Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA

Lösemili Çocuklar Haftası (2-8 Kasım)

Lösemili Çocuklar Haftası önemi nedir, nasıl ortaya çıkmıştır, ne zaman ilan edilmiştir, neler yapılır gibi soruları cevaplayan Lösemili Çocuklar Haftası ile ilgili araştırma yazısı.

Lösemili Çocuklar Haftası (2-8 Kasım)

Lösemili Çocuklar Haftası (2-8 Kasım)

Lösemi bir kanser türüdür. Kan kanseri olarak adlandırabileceğimiz bu hastalık, özellikle 8 yaşın altındaki çocuklarda daha sık görülmektedir. Çocukların narin bedenlerini tehdit eden lösemi ile mücadele konusuna dikkat çekmek, lösemili çocuklar noktasında kamuoyunu bilinçlendirmek ve lösemili çocuklara tedavi sürecinde maddi manevi destek olabilmek adına Lösemili Çocuklar Haftası ilan edilmiştir.

Lösemili Çocuklar Haftası Ne Zaman?

Lösemili Çocuklar Haftası her yıl 2 ile 8 Kasım arası olarak dünya çapında kabul edilmiştir. Gerek ulusal bazda ülkeler kendi içerisinde ve gerekse uluslararası etkinlikler ile 2 ile 8 Kasım arası Lösemili Çocuklar Haftası olarak değerlendirilmektedir.

Lösemili Çocuklar Haftası Nasıl ve Neden Ortaya Çıkmıştır?

Çocukluk dönemindeki kanserlerin yüzde 30’u lösemidir. Yani kanser olan her 3 çocuktan birinin kan kanseri olduğu tespit edilmiştir. Bu da löseminin çocuklarda en çok görülen kanser türü olduğunu ortaya koymaktadır. Çocuklarda en çok görülen kanser türü olan lösemi hakkında farkındalık oluşturmak, lösemili çocukların tedavi olanaklarını geliştirmek ve onlara maddi manevi destek sağlamak için Lösemili Çocuklar Haftası ortaya çıkmıştır.

Lösemi üzerine yapılan çalışmalar neticesinde 1975 ile 2010 yılları arasında geçen 35 yıllık zaman diliminde; çocuklarda lösemi nedeniyle ölüm oranları yüzde 50 seviyesinde azaltılmıştır. Löseminin ön tarama ile teşhisi mümkün olmasa da, tedavi sürecinde görülen bu gelişme ile çocukların sağlığına kavuşması yarı yarıya oranında artırılmıştır.

Lösemili Çocuklar Haftası hali hazırda 100’den fazla ülkede aynı anda değerlendirilmektedir. Bu sayı her geçen yıl artmakta, lösemili çocuklara dair dünya üzerinde bilinç ve farkındalık seviyesi artan bir ivme ile devam etmektedir.

Lösemi Tedavisi Ne Kadar Sürer?

Lösemi tedavisi ortalama 2,5 yıl sürmektedir. Nedensiz burun ve diş eti kanamaları gibi belirtiler neticesinde yapılacak kan tahlili ile teşhis konulabilmektedir. Sonrasında 2,5 yıllık zaman diliminde hastaların yüzde 85’i iyileşmektedir. Yüzde 5’lik dilim ise kemik iliği nakli sonrasında sağlığına kavuşmaktadır. Lösemi kesinlikle bulaşıcı değildir. Lösemi çocukların genellikle ağız ve burunlarını kapatan maske takmalarının nedeni; hastalık sürecinde bağışıklık sistemlerinin zayıflaması sonrasında dışarıdaki mikroplardan ateşli hastalıklara yakalanmalarını bir nebze olsun önlemek adınadır. Yani lösemili hastaların taktığı maske diğer insanları korumak adına değil, bizzat lösemi olan kişiyi korumak adınadır.

Lösemili Çocuklar Haftası’nda Neler Yapılır?

Lösemili Çocuklar Haftası boyunca, lösemi konusunda bilinç düzeyinin artırılması için çalışmalar yapılır. Lösemi hastalığı nedir, hastalığın belirtileri nelerdir, tedavi süreci nasıl gelişir gibi soruların cevapları okullarda öğrencilerle, diğer kurum ve kuruluşlarda ise halk ile paylaşılır.

Lösemi ve lösemili çocuklar hakkında yapılan etkinliklerde bu alanda konuşmalar yapılır, şiirler okunur. Tiyatro gösterileri ile lösemili çocuklara dikkat çekilir. Bu alanda çekilmiş filmler gösterilir, sinema gösterimleri ve sine vizyon gösterimleri yapılır. Lösemili çocuklar hakkında kamu spotları hazırlanır, halkı bilinçlendirici ilanlar verilir, broşürler dağıtılır. Hastalığın bulaşıcı olmadığı konusunda gerekli bilgilendirmeler yapılarak lösemili çocukların moral olarak aşağı çekilmesine neden olacak davranışlarda bulunulmaması gerektiği özel olarak öğretilir ve öğretilmelidir.

Lösemili Çocuklar Haftası boyunca hastalıkla mücadele eden çocuklar ziyaret edilerek onlara moral desteği sağlanır. Oyuncaklarla gülmeleri ve hayata tutunmaları desteklenir. Lösemili çocukların ailelerine de maddi ve manevi destek verilmeye gayret gösterilir. LÖSEV gibi vakıflara gidilerek gönüllü olunabilir, lösemili çocuklar yararına gönüllü çalışmalar gerçekleştirilebilir. Yine LÖSEV gibi kuruluşlara bağış yaparak lösemili çocukların tedavi sürecini daha rahat ve daha kolay atlatmalarına yardımcı olunabilir. Bu etkinliklerin yıl boyu her daim yapılması gerekmekle birlikte, Lösemili Çocuklar Haftası buna başlamak için iyi bir fırsat olarak değerlendirilebilir.

ÖNEMLİ NOT: Lütfen anne-babanıza ya da aile büyüklerinize LÖSEV’e bağışta bulunmaları için ısrar ediniz. Harçlıklarınızın bir miktarını LÖSEV’e bağışlamak için aile büyüklerinizden ve öğretmenlerinizden yardım alabilirsiniz.

Bağış İçin Tıkla:  https://www.losev.org.tr/v6/bagis

İlgili İçerikler:

Lösemili Çocuklar Haftası ile İlgili Kompozisyon Lösemili Çocuklar Haftası ve Lösemili Çocuklar Hakkında Sloganlar Lösemili Çocuklar Haftası ve Lösemili Çocuklar Hakkında Şiirler

*** Lösemili Çocuklar Haftası önemi nedir, nasıl ortaya çıkmıştır, ne zaman ilan edilmiştir, neler yapılır gibi soruları cevaplayan Lösemili Çocuklar Haftası ile ilgili araştırma yazısı hakkında söylemek istediklerinizi aşağıdaki yorum alanına yazabilirsiniz.

Türkçe Ders Kitabı Cevapları
☺️ BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Yorum Yap