Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages

Okuma Kültürü Teması Tema Değerlendirme Cevapları (4. Sınıf MEB)

Okuma Kültürü Teması Tema Değerlendirme Cevapları, MEB Yayınları 4. sınıf Türkçe ders kitabı sayfa 39-40-41

Okuma Kültürü Teması Tema Değerlendirme Cevapları - 4. Sınıf Türkçe MEB Yayınları

Okuma Kültürü Teması Tema Değerlendirme Cevapları – 4. Sınıf Türkçe MEB Yayınları

Okuma Kültürü Teması Tema Değerlendirme Cevapları Sayfa 39

…………………………..

“Okumak tutkulu bir eylemdir. Bir öyküyü yalnızca kafanızla değil, aynı zamanda tüm bedeninizle, hislerinizle ve ruhunuzla okursanız, tıpkı dans ederken ya da müzik dinlerken olduğu gibi, işte o zaman okuduğunuz öykü sizinle bağ kurar. Söz sanatı, okuyucuyu kelimelerle anlatabileceğimizden öteye götürebilir. Keşke bir öykü okuduğumuzda bir mesaj aramak yerine, “İşte yeni bir dünyaya açılan kapı: Orada ne bulacağım? diye düşünsek.” (…)

Yazma becerisini geliştirmek isteyen birinin masasında sözlükler olmalı. Sözcükleri etkin kullanmak yazıyı zenginleştirir. Ayrıca aynı anlama gelen birden fazla sözcük olabilir. Sözlük kullanarak bu sözcükler arasındaki küçük farklar öğrenilebilir ve yazıda anlamı tam verecek en uygun sözcük seçilebilir. Gitmek kelimesini başka nasıl ifade edebilirsiniz?

Uzaklaşmak, ayrılmak… Başka?

Tuğba CAN

(1, 2, 3, 4, 5 ve 6. soruları metne göre cevaplayınız.)

1. Okumak nedir?

Cevap: Okumak tutkulu bir eylemdir.

2. Öykü sizinle ne zaman bağ kurar?

Cevap: Öyküyü yalnızca kafamızla değil, aynı zamanda tüm bedenimizle, hislerimizle ve ruhumuzla okursak bizimle bağ kurar.

3. Öyküyü nasıl okumalıyız?

Cevap: Öyküyü okurken bir mesaj aramak yerine, “İşte yeni bir dünyaya açılan bir kapı: orada ne bulacağım?” diye düşünerek okumalıyız.

4. Metinle ilgili iki soru yazıp cevaplayınız.

Cevap:

Soru: Yazma becerisini geliştirmek isteyen birinin masasında neler olmalıdır?

Cevap: Sözlükler olmalıdır.

Soru: Yazıyı ne zenginleştirir?

Cevap: Sözcükleri etkin kullanmak zenginleştirir.

5. Metne uygun başlıklar belirleyiniz.

Cevap: Nasıl Okumalı?

6. Metnin konusunu ve ana fikrini belirleyiniz.

Cevap:

KONU: Etkili bir okuma için yapılması gerekenler.

ANA FİKİR: Okurken okuduğumuz şeydeki mesajı aramak yerine okuduğumuz metinden neler öğrenebileceğimizi merak ederek daha etkili bir okuma gerçekleştirebiliriz.

Okuma Kültürü Teması Tema Değerlendirme Cevapları Sayfa 40

7. a. Noktayı uygun yerlerde kullanınız.

Cevap:

Koşu yarışında 1. geldim.

11.03.2009 tarihinde Denizli’de doğdum.

Prof. Dr. Gazi Yaşargil epilepsi ve beyin tümörünü kendi bulduğu yöntemlerle tedavi etmiştir.

Dersimiz 08.50’de başlıyor

b. Virgülü uygun yerlerde kullanınız.

Cevap:

Kitapçı, adamı çağırdı.

Kütüphanelerde kurslar, yarışmalar, etkinlikler de düzenlenir.

Sınıfa masa, sıra, dolap getirildi.

8. Sembollerin anlamlarını yazınız.

Cevap:

Okuma Kültürü Teması Tema Değerlendirme Cevapları - Sembollerin Anlamları

Okuma Kültürü Teması Tema Değerlendirme Cevapları – Sembollerin Anlamları

9. Sesteş (eş sesli) kelimeleri farklı anlamlarıyla birer cümlede kullanınız.

Cevap:

bağ

» Ayakkabımın bağını bağladım.

» Yarın bağdaki üzümleri toplamaya gideceğiz.

dik

» Dik yokuşu çıkamayınca bisikletten inmek zorunda kaldık.

» Tişörtümün yırtık kısmını annem dikti.

ek

» Köylüler tarlalara buğday ekme işini bitirdiler.

» Gazetenin ekini almayı unutmuşsun.

10. Paragrafları ait olduğu bölümle eşleştiriniz.

Cevap:

Okuma Kültürü Teması Tema Değerlendirme Cevapları - Sembollerin Anlamları - Paragraf Eşleştirme

Okuma Kültürü Teması Tema Değerlendirme Cevapları – Sembollerin Anlamları – Paragraf Eşleştirme

Okuma Kültürü Teması Tema Değerlendirme Cevapları Sayfa 41

11. “Konuşan Kitap” metni ile aşağıdaki metni tür bakımından karşılaştırınız.

Cevap:

KONUŞAN KİTAP

Tür: Bilgilendirici metin

KİTAPLAR

Tür: Şiir

12. Cümlelerde yer alan gerçek ifadelerin başına “G”, hayal ürünü ifadelerin başına “H” yazınız.

Cevap:

H Can sıkıntısı sobeleyemez kimseyi,
İçine saklanınca bir kitabın.

H O renksiz ve resimsiz bir kitaptı.

G İyi şiirler duygularımıza hitap eder.

G Kitaplarda not aldığınız kısımlar size ışık tutar.

H Okuduğunuz öykü sizinle bağ kurar.

G Aynı anlama gelen birden fazla sözcük olabilir.

13. Kelimelerden hangisinin eş anlamlısı yoktur?

a. ozan____ b. öykü____ c. dize____ d. kitap

Cevap: d

14. Grafik bir okulda düzenlenen müzik kurslarının ders saatlerini gösteriyor. Buna göre en fazla tercih edilen iki kurs hangileridir?

a. gitar-keman
b. flüt-saz
c. keman-saz
d. piyano-saz

Cevap: c

*** Okuma Kültürü Teması Tema Değerlendirme Cevapları hakkında söylemek istediklerinizi aşağıdaki yorum alanına yazabilirsiniz.

4. Sınıf MEB Yayınları Türkçe Ders Kitabı Cevaplarının Hepsine Ulaşmak İçin Tıklayın

Yorum Yap