Kitap Cevapları TIKLA
Test Çöz TIKLA

Kitap Perisi Metni Cevapları (2. Sınıf Türkçe)

Kitap Perisi metni cevapları ve soruları, Meb Yayınları 2. sınıf Türkçe kitabı Sayfa 40-41-42-43-44 (Erdemler Teması)

Kitap Perisi Metni Cevapları

Kitap Perisi Metni Cevapları Sayfa 40

Aşağıdaki metni noktalama işaretlerine dikkat ederek sesli okuyunuz.

KİTAP PERİSİ

Bir varmış, bir yokmuş. Çocukların bütün dileklerini yerine getiren bir peri varmış. Elindeki yıldızlı değneği salladığı sırada hangi çocuk bir dilek dilerse dileği hemen gerçekleşirmiş.
Son zamanlarda, hiçbir çocuk onu aramaz olmuş. Çocukların dilekleri mi bitmiş?
Dilekleri hiç biter mi? Yine birçok isteği varmış çocukların, Çocuklar, artık bu dileklerini televizyonda izledikleri çizgi film kahramanlarına iletiyorlarmış. Peri, bazen televizyon seyreden çocuklardan birinin kulağına eğiliyormuş. Yumuş acık bir sesle, “Dile benden ne dilersen!” diyormuş. Diyormuş da çocuk, televizyondaki bağrış çağırışlardan perinin sesini duymuyormuş.
Perinin işsizlikten ve yalnızlıktan canı çok sıkılıyormuş. Hiçbir çocuk onunla konuşmuyor, kimse onu arayıp sormuyormuş. Yıldızlı değneği, kullanılmamaktan neredeyse pas tutacakmış. Sonunda peri, yeni arkadaşlar aramaya çıkmış. Yaşamak için daha eğlenceli bir yer bulmak istiyormuş. Kısa zamanda bulmuş da! Neresi biliyor muş unuz? Kitaplar!
Her kitapta değişik arkadaşlar buluyor, birbirinden ilginç ülkelere gidiyormuş. Masallardaki çocuklar ondan di lekler diliyormuş. Peri de sihirli değneğinden yıldızlar saçarak onların dileklerini yerine getiriyormuş. Bir gün… O da ne! Perinin değneği neredeyse parçalanacakmış! Peri, “Ne oluyor böyle?” diyerek kitaptan baş ını uzatmış. Bir de ne görsün! Küçük bir çocuk, kitabı almış ve kitabın sayfalarını yırtıyor!

Kitap yırtılır mı hiç? Çocuk bunu bilmiyor! Peri, hemen o kitaptan kaçıp başka bir kitaba gizlenmış. Bu yeni kitapta da çok güzel öyküler varmış. Perinin rahatı yerindeymiş. Her gün yeni bir öyküye geçiyormuş. Hem öyküyü okuyor hem de kendisinden dilek dileyecek çocuklar buluyormuş. Bir gün perinin eteği sert bir metale sıkışmış! Bir makasmış bu! Çocuk, bu kez kitabın içindeki resimleri makasla kesiyormuş. Neredeyse perinin güzel, kabarık elbisesini de kesecekmiş. Peri, bu kitaptan da kaçmış.
Yine yapayalnız kalmış. Nereye gitsin, ne yapsın? Kimin güzel dileklerini yerine getirsin? Peri, yine dolaşmaya başlamış. Evlerin pencerelerinden içeri bakıyormuş. Evlerde halının üzerine uzanmış, koltuğa yayılmış birçok çocuk görmüş. Hepsinin gözü, ekranda gördükleri film kahramanlarındaymış. Peri, dolaşıp dururken bir kitapçı görmüş. Aman ne güzel! Burada pek çok kitap varmış. Raflar sıra sıra, çeşit çeşit kitapla doluymuş. “Benden güzel dilekte bulunacak bir çocuk bulana kadar bu kitaplarda yaşayabilirim?” diye düşünmüş. Sonra, raftaki kitaplardan, birine yerleşivermiş.
Hangisine mi? Söyler miyim hiç? Herkesten önce, içinde peri olan kitabı ben bulmak isterim. Doğrusu, hangi kitap olduğunu ben de bilmiyorum. Bakarsınız, Peri sizin seçtiğiniz kitaplardan birindedir! Belki siz, o kitabı okurken Peri birdenbire odanın ortasına atlayacak! Size, “Dile benden ne dilersen!” diyecek.
Kim bilir, belki yalnız o kitapta değil, başka kitaplarda da periler vardır.
Aytül AKAL

Kitap Perisi Metni Cevapları Sayfa 42

1. ETKİNLİK

“Perinin yıldızlı değneği, kullanılmamaktan neredeyse pas tutacakmış.” cümlesi ile aynı anlama gelen cümleyi işaretleyiniz.

Cevap:

(X) Perinin yıldızlı değneği kullanılmadığı için çalışmaz duruma gelmek üzereymiş.
() Perinin yıldızlı değneği çok kullanıldığı için yorgun düşmüş.

2. ETKİNLİK

Aşağıda metinde geçen olaylardan bazıları karışık olarak verilmiştir. Olayları, ifadelerin başındaki kutulara 1’den 4’e kadar sayıları yazarak metnin akışına göre sıralayınız.

Cevap:

(2) Kitap perisi kitaplarda yaşamaya karar vermiş.
(1) Çocukların dileklerini yerine getiren periyi hiçbir çocuk aramaz olmuş.
(4) Kitap perisi kitapçıda yaşamaya karar vermiş.
(3) Peri, kitaplara zarar veren çocuklar çoğalınca oradan da uzaklaşmış.

3. ETKİNLİK

Aşağıdaki soruları metne göre cevaplayınız.

1. Aşağıdakilerden hangisi metinde anlatılmamıştır?
A) Kitap perisinin arkadaşlarıyla ilişkisi
B) Kitap perisinin yaşadığı yerler
C) Kitap perisinin yaptıkları

Cevap: A

Kitap Perisi Metni Cevapları Sayfa 43

2. Çocuklar son zamanlarda isteklerini peri yerine kimlere iletiyor?
A) Masal kahramanlarına
B) Çizgi film kahramanlarına
C) Aile büyüklerine

Cevap: B

3. Canı çok sıkılan peri nereye sığınıyor?
A) Evlere
B) Ağaçlara
C) Kitaplara

Cevap: C

4. ETKİNLİK

Siz kitap perisi ile karşılaşsaydınız ondan ne isterdiniz? Yazınız.

Cevap: Bana bir sürü hikaye kitabı getirmesini isterdim.

5. ETKİNLİK

Tüm çocukların ilgisini çekeceğini düşündüğünüz bir kitap kapağı tasarlayınız. Tasarımınızı aşağıya çiziniz.

Cevap:

Kitap Perisi Metni Cevapları Sayfa 44

6. ETKİNLİK

Aşağıdaki görselleri inceleyiniz. Görsellerdeki olayları oluş sırasına göre numaralandırınız. Ardından görsellerde nasıl bir günün anlatıldığını tahmin ediniz. Bir bayram günü yaşadıklarınızı siz de sırasıyla anlatınız.

Cevap:

***Kitap Perisi metni cevapları (Sayfa 40-41-42-43-44) hakkında söylemek istediklerinizi aşağıdaki yorum alanına yazabilir, emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilirsiniz.

Türkçe Ders Kitabı Cevapları
Bu içeriğe emoji ile tepki ver
1
0
0
0
0
0
1

Yorum Yap