Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA

Kızılay Haftası (29 Ekim – 4 Kasım)

Kızılay Haftası önemi nedir, nasıl ortaya çıkmıştır, ne zaman ilan edilmiştir, nasıl kutlanır gibi soruları cevaplayan Kızılay Haftası ile ilgili araştırma yazısı.

Kızılay Haftası (29 Ekim - 4 Kasım)

Kızılay Haftası (29 Ekim – 4 Kasım)

Ülkemizdeki en büyük yardım kuruluşu olan Kızılay’ın önemini herkese hatırlatmak, bu konuda halkı bilinçlendirmek ve Kızılay’a destek olmak adına her yılın 1 haftası; Kızılay Haftası olarak kutlanılmaktadır. Kızılay’ın çalışmalarının da tanıtıldığı bu haftada, Kızılay’ın toplum için ne kadar önemli bir kuruluş olduğunun bir kez daha farkına varılması sağlanır.

Kızılay Haftası Ne Zaman Kutlanır?

Her yıl 29 Ekim ile 4 Kasım tarihleri arasını kapsayan hafta, Kızılay Haftası olarak kutlanılmaktadır. Kızılay’ın kuruluşu Osmanlı Devleti dönemine denk gelmektedir. 150 yıla yakındır faaliyetlerini sürdüren Kızılay ile ilgili bir hafta kutlanılması kararı alınması ile, bu haftanın her yıl 29 Ekim ile 4 Kasım arasındaki hafta olması kararına varılmıştır.

Kızılay Ne Zaman Kurulmuştur?

Osmanlı Devleti’nin son 50 yılında önemli hizmetleri olan Kızılay, 11 Haziran 1868 tarihinde bir grup hekim (doktor) tarafından dernek olarak kurulmuştur. Doktorlar, kurdukları derneğe; Hilal-i Ahmer Cemiyeti adını vermişlerdir. Yani Kızılay’ın ilk ismi Hilal-i Ahmer Cemiyeti’dir.

1923 yılında Türkiye Cumhuriyeti’nin kurulmasının ardından Hilal-i Ahmer Cemiyeti, Türkiye Hilal-i Ahmer Cemiyeti adını almıştır. Mustafa Kemal Atatürk tarafından isminin Kızılay olarak değiştirilmesine karar verilen kurum, 1935 yılında Türkiye Kızılay Cemiyeti adını almıştır. Derneğin ismindeki son değişiklik 1947 yılında yaşanmıştır. O tarihte Türkiye Kızılay Derneği olarak ismi değiştirilen Kızılay, söz konusu tarihten bu yana dek Türk Kızılay’ı, Kızılay yahut Türkiye Kızılay Derneği isimleri ile anılmaktadır.

Kızılay’ın Kurucusu Kimdir? Kızılay’ı Kimler Kurdu?

İhtiyaç sahibi insanların; sağlık, barınma ve gıda gibi gereksinimlerini karşılamak adına kurulan Kızılay’ın kurucuları, dönemin en ünlü doktorları ve bilim adamlarıdır diyebiliriz. Kızılay’ın kurucuları; Dr. Marko Paşa, Dr. Abdullah Bey, Dr. Kırımlı Aziz Bey ve Serdar-ı Ekrem Ömer Paşa’dır.

Kızılay Neden Kurulmuştur? Kızılay’ın İlkeleri Nelerdir?

Kızılay, muhtaç durumdaki insanlara yardım etmek; sağlık hizmetlerine ulaşamayan insanlara sağlık hizmeti ulaştırmak, gıda maddelerine ulaşamayan insanlara gıda temin etmek, evi barkı olmayan insanlara da barınma hizmeti sağlamak gibi insani değerleri yerine getirmek adına kurulmuştur.

Kuruluşunun ardından 1876 yılında çıkan Osmanlı-Rus Savaşı başta olmak üzere, ülkemizin son olarak savaştığı 1974 yılındaki Kıbrıs Barış Harekatı da dahil olmak üzere pek çok savaşta cephe gerisinde orduya destek vermiştir. Yaralıları tedavi etmiş, cephedeki ihtiyaçları temin etmiştir.

Kızılay, savaş haricinde de bütün sıkıntılı durumlarda, ihtiyacı olan insanlara yardım etmektedir. Deprem, sel, çığ, toprak kayması vb. gibi doğal afetlerde bölge halkının yardımına koşmaktadır.

Kızılay’ın işleyişinde temel aldığı ve bu yardımları yaparken gözettiği 7 temel ilkesi vardır. Kızılay’ın ilkeleri şunlardır: İnsanlık, Ayrım Gözetmemek, Tarafsızlık, Bağımsızlık, Hayır Kurumu Niteliği, Birlik, Evrensellik.

Kızılay Haftası Nasıl Kutlanır?

Kızılay Haftası, eğitim kurumları ve okullar başta olmak, sağlık kurum ve kuruluşları ile ilgili resmi dairelerde her yıl kutlanılmaktadır. Kızılay Haftası’nda; Kızılay’ın ülkemizde yaptığı faaliyetleri anlatan etkinlikler düzenlenir. Kızılay’ın yaptığı çalışmalar; konuşmalar, şiirler, tiyatro, sinevizyon ve sinema gösterileri ile öğrencilere ve halka anlatılır. Bu konuda çekilmiş belgesel, animasyon gibi yapımlar izlenir, izletilir. Televizyonda Kızılay Haftası ve Kızılay hakkında kamu spotları yayımlanır.

Kızılay’a yardım edilmesini teşvik etmek amacıyla el ilanları, broşürler ve afişler bastırılır. Gazete ilanları verilir, reklamlar gösterilir. Kızılay’ın gerçekleştirdiği faaliyetler için gereken ekonomik gücü elde edebilmesi için halk Kızılay’a destek olmaya davet edilir. Halkın Kızılay hakkında bilinçlenmesi sağlanır. Kızılay Haftası; bir yandan Kızılay’ın yaptıkları anlatılarak bir yandan da yapacakları için ihtiyaç duydukları vurgulanarak kutlanır.

Kızılay’a Nasıl Destek Olabiliriz?

Kızılay’a destek olmanın çok çeşitli yolları vardır. Bunların en kolaylarından birisi, Kızılay markalı ürünler almaktadır. Örneğin Kızılay’ın ürettiği sade ve meyveli sodalar bulunmaktadır. Bu sodaların ve diğer Kızılay markalı ürünlerin satın alınması durumunda Kızılay’a maddi kaynak yaratılabilmekte ve bu sayede Kızılay’ın daha fazla ihtiyaç sahibine yardım etmesi sağlanabilmektedir.

Kızılay’a kan vererek de destek olabiliriz. Pek çok farklı olayda kan ihtiyacı oluşmaktadır ve bu ihtiyaç Kızılay tarafından karşılanmaktadır. Kızılay’a kan vererek bu konuda Kızılay’ın ihtiyacını sıkıntı çekmeden karşılamasını sağlayabiliriz.

Kızılay’a maddi destekte bulunabiliriz. Kızılay’ın açmış olduğu banka hesaplarına yardım için kullanılması adına para yatırabiliriz. Kurban Bayramlarında kurbanlıklardan çıkan derileri Kızılay’a bağışlayabiliriz. Kızılay Şubelerine başvurabilir ve Kızılay gönüllüsü olarak çalışabiliriz.

İlgili İçerikler:

Kızılay Haftası ile İlgili Kompozisyon Kızılay Haftası ile İlgili Şiirler Kızılay Haftası ile İlgili Sözler, Sloganlar

*** Kızılay Haftası önemi nedir, nasıl ortaya çıkmıştır, ne zaman ilan edilmiştir, nasıl kutlanır gibi soruları cevaplayan Kızılay Haftası ile ilgili araştırma yazısı hakkında söylemek istediklerinizi aşağıdaki yorum alanına yazabilirsiniz.

Türkçe Ders Kitabı Cevapları
☺️ BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
2
confused
1
unlike
0
happy
0
clap
0
love
0
sad
0
angry

Yorum Yap