Körle Yatan Şaşı Kalkar atasözünün hikayesi
İkiz kardeşler Ahmet ile Mehmet mutlu şekilde geçirdikleri çocukluk yıllarından sonra okul hayatlarına da birlikte adım atmışlar. Çocukluk yılları boyunca birbirlerinden hiç ayrılmayan ikiz kardeşler, okul yıllarında da aynı sınıfta eğitim görmeye devam etmişler ve bu durum lise eğitimi başlayana kadar devam etmiş. Her iki çocuk da liseye gidene kadar çok başarılıymış. Özellikle derslerinde çok başarılı olan Ahmet, ikizine örnek olarak Mehmet’in de derslerine çok çalışmasını sağlamış yıllarca. Kardeşlerin lise eğitimi ise adeta körle yatan şaşı kalkar atasözünü ispatlar şekilde gerçekleşmiş.
Ahmet lise eğitimi için farklı bir ilde bir Fen Lisesi kazanmış ve doğup büyüdüğü evinden, şehrinden ayrılmak zorunda kalmış. Mehmet ise lise sınavlarına girdiği gün hastalandığı için bu sınavlarda başarılı olamamış ve yaşamakta olduğu ildeki bir liseye gitmiş. Eğitim hayatına orada devam etmeye başlamış. Hayatları boyunca birbirlerinden ilk kez ayrı kalan ve eğitim hayatlarına bu şekilde devam etmek zorunda olan ikizlerin lise hayatında yeni arkadaşları olmuş. Bu arkadaşlıklar ikiz kardeşlerin hayatını önemli ölçüde etkilemiş. Özellikle derslerinde ikizi Ahmet’ten yardım alan ve O’nu örnek alarak çalışan Mehmet büyük bir boşluğa düşmüş. Körle yatan şaşı kalkar sözünün olumlu yöndeki yansıması Mehmet için sona ermiş.
Doğup büyüdüğü şehirden lise eğitimi için ayrılan Ahmet, öğrenim gördüğü Fen Lisesinde yeni arkadaşlıklar edinmiş. Kendisi gibi başarılı öğrenciler arasında eğitim gören Ahmet’in öğrenim hayatı başarılarla dolu şekilde devam etmiş. Hem okulunun hem de öğretmenlerinin etkisiyle başarılarını daha artıran Ahmet, adeta körle yatan şaşı kalkar atasözünü olumlu yönde bir kez daha ispatlamış. Başarılı öğrencilerle bir arada olan Ahmet başarısını daha da artırmış.
İstediği liseyi kazanamayan Mehmet ise gittiği lisede pek de ders çalışmaktan hoşlanmayan kişiler ile arkadaşlık etmeye başlamış. Bu durum Mehmet’i olumsuz yönde etkilemiş. Liseye kadar ikizi Ahmet’in de etkisiyle her zaman başarılı olan Mehmet, derslerinde başarısız olmaya başlamış. Derslerine çalışmayan kişiler ile arkadaşlık yapmak Mehmet’in eğitim hayatını olumsuz yönde etkilemiş. Mehmet’in bütün notları gün geçtikçe düşüyormuş. Çünkü tembel ve başarısız öğrencilerle arkadaşlık yapmak Mehmet’e de kötü geliyormuş.
Mehmet’in kurduğu arkadaşlıklar nedeniyle hayatında kötü değişimler olduğunu fark eden ailesi, bir yıl sonra bir karar vermiş ve Mehmet’in okulunu değiştirmiş. Yeni okulunda çalışkan öğrencilerle arkadaşlık etmeye başlayan Mehmet, tatillerde Ahmet’ten de aldığı azimle tekrar derslerine çalışmaya başlamış. Etrafındaki kişilerin kendisini ne kadar etkilediğini gören Mehmet “körle yatan şaşı kalkar” diyerek bundan sonra çevresindeki kişilere ve arkadaşlıklarına daha çok dikkat etmeye karar vermiş.
*** Körle Yatan Şaşı Kalkar hikâye edici metin örneği hakkında söylemek istediklerinizi aşağıdaki yorum alanına yazabilirsiniz.
Bence güzel olmuş ama bakın bence
Bence de çok uzun ezbberrleme imkansız
Ss
Bence çok uzun fazla bile verdim