Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA

Obezite ile Mücadele Etmenin Altı Yolu Dinleme Metni Cevapları (8. Sınıf Türkçe)

Obezite ile Mücadele Etmenin Altı Yolu Dinleme metni cevapları ve soruları, Ferman Yayınları 8. sınıf Türkçe kitabı Sayfa 218-219-220 (Sağlık ve Spor Teması)

Obezite ile Mücadele Etmenin Altı Yolu Dinleme Metni Cevapları

Obezite ile Mücadele Etmenin Altı Yolu Dinleme Metni Cevapları Sayfa 218

HAZIRLIK ÇALIŞMALARI

Aşın kilolu insanların yaşantıları ve karşılaştıkları zorluklarla ilgili neler biliyorsunuz? Anlatınız.

Cevap: Aşırı kilolu insanlar öncelikle hareket kabiliyetlerinde sıkıntı yaşarlar.  Mesela yürümekte, koşmakta, merdiven çıkmakta sorun yaşarlar. Kalp, tansiyon gibi hastalıklara yakalanma riskleri daha yüksektir. Günlük hayatta en çok yapılan yürüme, oturma, kalkma, toplu taşıma araçlarına binme, banyo yapma, tuvalete gitme gibi ihtiyaçlarını zorlanarak yaparlar. Bu durum iyice ilerlerse yatağa mahkum hâle bile gelebilirler.

Dinlediğiniz metinden yararlanarak yeni hayaller ve fikirler üretebilmeniz amacıyla metni yaratıcı dinleme yöntemiyle dinleyiniz.

1. ETKİNLİK

Dinlediğiniz metindeki anlamını bilmediğiniz kelime ya da kelime gruplarım aşağıya yazınız. Anlamını bilmediğiniz kelime ya da kelime gruplarının anlamını metnin bağlamından hareketle tahmin ediniz. Tahminlerinizin doğruluğunu TDK Güncel Türkçe Sözlük’ten kontrol ediniz. Anlamım öğrendiğiniz yeni kelime/kelime gruplarım sözlüğünüze yazınız. Öğrendiğiniz kelimeleri birer cümlede kullanınız.

Cevap:

Kelime/Kelime Grubu: Aktivite

  • Tahminim: Hareket, etkinlik
  • Cümlem: Vücudumuzun her gün düzenli bir aktivite içinde olması gerekir.

Kelime/Kelime Grubu: Özveri

  • Tahminim: Fedakârlık
  • Cümlem: İnsanlar sevdikleri için yeri geldiğinde özverili davranmalıdır.

Kelime/Kelime Grubu: Kalori

  • Tahminim: Vücut için gerekli enerji
  • Cümlem: Bugün yaptığım sporla çok kalori harcadım

Kelime/Kelime Grubu: Kolesterol

  • Tahminim: Kanda bulunan bir madde
  • Cümlem: Babamın kolesterolü yüksek çıktı.

Kelime/Kelime Grubu: Aerobik

  • Tahminim: Jimnastik hareketleri
  • Cümlem: Kuzenim haftaya aerobik kursuna başlayacakmış.

Kelime/Kelime Grubu: İstirahat

  • Tahminim: Dinlenme
  • Cümlem: İşten yorgun gelen babam odasında istirahat ediyor.

2. ETKİNLİK 

Obezite ile Mücadele Etmenin Altı Yolu Dinleme Metni Cevapları Sayfa 219

Aşağıdaki soruları dinlediğiniz metne göre cevaplayınız.

1. Obezite nedir?

Cevap: Obezite, kişinin boyuna oranla fazla kilolu olma hâlidir. Vücut kitle indeksinin 30’un üzerinde olması şeklinde tanımlanır.

2. Durağan yaşam ne demektir?

Cevap: Durağan yaşam, günlük hayatta sadece nefes almak, öz bakım aktivitelerini yapmak ve minimum düzeyde hareket etmek yani hareketsizlik demektir.

3. Egzersizin yararlan nelerdir?

Cevap: Kalori tüketimini artırarak kilo verdirir, kas gücünü artırır, kan dolaşımını düzenler, kalp ve akciğer fonksiyonlarını geliştirir, stres seviyesini azaltır, konsantrasyon düzeyini artırır, depresyon ve kaygı olasılığını azaltır, uykuyu düzenler, diyabet, yüksek tansiyon, kolesterol ve birçok kanserden korunmayı sağlar.

4. Düzenli egzersiz yapan insanlarda hangi hastalıkların görülme ihtimali azalır?

Cevap: Diyabet, yüksek tansiyon, kolesterol ve birçok kanser türünün görülme ihtimalini azaltır.

5. Gün içerisinde yararlanabileceğiniz fiziksel aktivite fırsatları nelerdir?

Cevap: Merdivenleri tercih etmek, arabayı uzağa park etmek, toplu ulaşım araçlarından bir durak önce inmek, öğlen tatilinde küçük bir yürüyüşe çıkmak, televizyonu kapatmak

3. ETKİNLİK 

a) Dinlediğiniz metnin oluşturuluş amacı nedir?

Cevap: Metnin oluşturuluş amacı obeziteyle ve obeziteden uzak durma, kurtulma yollarıyla ilgili bilgi vermektir.

b) Dinlediğiniz metin hangi kaynaktan alınmıştır? Metnin kaynağı güvenli midir? Neden?

Cevap: Metin alanında uzman bir profesör olan Füsun Uysal’dan alınmıştır ve güvenlidir.

4. ETKİNLİK 

Dinlediğiniz metni özetleyerek aşağıya yazınız. Özetinizi yazarken tekrar edilen ifadelere ve gereksiz olduğunu düşündüğünüz ayrıntılara yer vermeyiniz.

Cevap:

Bir kişinin boyuna oranla fazla kilolu olmasına obezite denir. Obezite insan sağlığını tehdit eden bir durumdur. Bunu için obeziteden mümkün olduğunca hızlı bir şekilde kurtulmak gerekir.

Obeziteden kurtulmak için aktif bir hayat sürmek durağanlıktan uzak kalmak gerekir. Gün içinde her fırsatı hareket etmek için değerlendirmek gerekir. Düzenli bir şekilde egzersiz yapmalı ve bunu bir yaşam tarzı hâline getirmek gerekir. Hafta sonlarını evde değil dışarıda hareketli bir şekilde geçirmek gerekir ve bu mutlaka isteyerek yapılmalıdır.

Obezite tedavisi mutlaka bir hekim kontrolünde yapılmalıdır. Bir egzersiz programı oluşturulmalı ve buna mutlaka uyulmalıdır. Egzersizin süresi zamanla artırılmalıdır. Egzersize yavaş başlanmalı ve egzersiz yavaş bitirilmelidir. Egzersizin germe hareketiyle bitirilmesi çok faydalı olacaktır. Ayrıca gün içinde sıradan durumları da bir hareket etme fırsatına çevirmek gerekir.

5. ETKİNLİK 

Obezite ile Mücadele Etmenin Altı Yolu Dinleme Metni Cevapları Sayfa 220

Egzersizin yararları konusunda bir sunum hazırlayınız. Sunumunuzu düşüncelerinizi mantıksal bir bütünlük içerisinde ifade edecek şekilde ve görsel, işitsel vb. destekleyici materyaller kullanarak hazırlayınız. Sunumunuzdan önce prova yapmayı unutmayınız.

Cevap:

Başlık: Egzersizin Sağlığımıza Katkıları

Merhaba Arkadaşlar!

Bugün sizlere egzersizin sağlığımız üzerindeki olumlu etkilerinden bahsetmek istiyorum. Egzersiz, sadece fiziksel değil, zihinsel sağlığımız için de çok önemlidir.

  • Vücut Sağlığını Korur: Düzenli egzersiz yapmak, kalbimizi ve kaslarımızı güçlendirir. Kemiklerimizin sağlam kalmasına yardımcı olur ve kilo kontrolü sağlar.
  • Enerji Verir: Egzersiz yapmak, vücudumuzun daha fazla enerji üretmesine yardımcı olur. Böylece gün boyunca daha dinç ve enerjik hissederiz.
  • Stresi Azaltır: Koşmak, yüzme veya bisiklet gibi etkinlikler, zihnimizi rahatlatır ve stresi azaltmaya yardımcı olur.
  • Uyku Kalitesini Artırır: Düzenli egzersiz yapan kişiler, daha rahat uyur ve sabahları daha zinde uyanır.
  • Bağışıklık Sistemini Güçlendirir: Egzersiz, vücudumuzun hastalıklara karşı direncini artırır ve bağışıklık sistemimizi güçlendirir.
  • Mutluluk Saçar: Egzersiz yapmak, mutluluk hormonu olarak bilinen endorfinin salgılanmasını artırır. Bu da bizi daha mutlu ve pozitif yapar.

Arkadaşlar, egzersiz yapmak için profesyonel sporcu olmamıza gerek yok. Günde sadece yarım saat yürüyüş yapmak bile sağlığımıza büyük katkılar sağlar. Hadi hep birlikte daha sağlıklı bir yaşam için harekete geçelim!

Teşekkür ederim!

6. ETKİNLİK 

Aşağıdaki köşe yazısını okuyunuz.

Tempolu Yürüyün

Yürüyüş yaparken kaç adım attığınız, ne kadar mesafe kat ettiğiniz önemli ayrıntılar ama en az bu iki parametre kadar önemli bir ayrıntı daha var: TEMPO!

Daha önce de birçok araştırmada tempolu yürümenin yürüyüşlerden elde edilecek faydayı önemli ölçüde etkilediği gösterilmişti. Konuya ilişkin yeni bir araştırmada da bu bilgi bir kez daha teyit edildi. İngiltere’de yapılan yeni bir çalışma, daha hızlı ve güçlü bir yürüyüş temposunun bizi neredeyse 16 yaş gençleştirebileceğini net ve açık olarak ortaya koydu. Anlaşılan o ki tempo meselesi önemli. Peki, ayrıntılar? Hazırsanız buyurun…

Cumartesi yazımızda da altını çizdik, yürüyüş meselesinde de “sınıf atlamak(!)” önemli bir konu. Sınıf atlamanın yolu ise mevcut süreci geliştirmekten, yani yürüyüş temposunu yükseltip günlük egzersizlere belirli aralıklarla yeni ve farklı “bindirmeler” eklemekten geçiyor. Bindirmelerin daha doğrusu tempoyu yavaş yavaş yükseltmenin tek yolu, sadece “daha hızlı yürümek” değil. Yokuş yukarı tırmanma çalışmaları yapmak, merdiven çıkmak ve benzeri alternatifleri devreye sokmamızda fayda var. (…)

ÖZETİ ŞUDUR HIZLI YÜRÜ GENÇ KAL

Daha önce de yazdık, bir kez daha hatırlamamızda fayda var. Massachusetts Amherst Üniversitesi’nde yapılan bir değerlendirme, düzenli yürüyüş yapmanın ve her gün 6 bin ila 8 bin arasında adım atmayı garanti etmenin 60 yaş üzeri kişilerde ölüm riskini yüzde 54 azalttığını gösterdi. Bu değerlendirmede yaklaşık 50 bin kişiyi inceleyen 15 farklı araştırmanın verileri incelendi. Ulaşılan net ve açık sonuç ise şu oldu: 60 yaş altındaki kişilerin erken ölüm riskini düşürmeleri için “her gün en az 8 bin adım atmayı hedeflemeleri” öneriliyor. Kısacası konu yürüyüş olduğunda adım sayısı da gösterdiğiniz çabanın ve temponun yoğunluğu da son derece önemli ayrıntılar. Bu ayrıntıları asla unutmayalım.

Okuduğunuz köşe yazısından hareketle yürümenin sağlık açısından önemini açıklayınız.

Cevap: Yürümek özellikle de hızlı ve tempolu yürümek insanı neredeyse 16 yaş gençleştiriyor. 60 yaş üzerindeki kişilerde ölüm riskini yüzde 54 azaltıyor. Erken ölüm riskini azaltmak için her gün en az 8 bin adım atmak gerekiyor.

***Obezite ile Mücadele Etmenin Altı Yolu Dinleme metni cevapları Sayfa (218-219-220) hakkında söylemek istediklerinizi aşağıdaki yorum alanına yazabilir, emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilirsiniz.

Türkçe Ders Kitabı Cevapları
☺️ BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
2
love
1
unlike
0
happy
0
clap
0
confused
0
sad
0
angry

Yorum Yap