Karanlığın Rengi Beyaz Dinleme Metni Cevapları

Karanlığın Rengi Beyaz dinleme metni cevapları ve soruları, MEB Yayınları 8. sınıf Türkçe ders kitabı sayfa 138-139-140-141-142-143
(Birey ve Toplum Teması)

Karanlığın Rengi Beyaz Dinleme Metni Cevapları - 8. Sınıf Türkçe MEB Yayınları

Karanlığın Rengi Beyaz Dinleme Metni Cevapları – 8. Sınıf Türkçe MEB Yayınları

Karanlığın Rengi Beyaz Dinleme Metni Cevapları Sayfa 138

HAZIRLIK ÇALIŞMALARI

1. “Her insan bir engelli adayıdır.” düşüncesine katılıyor musunuz? Açıklayınız.

(örnek) Evet katılıyorum. Her an bir kaza geçirip ya da hastalanıp bir uzvumuzu kaybedebiliriz.

2. Engellilerin hayatını kolaylaştırmak için bireylere düşen görevler nelerdir?

Sokaklarda, kaldırımlarda, toplu taşıma araçlarında engellilerin rahatça hareket edebilmesi için rampa, asansör, kılavuz kaldırım gibi önlemler almak.

Karanlığın Rengi Beyaz Dinleme Metni Cevapları Sayfa 139

1. ETKİNLİK

“Karanlığın Rengi Beyaz” metnini dinlerken sözcük bölümüne not aldığınız sözcüklerin anlamlarını tahmin ediniz. Tahmininizi sözcüklerin sözlük anlamı ile karşılaştırınız.

Cevap: 

işkence: Aşırı gerginlik, sıkıntılı durum, azap

yüreği ağzında beklemek: Korku ve heyecan dolu bir durumda beklemek

denklem: İçinde yer alan bazı niceliklere ancak uygun bir değer verildiği zaman sağlanabilen eşitlik, muadele

zafiyet: Arıklık, zayıflık

2. ETKİNLİK

Aşağıdaki soruları metne göre cevaplayınız.

1. Selim ve Kerim kardeşlerin okul yıllarında karşılaştıkları sorunlar nelerdir?

Cevap: Yazma ve okumada zorluk yaşamışlardır.

2. Selim ve Kerim kardeşlerin fen bilgisi sınavında yaşadıkları sorun nedir?

Cevap: Sınavın akşam saatlerinde yapılmasından dolayı soruları görüp cevaplyamamaktır.

3. Selim ve Kerim kardeşler, lise yıllarında yaşadıkları sorunları fakülte yıllarında neden yaşamamışlardır?

Cevap: Hastalıklarına teşhis konduğu için sorunlara karşı önlemler alınabilmesi sayesinde sorun yaşamamışlardır.

Karanlığın Rengi Beyaz Dinleme Metni Cevapları Sayfa 140

4. Selim ve Kerim kardeşlerin eğitim hayatına anne ve babalarının nasıl bir katkısı olmuştur?

Cevap: Kardeşlerin anne ve babaları eğitim hayatları boyunca kardeşlere destek olmuşlar, onları doğru yönlendirmişlerdir.

5. Engelli bireylerin zorlukları aşıp başarıya ulaşmaları konusunda ne düşünüyorsunuz?

Cevap: (örnek) Engelli bireylerin zorlukları aşıp başarılı olmaları, normal bireylerin başarılarından daha değerlidir. Çünkü onlar normal bireylere göre daha çok çaba sarf etmek zorundadırlar.

6. Okuduğunuz metinden hareketle “eğitimde fırsat eşitliği” ifadesinden ne anlıyorsunuz?

Cevap: Dil, din, ırk, cinsiyet, özürlülük ve mezhep gibi ayrımlar yapılmaksızın herkesin eğitim olanak ve imkanlarından eşit bir şekilde yararlanmasının sağlanmasıdır.

3. ETKİNLİK

Metnin konusunu ve ana fikrini yazınız.

Cevap: 

Konu: İki görme engelli kardeşin eğitim hayatı

Ana Fikir: Engelli olmak başarıya engel değildir.

4. ETKİNLİK

a) Görselleri ve haber yazılarını inceleyiniz.

ENGELLERİ AŞANLAR

Tekerlekli Sandalye Erkek Millî Takımı 2017 Avrupa Şampiyonu

Türkiye Tekerlekli Sandalye Basketbol Erkek Millî Takımı, Avrupa Şampiyonası finalinde Büyük Britanya’yı 76-69’luk skorla yenerek şampiyon oldu.

Karanlığın Rengi Beyaz Dinleme Metni Cevapları Sayfa 141

Ampute Futbol Millî Takımımız 2017 Avrupa Şampiyonu Oldu

Avrupa Ampute Futbol Federasyonu (EAFF) Avrupa Şampiyonası finalinde İngiltere’yi 2-1 mağlup ederek kupayı müzesine götüren Ampute Millî Takımı’nın başarısı, ülkede herkesin göğsünü kabartıyor.

Paralimpik Oyunları’nda Türkiye 9 Madalya Kazandı

2016 Rio Paralimpik Oyunları’nda Türkiye; 3 altın, 1 gümüş ve 5 bronz madalyayla genel sıralamada 34. oldu.

Şeyma Nur Emeksiz, 2016’da Avrupa Para Tekvando Şampiyonu Oldu

İstanbul Bilgi Üniversitesi Spor Bilimleri ve Teknolojisi Yüksekokulu Spor Yöneticiliği Bölümü öğrencilerinden Şeyma Nur Emeksiz, 5. Avrupa Para Tekvando Şampiyonası’nda kadınlar K43 +58 kiloda altın madalya kazanarak Avrupa şampiyonu oldu. Ellerinden ortopedik engelli olan Emeksiz, Türkiye’nin 9 erkek, 3 kadın olmak üzere toplamda 12 sporcuyla yer aldığı şampiyonada başarısını dünyaya kanıtladı.

b) Bu haber yazılarından çıkardığınız sonuç nedir? Bu konuyla ilgili düşüncelerinizi anlatan bir konuşma yapınız.

Cevap: 

(örnek)

Sevgili arkadaşlar.

Bazı insanlar önlerine çıkan her engeli aşarak, çabalayarak başarıya ulaşırlar. Bazıları da bu engelleri aşmaya çalışmak yerine çeşitli bahaneler bulup vaz geçerler.

Okuduğumuz haber yazılarından da görüyoruz ki engelli olmak, başarı yolunda asla bahane değildir. Engelli olmak bir engel değildir.

Başarılı olmayı, bahane üretmeden, olumsuz şarlar altında bile olsa, yılmadan, azmederek yoluna devam edenler hak eder.

Beni dinlediğiniz için teşekkür ederim.

Karanlığın Rengi Beyaz Dinleme Metni Cevapları Sayfa 142

5. ETKİNLİK

a) Herhangi bir bedensel engeliniz olduğunu düşünerek bir gününüzü nasıl geçirdiğinizi anlatan hikâye edici bir metin yazınız. Yazınızda günlük hayattan örnekler veriniz. Yazınıza uygun bir başlık koyunuz.

Cevap: 

(örnek)

TEKERLEKLİ SANDALYE İLE SON GÜNÜM

Yine her zaman olduğu gibi erkenden kalktım. Tekerlekli sandalyeme binip salona çıktım. Annem çoktan kahvaltıyı hazırlamıştı. Önce beni giydirdi. Sonra hep birlikte kahvaltı ettik.

Dışarıdan servisin kornası çaldı. Apartmanımıza yapılan rampadan tekerlekli sandalyem ile evin önüne indim. Servis şoförü engelliler için olan asansörü indirdi. Asansöre bindim. Arkadaşlarımın da yardımıyla benim için ayrılan yere kemerimi de bağlayarak yerleştim.

Okula vardığımzda herkes sıradaydı. Ben de sıraya geçtim. Törenden sonra kapının önündeki rampadan içeri girdim. Okulumuzda asansör olmadığı için Ahmet öğretmen beni kucağına alıp sınıfa götürdü. Ahmet öğretmen benimle özellikle ilgileniyordu. Her tenefüs beni kucağına alıp bahçeye indiriyor, teneffüs bitince de tekrar kucağına alıp sınıfıma götürüyordu. Ahmet öğretmen olmadığı zamanlar da okul müdürümüz İsmail öğretmen benimle ilgileniyordu.

Akşam olunca servise gitmek üzereyken babam arabayla geldi. Beni alıp yüzmeye götürdü. Bacaklarım çalışmadığı için yüzmekte zorlanıyordum ama babam havuzun içinde bana yardım ediyordu. Oradan çıkıp sinemaya gittik.

O günün özelliği, tekerlekli sandalye ile olan son günüm olmasaydı. Ertesi gün fizik öğretmenim, benim ve doktorum Sinan Bey’in ortak çalışmasıyla tasarladığımız protez bacaklarım başarılı bir operasyon ile takıldı. O günden sonra ben de normal insanlar gibi koşup oynayabildim.

Karanlığın Rengi Beyaz Dinleme Metni Cevapları Sayfa 143

b) Yazma etkinliği ile ilgili performansınızı formdaki maddelere göre değerlendiriniz.

Değerlendirmenizi kendiniz yapabilirsiniz.

6. ETKİNLİK

Aşağıdaki cümlelerde verilen ögelerden hangileri bulunmaktadır? Bulunan ögeleri ilgili bölüme yazınız.

Cevap: 

CümlelerNesneYer TamlayıcısıZarf Tamlayıcısı
Kâğıda yazarken Selim’in yazısı satırlardan kayıyor.kâğıda yazarken
Biz dura dura, yavaş yavaş okuyabiliyorduk.dura dura, yavaş yavaş
Verilen yazılı ödevleri bitiremiyorduk bir türlü.Verilen yazılı ödevleribir türlü
Çaresiz, yazmaya devam ettik.yazmaya
Sınıftaki diğer öğrenciler de kâğıtlarını göremiyorlardı.kâğıtlarını
Görmemeye birlikte başlamıştık.Görmemeyebirlikte
Lise bittiğinde okulun en iyi ilk dört öğrencisi arasındaydık.Lise bittiğinde
Yeni düzenlemeler işimizi kolaylaştıracaktı.işimizi
28 Ağustos’ta annemle evde vedalaştık. evde28 Ağustos’ta
Zaten yıllardır bu sorunun içinde yaşıyorduk. bu sorunun içindeyıllardır
1981’de üniversite sınavına girdik. üniversite sınavına1981’de

*** Karanlığın Rengi Beyaz dinleme metni cevapları hakkında söylemek istediklerinizi aşağıdaki yorum alanına yazabilirsiniz.

8. Sınıf MEB Yayınları Türkçe Ders Kitabı Cevaplarının Hepsine Ulaşmak İçin Tıklayın

Yorum Yap

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!