Kitap Cevapları TIKLA
Test Çöz TIKLA

Küçük Taş Parçası Metni Cevapları (2. Sınıf Türkçe)

Küçük Taş Parçası metni cevapları ve soruları, Meb Yayınları 2. sınıf Türkçe kitabı Sayfa 68-69-70-71 (Dünya ve Evren Teması)

Küçük Taş Parçası Metni Cevapları

Küçük Taş Parçası Metni Cevapları Sayfa 68

Aşağıdaki metni noktalama işaretlerine dikkat ederek okuyunuz.

KÜÇÜK TAŞ PARÇASI

Küçük bir taş parçası vardı. Masmavi denizin kıyısında yaşıyordu. Bin [erce yıl önce, Kocadağ’dan kopup sahile yuvarlanmıştı. Önceleri eğri büğrü bir taştı. Oysa şimdi kenarları yuvarlanmıştı. Eskisinden çok daha güzel görünüyordu. Ama sevinemiyordu. Çünkü sürekli küçülüyordu. Böyle sürerse yok olup gideceğim, dedi kendi kendine.
Onun bu yakınmalarını duyan bir karınca:
– Kim demiş yok olacaksın diye? Yok olmayacaksın. Yalnızca adın değişecek. İyice küçülüp toz gibi olacaksın. Tıpkı senden önceki arkadaşların gibi senin adın da toprak olacak. Sonra da dünyadaki herkes seni çok sevecek. Çünkü tüm canlıların yaşamasına yardımcı olacaksın, dedi.
Küçük taş parçası:
– Başkalarının yaşamasına nasıl yardım edeceğim?
Karınca gülümsedi:
– Toprak önemli bir maddedir. Yararları saymakla bitmez. Hayvanların ve insanların besin maddeleri toprakta yetişir. Ayrıca pek çok minik canlı, yuva [arını toprağın altına yapar. ı
Küçük taş parçası bunları öğrenince çok sevindi. İçindeki sıkıntı kayboldu. Başkalarına yararlı olacağı için artık çok mutluydu.

Nur İÇÖZU

Cevap:

Küçük Taş Parçası Metni Cevapları Sayfa 69

1. ETKİNLİK

1. Aşağıdaki cümlelerde boş bırakılan yerleri okuduğunuz metne göre doldurunuz.

Cevap:

• Metnin başlığı Küçük Taş Parçası’dır.
• Metnin yazarı Nur İÇÖZÜ’dür.
• Metnin ilk paragrafındaki noktalama işaretleri (.), (-), (.), (,), (-), (’), (-), (.)
• Küçük taş parçası Kocadağ’dan kopmuştu.

2. ETKİNLİK

Aşağıdaki soruları metne göre cevaplayınız.

1. Küçük taş parçasının karınca ile konuşmasından önceki en büyük korkusu neydi?

Cevap: Sürekli küçüldüğü için yok olmaktan korkmasıdır.

2. Küçük taş parçasının duyguları, karınca ile konuşmasından sonra nasıl değişti?

Cevap: Çok sevindi ve artık çok mutluydu.

3. Metinde “Tüm canlıların yaşamasına yardımcı olmak” ifadesi ile anlatılmak istenen nedir?
A) Canlılar için gerekli besin maddelerini sağlamak
B) Tüm canlılar için kendini tehlikeye atmak
C) Her canlıdan kendini sorumlu hissetmek

Cevap: A

Küçük Taş Parçası Metni Cevapları Sayfa 70

3. ETKİNLİK

4. Küçük taş parçası toprak hâline gelinceye kadar başından geçen dört aşamayı aşağıya çiziniz.

Cevap:

4. ETKİNLİK

5. Metinde anlatılan aşağıdakilerden hangisidir? İşaretleyiniz.

Cevap:

() Küçük taş parçasının yok olma korkusu
() Toprağın oluşumu

5. ETKİNLİK

6. Küçük taş parçası kendini değersiz hisseden kişilere neler söyleyebilir? Yazınız.

Cevap: Onlara hayata olumlu yönden bakmalarını ve üzülmemelerini, her zaman mutlu olmaları gerektiğini söyleyebilir.

Küçük Taş Parçası Metni Cevapları Sayfa 71

6. ETKİNLİK

Metinde geçen “yakınmak’’ sözcüğünün tanımı aşağıda verilmiştir. Siz de tanıma dikkat ederek çevrenizdeki insanlardan duyduğunuz bir yakınma cümlesi yazınız.

Cevap: Ödevlerini yapmadığı için yakınıyordu.

Yakınmak: Kendisiyle ilgili zor bir durumu sıkıntıyla anlatmak, şikâyet etmek.
Cümle: Ödevlerini yapmadığı için yakınıyordu.

7. ETKİNLİK

“Masmavi denizin kıyısında yaşıyordu.” cümlesinde altı çizili sözcüğün anlamı aşağıdakilerden hangisidir? İşaretleyiniz.

Cevap:

() Her yanı mavi.
() Yeşile yakın bir renk.

8. ETKİNLİK

Defterinize başka insanlara veya canlılara yardım etmenin önemini anlatan bir yazı yazınız. Yazıyı bitirdikten sonra kontrol ediniz. Noktalama ve yazım yanlışlarınız varsa düzeltiniz.

Cevap: Başka canlılara yardım etmek hem onları hem de kendimizi mutlu hissettirir. İnsanlar iyi ve yardımsever olduğu sürece dünya çok güzel bir yer olur. Herkesin mutlu olabilmesi için yardımlaşmalıyız.

***Küçük Taş Parçası metni cevapları (Sayfa 68-69-70-71) hakkında söylemek istediklerinizi aşağıdaki yorum alanına yazabilir, emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilirsiniz.

Türkçe Ders Kitabı Cevapları
Bu içeriğe emoji ile tepki ver
0
0
2
4
1
1
1

1 Yorum

Yorum Yap