Kitap Cevapları TIKLA
Test Çöz TIKLA

Karagöz ve Hacivat Metni Cevapları (2. Sınıf Türkçe)

Karagöz ve Hacivat metni cevapları ve soruları, Meb Yayınları 2. sınıf Türkçe kitabı Sayfa 50-51-52-53-54-55-56-57-58 (Millî Kültürümüz Teması)

Karagöz ve Hacivat Metni Cevapları

Karagöz ve Hacivat Metni Cevapları Sayfa 50

Aşağıdaki metni noktalama işaretlerine dikkat ederek sesli okuyunuz.

KARAGÖZ VE HACİVAT

Karagöz ve Hacivat çok uzun yıllardan beri oynanan gölge oyunudur. Bu oyun deriden kesilen figürlerin (insan, hayvan, bitki, eşya) beyaz bir perde üzerine arkadan ışıklandırılarak yansıtılması ile oynatılır. Oyunda, Karagöz saf insanları; Hacivat ise daha açıkgöz insanları temsil eder.

Karagöz ve Hacivat Metni Cevapları Sayfa 51

KARAGÖZ – HACİVAT

OKURYAZARLIK

(Hacivat, Karagöze yetişir.)
HACİVAT: Uğurlar olsun Karagözüm! Ben de dükkânıma gidiyordum, birlikte yürüyelim.
KARAGÖZ: Birlikte yün mü yiyelim?
HACİVAT: Ne yün yemesi canım, beraber gidelim.
KARAGÖZ: Hangi berbere gidelim?
HACİVAT: Aaaaa, hemen sinirlendirme beni! Yolda yan yana ve konuşarak gidelim, diyorum.
KARAGÖZ: İyi ya gidiyoruz işte!
HACİVAT: Ney se, senin hakkında iyi haberler duydum. Çok memnun oldum.
KARAGÖZ: Çok maymun oldunsa bana ne?
HACİVAT: Maymun değil, memnun oldum. Duyduğum habere sevindim.
KARAGÖZ: Hangi gazete yazıyor?
HACİVAT: Gazete haberi değil. Senin cahillikten kurtulmak istediğini öğrendim.
KARAGÖZ: Ben im Cahitlerde kurt bulmak istediğimi mi öğrendin? Ben onları tanımıyorum.
HACİVAT: Allah Allah! Bir lafı da doğru anlasan olmaz mı? Diyorum ki bilgini artırmak ve okuma yazma öğrenmek istemişsin. KARAGÖZ: Öyle söylesene!
HACİVAT: Oğlunla çalışmaya başlamışsın.
KARAGÖZ: Başladımsa ne olacak?
HACİVAT: Ne olacağı var mı? Çok sevindim. Okuryazar olursan daha kolay iş bulursun.
KARAGÖZ: Öyleyse bulduğum işlerin hepsinde birden çalışırım, Hacı Cavcav!
HACİVAT: Hah hah hah? Öyle şey olur mu? Yine tek işte çalışırsın. Daha başarılı olursun.
KARAGÖZ: Okuryazar olunca başı sarılı mı olacağım? Yine şapka giysem olmaz mı?
HACİVAT: Canım, saçmalama! Daha başarılı olursun, işlerini daha iyi yaparsın.
KARAGÖZ: Şey, okuma yazma öğrenince işe de girerim Hacı Cavcav! HACİVAT: Karagözüm, önce ilkokuldan diploma al!
KARAGÖZ: Su mu taşıyacağım?
HACİVAT: Yine ne anladın, ne suyu taşıyorsun?
KARAGÖZ: “İlkokuldan dipli kova al!” dedin.
HACİVAT: Diploma diyorum. İlkokulu bitirdiğini gösteren imzalı, mühürlü bir kâğıttır.
KARAGÖZ: Hacı Cavcav, ben oğlumun patronunu iyi tanıyorum.
Beni çok seviyor. Söylesem o kâğıttan bir tane bana vermez
HACİVAT: Vermez, efendim! Oğlun yardım edecek, biz yardım edeceğiz. Sen de çalışıp ilkokul derslerini öğreneceksin. O zaman alırsın! KARAGÖZ: İmza atmayı da öğrendim.
HACİVAT Aferin, aferin Karagözüm! Nasıl yapıyorsun?
KARAGÖZ: İsmim Karagöz değil mi? Gözü kara bir Karagöz resmi çiziyorum. İmza oluyor.
HACİVAT: Öyle imza olur mu?
KARAGÖZ: Eski insanlar resim yaparak yazı yazıyormuş ya! HACİVAT: Efendim, biz artık eski insanlar değiliz. Yazı yazmak için harflerimiz var, noktalama işaretlerimiz var.
KARAGÖZ: Okkalama işaretleri de ne demek?
HACİVAT: Okkalama işaretleri değil, noktalama işaretleri. Nokta, virgül falan…
KARAGÖZ: Hacı Cavcav, yazı yazmayı öğrenince dünyanın her yerinden gelenlere de istediğimi yazıp anlatırım.

Karagöz ve Hacivat Metni Cevapları Sayfa 53

HACİVAT: Onlar Türkçe bilmiyor ki senin yazdığını anlasınlar!
KARAGÖZ: Öyleyse ben de önce Türkçe öğretirim.
HACİVAT: Karagözüm, önce yazı yazmayı öğren bakalım! (Gider.)
KARAGÖZ: Şimdi öğrenip gelirim. (Gider.)

1. ETKİNLİK

1. “Okuryazar” sözcüğünün anlamını metinden hareketle yazınız.

Cevap: Yazı yazabilip okuyabilen anlamında kullanılmıştır.

2. “Karagözün, Hacivat’ın söylediklerini” anlamamasının sebebi ne olabilir?

Cevap: Cahil oluşundan dolayı anlamıyor olabilir.

3. Hacivat ile Karagöz bize ne anlatmak istiyor olabilir? Yazınız.

Cevap: Okumuş insanların hayatta daha başarılı olup daha kolay iş bulabileceklerini anlatmak istiyor olabilirler.

2. ETKİNLİK

Aşağıdaki özelliklerden hangileri Hacivat’a, hangileri Karagöz’e aittir? Hacivat’a ait olanların yanına “H”, Karagöz’e ait olanların yanına “K” yazınız.

Cevap:

(H) Sabırlı
(K) Cahil
(K) Tembel
(H) Yardımsever
(H) Bilgili
(K) Kötü dinleyici

Karagöz ve Hacivat Metni Cevapları Sayfa 54

3. ETKİNLİK

Metnin konusu aşağıdakilerden hangisidir? işaretleyiniz.

Cevap:

() Karagöz’ün Hacivat’ı yanlış anlamasına dayalı yaşananlar.
() Karagöz’ün okuryazar biri olarak Hacivat’a ders vermesi.

Cevap:

4. ETKİNLİK

Karagöz ve Hacivat’ın yaşadığı iletişim sorununa hangi çözüm yolları bulunabilir? Yazınız.

Cevap: Karagöz kendini geliştirip cahillikten kurtularak bu sorunu çözebilirler. Okuryazar biri olması gerekir.

5. ETKİNLİK

Hacivat ve Karagöz’ün dilinden metindeki konuşmalara benzer bir konuşma da siz yazınız.

Cevap:

HACİVAT – Eeee, görüşmeyeli nasılsın Karagöz’üm?
KARAGÖZ – Köftehor, hergün görüşüyoruz ya!…
HACİVAT – Canım lafın gelişi öyle denir. Yani dünden beri nasılsın, neler yapıyorsun?
KARAGÖZ – Bulduğum her işi yapıyorum.
HACİVAT – Aferin, boş duranı kimse sevmez! Keşke okuma yazman da olsaydı hiç işsiz kalmazdın!
KARAGÖZ – Boş kaldıkça çalışıyorum ya…
HACİVAT – Çok iyi!… Neredesiniz?…
KARAGÖZ – Bizim evdeyiz…
HACİVAT – Canım öyle değil, yani çalışmanın neresindesiniz demek istiyorum?
KARAGÖZ – Çalışmanın içindeyiz Hacı Cavcav!
HACİVAT – Allah iyiliğini versin, sana nasıl anlatmalı? Ne çalışıyorsunuz?
KARAGÖZ – Bilmiyor musun, ilkokul birinci sınıf kitaplarına çalışıyoruz.
HACİVAT – Efendim, onu biliyorum! Haftalar evvel alfabeye başlamıştınız. Harfleri söktün mü?
KARAGÖZ – Ben söktüm de hanım kaybolmasınlar diye tekrar yerlerine dikiyor.
HACİVAT – Öyle değil, yani harfleri artık tanıyor musun?
KARAGÖZ – Tabii tanıyorum da birbirimizi görünce selamlaşıyoruz.
HACİVAT – Senin bugün yine tersliğin üstünde.
KARAGÖZ – Köftehor, seni görünce tersim dönüyor.
HACİVAT – Ben de giderim o zaman.

Karagöz ve Hacivat Metni Cevapları Sayfa 55

6. ETKİNLİK

Aşağıdaki Karagöz ve Hacivat görsellerini boyayıp kesiniz. Karakterleri bir çubuk ya da pipete yapıştırınız. Karagöz ve Hacivat için hazırlayacağınız konuşmayı aile bireylerinize sergileyiniz.

Cevap:

Karagöz ve Hacivat Metni Cevapları Sayfa 56

7. ETKİNLİK

Aşağıdaki metinde boş bırakılan yerleri konuşma çizgisi kullanarak tamamlayınız.

GÜZEL HABER

Öğretmenleri gülümseyerek sınıfa girdi. Öğrencilerine:

Cevap: -Haydi çocuklar, bahçede oyun vakti.

Bu güzel habere herkes çok sevindi. Uzun zamandır bu haberi bekliyorlardı. Çok çalışmışlar ve hak etmişlerdi. Öğrencilerden biri parmağını kaldırdı. Söz hakkı aldıktan sonra:

Cevap: Öğretmenim, yarın da bahçede oyun oynasak olmaz mı?

Başka bir öğrenci:

Cevap: Evet öğretmenim. Bizce bunu hak ettik.

Sınıfta büyük bir alkış koptu. O gün sınıftaki herkesin yüzü bir başka gülüyordu.

8. ETKİNLİK

Aşağıda verilen cümleleri örnekteki gibi soru cümlelerine çeviriniz.

Örnek: Kübra, kardeşiyle bahçeye çıktı.
Kübra kiminle bahçeye çıktı?

Cevap:

Golü Cemal attı. → Golü kim attı?
Zebralar Afrika’da yaşar. → Zebralar nerede yaşar?
Her şehrin farklı türküleri vardır. → Her şehrin nasıl türküleri vardır?
Mehmet saklambaç oynamayı seviyor. → Mehmet hangi oyunu oynamayı seviyor?

Karagöz ve Hacivat Metni Cevapları Sayfa 57

9. ETKİNLİK

KEREM

Kerem fakir bir ailenin en küçük çocuğuydu. Kerem, mahallede misket oynarken her oyunu kazanırdı. Bütün misketleri kazanır sonra da sahiplerine geri dağıtırdı. Biz almak istemezdik. “Onlar senin, sen hak ettin.” derdik ama dinlemezdi. Hep kırmızı misketini kullanırdı. Misketine isim bile vermişti. Ona “Alevli” derdi. Bize, oyun oynarken kazanmaktan çok paylaşmanın ve eğlenmenin önemli olduğunu öğretmişti. Yıllar geçti Kerem’in yaptıkları hâlâ aklımdadır.

Aşağıdaki kelimelerin eş anlamlılarını metinden bulup yanlarına yazınız.

Cevap:

bilye→misket
al→kırmızı
yoksul→fakir
ad→isim
sene→yıl

Metinden eş anlamlı olarak bulduğunuz kelimelerden istediğiniz birini, bir cümlede kullanınız.

Cevap: Kırmızı bir mont aldım.

10. ETKİNLİK

Aşağıdaki yazıda ayraçla ( ) belirtilen yerlere uygun noktalama işaretlerini yerleştiriniz.

Cevap:

Benim rengârenk kalemlerim var (.) En çok sarı (,) mavi ve turuncu kalemlerimi severim (.) Senin en sevdiğin renk hangisi (?) Kalemlerimle her gün resimler yaparım (.) Odamın duvarlarına resimlerimi asarım (.) Resimlerimi görmek ister misin (?) Defterlerimi resimlerimle kaplarım (.) Bayramlarda anneanneme (,) dedeme ve kuzenlerime tebrik kartları hazırlarım (.) Sen de yeni yıl kartı yapmayı sever misin (?)

Karagöz ve Hacivat Metni Cevapları Sayfa 58

11. ETKİNLİK

Ülkemizi güzel yapan çok sayıda tarihî ve doğal güzellikler bulunmaktadır. Aşağıda görselleri verilen ülkemizdeki yerleri araştırınız. Bunun için aile büyüklerinizden yardım almayı unutmayınız.

Cevap:

***Karagöz ve Hacivat metni cevapları (Sayfa 50-51-52-53-54-55-56-57-58) hakkında söylemek istediklerinizi aşağıdaki yorum alanına yazabilir, emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilirsiniz.

Türkçe Ders Kitabı Cevapları
Bu içeriğe emoji ile tepki ver
1
1
0
2
0
0
1

1 Yorum

Yorum Yap