Mutlu Prens Dinleme Metni Cevapları

Mutlu Prens Dinleme metni cevapları ve soruları, MEB Yayınları (2) 6. sınıf Türkçe ders kitabı sayfa 30-31-32-33
(Duygular Teması)

Mutlu Prens Dinleme Metni Cevapları - 6. Sınıf Türkçe MEB Yayınları (2)

Mutlu Prens Dinleme Metni Cevapları – 6. Sınıf Türkçe MEB Yayınları (2)

Mutlu Prens Dinleme Metni Cevapları Sayfa 30

HAZIRLIK ÇALIŞMALARI

1. Hangi durumlarda mutlu oluyorsunuz? Arkadaşlarınızla paylaşınız.

Mutlu olduğunuz durumlara göre (oyun oynarken, arkadaşlarımla vakit geçirirken, kitap okurken vb.) bu soruyu siz cevaplayabilirsiniz.

2. Sizce mutlu olabilmek için nelere sahip olmak gerekir?

Cevap: (örnek) Bence mutlu olabilmek için anne-babaya, bizi seven arkadaşlara, sağlıklı bir vücuda, havası temiz ve gürültüsüz bir çevreye sahip olmak gerekir.

3. Mutluluk ile ilgili bulduğunuz özdeyişleri arkadaşlarınızla paylaşınız.

Cevap:

  • “Mutlu olmanın iki yolu vardır: Ya ihtiyaçlarınızı azaltmak ya da imkanlarınızı çoğaltmak!” Benjamin Franklin
  • “Aldıklarımızın değil, verdiklerimizin üzerine inşa edilen bir hayat gerçek mutluluğu getirir.” Robin Sharma
  • “Mutluluk, elin erişebileceği çiçeklerden bir demet yapma sanatıdır.” Bob Goddard
  • “Hayatın en büyük mutluluğu sevildiğimizi bilmektir.” Victor Hugo
  • “Mutluluk daima yakınımızdadır, yakalamak için çoğu zaman elimizi uzatmak yeter.” George Sand
  • “Ne kadar mutlu olmaya karar vermişseniz, o kadar mutlu olursunuz.” Abraham Lincoln
  • “Mutluluk sadece paylaşıldığında gerçek bir değer taşır.” Into the Wild
  • “Başarı istediğini elde etmek, mutluluksa elde ettiğini sevmektir.” H. Jackson Brown

1. ETKİNLİK

Dinlediğiniz metinde geçen anlamını bilmediğiniz kelimeleri not alınız. Daha sonra not aldığınız kelimelerin anlamlarını tahmin ediniz. Tahminlerinizi sözlükten kontrol ederek kelimeleri birer cümlede kullanınız.

Cevap: 

sütun: Herhangi bir maddeden yapılan, zaman zaman üstünde çıkıntılı bir bölüm olan, genellikle bir altlığa, bazen doğrudan doğruya yere dayalı silindir biçiminde düşey destek, kolon
Cümlem: Tarihi binanın eskiyen sütunlarını yenilemek için çalışma başlatıldı.

varak: Altın, gümüş veya başka madenler dövülerek oluşturulan ince, parlak yaprak, altın varak, gümüş varak.
Cümlem: Padişahın sarayı altın varaklı süslemelerle doluydu.

safir: Mavi renkli, değerli bir korindon (elmastan sonra en sert mineral, alüminyum taşı) türü, gök yakut
Cümlem: Prensesin elbisesi safirlerle kaplı olduğundan hemen dikkat çekiyordu.

kaide: Bir şeyin yere dayanan bölümü veya bir şeyin üzerine oturtulduğu nesne, ayaklık, duraç, taban, ayaklık
Cümlem: Tarihi vazo müzede altından bir kaidenin üzerinde sergileniyor.

ulak: Haberci
Cümlem: Padişah, komşu ülkeden yardım istemek için hemen bir ulak görevlendirdi.

2. ETKİNLİK

Aşağıdaki soruları dinlediğiniz metinden hareketle yanıtlayınız.

1. Mutlu Prens heykeline herkesin hayran olmasının sebepleri nelerdir? Açıklayınız.

Cevap: Heykel baştan aşağı altın varaklarla kaplıydı. Heykelin gözleri safirdendi. Kılıcın kabzasında yakut vardı. Bu nedenle herkes heykele hayrandı.

2. Küçük Kırlangıç’ın konaklamak için Mutlu Prens heykelini seçme nedeni nedir?

Cevap: Konumunun güzel olması ve havanın temiz olması nedeniyle konaklamak için heykeli seçmiştir.

3. İnsan hayatı sürerken mutlu olduğunu söyleyen Mutlu Prens artık neden mutlu değildir? Açıklayınız.

Cevap: Şehrindeki bütün çirkinlikleri, yoksullukları gördüğü için mutlu değildir.

4. Mutlu Prens, Kırlangıç’ın kendisiyle kalmasını niçin istiyor?

Cevap: Onun ulağı olmasını istediği için kendisiyle kalmasını istiyor.

5. Mutlu Prens mutsuzluğunu yenmek için neler yapmaktadır? Açıklayınız.

Cevap: Yardıma muhtaç kişilere yardım ederek mutsuzluğu yenmek için çalışmaktadır.

6. Siz Mutlu Prens’in yerinde olsaydınız kimleri mutlu etmek isterdiniz? Niçin?

Cevap: (örnek) Hasta kişilere, yoksullara, annesi babası olmayan çocuklara yardım etmek isterdim.

Mutlu Prens Dinleme Metni Cevapları Sayfa 31

3. ETKİNLİK

Dinlediğiniz metni özetleyiniz.

Cevap: 

Mutlu Prens Dinleme Metni Özeti

Şehrin birinde Mutlu Prens isimli bir kişinin heykeli, şehrin üzerinde durmaktadır. Heykelin üzerindeki değerli taşlardan dolayı halk heykele hayranlık duymaktadır. Bir gün bir kırlangıç konaklamak için heykelin altına yerleşir. Üstüne damlayan su damlaları nedeniyle rahatsız olur. Oradan gitmek için hazırlanırken heykelin ağladığını görür. Mutlu Prens ölmeden önce hiç mutsuzluk görmemiştir. Heykeli buraya dikildiğinden beri şehrindeki çirkinlikleri, yoksulluğu görmektedir ve bundan dolayı çok üzgündür. Yardıma muhtaç olanlara yardım etmek istediğini ama bulunduğu yerden kıpırdayamadığını, bu nedenle kırlangıçtan onun ulağı olmasını ister. Kırlangıç bu teklifi kabul eder. Kırlangıç da onun ulağı olup insanlara yardım etmekten çok mutlu olur.

4. ETKİNLİK

Dinlediğiniz metne farklı başlıklar bulunuz.

Cevap: 

  • MUTSUZ HEYKEL
  • KIRLANGIÇ VE HEYKEL
  • ULAK

5. ETKİNLİK

Mutlu Prens ile Kırlangıç arasında geçen konuşmaları sınıfta canlandırınız.

Etkinlik sınıfta yapılacaktır.

6. ETKİNLİK

Gerçek mutluluğun yardımlaşmaktan, muhtaç insanlara yardım etmekten geçtiğini vurgulayan bir şiir yazınız. Şiirinizi sınıf panosunda sergileyiniz.

Cevap: 

(örnek)

MUTLU OLMAK İÇİN

Dostum, istersen mutlu olmak,
Muhtaçlara hemen uzat elini.
Senden eksilmez, olma korkak,
Aşalım birlikte bütün engelleri.

Bugün banaysa yarın olacak sana,
Yardımsız taş yerinden kalkmaz. turkceodevim.com
Sadece sen değil olursa tüm dünya;
Mutluyken kötüden eser kalmaz.

Not: Bu şiir turkceodevim.com yazarları tarafından örnek göstermek amacıyla yazılmıştır.

Mutlu Prens Dinleme Metni Cevapları Sayfa 32

7. ETKİNLİK

Aşağıdaki görseller metnin hangi bölümlerini anlatmaktadır?

Cevap: 

Mutlu Prens Dinleme Metni Cevapları - Metinle İlgili Görseller

Mutlu Prens Dinleme Metni Cevapları – Metinle İlgili Görseller

Mutlu Prens Dinleme Metni Cevapları Sayfa 33

8. ETKİNLİK

Dinlediğiniz hikâyenin devamında Mutlu Prens, tiyatro oyunu yazan fakir delikanlıya yardım edecektir. Sizce delikanlının sorununu Mutlu Prens nasıl çözecektir? Düşüncelerinizi arkadaşlarınızla paylaşınız.

Cevap: 

(örnek)

Mutlu Prens, yine kendi heykelinden bir parça vererek fakir delikanlının odun almasına yardım ederek delikanlının sorununu çözecektir.

9. ETKİNLİK

Serim ve düğüm bölümünü dinlediğiniz Mutlu Prens’in çözüm bölümünde Mutlu Prens ve Kırlangıç’ın başına neler gelmiş olabilir? Hayal gücünüzü kullanarak hikâyenin çözüm bölümünü yazınız.

Cevap: 

(örnek)

Mutlu Prens fakir delikanlının sorununu çözmek için heykelindeki altın varakları kırlangıca verir. Kırlangıç varakları götürür ve fakir delikanlı odun alarak ateş yakıp ısınır. Tiyatro metnini bitirir.

Kırlangıç, Mutlu Prens’in yanına döner. Mutlu Prens yine üzgündür. Bu sefer de sokakta yaşayan, soğuktan donmak üzere olan yaşlı bir adam görmüştür. “Bu böyle olmayacak.” der Mutlu Prens. turkceodevim.com Üzerindeki değerli eşyalar bitmek üzeredir. Aklına bir fikir gelir. Kırlangıca “Canım Kırlangıç. Bu böyle olmayacak. Üzerimdeki değerli eşyalar bitmek üzere. Sen en iyi heykelimdeki en değerli eşyalar olan gözlerimdeki safirleri çıkar. Bunları sat. Parasıyla nerede muhtaç olan varsa onlara yardım et.”

Kırlangıç hayret içinde “Gözlerini çıkarırsak nasıl göreceksin?” der. Mutlu Prens “Zaten bütün bu çirkinlikleri, yoksulluğu gördüğüm için mutsuzum. Gözlerim olmazsa bunları görmem. Göz görmeyince gönül katlanır. Hem gözlerim muhtaçlara yardımcı olabilecekse, varsın gözlerim olmasın.” der.

Kırlangıç, istemeyerek de olsa Mutlu Prens’in gözlerini çıkarıp satan. Şehirde ne kadar muhtaç varsa hepsine yardım eder. Mutlu Prens de görmeyerek ama muhtaçlara yardım edildiğini bilerek, gönül rahatlığıyla şehrin üzerinde dikilmeye devam eder.

*** Mutlu Prens dinleme metni cevapları hakkında söylemek istediklerinizi aşağıdaki yorum alanına yazabilirsiniz.

6. Sınıf MEB Yayınları (2) Türkçe Ders Kitabı Cevaplarının Hepsine Ulaşmak İçin Tıklayın

47 Yorum

Yorum Yap