Kitap Cevapları TIKLA
Test Çöz TIKLA

Nusret Metni Cevapları (4. Sınıf Türkçe)

Nusret metni cevapları ve soruları, Meb Yayınları 4. sınıf Türkçe kitabı Sayfa 30-31-32-33-34-35-36-37-38-39-40-41 (Millî Mücadele ve Atatürk Teması)

Nusret Metni Cevapları

Nusret Metni Cevapları Sayfa 32

Aşağıdaki metni sessiz okuyunuz. Soruları cevaplayınız.

NUSRET

Benim adım Nusret. Önceleri Nusrat diyorlardı bana. Benim bir hikâyem var sîzlerle paylaşmak istediğim. 1911 yılında Almanya’da doğdum. Küçükken Türklerin kahramanlık hikâyelerini duyuyordum. Keşke diyordum, ben de o kahramanların yanında yer alsam. Bir gün Osmanlı komutanı Arapgirli Cevat Paşa, beni İstanbul’a çağırmıştı. Hayalim gerçek olmuştu. Yola çıktık. İstanbul Boğazı uzaktan öyle güzel görünüyordu ki anlatamam. Ama buralar, bugünlerde çok zor günler geçiriyor diyorlardı. Son zamanlarda buralara düşman gemileri gelmiş, havalı havalı geziniyorlarmış. Gerçekten etraftan kötü bir savaş kokusu geliyordu. Üzüldüm.Artık ben gözde bir Osmanlı gemisiydim. Osmanlı Donanması’nda olmanın onurunu taşıyordum. Donanma içinde önemim giderek artmıştı. Bundan çok mutluydum. Çünkü taşıdığım mürettebat yani insanlar birbirinden değerli, yüküm de bir o kadar önemliydi. Savaş kötü bir şeydi gerçekten. Benim yüzümden kimse ölmesin isterdim. Ama düşman gemileri durmadan saldırıp duruyorlardı. Bunlara karşı vatanımı savunmam, kahramanlarımı korumam lazımdı.

Nusret, neden üzülmüştür?

Cevap: Çünkü İstanbul’dan savaş kokuları geliyormuş. Yani İstanbul’da düşmanlar kötü şeyler planlıyorlarmış.

Nusret Metni Cevapları Sayfa 33

Nusret, vatan savunması için neler yapmalıdır?

Cevap: Denize mayın döşemeli, ne kadar isabet alırsa alsın batmamalı direnmelidir. Yani kısacası mürettebatını korumalıdır.

Nusret Metni Cevapları Sayfa 35

1. ETKİNLİK

Aşağıdaki kelimeleri anlamlan ile eşleştiriniz.

1. donanma
2. mürettebat
3. keşif
4. mayın
5. projektör

Gizli olan bir şey hakkında geniş bilgi edinme ( keşif )
Geniş alanları aydınlatan aydınlatma aracı. ( projektör )
Gemi, uçak vb. taşıtlardaki görevlilerin tümü. ( mürettebat )
Topraka İtina, üstüne veya suyun içine yerleştirilen, doğrudan doğruya çarpma veya basınç etkisiyle patlayarak zarara yol açan patlayıcı madde. ( mayın )
Savaştan sağ çıkmış kimse. ( gazi )
Belli bir amaçla kullanılan gemilerin bütünü. ( donanma )

Kelimelerle birer cümle kurunuz.

donanma: Türk donanması çok güçlüydü.
mürettebat: Türk mürettebatı çok iyi savaşıyordu.
keşif: Ülkemiz keşif gemisi almıştı.
mayın: Mayınlı araziler vardı.
projektör: Projektörle her yer aydınlatılmıştı.

Nusret Metni Cevapları Sayfa 36

2. ETKİNLİK

Soruları “Nusref’ metninden hareketle cevaplayınız.

1. Nusref in hayalleri nasıl gerçek oluyor?

Cevap: Nusret Türklerin adına savaşan gemi olmak istiyor. Arapgirli Paşa sayesinde de bu isteği gerçekleşiyor.

2. Nusref in yükü neden çok önemlidir?

Cevap: Çünkü içinde cesur ve vatansever Türk askeri ile Türk mürettebatını taşımaktadır. Vatan savunması için kahramanca savaşacak askerlerdir.

3. Nusret niçin korkmuyor?

Cevap: Çünkü o kahraman Türk mürettebatına çok güvenmektedir.

4. Nusrefe göre zaferimizin başlangıcı olan olay nedir?

Cevap: Vatana büyük zararı olan burnu büyük gemilerin Nusret’in döşediği mayınlar sayesinde batırılması zaferimizin başlangıcını oluşturmuştur.

3. ETKİNLİK

Nusref in kimliğini doldurup görevini yazınız.

Cevap:

Nusret Metni Cevapları Sayfa 37

4. ETKİNLİK

Nusret metnin konusu hangisidir? İşaretleyiniz.

Cevap:

Savaşın kötü bir şey olduğu ( )

Nusret’in Çanakkale Savaşı’nda vatan için gösterdiği fedakarlık. (x)

Çanakkale’nin doğal güzellikleri ( )

5. ETKİNLİK

Cevap:

Nusret” metninin ana fikri hangisi olabilir? İşaretleyiniz.

Vatanın kurtulabilmesi için güçlü bir donanmanın olması gerekmektedir. ( )
Şartlar ne kadar zor olsa da başarmak için çaba göstermeliyiz. ( )

Vatanımız, zor koşullarda türlü fedakârlıklar yapılarak düşmanlardan kurtarılmıştır. (x)

6. ETKİNLİK

Metinin kahramanın özelliklerini yazınız.

Cevap: Vatanını seven, her türlü fedakarlığı yapmaktan çekinmeyen, emanetine sonuna kadar sahip çıkan vatan aşkı ile yanıp tutuşan biridir.

Nusret Metni Cevapları Sayfa 38

7. ETKİNLİK

Aşağıda “Nusret” metninin giriş, gelişme ve sonuç bölümleri verilmiştir.

Giriş
Benim adım Nusret. 1911 yılında Almanya’da doğdum. Düşman gemilerini vatanımızdan çıkarmak için İstanbul’a çağrıldım.

Gelişme
1915 Mart’ında bana Çanakkale Boğazı’na mayın dökme görevi verildi. O gece 26 mayın döküldü. Nusret’in döşediği mayınlara çarpan birkaç gemi battı.

Sonuç
Vatanımıza büyük zarar olan burnu büyük bu gemilerin batırılması zaferimizin başlangıcı oldu. Ben artık gazi olmuştum. Onurluydum. Vatanıma hizmet etmekten gururluydum.

Aşağıda karışık olarak verilen metnin bölümlerini giriş, gelişme ve sonuç olacak şekilde sembolleri kullanarak sıralayınız.

1. Millî Mücadele sonrasında Mustafa Kemal Atatürk ta rafından Çankaya’da ağırlanan Halime Çavuş burada gazi unvanı ve maaşı ile ödüllendirilmiştir. Atatürk’ün “Seni yollamıyorum, bizim kızımız ol.” önerisine “Annem babam beni bekler.” şeklinde cevap vermiştir. Halime Çavuş, Mustafa Kemal Atatürk tarafından çeşitli hediyeler verilerek evine gönderilmiştir. Halime Çavuş 1975 yılında hayata gözlerini yummuştur.

2. Savaş döneminde ailesinin tüm ısrarlarına rağmen cepheye giden Halime Çavuş, o dönemde yadırganmamak için saçlarını kazıtmış ve erkek gibi giyinmiştir. İnebolu’dan aldığı birçok cephaneyi cephelere ulaştıran Halime Çavuş, düşman kurşunuyla yaralanmış. Buna rağmen cephedeki görevlerini sürdürmüştür.

3. Millî Mücadele’de vatanı için bir çok fedakârlıkta bulunan Türk kadınlarından biri de Halime Çavuş’tur.

Nusret Metni Cevapları Sayfa 39

8. ETKİNLİK

Cümleleri büyük harflerin yazım kurallarına ve noktalama işaretlerine dikkat ederek yazınız.

Benim adım nusret.

Cevap: Benim adım Nusret.

1911 yılında almanya da doğdum.

Cevap: 1911 yılında Almanya’da doğdum.

1915 Mart’ında bana Çanakkale boğazına Mayın dökme görevi verildi

Cevap: 1915 Mart’ında bana Çanakkale Boğazı’na mayın dökme görevi verildi.

anadolu ve öğüt Millî mücadele yıllarında çıkan gazetelerdir.

Cevap: Anadolu ve Öğüt Milli Mücadele yıllarında çıkan gazetelerdir.

9. ETKİNLİK

Vatan sevgisi ile ilgili bir şiir yazınız.

Cevap: VATAN SEVGİSİ

Vatan bizim yuvamız
Vatan bizim gerçek aşkımız
Vatan bizim yarınımız
Vatan yoksa biz zaten noksanız

Vatan ekmeğimiz
Vatan gökyüzümüz
Vatan en büyük ailemiz
Vatan yoksa biz zaten tutsağız

Nusret Metni Cevapları Sayfa 40

Mustafa Kemal ATÂTÜRK’e ait bazı özellikler verilmiştir. Verilen özellikleri, uygun görsellerle örnekteki gibi eşleştiriniz.

1. Halkıyla iç içedir.
2. Tarımı geliştirmek için çalışmalar yapmıştır.
3. İyi bir askerdir.
4. Başarılı bir devlet adamıdır.
5. Çocukları sever.
6. Çok okur.
7. Eğitime önem verir.

Nusret Metni Cevapları Sayfa 41

Aşağıdaki haritada Mustafa Kemalin Millî Mücadeleci başlatmak için İstanbul’dan ayrılışı sonrasında gittiği şehirler ve bu şehirlere ulaştığı tarihler verilmiştir. Haritadaki bilgilerden hareketle sorulan cevaplayınız.

1. Mustafa Kemal, İstanbul’dan ayrıldıktan sonra ilk olarak hangi şehre gitmiştir?

Cevap: Samsun

2. 4 Temmuz 1919’da Mustafa Kemal’le görüşmek isteyen bir kişi hangi şehre gitmiştir?

Cevap: Erzurum

3. Mustafa Kemal’in Amasya’dan önce ve sonra gittiği şehirler hangileridir?

Cevap: Samsun ve Erzurum

4. Mustafa Kemal’le 28 Aralık 1919’da karşılaşan bir kişi hangi şehirde olabilir?

Cevap: Ankara

***Nusret metni cevapları (Sayfa 30-31-32-33-34-35-36-37-38-39-40-41) hakkında söylemek istediklerinizi aşağıdaki yorum alanına yazabilir, emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilirsiniz.

Türkçe Ders Kitabı Cevapları
☺️ BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Yorum Yap