Kitap Cevapları TIKLA
Test Çöz TIKLA

Masalcının Mektubu Metni Cevapları (2. Sınıf Türkçe)

Masalcının Mektubu metni cevapları ve soruları, Meb Yayınları 2. sınıf Türkçe kitabı Sayfa 103-104-105-106-107-108-109-110-111 (Vatandaşlık Bilinci Teması)

Masalcının Mektubu Metni Cevapları

Masalcının Mektubu Metni Cevapları Sayfa 103

Aşağıdaki metni noktalama işaretlerine dikkat ederek okuyunuz.

MASALCININ MEKTUBU

Bir nineyle torunu varmış. Nine sabahları erken kalkar, çiçekleri sular, ağaçların olgunlaşan meyvelerini toplarmış.
Torunu da yataktan kalktığı gibi doğru bahçeye fırlar, ninesine bakarmış.
Sabahlardan bir sabah, nine elma toplarken torunu yanına gitmiş; “Günaydın nineciğim. Neden elmaların hepsini topluyorsun?” diye sormuş. “Çok mu acıktın? Hemen kahvaltıyı hazırlayayım diye mi böyle söylüyorsun?” “Hayır, ondan değil. Her gün yiyeceğimiz kadar toplasak, daha iyi olmaz mı? Hem daha az yorulursun…” Ninesi, tekerleme kurmayı pek severmiş.

Masalcının Mektubu Metni Cevapları Sayfa 104

“Baksana ağaç meyveden yıkılacak.
Dallar yere yatmış kırıldı kırılacak.
Mektubunu okumazsam,
Ağaç bana darılacak.”
Torunu, “Ne? Ağacın mektubu mu?” diye şaşırmış.
O sırada gözüne mor bir taş ilişmiş, ninesine sorduğu çoktan unutmuş.
Dikkatli bakınca taşın üzerinde minicik bir kapı görmüş. Asker gibi dizilmiş minik karıncalar, bu kapıdan giriyorlarmış. Hepsi içeri girene dek çocuk onları izlemiş.
Taşa dokunur dokunmaz bir rüzgâr esmeye başlamış.
Ağaçların yaprakları oraya buraya uçuşmuş. “Haydi elma yanaklı çocuk, sen de gir kapıdan içeri!” Çocuk bu sesin nereden geldiğini anlayamadan, kendini bir kapının önünde bulmuş. Kapının üstünde “Burada her şey mektuptur.” yazılıymış.
Tahta kapıyı yavaşça açıp başını içeri uzatmış. Burası mavi güllerin, mor yaseminlerin süslediği bir bahçeymiş.
Bahçenin ortasında incecik bir yol varmış. Yolun kenarında da aynı yazı varmış: “Burada her şey mektuptur.” Çocuk merakla yoluna devam etmiş. Gökyüzünde bulutlar görmüş. Bulutların her biri bir yüz şeklini almış, ona gülümsüyormuş. Bunun da bir mektup olduğunun ayrımında değilmiş.
(…) ‘
Az ileride bir arı, çiçekten çiçeğe dans ediyormuş.
“Vızzz… vızzz… Merhaba çocuk. Yaşamım çok kısa, bu yüzden çok bal toplamalıyım.” diyerek aceleyle gitmiş.

Masalcının Mektubu Metni Cevapları Sayfa 105

Çocuk, arının ne dediğini düşünmemiş bile. Az önce gördüğü karıncalar, ölü bir çekirgeyi ıhlaya pıhlaya taşıyorlarmış.
“Aaaa, siz bunu neden taşıyorsunuz? Size göre çok büyük değil mi? Beliniz ağrıyacak!” demiş onlara.
Karıncalardan biri gülümsemiş: “İnsanlar için mektup taşıyoruz. Bu arada çekirgeyi de evimize götürüyoruz.” “Ne mektubu, anlamadım!” “Görmüyor musun kocaman bir çekirgeyi el birliği ile nasıl da çekiyoruz. İnsanlarla, insanların dilinden konuşarak anlaşamayacağımıza göre kendi dilimizden mektuplar iletmeye çalışırız biz.” Çocuğun kafası iyice karışmış. Çok da yorulmuş; bir çınarın altına oturmuş.
Gözünü kapatıp uyumak üzereymiş ki bir kelebek dans ederek gözlerinin önünden
(…)
Yanı başındaki gölden su içen serçe, şarkısını söylemeye başlamış, “Cik cik cikkk.,”
“Bu gölün adı nedir güzel kuş?” “Adı Dipsiz Göl, Bu da bir mektuptur,” diye “Cik cik”lemiş minik serçe, “Bir dakika dur, ne olur!” demiş çocuk, “Ne demek ‘burada her şey mektuptur.”
Serçe gülümsemiş: “Doğadaki her canlı bir mektuptur. Karıncalarda çalışkanlığı, kırlangıçlarda sabrı, ağaçların yapraklarında umudu, dipsiz gölde sonsuzluğu görmüyor musun?”
“Ah evet, anladım! Tavşandan koşmayı, kuştan uçmayı, balıktan

Masalcının Mektubu Metni Cevapları Sayfa 106

yüzmeyi öğrendik biz.” Çocuk bir şeyler daha söylemek istemiş ama serçe uçup gitmiş.
Dipsiz gölün yanındaki kayalığa dönüp haykırmış çocuk: “Doğa, şimdi anladım seni!” Yerde çiçekler, ağaçlarda meyveler, kim olduklarını nerden geldiklerini çocuğa anlatmaya başlamışlar. Hepsini dinlemiş, düşünmüş, mektuplarını okumuş çocuk.

Serin bir esinti yüzünü okşamış birden. “Hadi, elmaları topladım, içeri girelim!” Çocuk irkilerek yerinden zıplamış. “Dalıp gitmişsin…” demiş ninesi.
Çocuk elinde tuttuğu mor taşı bırakmamış. Onu başucuna koyacak, mor taşın ışıkta kırılıp dağılan renklerine bakıp doğanın mektuplarını okuyacakmış.
Mavisel YENER (Kısaltılmıştır.)

Masalcının Mektubu Metni Cevapları Sayfa 107

1. ETKİNLİK

Aşağıda görselleri verilen kelimelerle anlamlarını eşleştiriniz. 

Cevap:

Masalcının Mektubu Metni Cevapları Sayfa 108

2. ETKİNLİK

Aşağıdaki soruları “Masalcının Mektubu” adlı metne göre cevaplayınız.

1. Nine ile torunu nerede yaşıyorlar?
A) Apartman dairesinde
B) Deniz kenarında
C) Bahçeli bir evde

Cevap: C

2. Nine için aşağıdakilerden hangisi söylenebilir?
A) Eğlencelidir.
B) Sinirlidir.
C) Somurtkandır.

Cevap: A

3. Çocuk için aşağıdakilerden hangisi söylenebilir?
A) Okumayı sever.
B) Oyun oynamayı sever.
C) Hayal kurmayı sever.

Cevap: C

4. Karıncalar, insanlara neyi anlatıyor?
A) Çalışkanlığı
B) Sabrı
C) Umudu

Cevap: A

5. Çocuk, tahta kapıyı açınca ne görüyor?
A) Ormanı
B) Bahçeyi
C) Denizi

Cevap: B

6. Aşağıdaki hayvanlardan hangisi metinde geçmemektedir?

Cevap:

7. İnsanlara sonsuzluğu gösteren varlık aşağıdakilerden hangisidir?
A) Ağaçların yapraklar
B) Dipsiz Göl
C) Meyve ağaçları

Cevap: B

Masalcının Mektubu Metni Cevapları Sayfa 109

3. ETKİNLİK

Metne göre aşağıdaki özelliklerle canlıları eşleştiriniz.

Cevap:

Masalcının Mektubu Metni Cevapları Sayfa 110

4. ETKİNLİK

Aşağıda ninenin söylediği tekerlemeyi yüksek sesle okuyunuz. Ardından siz de bir tekerleme öğrenip yazma alanına yazınız.
“Baksana ağaç meyveden yıkılacak.
Dallar yere yatmış, kırıldı kırılacak.
Mektubunu okumazsam,
Ağaç bana darılacak.”

Cevap:

Değirmene girdi köpek
Değirmenci çaldı kötek
Hem kepek yedi köpek
Hem kötek yedi köpek

5. ETKİNLİK

“asker, küçük ve yel” kelimelerinin eş anlamlılarını metinden bulunuz. Bu kelimelerin her birini bir cümlede kullanıp yazınız.

Cevap:

29 Ekim töreni için erler prova yaptı.
Büyük bir karınca gördüm.
Rüzgar çok kuvvetli esiyor.

Masalcının Mektubu Metni Cevapları Sayfa 111

6. ETKİNLİK

Aşağıda verilen hikâye unsurlarını metne göre yazınız.

Cevap:

***Masalcının Mektubu metni cevapları (Sayfa 103-104-105-106-107-108-109-110-111) hakkında söylemek istediklerinizi aşağıdaki yorum alanına yazabilir, emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilirsiniz.

Türkçe Ders Kitabı Cevapları
Bu içeriğe emoji ile tepki ver
13
1
1
4
2
1
1

1 Yorum

Yorum Yap