Kırkpınar’a Adını Veren Kırk Yiğit Dinleme Metni Cevapları

Kırkpınar’a Adını Veren Kırk Yiğit Dinleme metni cevapları ve soruları, MEB Yayınları (2) 7. sınıf Türkçe ders kitabı sayfa 244-245-246-247 (Zaman ve Mekan Teması)

Kırkpınar'a Adını Veren Kırk Yiğit Dinleme Metni Cevapları - 7. Sınıf MEB Yayınları (2)

Kırkpınar’a Adını Veren Kırk Yiğit Dinleme Metni Cevapları – 7. Sınıf MEB Yayınları (2)

Kırkpınar’a Adını Veren Kırk Yiğit Dinleme Metni Cevapları Sayfa 244

1. ETKİNLİK

“Kırkpınar’a Adını Veren Kırk Yiğit” metnini dikkatle dinleyiniz. Dinleme esnasında öğretmeniniz metni durdurup metnin devamı ile ilgili tahminlerde bulunmanızı sağlayacak sorular soracak. Tahminlerinizi aşağıdaki boşluklara yazınız.

Dinleme esnasında bu etkinliği siz yapabilirsiniz.

Kırkpınar’a Adını Veren Kırk Yiğit Dinleme Metni Cevapları Sayfa 245

2. ETKİNLİK

Dinlediğiniz metinle ilgili görüşlerinizi sebepleriyle birlikte yazınız.

Cevap: Metinde Kırkpınar Yağlı Güreşleri etkinliğinin doğuş efsanesi ve tarihi anlatılmaktadır. Metinde Kırkpınar hakkında bilgiler de verilmektedir. Metin, anlatılan efsane ve kurgusu ile okuyucunun dikkatini çekmektedir. Dili sade ve akıcıdır. Kırkpınar efsanesi hakkında bilgi edinmek isteyenler için yararlı bir metindir.

3. ETKİNLİK

Dinlediğiniz metinde geçen aşağıdaki altı çizili kelime ve kelime gruplarının anlamlarını tahmin ederek yazınız. Daha sonra tahminlerinizin doğruluğunu TDK Türkçe Sözlük’ten kontrol ediniz.

Yaman bir güreşti doğrusu, hem de garip bir güreşti.

Güreş başladığında vakit kaba kuşluktu.

Şafak söktü.

Her yıl burada kıran kırana güreş tutmak gelenek oldu.

Kuşlar da önce tedirgin oldular ya, sonra yatıştılar

Cevap: 

yaman: Güç, etki veya beceri bakımından alışılmışın üzerinde olan

kuşluk: Günün sabahla öğle arasındaki bölümü, kuşluk vakti

şafak: Güneş doğmadan az önce beliren aydınlık

kıran kırana: Çok mücadeleli, çekişmeli (kavga, güreş, maç)

gelenek: Bir toplumda, bir toplulukta eskiden kalmış olmaları dolayısıyla saygın tutulup kuşaktan kuşağa iletilen, yaptırım gücü olan kültürel kalıntılar, alışkanlıklar, bilgi, töre ve davranışlar, anane, tradisyon

tedirgin: Rahatı, huzuru kaçmış, bizar

Kırkpınar’a Adını Veren Kırk Yiğit Dinleme Metni Cevapları Sayfa 246

4. ETKİNLİK

Aşağıdaki soruları dinlediğiniz metinden hareketle yanıtlayınız.

1. Metne göre “Kırkpınar” adı nasıl doğmuştur?

Cevap: Kırk yiğit Edirne’nin batısında bir çayırlıkta, şehit düşene kadar güreşmeleri, bir bilgenin bu kırk yiğidi bulup mezar kazması, bu mezarlardan kırk pınar fışkırması ile doğmuştur.

2. Kırk yiğidin hatırasını yaşatmak için neler yapılmıştır?

Cevap: Yaklaşık 650 yıldır her yıl bu yerde dünyanın dört bir yanından güreşçiler güreşmek için toplanırlar, etkinlikler yapılır.

3. Yaşadığınız çevrede adını efsanelerden alan bir yer var mıdır?

Bu soruyu siz cevaplayabilirsiniz.

4. Metinde güreşlerdeki “er meydanı, yenişememe, sonuna kadar devam etme” anlatımı ile günümüz spor karşılaşmalarındaki “sportmenlik” kavramını karşılaştırınız.

Cevap: Sportmenlik, sporun gerektirdiği değerlere sahip olmaktır. Sporcular güçlü, cesur kimselerdir. Bu nedenle yarıştıkları yerlere er meydanı da denir. Sporcular yaptıkları karşılaştırmalarda bazen berabere kalırlar. Yenişememe kavramı da buradan gelir. Sportmen bir kişi mücadelesini asla bırakmaz; sonuna kadar devam eder.

5. Sırtı yere gelmeyen cihan pehlivanlarının yetişmesi ile efsane amacına ulaşmış mıdır?

Cevap: Ulaşmıştır.

6. Bir mekânda yüzlerce yıl bir geleneğin sürdürülmesinin önemi neler olabilir?

Cevap: Kültürün devamlılığı, kuşaktan kuşağa aktarılması için geleneklerin sürdürülmesi gerekir.

5. ETKİNLİK

Dinlediğiniz metnin konusunu ve ana fikrini yazınız.

Cevap: 

Konu: Kırkpınar Güreşleri’nin doğuşu

Ana Fikir: Bir kültürün devamlılığı, kuşaktan kuşağa aktarılması için geleneklerin sürdürülmesi gerekir.

6. ETKİNLİK

Dinlediğiniz metnin tutarlılığını değerlendirmek amacıyla aşağıda verilen soruları cevaplayınız.

a) Dinlediğiniz metindeki cümleler birbirleriyle bağlantılı mı? Sebebiyle birlikte yazınız.

Cevap: Bağlantılıdır.

b) Dinlediğiniz metnin olay örgüsünde anlamsal ve mantıksal bir eksiklik hissettiniz mi? Sebebiyle birlikte yazınız.

Cevap: Yiğitlerin ölene kadar güreşmesi ve mezarlarından pınarlar çıkması mantıklı değildir.

c) Metindeki olayların gelişimi ve sonucu bir bütünlük içinde aktarılmış mıdır? Sebebiyle birlikte yazınız.

Cevap: Aktarılmıştır.

d) Sorulara verdiğiniz cevaplara göre metnin tutarlılığı ile ilgili ulaştığınız sonucu yazınız.

Cevap: 

Tutarlıdır çünkü, cümleler birbirleri ile bağlantılıdır ve olayların gelişimi ve sonucu bir bütünlük içinde aktarılmıştır.

Kırkpınar’a Adını Veren Kırk Yiğit Dinleme Metni Cevapları Sayfa 247

7. ETKİNLİK

Aşağıdaki cümlelerde yer alan fiilleri inceleyiniz. Fiilleri tablodaki uygun yerlere yerleştiriniz.

Kırk yiğit Edirne’nin batısında bir çayırlıkta güreştiler.

Savaşçılar çimenlerde biraz dinlendiler.

Oyunun her türlüsü sergileniyordu.

Genç pehlivan, güreşiyle seyircilerin gözüne girdi.

Güreş ikinci gece de sürdü.

Edirne’nin yaprak ciğeri de meşhur olmuştur.

O gün oraya bir rastlantı sonucu Türk birliği geldi.

Kırk mezarın yanı başında kırk pınar fışkırıvermiş.

Kırkpınar güreşleri haziran ayının ortalarında yapılır.

Cazgır, pehlivanları er meydanına davet etti.

İçinden nice cihan pehlivanları çıktı.

Teknik direktör maçtan sonra takım kaptanıyla görüştü.

Cevap: 

Basit Fiiller:

  • güreştiler
  • dinlendiler
  • sürdü
  • geldi
  • çıktı

Türemiş Fiiller:

  • sergileniyordu
  • yapılır
  • görüştü

Birleşik Fiiller:

  • gözüne girdi
  • meşhur olmuştur
  • fışkırıvermiş
  • davet etti

8. ETKİNLİK

Bir haber muhabiri olduğunuzu hayal ediniz. Yapmış olduğunuz araştırma ve dinlediğiniz metinden yola çıkarak canlı yayında “Kırkpınar Yağlı Güreşleri” hakkında bilgilendirici bir konuşma yapınız.

9. ETKİNLİK

Dinlediğiniz metni özetleyiniz.

Cevap: 

Kırkpınar’a Adını Veren Kırk Yiğit Metni Özeti

Kırk yiğit Edirne’nin batısında bir çayırlıkta, şehit düşene kadar güreşmeleri, bir bilgenin bu kırk yiğidi bulup mezar kazması, bu mezarlardan kırk pınar fışkırması ile Kırkpınar adı doğmuştur.

Yaklaşık 650 yıldır her yıl bu yerde dünyanın dört bir yanından güreşçiler güreşmek için toplanırlar, etkinlikler yapılır. Balkan Savaşı’nda bu yana Kırkpınar güreşleri Edirne’de Sarayiçi denilen yerde yapılmaktadır.

Son yıllarda Kırkpınar geleneğinde değişiklik yapılmıştır. Minder güreşi kuralları uygulanmaktadır.

*** Kırkpınar’a Adını Veren Kırk Yiğit Dinleme metni cevapları hakkında söylemek istediklerinizi aşağıdaki yorum alanına yazabilirsiniz.

7. Sınıf MEB Yayınları (2) Türkçe Kitabı Cevaplarının Hepsine Ulaşmak İçin Tıklayın

Yorum Yap