Kitap Cevapları TIKLA
Test Çöz TIKLA

O, Mustafa Kemal’di Metni Cevapları (4. Sınıf Türkçe)

O, Mustafa Kemal’di metni cevapları ve soruları, Meb Yayınları 4. sınıf Türkçe kitabı Sayfa 42-43-44-45-46-47-48-49 (Millî Mücadele ve Atatürk Teması)

O, Mustafa Kemal’di Metni Cevapları

O, MUSTAFA KEMAL’Dİ

“Ordu yok” dediler, “kurulur” dedi. “Para yok” dediler, “bulunur” dedi. “Düşman çok” dediler, “yenilir” dedi. Ve…
Bütün dedikleri oldu.
Bulutlar kara çalıyordu Gelibolu’dan. Mevsimler boşa susuyordu.
Yüreği kan ağlıyordu,
Şanlı bir tarihin
Denizler yorgun, ağaçlar solgundu.
Silah yoktu savunacak, para yok, aş yok. Düşman çoktu, sarmıştı dört yanını yurdumun. Edirne’den Kars’a, Samsun’dan Ardahan’a

O, Mustafa Kemal’di Metni Cevapları Sayfa 44

1. ETKİNLİK

Destan

Tahminim: Eski zamanlarda kahramanlık konuları metinlerdir.
Sözlük anlamı: Tarihöncesinin tanrıları, tanrıçaları, yarı tanrıları ve yiğitleriyle ilgili olağanüstü olayları öyküleyici bir yöntemle ve koşuk olarak anlatan en eski bir yazınsal tür.
Cümlem: Destansı bir anlatımı vardı.

Derya

Tahminim: Deniz.
Sözlük anlamı: Yerkabuğunun çukur bölümlerini dolduran, birbiriyle bağlantılı olarak yeryüzünün beşte üçünü kaplayan tuzlu su kütlesi.
Cümlem: Derya kuzusu diye balıklara söylüyordu.

Dümen

Tahminim: Geminin kontrolü için kullanılan direksiyon.
Sözlük anlamı: Hava ve deniz taşıtlarının, taşıta yön vermeye yarayan devingen parçası.
Cümlem: Dümeni kırmış üstümüze geliyordu.

Çağlayan

Tahminim: Şelale
Sözlük anlamı: Bir akarsuyun, çok yüksek olmayan bir yerden çağıltıyla, köpürerek döküldüğü yer.
Cümlem: Çağlayanlar yurdu idi burası. 

O, Mustafa Kemal’di Metni Cevapları Sayfa 45

2. ETKİNLİK

Soruları “O, Mustafa Kemal’di” şiirinden hareketle cevaplayınız.

1. Şiirde nelerin eksikliğinden bahsediliyor?

Cevap: Ordu ve paranın yokluğundan bahsedilmektedir.

2. Atatürk eksik olduğu söylenenler için ne cevap veriyordu?

Cevap: Ordu kurulur ve para bulunur düşman ise yenilir demektedir.

3. Şiirde hangi illerimizin adı geçiyor?

Cevap: Edirne Kars Samsun Ardahan Sivas Erzurum Amasya

4. Şiirde, Atatürk’ün hangi sözü yer alıyor?

Cevap: İlk hedefiniz Akdeniz’dir İleri.

5. Şiirde, Atatürk’ün hangi özellikleri anlatılıyor?

Cevap: Onun kararlı, cesur iyi bir lider ve asker olması, zeki olması anlatılmaktadır.

O, Mustafa Kemal’di Metni Cevapları Sayfa 46

3. ETKİNLİK

O, Mustafa Kemal’di” şiirinden alınan bölümde boş bırakılan yerleri şiire göre tamamlayınız. Bu kelimelerin zıt anlamlılarını kutulara yazınız.

Cevap:

Bulutlar kara çalıyordu Gelibolu’dan. Beyaz/ak
Mevsimler boşa susuyordu.   Konuşmak
Yüreği kan ağlıyordu. Gülmek
Şanlı bir tarihin
Denizler yorgun ağaçlar solgundu. dinç

Zıt Anlamlı Kelimeler
Anlamca birbirinin karşıtı olan kelimelerdir.

Aşağıdaki tabloda verilen zıt anlamlı kelimeleri örnekteki gibi aynı renge boyayınız.

Cevap: Bu etkinliği siz yapabilirsiniz.

O, Mustafa Kemal’di Metni Cevapları Sayfa 47

4. ETKİNLİK

Krokiyi inceleyiniz. Haritadaki bazı sokak ve cadde adlan birleştirildiğinde Atatürk’ün bir sözü oluşmaktadır. Bu sözü bularak yazınız.

Cevap: Ordular, ilk hedefiniz Akdeniz’dir.

Görseldeki evin kendi eviniz olduğunu düşünerek evinizin etrafında bulunan sokaklara Atatürk ile ilgili anlamlı bir cümle oluşturacak şekilde isim veriniz.

Cevap: Atamızı çok seviyoruz…

O, Mustafa Kemal’di Metni Cevapları Sayfa 48

5. ETKİNLİK

Aşağıdaki hikâyeyi okuyarak devamını yazınız. Hikâyenin içeriğine uygun başlık belirleyiniz. Daha sonra arkadaşlarınızla paylaşınız.

Atatürk henüz uyanmıştı.
Küçük Ülkü, çoğu zaman yaptığı gibi yatak odasının kapısının önünde durarak onun uyanmasını beklemeye başladı.
Bekledi, bekledi, bekledi… Kapı bir türlü açılmıyordu.
Oturdu, kalktı, gezindi… Kapıya tekrar baktı. Yaklaşarak içeriden bir ses, ayak sesi duymaya çalıştı. Hiçbir hareket yoktu.
Birden, kapının önüne bırakılmış kahverengi ayakkabıları fark etti. Ayakkabılar, yatak odası kapısının önüne ancak boyanması için bırakılırdı. Bunu biliyordu Ülkü. Atatürk’ün her şeyiyle yakından ilgileniyordu zaten… Kravatını düzeltiyor, yakasına çiçek takıyor, terliklerini taşıyor, ayakkabılarının tozunu alıyordu.
Kahverengi ayakkabılara bir süre daha bakan Ülkü, aklına bir şey gelmiş gibi gülümsedi. Koşarak gidip ayakkabı boyalarının bulunduğu dolabı açtı; siyah olanlardan birini alıp geri döndü.
Boya kutusunun kapağını açıp kahverengi ayakkabıları özenle siyaha boyamaya başladı.
Boyamayı tamamlamıştı ki Atatürk kapıyı açtı.

Cevap: Onu ayakkabıları boyarken görünce çok duygulandı. Ona kocaman sarılarak yanaklarından öptü. Aferin dedi, çok güzel boyamışsın. Sen hem çok akıllı hem de çok güzel bir çocuksun dedi. Sonra hep beraber mutlu bir şekilde kahvaltıya oturdular.

Hikayeye düşündüğüm başlık: Atamın Ayakkabıları

O, Mustafa Kemal’di Metni Cevapları Sayfa 49

6. ETKİNLİK

Aşağıdaki görselleri inceleyiniz. Görsellerden hareketle bir hikâye yazınız. Hikâyenizi arkadaşlarınızla paylaşınız.

Cevap: MUSTAFA KEMAL’İN ASKERLERİ

Mustafa Kemal düşünceli bir ileri bir geri adımlıyordu cepheyi. Çok düşünceliydi. Kolay olmamıştı bugünlere gelmek. Kahraman kadınlarımızı kahraman askerlerimizi düşündü. Cepheye kağnılarıyla çocukları ayakları donma pahasına olsa da silah taşıyan kadınlarımızın hakkını nasıl ödeyebilirdik ki? O an anladı ki bu millet var oldukça hiç bir savaşı kaybetmezdik biz. Çünkü vatan sevgisi ve imanıyla bu millet düşmana her zaman gerekli cevabı verecekti. Böyle düşündü ve uyguladı taktiklerini sonuçta da zafer artık bizimdi.

O, Mustafa Kemal’di Metni Cevapları Sayfa 50

BAŞLAYALIM

Aşağıdaki ifadelerle bulmacadaki kelimeleri örnekteki gibi eşleştiriniz. Renkli kutularda yazan harfleri “Şifre” bölümündeki kutulara yazarak şifreyi bulunuz.

Birişteki engelleri yenme kararlılığı. (azim )
Bir toplum içinde kişilerin uymak zorunda oldukları davranış biçimleri ve kuralları. (ahlak)
Bir kimsenin veya bir başka canlının karşılaştığı kötü durumdan dolayı duyulan üzüntü, acıma. (merhamet )
Aralarında bölüşmek, pay etmek. (paylaşmak )
İçten bağlılık. (sadakat )
Birlik, beraberlik. (kardeşlik)
Para ve malını esirgemeden veren, eli açık, bonkör. (cömert)

Cevap: ERDEMLER

O, Mustafa Kemal’di Metni Cevapları Sayfa 51

Görselden hareketle bir hikaye yazınız.

Cevap: HAYVAN KARDEŞLERİM

Benim hayvan kardeşlerim diye çağırırdı arkadaşlarını Ece. Ece küçük kara kuru bir kızdı. En sevdiği şey bahçedeki hayvanları ile oyun oynamak onlarla vakit geçirmekti. Kedisinden tavuğuna köpeğinden güvercinine kadar her türlü dostu vardı. Bu dostları da onu görünce onun yanına gelirler kendilerini sevdirirlerdi. Bir gün ailesi taşınacaklarını söyledi Ece’ye. O zaman dünya başına yıkılmıştı. Çünkü onları bırakıp nasıl gideceklerdi. Neredeyse hasta olacaktı. Sonunda ailesi Ece’nin bu durumunu görünce bu düşüncelerinden vazgeçtiler. Ece duyunca hemen dostlarının yanına koştular. Mutlu bir şekilde oyunlar oynadılar.

***O, Mustafa Kemal’di metni cevapları (Sayfa 42-43-44-45-46-47-48-49) hakkında söylemek istediklerinizi aşağıdaki yorum alanına yazabilir, emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilirsiniz.

Türkçe Ders Kitabı Cevapları
☺️ BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Yorum Yap