Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA

Lokman Hekim’in Masalı Metni Cevapları (8. Sınıf Türkçe)

Lokman Hekim’in Masalı metni cevapları ve soruları, Ferman Yayınları 8. sınıf Türkçe kitabı Sayfa 210-211-212-213-214-215-216-217 (Sağlık ve Spor Teması)

Lokman Hekim’in Masalı Metni Cevapları

Lokman Hekim’in Masalı Metni Cevapları Sayfa 210

HAZIRLIK ÇALIŞMALARI

1. Sağlıklı yaşamak için neler yapıyorsunuz? Anlatınız

Cevap: Mümkün oldukça yürüyüş yapıyorum. Çok tuz ve şeker tüketmemeye çalışıyorum mesela çayımı şekersiz içiyorum. Öğünlerimi düzenli ve dengeli bir şekilde yapmaya çalışıyorum.

2. Geçmiş dönemlerde kullanılan tedavi yöntemleri hakkında neler biliyorsunuz? Bu tedavi yöntemlerinin günümüzde kullanılanlardan farkı nedir? Açıklayınız.

Cevap: Eskiden daha çok şifalı otlar ve bitkilerle tedavi yapıldığını biliyorum. Kırık çıkık gibi durumlarda da çıkıkçı denen insanlar tedavi yapıyormuş.

Metni önemli bilgi, düşünce ve olayları hatırlamanızı sağlamak amacıyla not alarak i i okuma stratejisine uygun şekilde okuyunuz. Bunun için metni türünün özelliklerine ve i j noktalama işaretlerine dikkat ederek sessiz okuyunuz. Sessiz okuma sırasında metinde \ i önemli gördüğünüz bölümleri defterinize not ediniz. Okumanın ardından notlarınızı i i arkadaşlarınızın notlarıyla karşılaştırınız.

Cevap:

Notlarım:

– Lokman Hekim Adana’da yaşıyormuş.

– Lokman Hekim’in yaptığı ilaçlar çok meşhur olmuş. Dünyanın her tarafında insan şifa bulmak için ona geliyormuş.

– Tüm bitkilerin hangi hastalığa iyi geleceklerin Lokman Hekim’e söylüyormuş.

– Lokman Hekim gizli gizli ölüme çare arıyormuş.

– Lokman Hekim ölümsüzlük ilacını yapmış ama bir rüzgârla bu ilaç dökülmüş.

Lokman Hekim’in Masalı

Bir varmış, bir yokmuş. Çok çok zaman önce yurdumuzun güneyinde, Adana ilinde yaşarmış Lokman Hekim. Çukurova’nın bereketli, dal dal meyve bitiren, yol yol ürün getiren, gül gül pamuk, buğday yetiştiren topraklarında gezer tozar, günlerini bir faydayla sonuçlandırmaya çalışırmış. Çukurova’nın Misis kasabasında oturan Lokman Hekim’in yaptığı ilaçların ünü, yedi iklim dört bucağı tutmuş. Derman istemeye, ilaç bulmaya gelenlerin sayısı binleri aşarmış.

Lokman Hekim, her sabah bahçelere bakan evinin kapısından çıkar çıkmaz Seyhan’a, Ceyhan’a birer “Günaydın!” der; kendini, adam boyunu aşan, boy boy, renk renk bolluğa ulaşan bitkilerin içine atarmış. Renk renk kır çiçekleri… Koku koku dal çiçekleri… Morlar, sanlar, yeşiller, allar… Papatyalar, nergisler, gelincikler, güller… Hele su boylanndaki naneler… Hele hele tepe başlarındaki kekikler… Haşhaş mı dersin, pamuk mu istersin? Karpuz, kavun yaprakları… Dallar dolusu meyve yapraklan…

Lokman Hekim’in Masalı Metni Cevapları Sayfa 211

Lokman Hekim, bazı gün akşama kadar, bazı gün bir iki saat kırların kokusunu alır, yeşil cennetin göğsünde yapacağını yaptıktan, tutacağım tuttuktan sonra evine dönermiş. Dönermiş ama hiç boş değil. Lokman Hekim, otun, yaprağın, dalın, gülün dilini, gönlünü bilir, onlarla uzun uzun konuşurmuş. O, kırların yolunu tutar tutmaz çimenlerin, otların fısıltısı bir musiki olurmuş sanki. Her yaprak, her çiçek gözü, her rengin aydınlık yüzü dile gelir; Lokman Hekim’e hangi hastalığı iyi edeceğini söylermiş.
Nane, türüm türüm boynunu uzatır:
— Beni dinle Lokman; benim, her sancıya derman.
Kekik, baygın baygın bakar:
— Bana kulak ver Lokman; benim, deri ağrılarına derman.
Dağ çayı yolunu keser:
— Bana bak Lokman; benim, midelere sultan.
Ayva yaprağı, gül yaprağı, yüksük otlan, ıspanaklar, her yeşil göz, her bitkice söz ona,
— Bize gel Lokman, bize gel; işte sana bir şifalı el, topraktan esen yel, bir ömre bedel, derlermiş.
Lokman Hekim, torbasına doldurduğu dallan, yapraklan, çiçekleri evine akın akın gelenlere dağıtır, hepsinin derdine derman olur, sağlığın yolunu gösterirmiş.
Gün gelmiş, Lokman’nın ününü duymayan kalmamış. Dört bucaktan, dertlerine bir ilaç bulamayanlar, Lokman’nın evinde yeniden doğmuşa dönerler; acılarından, ağrılarından, sancılarından kurtularak Lokman’ını otlarından alacaklarını alırlarmış.
Gel zaman git zaman, Misis kasabası, her çeşit hastalığın şifasını otlarla, çiçeklerle, toprak kokusuyla veren ünlü bir şehir olmuş. Lokman Hekim, çiçeklerle koklaşıp sarmaştıkça, yapraklarla kucaklaştıkça toprağın sırlarını öğrenir, hastalarına dermanların en güçlüsünü veriverirmiş.
Zaman zaman Lokman, “Şu ölüme bir ilaç bulsam da insanlar ölmekten kurtulsalar.” dermiş. Ağır hastaların, yaşlıların, uzun uzun dert çekenlerin, “Sık sık Lokman, şu ölüme yok mu bir derman?” demelerine iyice kulak kabartır, gizli gizli çalışırmış.

Lokman Hekim’in Masalı Metni Cevapları Sayfa 212

Bir tan vakti, yine çimenlerin yeşilliğine dalmış. Yine nergislerin, menekşelerin, sümbüllerin, güllerin kapılarım çalmış. Onlarla koklaşmış, yine yorulmadan konuşmuş. Bir yaşlı kavağın altına oturmuş, ayaklarını uzatmış, arıların, kelebeklerin taze ışıkla süzülüşlerine bakıyormuş. Bir ses… Bir ses, gür otların arasından fısıldamaya başlamış:
— Lokman, Lokman, ben neyim bilir misin? Lokman, yanıma gelir misin? Lokman, ölüme son vermeyi öğrenir misin? Lokman, yaklaş bana, duy diyeceklerimi, unutma söyleyeceklerimi…

Lokman Hekim, bir durmuş, iki durmuş. Sonra gözlerini oğuşturmuş. Uyuduğunun farkına varmış. Duyduklarını anlamaya çalışmış, bir daha yummuş gözlerini. (…) Seslenen ota doğru koşmuş. Geniş yapraklı bir otmuş bu. İri iri damarları, kopkoyu bir yeşili varmış. Durmadan anlatıyormuş. Lokman Hekim, kulak kesilmiş, bir bir öğrenmiş yapacaklarını. Ölüme son verecek otun anlattıklarını aklına yazmış, eksiksiz ezberlemiş. Sonra otu koparmış. Koşmuş Misis’e. Seyhan Irmağı’nın durula durula, kurula kurula aktığı yere varmış. Bir köprünün birinci kemerinin altına oturmuş. Otun söylediklerini yapmaya başlamış. İlaç, son

Lokman Hekim’in Masalı Metni Cevapları Sayfa 213

duruma gelmiş. İnsanlıktan ölüm korkusunu kaldıracak derman, Lokman’ın yüzüne gülmeye başlamış. Artık her şey hazırmış. İyi olamayanlara, bir engin şifa bulamayanlara gün doğu- yormuş. Fakat… Lokman Hekim, tam kalkıp ilacı evine götüreceği sırada, bir azgın el, bir deli yel gelivermesin mi? İlaç dökülüp kaybolmuş. Lokman Hekim orada öylece kalakalmış. Böylece Lokman, ölüme bulamamış bir derman. Bu işe tüm dallar, yapraklar, çiçekler üzülmüş. Hepsi, Lokman’a kızmışlar, ondan yüz çevirmişler. İlacı söyleyen bitki bir daha bulunamamış.

İbrahim Zeki BURDURLU (1922-1984)
Burdur’da doğdu. Ankara Gazi Eğitim Enstitüsü Türk Dili ve Edebiyatı Bölümüne girdi. 1940 sonrası millî edebiyat zevk ve anlayışını devam ettiren şair ve yazarlardandır. Şair, yazar, folklor araştırmacısı l i ve nihayet eğitimci kişiliği ile çok yönlü bir insandır. İlkini 1945’te ve sonuncusunu 1976’da yayımladığı on dört şiir kitabına imza attı. İbrahim Zeki Burdurlu, Şiirimizde Öğretmen, Öğretmen Şairler Antolojisi ve Atatürk Şiirleri Antolojisi adlı antoloji çalışmalarını yapmıştır.

1. ETKİNLİK

Lokman Hekim’in Masalı Metni Cevapları Sayfa 214

Okuduğunuz metindeki anlamını bilmediğiniz kelime ya da kelime gruplarım aşağıya yazınız. Metindeki anlamım bilmediğiniz kelime ya da kelime gruplarının anlamını metnin bağlamından hareketle tahmin ediniz. Tahminlerinizin doğruluğunu TDK Güncel Türkçe Sözlük’ten kontrol ediniz. Anlamını öğrendiğiniz yeni kelime/kelime gruplarını sözlüğünüze yazınız. Öğrendiğiniz kelimeleri birer cümlede kullanınız

Cevap:

Kelime/Kelime Grubu: İklim

  • Tahminim: Diyar, ülke
  • Cümlem: Bu otlar her iklimde yetişir.

Kelime/Kelime Grubu: Türüm türüm

  • Tahminim: Kokusunu dağıtarak
  • Cümlem: Her yer türüm türüm gül kokuyor.

Kelime/Kelime Grubu: Tan vakti

  • Tahminim: Sabah vakti
  • Cümlem: Türk ordusu bir tan vakti sefere çıkmış.

Kelime/Kelime Grubu: Durula durula

  • Tahminim: Yavaş yavaş
  • Cümlem: Balıkçılar durula durula akan derede balık tutuyordu.

Kelime/Kelime Grubu: Kemer

  • Tahminim: Köprünün bir gözü
  • Cümlem: Bu tarihî köprü yedi kemerden oluşuyor.

2. ETKİNLİK 

Aşağıdaki soruları okuduğunuz metne göre cevaplayınız.

1. Lokman Hekim kimdir, insanlara nasıl yardım etmektedir?

Cevap: Lokman Hekim bitkilerden ilaçlar yaparak insanlara şifa dağıtan birisidir.

2. Olaylar, hangi şehrimizde geçmektedir?

Cevap: Olaylar Adana ilimizde Misis köyünde geçmektedir.

3. Metinde geçen bitkilerin adlan nelerdir?

Cevap: Papatya, nergis, gelincik, gül, nane, kekik, haşhaş, pamuk, karpuz, kavun, dağ çayı, ayva, yüksük otu, ıspanak.

4. Lokman Hekim, ölüme çare olacak ilacı yapmayı nasıl başarmıştır?

Cevap: İlacı yapmayı ona ot anlatmıştır. Lokman Hekim hepsini iyice dinleyip ezberlemiş, otu koparmış ve ilacı yapmış.

5. Ölüme çare olacak ilaç yapıldıktan sonra neler yaşanmıştır?

Cevap: Sert bir rüzgâr esmiş, ilaç dökülüp kaybolmuş. Lokman Hekim ölümsüzlüğe çare bulamamış, tüm bitkiler buna çok üzülüp Lokman Hekim’den yüz çevirmişler.

3. ETKİNLİK 

Okuduğunuz metnin konusunu ve ana fikrini aşağıya yazınız.

Cevap:

Metnin Konusu: Otlardan şifalı bitkiler yapan ve herkese şifa dağıtan Lokman Hekim’in ölümsüzlüğün de ilacını bulup bir talihsizlik sonucu ilacın elinden dökülmesi.

Metnin Ana Fikri: İnsanlara karşı her zaman iyi niyetli olan kişilerin yaptıkları iyiliklerin kıymeti bilinmez ve böyle kişiler aksi bir durumda insanlar tarafından kötülenir.

4. ETKİNLİK 

Lokman Hekim’in Masalı Metni Cevapları Sayfa 215

Okuduğunuz “Lokman Hekim’in Masalı” adlı metnin yapı unsurlarını belirleyerek aşağıya yazınız.

Cevap:

Yer: Adana’daki Misis köyü ve oradaki kırlar

Zaman: Zaman net değildir; “her sabah, bazı gün akşama kadar, yapacağını yaptıktan tutacağını tuttuktan sonra, gün gelmiş, gel zaman git zaman, zaman zaman, bir tan vakti, sonra, tam kalkıp ilacı evine götüreceği sırada” gibi zamanı belirten ifadeler kullanılmıştır.

Kişiler/Varlıklar: Lokman Hekim, bitkiler, otlar

Olay Örgüsü:

  • Lokman Hekim’in kırlarda dolaşıp insanlara faydalı olacak ilaçlar yapması
  • Lokman Hekim’in ünlenip binlerce insanın ona gelip şifa bulması
  • Lokman Hekim’in evine gelip çiçeklerle, yapraklarla konuşması, bitkilerin ona hangi hatalıklara derman olacaklarını söylemesi
  • İnsanların kendi aralarında Lokman Hekim’in ölüme de ilaç bulması yönünde konuşmaları, Lokman Hekim’in bunu duyup bunun için gizli gizli çalışması.
  • Lokman Hekim’in, otun verdiği tarife göre ölümsüzlük ilacını yapması ve ilacın esen rüzgârdan dolayı dökülmesi.

5. ETKİNLİK 

Okuduğunuz metindeki gerçek ve kurgusal unsurları belirleyiniz. Belirlediğiniz gerçek ve kurgusal unsurları aşağıya yazınız.

Cevap:

Gerçek Unsurlar:

– Lokman Hekim’in bitkilerden şifalı ilaçlar yapması

– İnsanların şifa bulmak için Lokman Hekim’e gelmeleri.

– Lokman Hekim’in ilaçları insanlara dağıtması, insanların şifa bulması

– Lokman Hekim’in bir tan vakti bir kavak ağacının altında uyuyakalması

Kurgusal Unsurlar:

– Lokman Hekim’in bitkilerin dilini bilip onlarla konuşması

– Bitkilerin hangi hastalıklara iyi geldiklerini Lokman Hekim’e söylemeleri

– Ölümsüzlük ilacının yapılacağı otun Lokman Hekim’e ilacın yapılış şeklini öğretmesi

– Ölümsüzlük ilacı dökülünce bitkilerin Lokman Hekim’e kızıp üzülmeleri

6. ETKİNLİK 

Lokman Hekim’in Masalı Metni Cevapları Sayfa 216

Metinde geçen deyimleri belirleyerek deyimlerin geçtiği cümleleri aşağıya yazınız. Bu deyimleri kullanarak birer cümle yazınız.

Cevap:

Deyim: (yolunu tutmak) O, kırların yolunu tutar tutmaz çimenlerin, otların fısıltısı bir musiki olurmuş sanki.
Örnek cümle: Maç bitince herkes evinin yolunu tuttu.

Deyim: (dile gelmek) Her yaprak, her çiçek gözü, her yerin aydınlık yüzü dile gelir; Lokman Hekim’e hangi hastalığı iyi edeceğini söylermiş.
Örnek cümle: Bu acı olay karşısında tüm tabiat dile gelip üzüntüsünü dile getirdi.

Deyim: (yolunu kesmek) Dağ çayı yolunu keser:
Örnek cümle: Fırtınada devrilen ağaç arabaların yolunu kesti.

7. ETKİNLİK 

İnsanların geçmişten günümüze ilaç ihtiyaçlarını nasıl karşıladıkları ile ilgili bir araştırma yapınız. Araştırmanızın sonuçlarını sınıfta arkadaşlarınıza bir konuşma yaparak sununuz. Yaptığınız konuşmayı aşağıdaki ölçütlere göre değerlendiriniz.

Cevap:

Merhaba Arkadaşlar!

Bugün sizlere insanların tarih boyunca ilaç ihtiyaçlarını nasıl karşıladıkları hakkında bilgi vereceğim.

Eskiden, insanlar modern tıp ve teknolojiye sahip değillerdi. Hastalandıklarında, doğanın sunduğu bitkileri ve otları kullanarak tedavi yöntemleri geliştirdiler. Örneğin, eski Mısırlılar, yaraları iyileştirmek için bal ve sarmısak kullanırlardı.

Orta Çağ’da ise, bitkisel ilaçlar, mineraller ve hayvanlardan elde edilen maddeler yaygın olarak kullanılıyordu. Bu dönemde, eczacılık sanatı gelişmeye başlamıştı ve ilaçlar, manastırlarda ve eczanelerde hazırlanıyordu.

Sanayi Devrimi’yle birlikte, ilaç üretimi büyük değişimler yaşadı. Bilim insanları, hastalıkları daha iyi anlamaya ve tedavi etmeye başladı. Bu dönemde, aşılar ve antibiyotikler gibi modern ilaçlar geliştirildi.

Günümüzde ise, ilaçlar çok daha gelişmiş ve etkili. Bilim insanları, hastalıkları genetik düzeyde anlayarak, daha hedefli tedaviler geliştirebiliyorlar. Örneğin, kanser tedavisinde kullanılan özel ilaçlar, sadece kanser hücrelerini hedef alıyor.

Sonuç olarak, insanlık tarih boyunca ilaç ihtiyaçlarını karşılamak için sürekli yeni yöntemler geliştirmiş. Doğal yöntemlerden modern tıpa kadar uzanan bu yolculuk, sağlık alanında büyük ilerlemelerin yapılmasını sağlamıştır.

Teşekkür ederim!

8. ETKİNLİK 

Lokman Hekim’in Masalı Metni Cevapları Sayfa 217

Aşağıya ilaç kullanımı konusunda yazma sürecine uygun bilgilendirici bir metin yazınız. Metinde yabancı dillerden alınmış, dilimize henüz yerleşmemiş kelimelerin Türkçelerini kullanmaya özen gösteriniz. Metninizi gözden geçirirken varsa yazım, noktalama hatalarını ve anlatım bozukluklarını düzeltiniz. Metninize uygun bir başlık belirlemeyi unutmayınız. Yazdığınız metni sınıfta arkadaşlarınıza okuyunuz.

Cevap:

Başlık: Sağlıklı İlaç Kullanımının Püf Noktaları

Merhaba Arkadaşlar!

Hepimiz zaman zaman hasta olabilir ve ilaç kullanmamız gerekebilir. Ancak ilaç kullanımında dikkat etmemiz gereken bazı önemli noktalar var. İşte sağlıklı ilaç kullanımının püf noktaları:

  • Doktor Tavsiyesine Uyun: İlaçları sadece doktor tavsiyesiyle kullanın. Kendi başınıza ilaç almak sağlığınız için zararlı olabilir.
  • Doğru Dozajı Takip Edin: İlaçların ne kadar ve ne sıklıkta alınacağını doktorunuz söyleyecektir. Bu doza sadık kalarak ilacınızı düzenli olarak alın.
  • İlaç Bilgilerini Okuyun: İlaç kutusunun üzerindeki bilgileri ve içindeki kullanma kılavuzunu okuyun. Böylece ilacınızın nasıl kullanılacağını ve yan etkilerini öğrenmiş olursunuz.
  • Yan Etkilere Dikkat Edin: İlaç kullanırken herhangi bir yan etki fark ederseniz, hemen doktorunuza danışın.
  • İlaçları Doğru Saklayın: İlaçlarınızı çocukların ulaşamayacağı, serin ve kuru yerlerde saklayın.
  • Kullanım Süresine Dikkat Edin: İlaçların kullanım sürelerini aşmayın. Süresi geçmiş ilaçları kullanmayın.

Sağlıklı ve doğru ilaç kullanımı, hastalıkların üstesinden gelmemizde çok önemlidir. Bu kurallara uyarak, kendimizi ve sevdiklerimizi koruyabiliriz.

Teşekkür ederim!

***Lokman Hekim’in Masalı metni cevapları Sayfa (210-211-212-213-214-215-216-217) hakkında söylemek istediklerinizi aşağıdaki yorum alanına yazabilir, emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilirsiniz.

Türkçe Ders Kitabı Cevapları
☺️ BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
1
angry
1
clap
0
happy
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike

Yorum Yap