Kitap Cevapları TIKLA
Test Çöz TIKLA

Keyifle Kitap Okumak İçin Metni Cevapları (4. Sınıf Türkçe)

Keyifle Kitap Okumak İçin metni cevapları ve soruları, Meb Yayınları 4. sınıf Türkçe kitabı Sayfa 68-69-70-71-72-73-74-75 (Okuma Kültürü Teması)

Keyifle Kitap Okumak İçin Metni Cevapları

Keyifle Kitap Okumak İçin Metni Cevapları Sayfa 70

1. METİN

HAZIRLIK ÇALIŞMALARI

1. İnternetten (derslerde öğrendiğiniz edu, gov vb. uzantılı güvenilir genel ağ adreslerinden), dergi, kitap, broşür veya gazetelerden “kitap” temalı sözler araştırınız. Bunlardan en beğendiklerinizi aşağıda verilen görseldeki konuşma alanlarına yazınız.

Cevap:

2. Aşağıda verilen görselin etrafındaki yazma alanlarına, “Okumak bir insana neler kazandırır?” sorusuna cevap olabilecek kısa açıklama cümleleri yazınız.

Cevap: Okumak insanı geliştirir.

Okumak insana ufuk aydınlığı sağlar.

Okumak yeni dünyaların keşfini sağlar.

Keyifle Kitap Okumak İçin Metni Cevapları Sayfa 71

Metni, noktalama işaretlerine dikkat ederek sessiz okuyunuz.

KEYİFLE KİTAP OKUMAK İÇİN

Ben çocukken yani çok eskiden, babam her seyahate gittiğinde bana oradan bir kitap getirirdi ve getirdiği her kitaba da mutlaka bana özel notlar düşerdi. Mesela, kitabın ilk sayfasına “Biricik kızıma, Ankara hatırası, 1994.” diye yazar, altına da “Sevgiler, baban.” diye imza atardı. O kadar mutlu olurdum ki babamın bana kitap hediye getirmesinden, bir süre sonra babamın şehir dışı seyahatlerini dört gözle bekler oldum. Onu çok özlerdim ama döndüğünde elinde mutlaka bir kitap ile döneceğini bildiğimden, bu beni teselli ederdi.
Kitap okumak, içinde yaşadığın dünyadan çok daha fazlasını görüp hayal edebilmek demektir. Sana yeni kapılar açar, hayal gücünü geliştirir ve seni çok eğlendirir. Üstelik ki- tap okumaya alıştıkça kendini hiçbir zaman yalnız hissetmezsin. Neden mi? Kitaplardaki kahramanlar hep seninledir de ondan. Sen nereye gidersen git, sana eşlik ederler ve böylece sen de hiç sıkılmazsın.
Üstelik kitap okuyanlar, hayata farklı pencerelerden bakabilir ve kendilerini daha rahat ifade edebilirler. Okuduklarımızın bazılarını çok sevebiliriz ama bazılarını pek de beğenmeyebiliriz. Bu çok doğal. Her zaman, her şey tam istediğimiz gibi olmayabilir elbet ama farklı fikirleri de duymak her zaman bizi zenginleştirir. (…)

Selen BARANOĞLU

1. ÇALIŞMA

a. Aşağıda, metinden alınan üç cümle ile bu cümlelerin biraz değiştirilmiş şekilleri verilmiştir.

Bu ikili cümlelerden her birinde anlatımı daha etkili olanı işaretleyiniz.

Cevap:

• 1. cümle: Babamın şehir dışı seyahatlerini dört gözle bekler oldum. ()
2. cümle: Babamın şehir dışı seyahatlerini sabırsızlıkla bekliyordum. (X)

• 1. cümle: Kitap okumak sana yeni kapılar açar. ()
2. cümle: Kitap okumak hayatında yeni şeyler başlatır. ( X )

• 1. cümle: Kitap okuyanlar hayata farklı pencerelerden bakabilir. ( X )
2. cümle: Kitap okuyanlar hayatı farklı yönleriyle görebilir. ()

Keyifle Kitap Okumak İçin Metni Cevapları Sayfa 72

b. Önceki çalışmada cümlelerin farklı olmasına neden olan durumu belirleyip aşağıda verilen açıklamayı tamamlayınız.

Cevap:

Metinden alınan birinci cümlelerde yazar, anlatıma kuvvet katmak amacıyla atasözleri ve  deyimlerini kullanmıştır

2. ÇALIŞMA

Aşağıdaki soruları “Keyifle Kitap Okumak İçin” adlı metne göre cevaplayınız.

Metnin konusu nedir?

Cevap: Kitap Okumanın Önemi

Yazar, babasının seyahatten dönmesini neden sabırsızlıkla bekliyor?

Cevap: Çünkü babası her seyahat dönüşü kendisine kitap getirmekte hediye etmektedir.

Yazarın babası, getirdiği kitapların ilk sayfalarına neler yazıyor? Sizce bunları yazma nedeni nedir?

Cevap: Biricik kızıma gibi sevgi sözcükleri yazmaktadır.

Keyifle Kitap Okumak İçin Metni Cevapları Sayfa 73

3. ÇALIŞMA

Aşağıdaki yazma alanını, okuduğunuz metinden hareketle “Okumak bir insana neler kazandırır?” sorusuna cevap verecek şekilde doldurunuz. Daha sonra, hazırlık bölümün- de yaptığınız ikinci çalışmada aynı soruya verdiğiniz cevaplarla bu tablodaki cevaplarınızı karşılaştırınız. Ortak olanlara işaret koyunuz.

Cevap:

Okumak insanın hayal gücünü geliştirir.

Okumak insana ufuk aydınlığı sağlar.

Okumak yeni dünyaların keşfini sağlar

Okumak insanı geliştirir.

4. ÇALIŞMA

Aşağıdaki yönergeleri uygulayınız. 1. EBA’dan “Okuma Kitaplarım” adlı videoyu açınız. Bu videoyu, notlar alarak birkaç defa izleyiniz.

2. Aşağıda, “Okuma Kitaplarım” videosuna ve “Keyifle Kitap Okumak İçin” metnine yönelik cümleler verilmiştir. Bu cümlelerden doğru olanların başına “D”, yanlış olanların başına “Y” yazınız.

Cevap:

* (D) Hem videonun hem de metnin konusu kitaptır.
* (D) Hem videoda hem de metinde yazarlar çocukluk dönemlerinden söz etmektedir.
* (Y) Her ikisi de yazılı metin olarak hazırlanmıştır.

Keyifle Kitap Okumak İçin Metni Cevapları Sayfa 74

* (D) Videoda yazılı metin yoktur, yazarın düşünceleri seslendirilmiştir.
* (D) Videoda yazarın anlattıkları, görsel unsurlar kullanılarak zenginleştirilmiştir.
* (D) Metindeki yazar daha çok okumanın faydaları üzerinde dururken videodaki yazar ise çocukluğundaki okuma kitaplarında neler olduğunu ve kitaplarla ilgili duygularını anlatmaktadır.

5. ÇALIŞMA

Okuduğunuz kitapları düşünerek bu kitaplardan en sevdiğiniz ve en sevmediğiniz birer kahramanı belirleyiniz. Kahramanlarla ilgili aşağıdaki etkinliği yapınız.

Cevap:

EN SEVDİĞİM KİTAP KAHRAMANI
KİTABIN ADI: Çocuk Kalbi
KAHRAMANIN ADI: Enrico
KAHRAMANIN ÖZELLİKLERİ: Çok merhametli sevgi doludur.
ONUNLA İLGİLİ DUYGUM: Ben kendime benzetiyorum. Çok sevgi dolu merhametli biridir.

****************

EN SEVMEDİĞİM KİTAP KAHRAMANI 
KİTABIN ADI: Siyah İnci
KAHRAMANIN ADI: Lord Grisi
KAHRAMANIN ÖZELLİKLERİ: Kötü bir insan hep kötülük yapıyor atı öldürmeye çalışıyor
ONUNLA İLGİLİ DUYGUM: Bence kötülük yapan insanlar bu dünyada yer almalılar.

6. ÇALIŞMA

Aşağıdaki tabloda, 5 arkadaşın aylara göre okudukları kitap sayısı verilmiştir. Bu tabloya göre, aşağıdaki çıkarımlardan hangileri doğrudur? Doğru olanlara “X” işareti koyunuz.

Cevap:

• Ozan ve Bilge, ağustos ayında hiç kitap okumamıştır. (X)
• Bilge’nin dört ayda okuduğu kitap sayısı, Melek’in okuduğu kitap sayısından fazladır. (Y)
• Melek, her ay aynı sayıda kitap okumuştur. (X)
• En az sayıda kitap okuyan kişi, Ozan’dır. (Y)

Keyifle Kitap Okumak İçin Metni Cevapları Sayfa 75

7. ÇALIŞMA

Aşağıda bazı kitaplara ait farklı bölümlerden örnekler verilmiştir. Bu bölümlerin adlarını altlarına yazınız. Siz de bu bölümlere birer örnek ekleyiniz.

Cevap:

OKUMA KÜLTÜRÜ TEMASI…….. s. 45
Neden Okumalıyız? …… s. 46 – 50

Cevap: İçindekiler

A
algı: Bir şeye dikkati yönelterek o şeyin bilincine varma, idrak.

Cevap: Sözlük

Falih Rıfkı ATAY, Tuna Kıyıları, Remzi Kitabevi, İstanbul, 1938.
ERGİN, Muharrem, Dede Korkut Kitabı, Ankara, 1958.

Cevap: Kaynakça

***Keyifle Kitap Okumak İçin metni cevapları (Sayfa 68-69-70-71-72-73-74-75) hakkında söylemek istediklerinizi aşağıdaki yorum alanına yazabilir, emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilirsiniz.

Türkçe Ders Kitabı Cevapları
☺️ BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

1 Yorum

Yorum Yap