, ağustos ayında en çok hangi kuş türünü tedavi etmiştir? Doğru seçenekteki kuşu boyayınız.

Cevap: Kırlangıç.

Göçmen Kuşlar Metni Cevapları Sayfa 28

7. ETKİNLİK

Aşağıdaki bilmeceleri, cevaplarına uygun görsellerle örnekteki gibi eşleştiriniz.

Cevap:

Göçmen Kuşlar Metni Cevapları Sayfa 29

8. ETKİNLİK

A) Aşağıda anlatılan kuş türüne ait görseli bulup işaretleyiniz.

Cevap:

B) Siz de yukarıdaki kuşlardan birini seçip bu kuşun özelliklerini yazınız. Sıra arkadaşınızdan, özelliklerini yazdığınız kuşu tahmin etmesini isteyiniz.

Cevap:

Kahverengi tüyleri vardır.
Kanatları geniştir.
Kuyruğu uzundur.

Göçmen Kuşlar Metni Cevapları Sayfa 30

9. ETKİNLİK

Aşağıda verilen afişten hareketle, hayvanlara nasıl davranmamız gerektiğini anlatan bir yazı yazınız.

Onlar Bizim Küçük Dostlarıma Onları Koruyalım!

Cevap:

Hayvanlar bizlerin en sadık dostlarıdır. Onlara her zaman sevgi ile davranmalıyız. Onları incitmemeli onlara zarar verecek davranışlardan kaçınmalıyız. Onlara yürekten bir dostluk ile yaklaşmalıyız.

Göçmen Kuşlar Metni Cevapları Sayfa 31

10. ETKİNLİK

Sıra arkadaşınızla, güvercin ve karınca karakterlerini paylaşınız. Aşağıdaki görsellerden hareketle karakterleri konuşturunuz.

Cevap:

Göçmen Kuşlar Metni Cevapları Sayfa 32

BAŞLAYALIM

A) Vatan” kelimesinin size çağrıştırdıklarını yazınız.

Cevap: Bağımsızlık, toprak, yurt, bayrak

B) Aşağıdaki görsel size neyi anlatıyor? Düşüncelerinizi yazınız.

Cevap: Kurtuluş Savaşı sırasında haklımızın birlik bütünlük içinde fedakarca verdiği mücadele.

C) Kurtuluş Savaşanda, vatanımız için fedakârlık yapan kahramanlarımızdan bildiklerinizi yazınız.

Cevap: Şerife Bacı, Kara Fatma, Sütçü İmam, Hasan Tahsin, Mustafa Kemal Atatürk…

***Göçmen Kuşlar metni cevapları (Sayfa 20-21-22-23-24-25-26-27-28-29-30-31) hakkında söylemek istediklerinizi aşağıdaki yorum alanına yazabilir, emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilirsiniz.

Türkçe Ders Kitabı Cevapları
Bu içeriğe emoji ile tepki ver
0
0
0
1
0
0
0

Yorum Yap